Sajgonki - przepis oryginalny: chińskie, smażone | Przepisy.pl pixel

Chińskie sajgonki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

120

5352 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
55 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1637 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4150 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

10 sztuk

1 łyżka

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj wszystkie składniki. Filet obierz z błon i pokrój w cienkie, niedługie paski. Cebule dymki oczyść, umyj, wysusz, a następnie posiekaj w talarki. Marchew dokładnie umyj, oskrob i pokrój w wąskie słupki.

Krok 2

Na patelnię wlej trochę oleju. Gdy tłuszcz będzie nagrzany, wrzuć pokrojone mięso i podsmażaj około 20 minut, aż zacznie się robić rumiane. Wtedy dodaj cebulę dymkę wraz z marchewką, zmniejsz trochę ogień i całość duś pod przykryciem przez kilka minut.

Krok 3

Do mięsa dolej niepełną szklankę zimnej wody, wsyp Fix Do Potraw Chińskich Knorr, wszystko ze sobą dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Farsz gotuj przez kolejne 5 minut.

Krok 4

Do płaskiego, szerokiego talerza wlej trochę chłodnej wody. Zamaczaj po 2 arkusze papieru ryżowego przez kilka chwil, dopóki nie staną się miękkie. Następnie delikatnie osusz je na czystej ściereczce i natychmiast przystąp do zwijania sajgonek.

Krok 5

Na desce do krojenia lub drugim talerzu układaj pojedynczo papier ryżowy. Na jego powierzchni nakładaj małe porcje farszu, w taki sposób, by krawędzie pozostały czyste. Brzegi zwilż wodą i zawijaj sajgonki jak naleśniki, dociskając nadzienie. Jednocześnie podwijaj boczne krawędzie tak, aby farsz został dokładnie zamknięty.

Krok 6

W garnku lub głębokiej patelni porządnie rozgrzej większą ilość oleju. Smaż sajgonki na głębokim tłuszczu do momentu, kiedy staną się chrupkie i nabiorą złocistej barwy (około trzy minuty). Gotowe krokiety delikatnie przełóż na papierowy ręcznik, by odciekły z nadmiaru tłuszczu.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aromatyczne sajgonki chińskie podawaj z dodatkiem sosu słodko-kwaśnego lub sojowego. Doskonale smakują również w towarzystwie surówki z białej kapusty.

60

Opinie o przepisie

  • Robert

    Robert , 27.12.2022

    A gdzie makaron chiński w tym, grzyby i warzywa inne niż cebula i marchew ?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Ella

    Ella , 13.12.2021

    Ja robię z rybą i boczniakiem + zielenina+ przyprawy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Sznajder

    Sylwia Sznajder , 09.06.2020

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mono Noke

    Mono Noke , 18.05.2017

    20 minut smazyc pokrojona piers z kurczaka? To jakis zart?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Jeziorska

    Joanna Jeziorska , 21.02.2017

    Warto dodać jakieś grzyby, wtedy smakuje zupełnie jak w chińskiej restauracji

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Orzechowska

    Justyna Orzechowska , 06.07.2016

    szybkie do przygotowania, mi i najbliższym smakują ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Jeziorska

    Joanna Jeziorska , 17.06.2016

    Super przepis! Polecam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arek Paru

    Arek Paru , 15.04.2016

    porażka! !! Ani trochę nie przypominają sajgonek od chinola. żałuję wydanych pieniędzy i straconego czasu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angelika Krak

    Angelika Krak , 11.06.2015

    nie jadłam jeszcze z tego przepisu ale kocham chińszczyzne i wieże że jest pyszne.Jutro zrobie ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Kosior

    Katarzyna Kosior , 05.04.2012

    uwielbiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Przasnek

    Katarzyna Przasnek , 09.01.2012

    nie nie nie!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Glab

    Magdalena Glab , 06.01.2012

    uwielbiam! często robię i muszę przyznać też rację że z przepisu na opakowaniu papieru tao tao wychodzą rewelacyjne! żadnych fixów!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Landowska

    Ania Landowska , 04.01.2012

    Lubię i robię sajgonki :) A jakby ktoś miał problem ze smażeniem w tłuszczu - polecam wrzucić na natłuszczoną blachę, lekko przejechać oliwka i do piekarnika ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Zięba

    Basia Zięba , 04.01.2012

    ja lubię i umiem robić takie prawdziwe :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Marszałek

    Agata Marszałek , 04.01.2012

    Koooocham.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anita Gadomska

    Anita Gadomska , 04.01.2012

    oj sajgonki lubię i to bardzo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monia Szeflińska

    Monia Szeflińska , 04.01.2012

    Uwielbiam ....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Urlich

    Magdalena Urlich , 04.01.2012

    Nie za bardzo...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Kasia

    Kasia Kasia , 04.01.2012

    lubiem:) z sosikiem słodko-kwaśnym

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Pławska

    Agnieszka Pławska , 04.01.2012

    tak bardzo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Paśnicka

    Paulina Paśnicka , 04.01.2012

    uwielbiam - a szczególnie w sosie 5 smaków ryżem i suróweczką mniaaam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Uczuleni

    Uczuleni , 04.01.2012

    niestety smazone, ale w dobrym oleju czemu nie... wariacje w temacie zawartości - wege, z grzybami czy mięsem - bez ograniczeń!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioletta Szafrańska

    Wioletta Szafrańska , 04.01.2012

    Monika Gackowska, papier można kupić w większości marketów (tylko w moim Carefurze chyba nie widziałam, ale my mamy takie maleństwo pod bokiem, że mnie to specjalnie nie dziwi). Koszt ok 3zł za 12-14 małych arkuszy(tao tao). A przepis jest taki sobie - mało tego w środku i fix do chińskiego jest powiedzmy poniżej moich wymagań (strasznie sztuczny, aż w jęzor szczypie)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Chwedziak

    Ania Chwedziak , 04.01.2012

    mmmm lubicie....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michalina Łubecka

    Michalina Łubecka , 04.01.2012

    spróbuj w Kauflandzie - kupiłam za grosze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Gackowska Dietetyk

    Monika Gackowska Dietetyk , 04.01.2012

    gdzie zdobyć papier ryżowy?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marlena Podlińska-Mądry

    Marlena Podlińska-Mądry , 04.01.2012

    mniami!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Restauracja chińska Jiangsu

    Restauracja chińska Jiangsu , 04.01.2012

    uwielbiamy sajgonki ;D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Don Shinyx

    Don Shinyx , 04.01.2012

    dobre z zupa tajska z imbirem ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chińskie sajgonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chińskie sajgonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chińskie sajgonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chińskie sajgonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chińskie sajgonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chińskie sajgonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chińskie sajgonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chińskie sajgonki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chińskie sajgonkiChińskie sajgonki

Sajgonki, nazywane również naleśnikami wiosennymi, to jedno z najpopularniejszych dań kuchni chińskiej oraz tajskiej. Jego odmiany znane są we wszystkich krajach Azji Południowo-Wschodniej, a od kilkunastu lat – za sprawą barów orientalnych – znają je i lubią także Polacy. Przepis na sajgonki po chińsku z powodzeniem możesz wykorzystać również we własnej kuchni. Orientalna wyprawa bez wychodzenia z domu? W to nam graj!

Dla kogo?

Sajgonki – przepis oryginalny przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom dalekowschodnich przysmaków. Przecież gotowanie to ciągłe odkrywanie smakowitych receptur. Jak zrobić sajgonki, by smakowały jak te z ulubionej restauracji? Wszystko szczegółowo wyjaśniamy w naszej recepturze.

Na jaką okazję?

Sajgonki serwuje się zwykle na przystawkę przed daniem głównym lub jako przekąskę na przyjęciu. Przepis na sajgonki chińskie to doskonały pretekst, by zapoznać gości z nieco bardziej egzotycznymi specjałami. Potrawa ta ma formę ciasno zwiniętych naleśników z nadzieniem mięsno-warzywnym, warzywnym lub krewetkowym. Chrupiące sajgonki można zjeść nawet bez użycia sztućców!

Czy wiesz, że?

Sajgonki podaje się zarówno na ciepło, po uprzednim usmażeniu w głębokim oleju, jak i na zimno. Smażyć powinno się je przez około 3 minuty tak, by nabrały złotego koloru i lekko się przyrumieniły. Po usmażeniu sajgonki odkładamy na ręcznik papierowy i odsączamy. Do zawijania farszu do sajgonek służy delikatny i niemal przezroczysty papier ryżowy.

Dla urozmaicenia:

Z jakimi dodatkami najlepiej smakują chińskie sajgonki? Przepis oryginalny uwzględnia przede wszystkim podkreślające ich smak sosy jak aromatyczny sojowy, łagodny orzechowy, słodko-kwaśny lub pikantny chili. Ależ to smaczne!