Składniki
100 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
10 sztuk
1 łyżka
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj wszystkie składniki. Filet obierz z błon i pokrój w cienkie, niedługie paski. Cebule dymki oczyść, umyj, wysusz, a następnie posiekaj w talarki. Marchew dokładnie umyj, oskrob i pokrój w wąskie słupki.
Krok 2
Na patelnię wlej trochę oleju. Gdy tłuszcz będzie nagrzany, wrzuć pokrojone mięso i podsmażaj około 20 minut, aż zacznie się robić rumiane. Wtedy dodaj cebulę dymkę wraz z marchewką, zmniejsz trochę ogień i całość duś pod przykryciem przez kilka minut.
Krok 3
Do mięsa dolej niepełną szklankę zimnej wody, wsyp Fix Do Potraw Chińskich Knorr, wszystko ze sobą dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Farsz gotuj przez kolejne 5 minut.
Krok 4
Do płaskiego, szerokiego talerza wlej trochę chłodnej wody. Zamaczaj po 2 arkusze papieru ryżowego przez kilka chwil, dopóki nie staną się miękkie. Następnie delikatnie osusz je na czystej ściereczce i natychmiast przystąp do zwijania sajgonek.
Krok 5
Na desce do krojenia lub drugim talerzu układaj pojedynczo papier ryżowy. Na jego powierzchni nakładaj małe porcje farszu, w taki sposób, by krawędzie pozostały czyste. Brzegi zwilż wodą i zawijaj sajgonki jak naleśniki, dociskając nadzienie. Jednocześnie podwijaj boczne krawędzie tak, aby farsz został dokładnie zamknięty.
Krok 6
W garnku lub głębokiej patelni porządnie rozgrzej większą ilość oleju. Smaż sajgonki na głębokim tłuszczu do momentu, kiedy staną się chrupkie i nabiorą złocistej barwy (około trzy minuty). Gotowe krokiety delikatnie przełóż na papierowy ręcznik, by odciekły z nadmiaru tłuszczu.
Dobra rada:
Aromatyczne sajgonki chińskie podawaj z dodatkiem sosu słodko-kwaśnego lub sojowego. Doskonale smakują również w towarzystwie surówki z białej kapusty.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Fix Do potraw chińskich Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuJeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chińskie sajgonki
Sajgonki, nazywane również naleśnikami wiosennymi, to jedno z najpopularniejszych dań kuchni chińskiej oraz tajskiej. Jego odmiany znane są we wszystkich krajach Azji Południowo-Wschodniej, a od kilkunastu lat – za sprawą barów orientalnych – znają je i lubią także Polacy. Przepis na sajgonki po chińsku z powodzeniem możesz wykorzystać również we własnej kuchni. Orientalna wyprawa bez wychodzenia z domu? W to nam graj!
Dla kogo?
Sajgonki – przepis oryginalny przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom dalekowschodnich przysmaków. Przecież gotowanie to ciągłe odkrywanie smakowitych receptur. Jak zrobić sajgonki, by smakowały jak te z ulubionej restauracji? Wszystko szczegółowo wyjaśniamy w naszej recepturze.
Na jaką okazję?
Sajgonki serwuje się zwykle na przystawkę przed daniem głównym lub jako przekąskę na przyjęciu. Przepis na sajgonki chińskie to doskonały pretekst, by zapoznać gości z nieco bardziej egzotycznymi specjałami. Potrawa ta ma formę ciasno zwiniętych naleśników z nadzieniem mięsno-warzywnym, warzywnym lub krewetkowym. Chrupiące sajgonki można zjeść nawet bez użycia sztućców!
Czy wiesz, że?
Sajgonki podaje się zarówno na ciepło, po uprzednim usmażeniu w głębokim oleju, jak i na zimno. Smażyć powinno się je przez około 3 minuty tak, by nabrały złotego koloru i lekko się przyrumieniły. Po usmażeniu sajgonki odkładamy na ręcznik papierowy i odsączamy. Do zawijania farszu do sajgonek służy delikatny i niemal przezroczysty papier ryżowy.
Dla urozmaicenia:
Z jakimi dodatkami najlepiej smakują chińskie sajgonki? Przepis oryginalny uwzględnia przede wszystkim podkreślające ich smak sosy jak aromatyczny sojowy, łagodny orzechowy, słodko-kwaśny lub pikantny chili. Ależ to smaczne!