
Składniki
100 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
8 łyżek
1 sztuka
10 sztuk
1 łyżka
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj wszystkie składniki. Filet obierz z błon i pokrój w cienkie, niedługie paski. Cebule dymki oczyść, umyj, wysusz, a następnie posiekaj w talarki. Marchew dokładnie umyj, oskrob i pokrój w wąskie słupki.
Krok 2
Na patelnię wlej trochę oleju. Gdy tłuszcz będzie nagrzany, wrzuć pokrojone mięso i podsmażaj około 20 minut, aż zacznie się robić rumiane. Wtedy dodaj cebulę dymkę wraz z marchewką, zmniejsz trochę ogień i całość duś pod przykryciem przez kilka minut.
Krok 3
Do mięsa dolej niepełną szklankę zimnej wody, wsyp Fix Do Potraw Chińskich Knorr, wszystko ze sobą dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Farsz gotuj przez kolejne 5 minut.
Krok 4
Do płaskiego, szerokiego talerza wlej trochę chłodnej wody. Zamaczaj po 2 arkusze papieru ryżowego przez kilka chwil, dopóki nie staną się miękkie. Następnie delikatnie osusz je na czystej ściereczce i natychmiast przystąp do zwijania sajgonek.
Krok 5
Na desce do krojenia lub drugim talerzu układaj pojedynczo papier ryżowy. Na jego powierzchni nakładaj małe porcje farszu, w taki sposób, by krawędzie pozostały czyste. Brzegi zwilż wodą i zawijaj sajgonki jak naleśniki, dociskając nadzienie. Jednocześnie podwijaj boczne krawędzie tak, aby farsz został dokładnie zamknięty.
Krok 6
W garnku lub głębokiej patelni porządnie rozgrzej większą ilość oleju. Smaż sajgonki na głębokim tłuszczu do momentu, kiedy staną się chrupkie i nabiorą złocistej barwy (około trzy minuty). Gotowe krokiety delikatnie przełóż na papierowy ręcznik, by odciekły z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z sosem Hellmann's Sweet&Sour.

Dobra rada:
Aromatyczne sajgonki chińskie podawaj z dodatkiem sosu słodko-kwaśnego lub sojowego. Doskonale smakują również w towarzystwie surówki z białej kapusty.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Do potraw chińskich Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chińskie sajgonki
Sajgonki, nazywane również naleśnikami wiosennymi, to jedno z najpopularniejszych dań kuchni chińskiej oraz tajskiej. Jego odmiany znane są we wszystkich krajach Azji Południowo-Wschodniej, a od kilkunastu lat – za sprawą barów orientalnych – znają je i lubią także Polacy. Przepis na sajgonki po chińsku z powodzeniem możesz wykorzystać również we własnej kuchni. Orientalna wyprawa bez wychodzenia z domu? W to nam graj!
Dla kogo?
Sajgonki – przepis oryginalny przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom dalekowschodnich przysmaków. Przecież gotowanie to ciągłe odkrywanie smakowitych receptur. Jak zrobić sajgonki, by smakowały jak te z ulubionej restauracji? Wszystko szczegółowo wyjaśniamy w naszej recepturze.
Na jaką okazję?
Sajgonki serwuje się zwykle na przystawkę przed daniem głównym lub jako przekąskę na przyjęciu. Przepis na sajgonki chińskie to doskonały pretekst, by zapoznać gości z nieco bardziej egzotycznymi specjałami. Potrawa ta ma formę ciasno zwiniętych naleśników z nadzieniem mięsno-warzywnym, warzywnym lub krewetkowym. Chrupiące sajgonki można zjeść nawet bez użycia sztućców!
Czy wiesz, że?
Sajgonki podaje się zarówno na ciepło, po uprzednim usmażeniu w głębokim oleju, jak i na zimno. Smażyć powinno się je przez około 3 minuty tak, by nabrały złotego koloru i lekko się przyrumieniły. Po usmażeniu sajgonki odkładamy na ręcznik papierowy i odsączamy. Do zawijania farszu do sajgonek służy delikatny i niemal przezroczysty papier ryżowy.
Dla urozmaicenia:
Z jakimi dodatkami najlepiej smakują chińskie sajgonki? Przepis oryginalny uwzględnia przede wszystkim podkreślające ich smak sosy jak aromatyczny sojowy, łagodny orzechowy, słodko-kwaśny lub pikantny chili. Ależ to smaczne!