Lumpia – przepis na filipińskie sajgonki

Czym jest danie lumpia, jak powstaje i skąd się wywodzi? Ta potrawa wywodząca się z Azji Południowo-Wschodniej będzie ciekawą alternatywą dla sajgonek.

Lumpia – co to jest?

Danie o tajemniczo brzmiącej nazwie lumpia wywodzi się z kuchni chińskiej i powstaje z lokalnych składników. Lumpia to rodzaj rollsów przypominających sajgonki. Potrawa jest przygotowywana w różnych wersjach, ale do najpopularniejszych należą smażona i świeża.

  • Świeża lumpia ma farsz z warzyw oraz tofu (czasami też z mięsa) i jest zawijana w cienkie płatki ciasta ryżowego.
  • Lumpia smażona na głębokim oleju jest przygotowywana z mięsem mielonym, warzywami i z dodatkiem sosu sojowego.

W składzie zawijańców mogą się znaleźć warzywa, mięso, a nawet owoce morza oraz imbir. Danie serwuje się na gorąco z sosem sojowym lub na zimno z sosem orzechowym.

Lumpia – przepis

Przygotujcie 500 g mielonej wieprzowiny, 2 łyżki oleju, 2 ząbki czosnku, po 200 g cebuli i marchewki, 180 g kiełków fasoli, 300 g kiełków bambusa, 200 g kapusty, 150 g cebuli dymki, 30 płatków ciasta, łyżeczkę mielonego pieprzu i dodatkowy olej do smażenia.

Wlejcie do woka jedną łyżkę oleju i usmażcie mięso, a następnie przełóżcie je na talerz. Wlejcie na patelnię kolejną łyżkę oleju i przesmażcie warzywa – przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną cebulę oraz cebulę dymkę, startą na tarce marchew, pokrojone na kawałki kiełki bambusa i poszatkowaną kapustę. Dodajcie do woka usmażone wcześniej mięso, doprawcie pieprzem i odstawcie do ostygnięcia. Na każdy płatek ciasta nakładajcie po 2-3 łyżki farszu i formujcie z nich wałeczki o zamkniętych końcach.