Przepisy na Kurczak
668 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (668) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
Ciekawostki i porady
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej
Kurczak
Tego produktu prawdopodobnie nikomu nie trzeba przedstawiać. Kurczak zyskał ogromną popularność jako składnik wielu prostych przekąsek i wymyślnych dań, które cieszą zarówno oczy, jak i podniebienia. Piersi, udka i skrzydełka mają grupy swoich oddanych fanów, którzy wciąż wymyślają kolejne receptury na ich smakowite przyrządzenie. Kurczak pasuje do większości składników, więc w kuchniach śmiało można improwizować. Jeśli jednak zabraknie Wam natchnienia, skorzystajcie z naszych inspiracji.
Dla kogo?
Kurczaka przygotujecie z łatwością, nawet jeśli nie macie do dyspozycji wielu kuchennych sprzętów. Pewnie dlatego cieszy się ogromnym uznaniem wśród studentów, którzy stawiają swoje pierwsze kroki w kuchniach w akademikach, oraz osób, które dopiero kompletują wyposażenie własnego kuchennego królestwa. Nie zmienia to faktu, że kurczak jest lubiany także wśród bardziej doświadczonych kucharzy. To delikatne mięso, które można podać w niezliczonej liczbie wariantów.
Na jaką okazję?
Każda pora na kurczaka jest dobra. Skrzydełka w pikantnej marynacie uświetnią spotkanie przy grillu. Piersi pokrojone na mniejsze kawałki, serwowane w towarzystwie makaronu i warzyw, to pyszny sposób na szybki obiad. Naleśniki, tortille i wrapy z kurczakiem łatwo przetransportować, stają się więc prowiantem idealnym na piknik na łonie natury. Kurczak pieczony w całości jest z kolei efektownym daniem pasującym do świątecznego stołu.
Czy wiesz, że?
Świeże mięso kurczaka rozpoznacie po lekko błyszczącym, jasnoróżowym kolorze i sprężystej strukturze. Należy wystrzegać się kawałków matowych, z żółtymi przebarwieniami. Kurczak powinien być przechowywany w lodówce w szczelnym pojemniku.
Dla urozmaicenia:
Szukacie nietypowego sposobu na kurczaka? Podajcie go z meksykańskim sosem mole, w którym łączone są pikantne przyprawy oraz gorzka czekolada. Gęsty, wyrazisty i jedyny w swoim rodzaju. Perfekcyjne połączenie kakao z chili, cynamonem, kolendrą, anyżem, goździkami i czosnkiem.