Przepisy na Kurczak
241 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej
Kurczak
Tego produktu prawdopodobnie nikomu nie trzeba przedstawiać. Kurczak zyskał ogromną popularność jako składnik wielu prostych przekąsek i wymyślnych dań, które cieszą zarówno oczy, jak i podniebienia. Piersi, udka i skrzydełka mają grupy swoich oddanych fanów, którzy wciąż wymyślają kolejne receptury na ich smakowite przyrządzenie. Kurczak pasuje do większości składników, więc w kuchniach śmiało można improwizować. Jeśli jednak zabraknie Wam natchnienia, skorzystajcie z naszych inspiracji.
Dla kogo?
Kurczaka przygotujecie z łatwością, nawet jeśli nie macie do dyspozycji wielu kuchennych sprzętów. Pewnie dlatego cieszy się ogromnym uznaniem wśród studentów, którzy stawiają swoje pierwsze kroki w kuchniach w akademikach, oraz osób, które dopiero kompletują wyposażenie własnego kuchennego królestwa. Nie zmienia to faktu, że kurczak jest lubiany także wśród bardziej doświadczonych kucharzy. To delikatne mięso, które można podać w niezliczonej liczbie wariantów.
Na jaką okazję?
Każda pora na kurczaka jest dobra. Skrzydełka w pikantnej marynacie uświetnią spotkanie przy grillu. Piersi pokrojone na mniejsze kawałki, serwowane w towarzystwie makaronu i warzyw, to pyszny sposób na szybki obiad. Naleśniki, tortille i wrapy z kurczakiem łatwo przetransportować, stają się więc prowiantem idealnym na piknik na łonie natury. Kurczak pieczony w całości jest z kolei efektownym daniem pasującym do świątecznego stołu.
Czy wiesz, że?
Świeże mięso kurczaka rozpoznacie po lekko błyszczącym, jasnoróżowym kolorze i sprężystej strukturze. Należy wystrzegać się kawałków matowych, z żółtymi przebarwieniami. Kurczak powinien być przechowywany w lodówce w szczelnym pojemniku.
Dla urozmaicenia:
Szukacie nietypowego sposobu na kurczaka? Podajcie go z meksykańskim sosem mole, w którym łączone są pikantne przyprawy oraz gorzka czekolada. Gęsty, wyrazisty i jedyny w swoim rodzaju. Perfekcyjne połączenie kakao z chili, cynamonem, kolendrą, anyżem, goździkami i czosnkiem.



