Przepisy na Kurczak
203 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Kurczak
Tego produktu prawdopodobnie nikomu nie trzeba przedstawiać. Kurczak zyskał ogromną popularność jako składnik wielu prostych przekąsek i wymyślnych dań, które cieszą zarówno oczy, jak i podniebienia. Piersi, udka i skrzydełka mają grupy swoich oddanych fanów, którzy wciąż wymyślają kolejne receptury na ich smakowite przyrządzenie. Kurczak pasuje do większości składników, więc w kuchniach śmiało można improwizować. Jeśli jednak zabraknie Wam natchnienia, skorzystajcie z naszych inspiracji.
Dla kogo?
Kurczaka przygotujecie z łatwością, nawet jeśli nie macie do dyspozycji wielu kuchennych sprzętów. Pewnie dlatego cieszy się ogromnym uznaniem wśród studentów, którzy stawiają swoje pierwsze kroki w kuchniach w akademikach, oraz osób, które dopiero kompletują wyposażenie własnego kuchennego królestwa. Nie zmienia to faktu, że kurczak jest lubiany także wśród bardziej doświadczonych kucharzy. To delikatne mięso, które można podać w niezliczonej liczbie wariantów.
Na jaką okazję?
Każda pora na kurczaka jest dobra. Skrzydełka w pikantnej marynacie uświetnią spotkanie przy grillu. Piersi pokrojone na mniejsze kawałki, serwowane w towarzystwie makaronu i warzyw, to pyszny sposób na szybki obiad. Naleśniki, tortille i wrapy z kurczakiem łatwo przetransportować, stają się więc prowiantem idealnym na piknik na łonie natury. Kurczak pieczony w całości jest z kolei efektownym daniem pasującym do świątecznego stołu.
Czy wiesz, że?
Świeże mięso kurczaka rozpoznacie po lekko błyszczącym, jasnoróżowym kolorze i sprężystej strukturze. Należy wystrzegać się kawałków matowych, z żółtymi przebarwieniami. Kurczak powinien być przechowywany w lodówce w szczelnym pojemniku.
Dla urozmaicenia:
Szukacie nietypowego sposobu na kurczaka? Podajcie go z meksykańskim sosem mole, w którym łączone są pikantne przyprawy oraz gorzka czekolada. Gęsty, wyrazisty i jedyny w swoim rodzaju. Perfekcyjne połączenie kakao z chili, cynamonem, kolendrą, anyżem, goździkami i czosnkiem.