Piersi z kurczaka w cieście francuskim

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

220

2711 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2752 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4423 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

1 opakowanie

100 gramów

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

2 sztuki

0.5 łyżki

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka pokrój w paski i oprósz przyprawą do pikantnego kurczaka Knorr.

Piersi z kurczaka w cieście francuskim - Krok 1

Krok 2

Suszone pomidory pokrój w paski, czosnek w plastry.

Piersi z kurczaka w cieście francuskim - Krok 2

Krok 3

Rozgrzej oliwę na patelni i usmaż kurczaka, dodając po chwili czosnek oraz pomidory.

Piersi z kurczaka w cieście francuskim - Krok 3

Krok 4

Mięso odsącz z nadmiaru tłuszczu, odkładając je na ręczniki papierowe, przestudź.

Piersi z kurczaka w cieście francuskim - Krok 4

Krok 5

Z ciasta francuskiego wykrój prostokąty. Wymieszaj żółtka z łyżką wody i szczyptą soli do smaku. Następnie każdy prostokąt posmaruj masą żółtkową. Z pozostałego ciasta wykrój cienkie paski, nałóż je na oba dłuższe boki prostokątów i także posmaruj żółtkiem. Przełóż ciasto na blaszkę wyłożoną pergaminem.

Piersi z kurczaka w cieście francuskim - Krok 5

Krok 6

Na przygotowane ciasto francuskie wyłóż przesmażonego kurczaka, ćwiartki pomidorków cherry i pokruszony ser pleśniowy. Posyp je tymiankiem lub ziołami prowansalskimi.

Piersi z kurczaka w cieście francuskim - Krok 6

Krok 7

Piecz w nagrzanym do 180ºC piekarniku przez około 20 minut.

Piersi z kurczaka w cieście francuskim - Krok 7
6

Opinie o przepisie

  • Renata Jolanta

    Renata Jolanta, 20.03.2020

    Moje składniki to: kurczak, czosnek, pieczarki, szynka konserwowa, pomidorki cherry i mozzarella. Wyszło przepszyne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patrysz Ka

    Patrysz Ka, 20.04.2017

    z pomidorami cherry polecam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Żurek

    Monika Żurek, 20.03.2017

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gracjana Wasik

    Gracjana Wasik, 01.01.2017

    Szybka i pyszna przekąska zarówno na ciepło jak i zimno. Polecam:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska, 18.11.2016

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • karolina kostka

    karolina kostka, 20.01.2016

    Pyszne i można sie najeść :-) polecam każdemu !!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piersi z kurczaka w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piersi z kurczaka w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piersi z kurczaka w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piersi z kurczaka w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piersi z kurczaka w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piersi z kurczaka w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piersi z kurczaka w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Piersi z kurczaka w cieście francuskimPiersi z kurczaka w cieście francuskim

Szacowana cena przygotowania dania: do 20 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych cen rynkowych i dotyczą przygotowania całego dania zgodnie z listą składników.

Lepsze i szybsze od pizzy przekąski z kurczakiem na podkładzie z ciasta francuskiego to błyskawiczna w przygotowaniu alternatywa dla zamawianego do domu jedzenia, idealna do przegryzania podczas seansów filmowych i spotkań towarzyskich. Na kwadratowych kawałkach wykrojonych z gotowego ciasta francuskiego możesz ułożyć dowolne składniki: ser, pieczarki, szynkę, pomidory, szpinak… My proponujemy dać soczyste i bardzo fajnie przyprawione kawałeczki piersi z kurczaka z dodatkiem sera pleśniowego, który w piekarniku pod wpływem temperatury smakowicie rozpłynie się po daniu. Słodyczy i charakteru dodają tej potrawie dwa rodzaje pomidorów, świeże i suszone, oraz czosnek i zioła. Użyj tych, które lubisz najbardziej. Przekąski z piersi kurczaka na cieście francuskim najlepiej jeść jeszcze ciepłe, choć doskonale smakują też na zimno z różnymi sosami. Można je także zabrać do pracy lub szkoły na drugie śniadanie.