Piersi z kurczaka w cieście francuskim przepis – Zobacz na przepisy.pl

Piersi z kurczaka w cieście francuskim

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

227

2784 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2795 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4502 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

1 opakowanie

100 gramów

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

2 sztuki

0.5 łyżki

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka pokrój w paski i oprósz przyprawą do pikantnego kurczaka Knorr.

Piersi z kurczaka w cieście francuskim - Krok 1

Krok 2

Suszone pomidory pokrój w paski, czosnek w plastry.

Piersi z kurczaka w cieście francuskim - Krok 2

Krok 3

Rozgrzej oliwę na patelni i usmaż kurczaka, dodając po chwili czosnek oraz pomidory.

Piersi z kurczaka w cieście francuskim - Krok 3

Krok 4

Mięso odsącz z nadmiaru tłuszczu, odkładając je na ręczniki papierowe, przestudź.

Piersi z kurczaka w cieście francuskim - Krok 4

Krok 5

Z ciasta francuskiego wykrój prostokąty. Wymieszaj żółtka z łyżką wody i szczyptą soli do smaku. Następnie każdy prostokąt posmaruj masą żółtkową. Z pozostałego ciasta wykrój cienkie paski, nałóż je na oba dłuższe boki prostokątów i także posmaruj żółtkiem. Przełóż ciasto na blaszkę wyłożoną pergaminem.

Piersi z kurczaka w cieście francuskim - Krok 5

Krok 6

Na przygotowane ciasto francuskie wyłóż przesmażonego kurczaka, ćwiartki pomidorków cherry i pokruszony ser pleśniowy. Posyp je tymiankiem lub ziołami prowansalskimi.

Piersi z kurczaka w cieście francuskim - Krok 6

Krok 7

Piecz w nagrzanym do 180ºC piekarniku przez około 20 minut.

Piersi z kurczaka w cieście francuskim - Krok 7
6

Opinie o przepisie

  • Renata Jolanta

    Renata Jolanta , 20.03.2020

    Moje składniki to: kurczak, czosnek, pieczarki, szynka konserwowa, pomidorki cherry i mozzarella. Wyszło przepszyne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patrysz Ka

    Patrysz Ka , 20.04.2017

    z pomidorami cherry polecam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Żurek

    Monika Żurek , 20.03.2017

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gracjana Wasik

    Gracjana Wasik , 01.01.2017

    Szybka i pyszna przekąska zarówno na ciepło jak i zimno. Polecam:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 18.11.2016

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • karolina kostka

    karolina kostka , 20.01.2016

    Pyszne i można sie najeść :-) polecam każdemu !!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piersi z kurczaka w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piersi z kurczaka w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piersi z kurczaka w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piersi z kurczaka w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piersi z kurczaka w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piersi z kurczaka w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piersi z kurczaka w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Piersi z kurczaka w cieście francuskimPiersi z kurczaka w cieście francuskim

Szacowana cena przygotowania dania: do 20 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych cen rynkowych i dotyczą przygotowania całego dania zgodnie z listą składników.

Lepsze i szybsze od pizzy przekąski z kurczakiem na podkładzie z ciasta francuskiego to błyskawiczna w przygotowaniu alternatywa dla zamawianego do domu jedzenia, idealna do przegryzania podczas seansów filmowych i spotkań towarzyskich. Na kwadratowych kawałkach wykrojonych z gotowego ciasta francuskiego możesz ułożyć dowolne składniki: ser, pieczarki, szynkę, pomidory, szpinak… My proponujemy dać soczyste i bardzo fajnie przyprawione kawałeczki piersi z kurczaka z dodatkiem sera pleśniowego, który w piekarniku pod wpływem temperatury smakowicie rozpłynie się po daniu. Słodyczy i charakteru dodają tej potrawie dwa rodzaje pomidorów, świeże i suszone, oraz czosnek i zioła. Użyj tych, które lubisz najbardziej. Przekąski z piersi kurczaka na cieście francuskim najlepiej jeść jeszcze ciepłe, choć doskonale smakują też na zimno z różnymi sosami. Można je także zabrać do pracy lub szkoły na drugie śniadanie.