Piersi z kurczaka w cieście francuskim
łatwe
6379 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
2 łyżki
1 opakowanie
100 gramów
100 gramów
100 gramów
1 sztuka
2 sztuki
0.5 łyżki
30 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś z kurczaka pokrój w paski i oprósz przyprawą do pikantnego kurczaka Knorr.

Krok 2
Suszone pomidory pokrój w paski, czosnek w plastry.

Krok 3
Rozgrzej oliwę na patelni i usmaż kurczaka, dodając po chwili czosnek oraz pomidory.

Krok 4
Mięso odsącz z nadmiaru tłuszczu, odkładając je na ręczniki papierowe, przestudź.

Krok 5
Z ciasta francuskiego wykrój prostokąty. Wymieszaj żółtka z łyżką wody i szczyptą soli do smaku. Następnie każdy prostokąt posmaruj masą żółtkową. Z pozostałego ciasta wykrój cienkie paski, nałóż je na oba dłuższe boki prostokątów i także posmaruj żółtkiem. Przełóż ciasto na blaszkę wyłożoną pergaminem.

Krok 6
Na przygotowane ciasto francuskie wyłóż przesmażonego kurczaka, ćwiartki pomidorków cherry i pokruszony ser pleśniowy. Posyp je tymiankiem lub ziołami prowansalskimi.

Krok 7
Piecz w nagrzanym do 180ºC piekarniku przez około 20 minut.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Piersi z kurczaka w cieście francuskim
Przekąski z kurczakiem na podkładzie z ciasta francuskiego to błyskawiczna w przygotowaniu alternatywa dla jedzenia zamawianego do domu, idealna do przegryzania podczas seansów filmowych i spotkań towarzyskich. Soczysta pierś z kurczaka w cieście francuskim na obiad? Czemu nie?! Będzie to wyjątkowo apetyczna odmiana od mięsna serwowanego tradycyjnie z ziemniakami. Dzięki kurczakowi w cieście francuskim przekonasz się, że wymyślne potrawy wcale nie wymagają dużego kulinarnego doświadczenia.
Dla kogo? Lubisz bawić się jedzeniem? Dobrze się składa! Na kwadratowych kawałkach wykrojonych z gotowego ciasta francuskiego możesz ułożyć dowolne składniki: ser, pieczarki, szynkę, pomidory, szpinak… My proponujemy dać soczyste i bardzo fajnie przyprawione kawałeczki piersi z kurczaka w cieście francuskim z dodatkiem sera pleśniowego, który w piekarniku pod wpływem temperatury smakowicie rozpłynie się po daniu.
Na jaką okazję? Przekąski z piersi kurczaka na cieście francuskim najlepiej jeść jeszcze ciepłe, choć doskonale smakują też na zimno z różnymi sosami. Można je także zabrać do pracy lub szkoły na drugie śniadanie. Pierś z kurczaka w cieście francuskim to pierwszorzędna przekąska imprezowa. Zamiast po raz setny serwować chleb z wędliną i kiszonkami, zaskocz swoich gości nietuzinkowym podejściem do menu na przyjęcie, podając ciasto francuskie z piersią z kurczaka.
Czy wiesz, że? Słodyczy i charakteru kurczakowi w cieście francuskim dwa rodzaje pomidorów, świeże i suszone, oraz czosnek i zioła. Użyj tych, które lubisz najbardziej, by ciasto francuskie z piersią kurczaka było idealnie dopasowane do twoich preferencji.
Dla urozmaicenia: Pierś z kurczaka w cieście francuskim na obiad będzie smakować jeszcze lepiej, jeśli jako dodatku użyjesz pesto. Nadaje się zielone z bazylii lub czerwone z suszonych pomidorów. Jeśli nie lubisz intensywnego smaku serów pleśniowych, do przygotowania filetu z kurczaka w cieście francuskim wykorzystaj łagodną mozzarellę.































