Kurczak w potrawce z grzybów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w potrawce z grzybów

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

29

heart
1035 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

484 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

654 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

200 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

30 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

200 gramów

200 gramów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka pokrój w cienkie paseczki, cebule i grzyby pokrój w plastry

Kurczak w potrawce z grzybów - Krok 1

Krok 2

W odpowiedniej wielkości garnku podsmaż kurczaka, cebule i grzyby, dodaj śmietanę wymieszaną z Sosem grzybowym Knorr i 100 mililitrami zimnej wody.

Kurczak w potrawce z grzybów - Krok 2

Krok 3

Całość zagotuj, dodaj posiekany czosnek, majeranek i pieprz, gotuj jeszcze około 10 minut, na koniec dopraw do smaku. Tak przygotowaną potrawkę podawaj z ugotowanym makaronem lub kaszą.

Kurczak w potrawce z grzybów - Krok 3
6

Opinie o przepisie

  • Paula

    Paula , 22.10.2022

    Ale jaka smietana?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Anna Leszkowska

    Anna Leszkowska , 28.06.2015

    bardzo smaczne na obiad jak i na zapiekanke na kolacje. rewelacyjne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Nina Janina Moskalczuk

    Nina Janina Moskalczuk , 18.09.2011

    Myslę, żę musi być pyszne, szczególnie z kaszą i do tego surówka kiszonej kapusty (już jest), mniam, mniam...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 17.09.2011

    Jak to gdzie, w lesie! ;) A tak na poważnie proszę, spójrz na interaktywną mapkę - http://www.grzyby.pl/wystepowanie.htm

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Fortuna

    Krzysztof Fortuna , 17.09.2011

    niech mi jeszcze ktoś powie gdzie rosną grzyby

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w potrawce z grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w potrawce z grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w potrawce z grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w potrawce z grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w potrawce z grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w potrawce z grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w potrawce z grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w potrawce z grzybów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Chrupiący kurczak
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak w potrawce z grzybówKurczak w potrawce z grzybów

Niespodziewana wizyta znajomych nie musi się zakończyć kulinarną katastrofą i siedzeniem przy pustym stole. Kurczak w potrawce z grzybów to danie proste, szybkie i co nie mniej ważne – dające się zrobić z produktów, które zazwyczaj masz w domu. Z tym przepisem w kilkanaście minut jesteś w stanie wyczarować danie wystawne, które każdy lubi. Pierś z kurczaka proponujemy podać w sosie grzybowym. Jeśli nie masz w domu świeżych, suszonych lub mrożonych grzybów, aby samodzielnie przygotować sos, sięgnij po Sos grzybowy Knorr. Kawałki przyprawionej piersi kurczaka w aromatycznym sosem możesz podać z dowolnym rodzajem kaszy. Potrawka doskonale będzie się komponować z grubszą kaszą, na przykład gryczaną. Jeśli masz pod ręką tylko makaron, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby potrawką z kurczaka polać kokardki, świderki lub penne. Świetnym dodatkiem warzywnym mogą być tradycyjne buraczki.