Kurczak w potrawce z grzybów

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

29

866 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

452 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

535 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

200 gramów

1 opakowanie

200 gramów

30 mililitrów

400 gramów

1 szczypta

100 mililitrów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka pokrój w cienkie paseczki, cebule i grzyby pokrój w plastry

Kurczak w potrawce z grzybów - Krok 1

Krok 2

W odpowiedniej wielkości garnku podsmaż kurczaka, cebule i grzyby, dodaj śmietanę wymieszaną z Sosem grzybowym Knorr i 100 mililitrami zimnej wody.

Kurczak w potrawce z grzybów - Krok 2

Krok 3

Całość zagotuj, dodaj posiekany czosnek, majeranek i pieprz, gotuj jeszcze około 10 minut, na koniec dopraw do smaku. Tak przygotowaną potrawkę podawaj z ugotowanym makaronem lub kaszą.

Kurczak w potrawce z grzybów - Krok 3
4

Opinie o przepisie

  • Anna Leszkowska

    Anna Leszkowska

    bardzo smaczne na obiad jak i na zapiekanke na kolacje. rewelacyjne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Nina Janina Moskalczuk

    Nina Janina Moskalczuk

    Myslę, żę musi być pyszne, szczególnie z kaszą i do tego surówka kiszonej kapusty (już jest), mniam, mniam...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Jak to gdzie, w lesie! ;) A tak na poważnie proszę, spójrz na interaktywną mapkę - http://www.grzyby.pl/wystepowanie.htm

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Fortuna

    Krzysztof Fortuna

    niech mi jeszcze ktoś powie gdzie rosną grzyby

    Odpowiedz Odpowiedz

Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak w potrawce z grzybówKurczak w potrawce z grzybów

Niespodziewana wizyta znajomych nie musi się zakończyć kulinarną katastrofą i siedzeniem przy pustym stole. Kurczak w potrawce z grzybów to danie proste, szybkie i co nie mniej ważne – dające się zrobić z produktów, które zazwyczaj masz w domu. Z tym przepisem w kilkanaście minut jesteś w stanie wyczarować danie wystawne, które każdy lubi. Pierś z kurczaka proponujemy podać w sosie grzybowym. Jeśli nie masz w domu świeżych, suszonych lub mrożonych grzybów, aby samodzielnie przygotować sos, sięgnij po Sos grzybowy Knorr. Kawałki przyprawionej piersi kurczaka w aromatycznym sosem możesz podać z dowolnym rodzajem kaszy. Potrawka doskonale będzie się komponować z grubszą kaszą, na przykład gryczaną. Jeśli masz pod ręką tylko makaron, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby potrawką z kurczaka polać kokardki, świderki lub penne. Świetnym dodatkiem warzywnym mogą być tradycyjne buraczki.