
Składniki
400 gramów
200 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
30 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
200 gramów
200 gramów
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi z kurczaka pokrój w cienkie paseczki, cebule i grzyby pokrój w plastry

Krok 2
W odpowiedniej wielkości garnku podsmaż kurczaka, cebule i grzyby, dodaj śmietanę wymieszaną z Sosem grzybowym Knorr i 100 mililitrami zimnej wody.

Krok 3
Całość zagotuj, dodaj posiekany czosnek, majeranek i pieprz, gotuj jeszcze około 10 minut, na koniec dopraw do smaku. Tak przygotowaną potrawkę podawaj z ugotowanym makaronem lub kaszą.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak w potrawce z grzybów
Niespodziewana wizyta znajomych nie musi się zakończyć kulinarną katastrofą i siedzeniem przy pustym stole. Kurczak w potrawce z grzybów to danie proste, szybkie i co nie mniej ważne – dające się zrobić z produktów, które zazwyczaj masz w domu. Z tym przepisem w kilkanaście minut jesteś w stanie wyczarować danie wystawne, które każdy lubi. Pierś z kurczaka proponujemy podać w sosie grzybowym. Jeśli nie masz w domu świeżych, suszonych lub mrożonych grzybów, aby samodzielnie przygotować sos, sięgnij po Sos grzybowy Knorr. Kawałki przyprawionej piersi kurczaka w aromatycznym sosem możesz podać z dowolnym rodzajem kaszy. Potrawka doskonale będzie się komponować z grubszą kaszą, na przykład gryczaną. Jeśli masz pod ręką tylko makaron, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby potrawką z kurczaka polać kokardki, świderki lub penne. Świetnym dodatkiem warzywnym mogą być tradycyjne buraczki.