Penne z kurczakiem i suszonymi pomidorami
łatwe
149 osób zapisało

Składniki
300 gramów
2 sztuki
1 opakowanie
150 mililitrów
150 mililitrów
5 sztuk
1 szczypta
1 szczypta
30 mililitrów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy. Odcedź.
Krok 2
Sos pieczarkowy z cebulką Knorr wymieszaj z wodą oraz śmietaną i doprowadź do wrzenia.
Krok 3
Piersi i pomidory pokrój w paski, a następnie przesmaż je razem na oliwie. Całość dopraw do smaku.
Krok 4
Gorący makaron nałóż na talerze, polej sosem i udekoruj listkami bazylii.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Menu ze Smakiem Sos pieczarkowy z cebulką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Penne z kurczakiem i suszonymi pomidorami
Makaron penne z kurczakiem i śmietanowym sosem to proste danie, które zyskuje na wyrazistości dzięki dodaniu do niego suszonych pomidorów. Jego przygotowanie składa się zaledwie z kilku kroków i nie powinno zająć dużo czasu. Na początek przygotuj sos do makaronu ze śmietanki kremówki połączonej z błyskawicznym sosem pieczarkowym z cebulką w proszku i zagotuj go w rondelku. Mieszaj intensywnie, dopóki nie zgęstnieje, po czym zdejmij z ognia. Filet z piersi kurczaka oraz suszone pomidory pokrój w wąskie paski i podsmaż na dobrze rozgrzanej oliwie. Jeśli używasz pomidorów w oleju, możesz wlać na patelnię odrobinę zalewy ze słoika – tym samym mięso uzyska bogatszy smak. Kurczaka i pomidory dodaj do rondelka z sosem i wymieszaj. Makaron typu penne ugotuj al dente i odcedź. Gdy będzie jeszcze gorący, nałóż go na talerze, po czym polewaj ciepłym sosem śmietankowo-pieczarkowym z kurczakiem i pomidorami. Gotowe danie udekoruj listkami świeżej bazylii. Przekonaj się, jak łatwo można przygotować pyszny obiad.