Penne z kurczakiem i suszonymi pomidorami | Przepisy.pl pixel

Penne z kurczakiem i suszonymi pomidorami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
213 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

87 osób wydrukowało

Pobierz pdf

150 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 sztuki

1 opakowanie

150 mililitrów

150 mililitrów

5 sztuk

1 szczypta

1 szczypta

30 mililitrów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy. Odcedź.

Krok 2

Sos pieczarkowy z cebulką Knorr wymieszaj z wodą oraz śmietaną i doprowadź do wrzenia.

Krok 3

Piersi i pomidory pokrój w paski, a następnie przesmaż je razem na oliwie. Całość dopraw do smaku.

Krok 4

Gorący makaron nałóż na talerze, polej sosem i udekoruj listkami bazylii.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Penne z kurczakiem i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Penne z kurczakiem i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Penne z kurczakiem i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Penne z kurczakiem i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Penne z kurczakiem i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Penne z kurczakiem i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Penne z kurczakiem i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Penne z kurczakiem i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Penne z kurczakiem i suszonymi pomidoramiPenne z kurczakiem i suszonymi pomidorami

Makaron penne z kurczakiem i śmietanowym sosem to proste danie, które zyskuje na wyrazistości dzięki dodaniu do niego suszonych pomidorów. Jego przygotowanie składa się zaledwie z kilku kroków i nie powinno zająć dużo czasu. Na początek przygotuj sos do makaronu ze śmietanki kremówki połączonej z błyskawicznym sosem pieczarkowym z cebulką w proszku i zagotuj go w rondelku. Mieszaj intensywnie, dopóki nie zgęstnieje, po czym zdejmij z ognia. Filet z piersi kurczaka oraz suszone pomidory pokrój w wąskie paski i podsmaż na dobrze rozgrzanej oliwie. Jeśli używasz pomidorów w oleju, możesz wlać na patelnię odrobinę zalewy ze słoika – tym samym mięso uzyska bogatszy smak. Kurczaka i pomidory dodaj do rondelka z sosem i wymieszaj. Makaron typu penne ugotuj al dente i odcedź. Gdy będzie jeszcze gorący, nałóż go na talerze, po czym polewaj ciepłym sosem śmietankowo-pieczarkowym z kurczakiem i pomidorami. Gotowe danie udekoruj listkami świeżej bazylii. Przekonaj się, jak łatwo można przygotować pyszny obiad.