Rolada ziemniaczana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

158

760 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1113 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2152 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

5 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

2 łyżki

3 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Ostudź, obierz i zetrzyj na grubych oczkach.

Rolada ziemniaczana - Krok 1

Krok 2

Zetrzyj jajka na tarce. Dodaj do ziemniaków razem z mąką, natką pietruszki, serem żółtym. Wymieszaj wszystko razem.

Rolada ziemniaczana - Krok 2

Krok 3

Dopraw przyprawą Knorr oraz pieprzem i ponownie wymieszaj.

Rolada ziemniaczana - Krok 3

Krok 4

Obierz marchewkę i zetrzyj na grubych oczkach, podsmaż na maśle.

Rolada ziemniaczana - Krok 4

Krok 5

Z masy ziemniaczanej uformuj placek, posyp z wierzchu bułką tartą, nałóż marchewkę.

Rolada ziemniaczana - Krok 5

Krok 6

Całość zawiń w rulon i przełóż do wysmarowanej masłem formy. Z góry posmaruj surowym jajkiem, posyp startym żółtym serem, polej stopionym masłem i zapiekaj w piekarniku przez około 15 minut w 180 stopniach.

Rolada ziemniaczana - Krok 6

Krok 7

Sos pieczarkowy z cebulką Knorr przygotuj według przepisu na opakowaniu. Roladę ziemniaczana podawaj z sosem.

Rolada ziemniaczana - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rolada ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rolada ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rolada ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rolada ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rolada ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rolada ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rolada ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rolada ziemniaczanaRolada ziemniaczana

Rolada ziemniaczana to pyszne warzywne danie obiadowe, które pomimo swojej prostoty, będzie się wspaniale prezentować na stole. Pod chrupiącą ziemniaczano-serową otoczką znajduje się farsz z duszonej marchewki. Przygotowanie rolady rozpocznij od ugotowania ziemniaków w mundurkach – dzięki takiemu sposobowi przygotowania ich smak będzie wyrazistszy. Gdy przestygną, obierz je ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W podobny sposób postąp z ugotowanymi na twardo jajkami. Dodaj je do ziemniaków wraz ze startym żółtym serem, mąką oraz drobno posiekaną natką pietruszki. Wsyp szczyptę pieprzu i przyprawy uniwersalnej, a następnie całość dokładnie wymieszaj. Startą na tarce marchewkę podsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Z masy ziemniaczanej uformuj duży placek, oprósz go bułką tartą, a na środku połóż marchewkę. Zwiń placek w rulon, przełóż do naczynia żaroodpornego i posmaruj roztrzepanym surowym jajkiem. Całość posyp żółtym serem i wstaw do piekarnika. Upieczoną roladę podawaj na ciepło, polaną błyskawicznym sosem pieczarkowym. Przekonaj się, jakie to łatwe.