Rolada ziemniaczana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rolada ziemniaczana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

158

765 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1133 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2171 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

5 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

2 łyżki

3 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Ostudź, obierz i zetrzyj na grubych oczkach.

Rolada ziemniaczana - Krok 1

Krok 2

Zetrzyj jajka na tarce. Dodaj do ziemniaków razem z mąką, natką pietruszki, serem żółtym. Wymieszaj wszystko razem.

Rolada ziemniaczana - Krok 2

Krok 3

Dopraw przyprawą Knorr oraz pieprzem i ponownie wymieszaj.

Rolada ziemniaczana - Krok 3

Krok 4

Obierz marchewkę i zetrzyj na grubych oczkach, podsmaż na maśle.

Rolada ziemniaczana - Krok 4

Krok 5

Z masy ziemniaczanej uformuj placek, posyp z wierzchu bułką tartą, nałóż marchewkę.

Rolada ziemniaczana - Krok 5

Krok 6

Całość zawiń w rulon i przełóż do wysmarowanej masłem formy. Z góry posmaruj surowym jajkiem, posyp startym żółtym serem, polej stopionym masłem i zapiekaj w piekarniku przez około 15 minut w 180 stopniach.

Rolada ziemniaczana - Krok 6

Krok 7

Sos pieczarkowy z cebulką Knorr przygotuj według przepisu na opakowaniu. Roladę ziemniaczana podawaj z sosem.

Rolada ziemniaczana - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rolada ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rolada ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rolada ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rolada ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rolada ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rolada ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rolada ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rolada ziemniaczanaRolada ziemniaczana

Rolada ziemniaczana to pyszne warzywne danie obiadowe, które pomimo swojej prostoty, będzie się wspaniale prezentować na stole. Pod chrupiącą ziemniaczano-serową otoczką znajduje się farsz z duszonej marchewki. Przygotowanie rolady rozpocznij od ugotowania ziemniaków w mundurkach – dzięki takiemu sposobowi przygotowania ich smak będzie wyrazistszy. Gdy przestygną, obierz je ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W podobny sposób postąp z ugotowanymi na twardo jajkami. Dodaj je do ziemniaków wraz ze startym żółtym serem, mąką oraz drobno posiekaną natką pietruszki. Wsyp szczyptę pieprzu i przyprawy uniwersalnej, a następnie całość dokładnie wymieszaj. Startą na tarce marchewkę podsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Z masy ziemniaczanej uformuj duży placek, oprósz go bułką tartą, a na środku połóż marchewkę. Zwiń placek w rulon, przełóż do naczynia żaroodpornego i posmaruj roztrzepanym surowym jajkiem. Całość posyp żółtym serem i wstaw do piekarnika. Upieczoną roladę podawaj na ciepło, polaną błyskawicznym sosem pieczarkowym. Przekonaj się, jakie to łatwe.