Rolada ziemniaczana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rolada ziemniaczana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

158

768 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1142 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2177 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

5 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

2 łyżki

3 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Ostudź, obierz i zetrzyj na grubych oczkach.

Rolada ziemniaczana - Krok 1

Krok 2

Zetrzyj jajka na tarce. Dodaj do ziemniaków razem z mąką, natką pietruszki, serem żółtym. Wymieszaj wszystko razem.

Rolada ziemniaczana - Krok 2

Krok 3

Dopraw przyprawą Knorr oraz pieprzem i ponownie wymieszaj.

Rolada ziemniaczana - Krok 3

Krok 4

Obierz marchewkę i zetrzyj na grubych oczkach, podsmaż na maśle.

Rolada ziemniaczana - Krok 4

Krok 5

Z masy ziemniaczanej uformuj placek, posyp z wierzchu bułką tartą, nałóż marchewkę.

Rolada ziemniaczana - Krok 5

Krok 6

Całość zawiń w rulon i przełóż do wysmarowanej masłem formy. Z góry posmaruj surowym jajkiem, posyp startym żółtym serem, polej stopionym masłem i zapiekaj w piekarniku przez około 15 minut w 180 stopniach.

Rolada ziemniaczana - Krok 6

Krok 7

Sos pieczarkowy z cebulką Knorr przygotuj według przepisu na opakowaniu. Roladę ziemniaczana podawaj z sosem.

Rolada ziemniaczana - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rolada ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rolada ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rolada ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rolada ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rolada ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rolada ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rolada ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rolada ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pomidory z mozzarellą
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rolada ziemniaczanaRolada ziemniaczana

Rolada ziemniaczana to pyszne warzywne danie obiadowe, które pomimo swojej prostoty, będzie się wspaniale prezentować na stole. Pod chrupiącą ziemniaczano-serową otoczką znajduje się farsz z duszonej marchewki. Przygotowanie rolady rozpocznij od ugotowania ziemniaków w mundurkach – dzięki takiemu sposobowi przygotowania ich smak będzie wyrazistszy. Gdy przestygną, obierz je ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W podobny sposób postąp z ugotowanymi na twardo jajkami. Dodaj je do ziemniaków wraz ze startym żółtym serem, mąką oraz drobno posiekaną natką pietruszki. Wsyp szczyptę pieprzu i przyprawy uniwersalnej, a następnie całość dokładnie wymieszaj. Startą na tarce marchewkę podsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Z masy ziemniaczanej uformuj duży placek, oprósz go bułką tartą, a na środku połóż marchewkę. Zwiń placek w rulon, przełóż do naczynia żaroodpornego i posmaruj roztrzepanym surowym jajkiem. Całość posyp żółtym serem i wstaw do piekarnika. Upieczoną roladę podawaj na ciepło, polaną błyskawicznym sosem pieczarkowym. Przekonaj się, jakie to łatwe.