Rolada ziemniaczana

- Krok 1Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Ostudź, obierz i zetrzyj na grubych oczkach.
- Krok 2Zetrzyj jajka na tarce. Dodaj do ziemniaków razem z mąką, natką pietruszki, serem żółtym. Wymieszaj wszystko razem.
- Krok 3Dopraw przyprawą Knorr oraz pieprzem i ponownie wymieszaj.
- Krok 4Obierz marchewkę i zetrzyj na grubych oczkach, podsmaż na maśle.
- Krok 5Z masy ziemniaczanej uformuj placek, posyp z wierzchu bułką tartą, nałóż marchewkę.
- Krok 6Całość zawiń w rulon i przełóż do wysmarowanej masłem formy. Z góry posmaruj surowym jajkiem, posyp startym żółtym serem, polej stopionym masłem i zapiekaj w piekarniku przez około 15 minut w 180 stopniach.
- Krok 7Sos pieczarkowy z cebulką Knorr przygotuj według przepisu na opakowaniu. Roladę ziemniaczana podawaj z sosem.

Rolada ziemniaczana to pyszne warzywne danie obiadowe, które pomimo swojej prostoty, będzie się wspaniale prezentować na stole. Pod chrupiącą ziemniaczano-serową otoczką znajduje się farsz z duszonej marchewki. Przygotowanie rolady rozpocznij od ugotowania ziemniaków w mundurkach – dzięki takiemu sposobowi przygotowania ich smak będzie wyrazistszy. Gdy przestygną, obierz je ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W podobny sposób postąp z ugotowanymi na twardo jajkami. Dodaj je do ziemniaków wraz ze startym żółtym serem, mąką oraz drobno posiekaną natką pietruszki. Wsyp szczyptę pieprzu i przyprawy uniwersalnej, a następnie całość dokładnie wymieszaj. Startą na tarce marchewkę podsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Z masy ziemniaczanej uformuj duży placek, oprósz go bułką tartą, a na środku połóż marchewkę. Zwiń placek w rulon, przełóż do naczynia żaroodpornego i posmaruj roztrzepanym surowym jajkiem. Całość posyp żółtym serem i wstaw do piekarnika. Upieczoną roladę podawaj na ciepło, polaną błyskawicznym sosem pieczarkowym. Przekonaj się, jakie to łatwe.