Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
5 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
2 łyżki
3 łyżki
1 łyżka
1 szczypta
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Ostudź, obierz i zetrzyj na grubych oczkach.
Krok 2
Zetrzyj jajka na tarce. Dodaj do ziemniaków razem z mąką, natką pietruszki, serem żółtym. Wymieszaj wszystko razem.
Krok 3
Dopraw przyprawą Knorr oraz pieprzem i ponownie wymieszaj.
Krok 4
Obierz marchewkę i zetrzyj na grubych oczkach, podsmaż na maśle.
Krok 5
Z masy ziemniaczanej uformuj placek, posyp z wierzchu bułką tartą, nałóż marchewkę.
Krok 6
Całość zawiń w rulon i przełóż do wysmarowanej masłem formy. Z góry posmaruj surowym jajkiem, posyp startym żółtym serem, polej stopionym masłem i zapiekaj w piekarniku przez około 15 minut w 180 stopniach.
Krok 7
Sos pieczarkowy z cebulką Knorr przygotuj według przepisu na opakowaniu. Roladę ziemniaczana podawaj z sosem.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Menu ze Smakiem Sos pieczarkowy z cebulką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNa zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Rolada ziemniaczana
Rolada ziemniaczana to pyszne warzywne danie obiadowe, które pomimo swojej prostoty, będzie się wspaniale prezentować na stole. Pod chrupiącą ziemniaczano-serową otoczką znajduje się farsz z duszonej marchewki. Przygotowanie rolady rozpocznij od ugotowania ziemniaków w mundurkach – dzięki takiemu sposobowi przygotowania ich smak będzie wyrazistszy. Gdy przestygną, obierz je ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W podobny sposób postąp z ugotowanymi na twardo jajkami. Dodaj je do ziemniaków wraz ze startym żółtym serem, mąką oraz drobno posiekaną natką pietruszki. Wsyp szczyptę pieprzu i przyprawy uniwersalnej, a następnie całość dokładnie wymieszaj. Startą na tarce marchewkę podsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Z masy ziemniaczanej uformuj duży placek, oprósz go bułką tartą, a na środku połóż marchewkę. Zwiń placek w rulon, przełóż do naczynia żaroodpornego i posmaruj roztrzepanym surowym jajkiem. Całość posyp żółtym serem i wstaw do piekarnika. Upieczoną roladę podawaj na ciepło, polaną błyskawicznym sosem pieczarkowym. Przekonaj się, jakie to łatwe.