Rolada ziemniaczana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rolada ziemniaczana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

165

796 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1289 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2428 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

5 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

2 łyżki

3 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Ostudź, obierz i zetrzyj na grubych oczkach.

Rolada ziemniaczana - Krok 1

Krok 2

Zetrzyj jajka na tarce. Dodaj do ziemniaków razem z mąką, natką pietruszki, serem żółtym. Wymieszaj wszystko razem.

Rolada ziemniaczana - Krok 2

Krok 3

Dopraw przyprawą Knorr oraz pieprzem i ponownie wymieszaj.

Rolada ziemniaczana - Krok 3

Krok 4

Obierz marchewkę i zetrzyj na grubych oczkach, podsmaż na maśle.

Rolada ziemniaczana - Krok 4

Krok 5

Z masy ziemniaczanej uformuj placek, posyp z wierzchu bułką tartą, nałóż marchewkę.

Rolada ziemniaczana - Krok 5

Krok 6

Całość zawiń w rulon i przełóż do wysmarowanej masłem formy. Z góry posmaruj surowym jajkiem, posyp startym żółtym serem, polej stopionym masłem i zapiekaj w piekarniku przez około 15 minut w 180 stopniach.

Rolada ziemniaczana - Krok 6

Krok 7

Sos pieczarkowy z cebulką Knorr przygotuj według przepisu na opakowaniu. Roladę ziemniaczana podawaj z sosem.

Rolada ziemniaczana - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rolada ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rolada ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rolada ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rolada ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rolada ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rolada ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rolada ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rolada ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.

Czytaj więcej

Jest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rolada ziemniaczanaRolada ziemniaczana

Rolada ziemniaczana to pyszne warzywne danie obiadowe, które pomimo swojej prostoty, będzie wspaniale prezentować się na stole. Pod chrupiącą ziemniaczano-serową otoczką znajduje się farsz z duszonej marchewki. Takie niespodzianki zawsze są mile widziane. Sprawdź, jak łatwo jest odmienić oblicze pospolitych kartofli, przygotowując efektowną roladę z gotowanych ziemniaków.

Dla kogo? Recepturę powinni sprawdzić wszyscy kucharze, lubiący zgłębiać tajniki kuchni regionalnych. Rolada ziemniaczana z Podlasia smakuje wyśmienicie zarówno w górach, jak i nad morzem. Jak się za nią zabrać? Przygotowanie rolady z ziemniaków rozpocznij od ugotowania ziemniaków w mundurkach – dzięki takiemu sposobowi przygotowania ich smak będzie wyrazistszy.

Na jaką okazję? Właśnie zaczynasz weekend i masz czas, by przygotować coś mniej oczywistego niż makaron z sosem pomidorowym? Wybierz przepis na roladę ziemniaczaną. Gdy ugotowane ziemniaki przestygną, obierz je ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W podobny sposób postąp z ugotowanymi na twardo jajkami. Dodaj je do ziemniaków wraz ze startym żółtym serem, mąką oraz drobno posiekaną natką pietruszki. Wsyp szczyptę pieprzu i przyprawy uniwersalnej, a następnie całość dokładnie wymieszaj.

Czy wiesz, że? Marchewkę należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie podsmaż ją na rozgrzanym tłuszczu. Z masy ziemniaczanej uformuj duży placek, oprósz go bułką tartą, a na środku połóż marchewkę. Zwiń placek w rulon, przełóż do naczynia żaroodpornego i posmaruj roztrzepanym surowym jajkiem. Ziemniaczaną roladę posyp żółtym serem i wstaw do piekarnika.

Dla urozmaicenia: Rolada ziemniaczana pieczona doskonale smakuje na ciepło, polana błyskawicznym sosem pieczarkowym. Nie traci swoich walorów po ponownym podgrzaniu w piecu, więc nie martw się, jeśli nadprogramowa porcja zostanie na później. Przekonaj się, jakie to łatwe.