
Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
5 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
2 łyżki
3 łyżki
1 łyżka
1 szczypta
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Ostudź, obierz i zetrzyj na grubych oczkach.

Krok 2
Zetrzyj jajka na tarce. Dodaj do ziemniaków razem z mąką, natką pietruszki, serem żółtym. Wymieszaj wszystko razem.

Krok 3
Dopraw przyprawą Knorr oraz pieprzem i ponownie wymieszaj.

Krok 4
Obierz marchewkę i zetrzyj na grubych oczkach, podsmaż na maśle.

Krok 5
Z masy ziemniaczanej uformuj placek, posyp z wierzchu bułką tartą, nałóż marchewkę.

Krok 6
Całość zawiń w rulon i przełóż do wysmarowanej masłem formy. Z góry posmaruj surowym jajkiem, posyp startym żółtym serem, polej stopionym masłem i zapiekaj w piekarniku przez około 15 minut w 180 stopniach.

Krok 7
Sos pieczarkowy z cebulką Knorr przygotuj według przepisu na opakowaniu. Roladę ziemniaczana podawaj z sosem.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Menu ze Smakiem Sos pieczarkowy z cebulką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Rolada ziemniaczana
Rolada ziemniaczana to pyszne warzywne danie obiadowe, które pomimo swojej prostoty, będzie wspaniale prezentować się na stole. Pod chrupiącą ziemniaczano-serową otoczką znajduje się farsz z duszonej marchewki. Takie niespodzianki zawsze są mile widziane. Sprawdź, jak łatwo jest odmienić oblicze pospolitych kartofli, przygotowując efektowną roladę z gotowanych ziemniaków.
Dla kogo? Recepturę powinni sprawdzić wszyscy kucharze, lubiący zgłębiać tajniki kuchni regionalnych. Rolada ziemniaczana z Podlasia smakuje wyśmienicie zarówno w górach, jak i nad morzem. Jak się za nią zabrać? Przygotowanie rolady z ziemniaków rozpocznij od ugotowania ziemniaków w mundurkach – dzięki takiemu sposobowi przygotowania ich smak będzie wyrazistszy.
Na jaką okazję? Właśnie zaczynasz weekend i masz czas, by przygotować coś mniej oczywistego niż makaron z sosem pomidorowym? Wybierz przepis na roladę ziemniaczaną. Gdy ugotowane ziemniaki przestygną, obierz je ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W podobny sposób postąp z ugotowanymi na twardo jajkami. Dodaj je do ziemniaków wraz ze startym żółtym serem, mąką oraz drobno posiekaną natką pietruszki. Wsyp szczyptę pieprzu i przyprawy uniwersalnej, a następnie całość dokładnie wymieszaj.
Czy wiesz, że? Marchewkę należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie podsmaż ją na rozgrzanym tłuszczu. Z masy ziemniaczanej uformuj duży placek, oprósz go bułką tartą, a na środku połóż marchewkę. Zwiń placek w rulon, przełóż do naczynia żaroodpornego i posmaruj roztrzepanym surowym jajkiem. Ziemniaczaną roladę posyp żółtym serem i wstaw do piekarnika.
Dla urozmaicenia: Rolada ziemniaczana pieczona doskonale smakuje na ciepło, polana błyskawicznym sosem pieczarkowym. Nie traci swoich walorów po ponownym podgrzaniu w piecu, więc nie martw się, jeśli nadprogramowa porcja zostanie na później. Przekonaj się, jakie to łatwe.