Makaron rigatoni – przepis w sosie: prosty | Przepisy.pl pixel

Makaron Rigatoni

po meksykańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

heart
214 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

260 osób wydrukowało

Pobierz pdf

407 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

100 gramów

1 sztuka

300 mililitrów

100 gramów

0.5 sztuki

1 sztuka

0.5 pęczka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Odcedź.

Krok 2

Cebulę oraz czosnek posiekaj, cukinię pokrój w niewielką kostkę. Przesmaż wszystko razem na rozgrzanej oliwie. Fasolę oraz kukurydzę odsącz na sicie i przepłucz pod bieżącą wodą. Kolendrę posiekaj.

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj z 300 ml zimnej wody i wlej na patelnię z cebulą, czosnkiem i cukinią.

Krok 4

Gotuj chwilę, po czym dodaj fasolę, kukurydzę oraz kolendrę. Na koniec wymieszaj wszystko z makaronem. Całość doprowadź do wrzenia i natychmiast podawaj. Udekoruj listkami kolendry.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron Rigatoni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron Rigatoni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron Rigatoni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron Rigatoni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron Rigatoni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron Rigatoni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron Rigatoni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron Rigatoni - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron RigatoniMakaron Rigatoni

Na szybki i prosty obiad przygotuj makaron z sosem inspirowanym kolorowymi daniami kuchni meksykańskiej. Składniki, które są potrzebne do jego przyrządzenia, to m.in. czerwona fasola, kukurydza oraz świeża kolendra. Na początek ugotuj al dente rigatoni, czyli krótkie makaronowe rurki. Do wody wlej kilka kropel oliwy lub oleju – dzięki temu zabiegowi makaron nie będzie się sklejał. Drobno posiekaj cebulę oraz czosnek, a umytą cukinię pokrój w niedużą kostkę. Podsmażaj je na rozgrzanej patelni, po chwili zalewając połączoną z wodą mieszanką przypraw do chili con carne. Jeśli lubisz pikantne dania, wsyp do tej potrawy szczyptę pieprzu cayenne. Całość zagotuj, a gdy sos zgęstnieje, dodaj odsączoną z zalewy konserwową kukurydzę i czerwoną fasolę. Na koniec dołącz pocięte listki świeżej kolendry oraz ugotowany wcześniej makaron. Dokładnie wymieszaj i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowany wspomnianym wcześniej ziołem. Ugotuj coś pysznego z naszym przepisem na rigatoni po meksykańsku.