Makaron Rigatoni
po meksykańsku

- Krok 1Makaron ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Odcedź.
- Krok 2Cebulę oraz czosnek posiekaj, cukinię pokrój w niewielką kostkę. Przesmaż wszystko razem na rozgrzanej oliwie. Fasolę oraz kukurydzę odsącz na sicie i przepłucz pod bieżącą wodą. Kolendrę posiekaj.
- Krok 3Fix Knorr wymieszaj z 300 ml zimnej wody i wlej na patelnię z cebulą, czosnkiem i cukinią.
- Krok 4Gotuj chwilę, po czym dodaj fasolę, kukurydzę oraz kolendrę. Na koniec wymieszaj wszystko z makaronem. Całość doprowadź do wrzenia i natychmiast podawaj. Udekoruj listkami kolendry.

Na szybki i prosty obiad przygotuj makaron z sosem inspirowanym kolorowymi daniami kuchni meksykańskiej. Składniki, które są potrzebne do jego przyrządzenia, to m.in. czerwona fasola, kukurydza oraz świeża kolendra. Na początek ugotuj al dente rigatoni, czyli krótkie makaronowe rurki. Do wody wlej kilka kropel oliwy lub oleju – dzięki temu zabiegowi makaron nie będzie się sklejał. Drobno posiekaj cebulę oraz czosnek, a umytą cukinię pokrój w niedużą kostkę. Podsmażaj je na rozgrzanej patelni, po chwili zalewając połączoną z wodą mieszanką przypraw do chili con carne. Jeśli lubisz pikantne dania, wsyp do tej potrawy szczyptę pieprzu cayenne. Całość zagotuj, a gdy sos zgęstnieje, dodaj odsączoną z zalewy konserwową kukurydzę i czerwoną fasolę. Na koniec dołącz pocięte listki świeżej kolendry oraz ugotowany wcześniej makaron. Dokładnie wymieszaj i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowany wspomnianym wcześniej ziołem. Ugotuj coś pysznego z naszym przepisem na rigatoni po meksykańsku.