
Składniki
300 gramów
1 opakowanie
100 gramów
1 sztuka
300 mililitrów
100 gramów
0.5 sztuki
1 sztuka
0.5 pęczka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Odcedź.
Krok 2
Cebulę oraz czosnek posiekaj, cukinię pokrój w niewielką kostkę. Przesmaż wszystko razem na rozgrzanej oliwie. Fasolę oraz kukurydzę odsącz na sicie i przepłucz pod bieżącą wodą. Kolendrę posiekaj.
Krok 3
Fix Knorr wymieszaj z 300 ml zimnej wody i wlej na patelnię z cebulą, czosnkiem i cukinią.
Krok 4
Gotuj chwilę, po czym dodaj fasolę, kukurydzę oraz kolendrę. Na koniec wymieszaj wszystko z makaronem. Całość doprowadź do wrzenia i natychmiast podawaj. Udekoruj listkami kolendry.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron Rigatoni
Na szybki i prosty obiad przygotuj makaron z sosem inspirowanym kolorowymi daniami kuchni meksykańskiej. Składniki, które są potrzebne do jego przyrządzenia, to m.in. czerwona fasola, kukurydza oraz świeża kolendra. Na początek ugotuj al dente rigatoni, czyli krótkie makaronowe rurki. Do wody wlej kilka kropel oliwy lub oleju – dzięki temu zabiegowi makaron nie będzie się sklejał. Drobno posiekaj cebulę oraz czosnek, a umytą cukinię pokrój w niedużą kostkę. Podsmażaj je na rozgrzanej patelni, po chwili zalewając połączoną z wodą mieszanką przypraw do chili con carne. Jeśli lubisz pikantne dania, wsyp do tej potrawy szczyptę pieprzu cayenne. Całość zagotuj, a gdy sos zgęstnieje, dodaj odsączoną z zalewy konserwową kukurydzę i czerwoną fasolę. Na koniec dołącz pocięte listki świeżej kolendry oraz ugotowany wcześniej makaron. Dokładnie wymieszaj i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowany wspomnianym wcześniej ziołem. Ugotuj coś pysznego z naszym przepisem na rigatoni po meksykańsku.