Makaron z szynką i pieczarkami - farfalle: przepis | Przepisy.pl pixel

Farfalle z pieczarkami i szynką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
212 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

120 osób wydrukowało

Pobierz pdf

239 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

400 gramów

300 gramów

60 mililitrów

200 mililitrów

0.5 pęczka

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Po chwili dodaj pokrojone w plastry pieczarki i szynkę. Całość smaż, aż składniki lekko się zrumienią.

Farfalle z pieczarkami i szynką - Krok 1

Krok 2

Makaron ugotuj według wskazówek podanych na opakowaniu. Następnie odcedź go i dodaj na patelnię.

Farfalle z pieczarkami i szynką - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj z 200 ml wody i śmietanką.

Farfalle z pieczarkami i szynką - Krok 3

Krok 4

Wlej do makaronu sos. Całość gotuj jeszcze kilka minut. Danie podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.

Farfalle z pieczarkami i szynką - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Farfalle z pieczarkami i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Farfalle z pieczarkami i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Farfalle z pieczarkami i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Farfalle z pieczarkami i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Farfalle z pieczarkami i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Farfalle z pieczarkami i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Farfalle z pieczarkami i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Farfalle z pieczarkami i szynką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Farfalle z pieczarkami i szynkąFarfalle z pieczarkami i szynką

Makaron w kształcie ozdobnych kokardek, szynka oraz pieczarki – te składniki wystarczą do przygotowania szybkiego i smacznego dania. Farfalle ugotuj na półtwardo — zbyt miękkie rozpadną się na patelni. Cebulę pokrój w kostkę i podsmażaj na oleju do momentu, w którym zmięknie i nabierze złocistego koloru. Kawałki wędliny potnij w drobne paski i dodaj na patelnię. Jeśli chcesz przygotować potrawę o wyrazistym smaku, użyj szynki długodojrzewającej, np. parmeńskiej. Na patelnię wrzuć również pieczarki pokrojone w plastry. Gdy wszystkie składniki się zarumienią, dodaj do nich ugotowany wcześniej makaron. Mieszankę wymieszaj z wodą i śmietaną – użyj słodkiej, która nada potrawie łagodności i zapewni odpowiednią konsystencję. Smażące się na patelni składniki zalej powstałym sosem i gotuj przez chwilę. Gotowe danie posyp drobno posiekanymi świeżymi ziołami. Pietruszka, tymianek czy bazylia – na co się zdecydujesz? Farfalle z pieczarkami i szynką podawaj na obiad lub wczesną kolację. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.