Farfalle z pieczarkami i szynką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Farfalle z pieczarkami i szynką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

201 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

86 osób wydrukowało

Pobierz pdf

175 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

400 gramów

300 gramów

60 mililitrów

200 mililitrów

0.5 pęczka

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Po chwili dodaj pokrojone w plastry pieczarki i szynkę. Całość smaż, aż składniki lekko się zrumienią.

Farfalle z pieczarkami i szynką - Krok 1

Krok 2

Makaron ugotuj według wskazówek podanych na opakowaniu. Następnie odcedź go i dodaj na patelnię.

Farfalle z pieczarkami i szynką - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj z 200 ml wody i śmietanką.

Farfalle z pieczarkami i szynką - Krok 3

Krok 4

Wlej do makaronu sos. Całość gotuj jeszcze kilka minut. Danie podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.

Farfalle z pieczarkami i szynką - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Farfalle z pieczarkami i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Farfalle z pieczarkami i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Farfalle z pieczarkami i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Farfalle z pieczarkami i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Farfalle z pieczarkami i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Farfalle z pieczarkami i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Farfalle z pieczarkami i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Farfalle z pieczarkami i szynką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Farfalle z pieczarkami i szynkąFarfalle z pieczarkami i szynką

Makaron w kształcie ozdobnych kokardek, szynka oraz pieczarki – te składniki wystarczą do przygotowania szybkiego i smacznego dania. Farfalle ugotuj na półtwardo — zbyt miękkie rozpadną się na patelni. Cebulę pokrój w kostkę i podsmażaj na oleju do momentu, w którym zmięknie i nabierze złocistego koloru. Kawałki wędliny potnij w drobne paski i dodaj na patelnię. Jeśli chcesz przygotować potrawę o wyrazistym smaku, użyj szynki długodojrzewającej, np. parmeńskiej. Na patelnię wrzuć również pieczarki pokrojone w plastry. Gdy wszystkie składniki się zarumienią, dodaj do nich ugotowany wcześniej makaron. Mieszankę wymieszaj z wodą i śmietaną – użyj słodkiej, która nada potrawie łagodności i zapewni odpowiednią konsystencję. Smażące się na patelni składniki zalej powstałym sosem i gotuj przez chwilę. Gotowe danie posyp drobno posiekanymi świeżymi ziołami. Pietruszka, tymianek czy bazylia – na co się zdecydujesz? Farfalle z pieczarkami i szynką podawaj na obiad lub wczesną kolację. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.