Fusilli: przepis na makaron z kurczakiem | Przepisy.pl pixel

Makaron fusilli z kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
132 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

78 osób wydrukowało

Pobierz pdf

159 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

300 gramów

2 łyżki

1 sztuka

300 gramów

1 sztuka

50 gramów

15 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron.

Krok 2

Pokrój pierś z kurczaka w paski i zamarynuj w przyprawie Knorr na 15 minut.

Krok 3

Na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek smaż cebulę pokrojoną w kostkę, po czym dodaj kurczaka i smaż, aż będzie złocisty.

Krok 4

Przełóż do żaroodpornego naczynia makaron, kurczaka, świeży umyty szpinak, pokrojonego pomidora i wymieszaj wszystko.

Krok 5

Polej oliwą z oliwek, posyp startym parmezanem i piecz w piekarniku przez 20 minut w 180 °C. Podawaj na gorąco.

przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron fusilli z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron fusilli z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron fusilli z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron fusilli z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron fusilli z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron fusilli z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron fusilli z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron fusilli z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron fusilli z kurczakiemMakaron fusilli z kurczakiem

Fusilli to popularny również w Polsce makaron, w kształcie spirali. Często dodawany jest do zup, w szczególności pomidorowej. Jeśli chcecie przygotować na jego bazie tradycyjny włoski lunch, wykorzystajcie nasz przepis na makaron fusilli z kurczakiem. Danie to cechuje się głębokim aromatem oraz orzeźwiającym smakiem, który potęguje świeży szpinaki i pomidory. Prawdziwie włoski klimat potrawy podkreśla parmezan oraz oliwa z oliwek. Spróbujcie fusilli z kurczakiem, które odkryje przed wami nowe możliwości kulinarne!

Dla kogo?

Makaron fusilli z kurczakiem przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi aromatycznej kuchni włoskiej.

Na jaką okazję?

Uniwersalizm to cecha fusilli z kurczakiem. Danie możecie zaserwować zarówno w formie codziennego lunchu, jak i wystawnej kolacji.

Czy wiesz, że?

Fusilli to makaron wywodzący się bezpośrednio z Włoch, z regionu Kampania. Tradycyjnie wytwarzany jest z pszennego ciasta, które po uformowaniu spiralnego kształtu, poddawane jest suszeniu. Na rynku można spotkać także kolorowe wersje tego makaronu, barwione najczęściej szpinakiem lub pomidorami.

Dla urozmaicenia:

Nie zapomnijcie o bazylii, która idealnie komponuje się z makaronem. Przed podaniem posypcie danie posiekanymi liśćmi tego zioła, a będzie smacznie i kolorowo.