Składniki
250 gramów
300 gramów
2 łyżki
1 sztuka
300 gramów
1 sztuka
50 gramów
15 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj makaron.
Krok 2
Pokrój pierś z kurczaka w paski i zamarynuj w przyprawie Knorr na 15 minut.
Krok 3
Na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek smaż cebulę pokrojoną w kostkę, po czym dodaj kurczaka i smaż, aż będzie złocisty.
Krok 4
Przełóż do żaroodpornego naczynia makaron, kurczaka, świeży umyty szpinak, pokrojonego pomidora i wymieszaj wszystko.
Krok 5
Polej oliwą z oliwek, posyp startym parmezanem i piecz w piekarniku przez 20 minut w 180 °C. Podawaj na gorąco.
Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron fusilli z kurczakiem
Fusilli to popularny również w Polsce makaron, w kształcie spirali. Często dodawany jest do zup, w szczególności pomidorowej. Jeśli chcecie przygotować na jego bazie tradycyjny włoski lunch, wykorzystajcie nasz przepis na makaron fusilli z kurczakiem. Danie to cechuje się głębokim aromatem oraz orzeźwiającym smakiem, który potęguje świeży szpinaki i pomidory. Prawdziwie włoski klimat potrawy podkreśla parmezan oraz oliwa z oliwek. Spróbujcie fusilli z kurczakiem, które odkryje przed wami nowe możliwości kulinarne!
Dla kogo?
Makaron fusilli z kurczakiem przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi aromatycznej kuchni włoskiej.
Na jaką okazję?
Uniwersalizm to cecha fusilli z kurczakiem. Danie możecie zaserwować zarówno w formie codziennego lunchu, jak i wystawnej kolacji.
Czy wiesz, że?
Fusilli to makaron wywodzący się bezpośrednio z Włoch, z regionu Kampania. Tradycyjnie wytwarzany jest z pszennego ciasta, które po uformowaniu spiralnego kształtu, poddawane jest suszeniu. Na rynku można spotkać także kolorowe wersje tego makaronu, barwione najczęściej szpinakiem lub pomidorami.
Dla urozmaicenia:
Nie zapomnijcie o bazylii, która idealnie komponuje się z makaronem. Przed podaniem posypcie danie posiekanymi liśćmi tego zioła, a będzie smacznie i kolorowo.