Fusilli: przepis na makaron z kurczakiem | Przepisy.pl pixel

Makaron fusilli z kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
132 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

78 osób wydrukowało

Pobierz pdf

154 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

300 gramów

2 łyżki

1 sztuka

300 gramów

1 sztuka

50 gramów

15 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron.

Krok 2

Pokrój pierś z kurczaka w paski i zamarynuj w przyprawie Knorr na 15 minut.

Krok 3

Na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek smaż cebulę pokrojoną w kostkę, po czym dodaj kurczaka i smaż, aż będzie złocisty.

Krok 4

Przełóż do żaroodpornego naczynia makaron, kurczaka, świeży umyty szpinak, pokrojonego pomidora i wymieszaj wszystko.

Krok 5

Polej oliwą z oliwek, posyp startym parmezanem i piecz w piekarniku przez 20 minut w 180 °C. Podawaj na gorąco.

przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron fusilli z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron fusilli z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron fusilli z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron fusilli z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron fusilli z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron fusilli z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron fusilli z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron fusilli z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron fusilli z kurczakiemMakaron fusilli z kurczakiem

Fusilli to popularny również w Polsce makaron, w kształcie spirali. Często dodawany jest do zup, w szczególności pomidorowej. Jeśli chcecie przygotować na jego bazie tradycyjny włoski lunch, wykorzystajcie nasz przepis na makaron fusilli z kurczakiem. Danie to cechuje się głębokim aromatem oraz orzeźwiającym smakiem, który potęguje świeży szpinaki i pomidory. Prawdziwie włoski klimat potrawy podkreśla parmezan oraz oliwa z oliwek. Spróbujcie fusilli z kurczakiem, które odkryje przed wami nowe możliwości kulinarne!

Dla kogo?

Makaron fusilli z kurczakiem przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi aromatycznej kuchni włoskiej.

Na jaką okazję?

Uniwersalizm to cecha fusilli z kurczakiem. Danie możecie zaserwować zarówno w formie codziennego lunchu, jak i wystawnej kolacji.

Czy wiesz, że?

Fusilli to makaron wywodzący się bezpośrednio z Włoch, z regionu Kampania. Tradycyjnie wytwarzany jest z pszennego ciasta, które po uformowaniu spiralnego kształtu, poddawane jest suszeniu. Na rynku można spotkać także kolorowe wersje tego makaronu, barwione najczęściej szpinakiem lub pomidorami.

Dla urozmaicenia:

Nie zapomnijcie o bazylii, która idealnie komponuje się z makaronem. Przed podaniem posypcie danie posiekanymi liśćmi tego zioła, a będzie smacznie i kolorowo.