
Składniki
250 gramów
300 gramów
2 łyżki
1 sztuka
300 gramów
1 sztuka
50 gramów
15 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj makaron.
Krok 2
Pokrój pierś z kurczaka w paski i zamarynuj w przyprawie Knorr na 15 minut.
Krok 3
Na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek smaż cebulę pokrojoną w kostkę, po czym dodaj kurczaka i smaż, aż będzie złocisty.
Krok 4
Przełóż do żaroodpornego naczynia makaron, kurczaka, świeży umyty szpinak, pokrojonego pomidora i wymieszaj wszystko.
Krok 5
Polej oliwą z oliwek, posyp startym parmezanem i piecz w piekarniku przez 20 minut w 180 °C. Podawaj na gorąco.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron fusilli z kurczakiem
Fusilli to popularny również w Polsce makaron, w kształcie spirali. Często dodawany jest do zup, w szczególności pomidorowej. Jeśli chcecie przygotować na jego bazie tradycyjny włoski lunch, wykorzystajcie nasz przepis na makaron fusilli z kurczakiem. Danie to cechuje się głębokim aromatem oraz orzeźwiającym smakiem, który potęguje świeży szpinaki i pomidory. Prawdziwie włoski klimat potrawy podkreśla parmezan oraz oliwa z oliwek. Spróbujcie fusilli z kurczakiem, które odkryje przed wami nowe możliwości kulinarne!
Dla kogo?
Makaron fusilli z kurczakiem przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi aromatycznej kuchni włoskiej.
Na jaką okazję?
Uniwersalizm to cecha fusilli z kurczakiem. Danie możecie zaserwować zarówno w formie codziennego lunchu, jak i wystawnej kolacji.
Czy wiesz, że?
Fusilli to makaron wywodzący się bezpośrednio z Włoch, z regionu Kampania. Tradycyjnie wytwarzany jest z pszennego ciasta, które po uformowaniu spiralnego kształtu, poddawane jest suszeniu. Na rynku można spotkać także kolorowe wersje tego makaronu, barwione najczęściej szpinakiem lub pomidorami.
Dla urozmaicenia:
Nie zapomnijcie o bazylii, która idealnie komponuje się z makaronem. Przed podaniem posypcie danie posiekanymi liśćmi tego zioła, a będzie smacznie i kolorowo.