Makaron soba w sosie winnym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron soba w sosie winnym

Autor: setie setie

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 mililitrów

100 mililitrów

4 łyżki

1 łyżeczka

1 sztuka

50 gramów

1 opakowanie

20 mililitrów

1 szklanka

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelnię wlej wino i ocet balsamiczny. Gotując zredukuj do połowy objętości.

Krok 2

W wodzie rozpuść bulion cielęcy i razem z migdałami dodaj go do wina. Ponownie zredukuj sos do połowy.

Krok 3

Makaron soba wrzuć do wrącej wody i gotuj jeszcze przez 5 minut, po czym odcedź.

Krok 4

Sos zdejmij z gazu, dodaj do niego śmietankę, masło i miód, po czym zmiksuj. Gotowy sos wlej do makaronu i delikatnie wymieszaj. Nałóż na talerze i podawaj posypany parmezanem. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron soba w sosie winnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron soba w sosie winnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron soba w sosie winnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron soba w sosie winnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron soba w sosie winnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron soba w sosie winnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron soba w sosie winnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron soba w sosie winnym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej