
Składniki
10 sztuk
250 gramów
250 gramów
1 opakowanie
200 gramów
1 sztuka
200 gramów
200 gramów
100 gramów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby pokrój na plasterki. Cukinię umyj i również pokrój na plastry. Brokuł podziel na mniejsze różyczki. Szpinak umyj i osusz.
Krok 2
Kostkę Knorr zagotuj w 1 litrze wody. Następnie ugotuj w takim bulionie przez 5 minut brokuł i przez 1 minutę szpinak. Odcedź warzywa i zachowaj bulion.
Krok 3
Skrobię ziemniaczaną wymieszaj w niewielkiej ilości zimniej wody tak aby nie było grudek. Wlej mieszankę do bulionu, dodaj Fix Knorr, całość wymieszaj i zagotuj.
Krok 4
Gdy sos lekko ostygnie wymieszaj go z wszystkimi warzywami.
Krok 5
W naczyniu żaroodpornym układaj lasagne. Zacznij od sosu z warzywami, następnie połóż makaron, ponownie sos i tak do wyczerpania składników. Warstwa makaronu powinna być ostatnia.
Krok 6
Posyp danie parmezanem i piecz w wcześniej rozgranym do 180 stopni piekarniku przez ok 20-25 minut.

Dobra rada:
Do takiej lasagne możesz przygotować sos pomidorowy.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lasagne warzywne
Do najsłynniejszej włoskiej zapiekanki przylgnęła łatka pracochłonnej i skomplikowanej w wykonaniu potrawy. Dzięki temu przepisowi przekonasz się, że przygotowanie warzywnej lasagne wcale nie jest trudne! Miej w zanadrzu kolorowe warzywa, naczynie żaroodporne i nasze wskazówki, a wszystko pójdzie jak po maśle.
Dla kogo?
Chcesz ograniczyć ilość mięsa w diecie? Z tak pomysłowymi recepturami jak ta na lasagne z warzywami to zadanie okaże się niezwykle proste i przyjemne.
Na jaką okazję?
Lasagne warzywna nadaje się do serwowania podczas ważnych uroczystości. Wygląda bardzo efektownie i raczej nikt nie domyśli się, że jego przyrządzenie zajmuje tylko 3 kwadranse. Zorganizowanie przyjęcia przy stole nie musi wymagać wielogodzinnych bojów w kuchni, wystarczy przygotować naszą lasagne warzywną. Przepis czeka!
Czy wiesz, że?
Dzięki odpowiedniej ilości sosu, makaron lasagne nie wymaga gotowania przed ułożeniem w brytfannie.
Dla urozmaicenia:
Do zapiekanki lasagne z warzywami bardzo dobrze pasuje mozzarella. Świetną alternatywą dla mięsnej lasagne jest też wersja z czerwoną soczewicą.