
Składniki
12 sztuk
1 opakowanie
1 kilogram
200 gramów
25 gramów
200 gramów
1 pęczek
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku zagotuj 350 ml wody z masłem i zupą Knorr. Dokładnie wymieszaj.
Krok 2
Szpinak umyj i osusz, cebulę posiekaj i podsmaż całość kilka minut aby szpinak zmiękł.
Krok 3
Bazylie porwij i wymieszaj z szpinakiem.
Krok 4
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. W naczyniu żaroodpornym zacznij układać lasagne. Dno posmaruj sosem z zupy brokułów i połóż warstwę makaronu. Następnie ponownie sos, farsz szpinakowy i makaron. Warstwy powtarzaj aż do wyczerpania składników, gdzie ostatnią warstwą powinien być makaron z sosem.
Krok 5
Na wierzchu rozsmaruj ser ricotta. Piecz pod przykryciem z folii aluminiowej przez 30 minut. Zdejmij folię i piecz kolejne 10 minut.

Dobra rada:
Szpinak możesz zastąpić jarmużem lub botwinką.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kremowa zupa brokułowa Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lasagna warzywna
Lasagne to prawdopodobnie najsłynniejsza włoska zapiekanka. Tradycyjny przepis obejmuje pomidory, sos beszamelowy i mielone mięso. Czy bez ostatniego składnika lasagne może się udać? Jasne, że tak! Śmiało wkroczcie do kuchni, by zmierzyć się z kulinarną klasyką w zupełnie nowej wersji – oto przepis na warzywną lasagne!
Dla kogo?
Dietę warzywną dużo lepiej jest potraktować jako interesujące wyzwanie i sposób na odkrywanie kolejnych smaków niż uznawać ją za wyrzeczenie. To cenna wskazówka dla wszystkich – nie tylko roślinożerców.
Na jaką okazję?
Lasagne z zielonymi warzywami i kremową ricottą zrobi furorę w trakcie proszonej kolacji. Przyjęcia to świetny pretekst, by spróbować czegoś nietuzinkowego.
Czy wiesz, że?
Szpinak pod względem botanicznym spokrewniony jest z komosą ryżową, a także burakiem bulwowym i liściowym.
Dla urozmaicenia:
Włoski klimat dania można uzyskać dzięki dodatkowi parmezanu. W połączeniach warzywnych fenomenalnie sprawdzają się sery pleśniowe, zwłaszcza z przerostem niebieskiej pleśni, np. gorgonzola lub roquefort.