Lasagna warzywna przepis – Zobacz na przepisy.pl

Lasagna warzywna

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

12 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
55 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

12 sztuk

1 opakowanie

1 kilogram

200 gramów

25 gramów

200 gramów

1 pęczek

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku zagotuj 350 ml wody z masłem i zupą Knorr. Dokładnie wymieszaj.

Krok 2

Szpinak umyj i osusz, cebulę posiekaj i podsmaż całość kilka minut aby szpinak zmiękł.

Krok 3

Bazylie porwij i wymieszaj z szpinakiem.

Krok 4

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. W naczyniu żaroodpornym zacznij układać lasagne. Dno posmaruj sosem z zupy brokułów i połóż warstwę makaronu. Następnie ponownie sos, farsz szpinakowy i makaron. Warstwy powtarzaj aż do wyczerpania składników, gdzie ostatnią warstwą powinien być makaron z sosem.

Krok 5

Na wierzchu rozsmaruj ser ricotta. Piecz pod przykryciem z folii aluminiowej przez 30 minut. Zdejmij folię i piecz kolejne 10 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak możesz zastąpić jarmużem lub botwinką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagna warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagna warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagna warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagna warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagna warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagna warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagna warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Tajska zupa krewetkowa
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lasagna warzywnaLasagna warzywna

Lasagne to prawdopodobnie najsłynniejsza włoska zapiekanka. Tradycyjny przepis obejmuje pomidory, sos beszamelowy i mielone mięso. Czy bez ostatniego składnika lasagne może się udać? Jasne, że tak! Śmiało wkroczcie do kuchni, by zmierzyć się z kulinarną klasyką w zupełnie nowej wersji – oto przepis na warzywną lasagne!

Dla kogo?

Dietę warzywną dużo lepiej jest potraktować jako interesujące wyzwanie i sposób na odkrywanie kolejnych smaków niż uznawać ją za wyrzeczenie. To cenna wskazówka dla wszystkich – nie tylko roślinożerców.

Na jaką okazję?

Lasagne z zielonymi warzywami i kremową ricottą zrobi furorę w trakcie proszonej kolacji. Przyjęcia to świetny pretekst, by spróbować czegoś nietuzinkowego.

Czy wiesz, że?

Szpinak pod względem botanicznym spokrewniony jest z komosą ryżową, a także burakiem bulwowym i liściowym.

Dla urozmaicenia:

Włoski klimat dania można uzyskać dzięki dodatkowi parmezanu. W połączeniach warzywnych fenomenalnie sprawdzają się sery pleśniowe, zwłaszcza z przerostem niebieskiej pleśni, np. gorgonzola lub roquefort.