
Składniki
12 sztuk
1 opakowanie
1 kilogram
200 gramów
25 gramów
200 gramów
1 pęczek
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku zagotuj 350 ml wody z masłem i zupą Knorr. Dokładnie wymieszaj.
Krok 2
Szpinak umyj i osusz, cebulę posiekaj i podsmaż całość kilka minut aby szpinak zmiękł.
Krok 3
Bazylie porwij i wymieszaj z szpinakiem.
Krok 4
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. W naczyniu żaroodpornym zacznij układać lasagne. Dno posmaruj sosem z zupy brokułów i połóż warstwę makaronu. Następnie ponownie sos, farsz szpinakowy i makaron. Warstwy powtarzaj aż do wyczerpania składników, gdzie ostatnią warstwą powinien być makaron z sosem.
Krok 5
Na wierzchu rozsmaruj ser ricotta. Piecz pod przykryciem z folii aluminiowej przez 30 minut. Zdejmij folię i piecz kolejne 10 minut.

Dobra rada:
Szpinak możesz zastąpić jarmużem lub botwinką.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kremowa zupa brokułowa Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lasagna warzywna
Lasagne to prawdopodobnie najsłynniejsza włoska zapiekanka. Tradycyjny przepis obejmuje pomidory, sos beszamelowy i mielone mięso. Czy bez ostatniego składnika lasagne może się udać? Jasne, że tak! Śmiało wkroczcie do kuchni, by zmierzyć się z kulinarną klasyką w zupełnie nowej wersji – oto przepis na warzywną lasagne!
Dla kogo?
Dietę warzywną dużo lepiej jest potraktować jako interesujące wyzwanie i sposób na odkrywanie kolejnych smaków niż uznawać ją za wyrzeczenie. To cenna wskazówka dla wszystkich – nie tylko roślinożerców.
Na jaką okazję?
Lasagne z zielonymi warzywami i kremową ricottą zrobi furorę w trakcie proszonej kolacji. Przyjęcia to świetny pretekst, by spróbować czegoś nietuzinkowego.
Czy wiesz, że?
Szpinak pod względem botanicznym spokrewniony jest z komosą ryżową, a także burakiem bulwowym i liściowym.
Dla urozmaicenia:
Włoski klimat dania można uzyskać dzięki dodatkowi parmezanu. W połączeniach warzywnych fenomenalnie sprawdzają się sery pleśniowe, zwłaszcza z przerostem niebieskiej pleśni, np. gorgonzola lub roquefort.