Lasagna warzywna przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lasagna warzywna

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
72 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
55 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

33 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

12 sztuk

1 opakowanie

1 kilogram

200 gramów

25 gramów

200 gramów

1 pęczek

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku zagotuj 350 ml wody z masłem i zupą Knorr. Dokładnie wymieszaj.

Krok 2

Szpinak umyj i osusz, cebulę posiekaj i podsmaż całość kilka minut aby szpinak zmiękł.

Krok 3

Bazylie porwij i wymieszaj z szpinakiem.

Krok 4

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. W naczyniu żaroodpornym zacznij układać lasagne. Dno posmaruj sosem z zupy brokułów i połóż warstwę makaronu. Następnie ponownie sos, farsz szpinakowy i makaron. Warstwy powtarzaj aż do wyczerpania składników, gdzie ostatnią warstwą powinien być makaron z sosem.

Krok 5

Na wierzchu rozsmaruj ser ricotta. Piecz pod przykryciem z folii aluminiowej przez 30 minut. Zdejmij folię i piecz kolejne 10 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak możesz zastąpić jarmużem lub botwinką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagna warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagna warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagna warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagna warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagna warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagna warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagna warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lasagna warzywna - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupinka
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lasagna warzywnaLasagna warzywna

Lasagne to prawdopodobnie najsłynniejsza włoska zapiekanka. Tradycyjny przepis obejmuje pomidory, sos beszamelowy i mielone mięso. Czy bez ostatniego składnika lasagne może się udać? Jasne, że tak! Śmiało wkroczcie do kuchni, by zmierzyć się z kulinarną klasyką w zupełnie nowej wersji – oto przepis na warzywną lasagne!

Dla kogo?

Dietę warzywną dużo lepiej jest potraktować jako interesujące wyzwanie i sposób na odkrywanie kolejnych smaków niż uznawać ją za wyrzeczenie. To cenna wskazówka dla wszystkich – nie tylko roślinożerców.

Na jaką okazję?

Lasagne z zielonymi warzywami i kremową ricottą zrobi furorę w trakcie proszonej kolacji. Przyjęcia to świetny pretekst, by spróbować czegoś nietuzinkowego.

Czy wiesz, że?

Szpinak pod względem botanicznym spokrewniony jest z komosą ryżową, a także burakiem bulwowym i liściowym.

Dla urozmaicenia:

Włoski klimat dania można uzyskać dzięki dodatkowi parmezanu. W połączeniach warzywnych fenomenalnie sprawdzają się sery pleśniowe, zwłaszcza z przerostem niebieskiej pleśni, np. gorgonzola lub roquefort.