Sałatka na zimę – warzywna do słoików. Przepis
Cóż może bardziej dodać koloru do obiadu w mroźny dzień niż sałatka na zimę, zamknięta w słoiku? Deficyt warzyw w tym czasie nie musi wcale oznaczać pożegnania z nimi aż do wiosny! Różnorodność połączeń – od klasycznych po bardziej kreatywne kombinacje – daje wiele kulinarnych możliwości. Wielowarzywne sałatki, podane do głównego dania, do kanapek lub po prostu jako samodzielne danie doskonale urozmaicą wasze zimowe menu. Jak stworzyć te niezwykłe kompozycje? Podpowiadamy!
Prosta sałatka warzywna na zimę – jakie składniki będą potrzebne?
Jeśli jesteście entuzjastami typowo polskich dań obiadowych, sałatka klasyczna wielowarzywna do słoików z pewnością was nie zawiedzie. Jej największą zaletą jest to, że wystarczy zaledwie kilka składników, żeby przygotować dodatek, który całkowicie odmieni wasz główny posiłek. Do przygotowania tej sałatki będziecie potrzebować 1 kg białej kapusty, 2 marchewki, 2 czerwone papryki, 2 cebule i 4 ogórki gruntowe. Zalewę wykonacie z 250 ml octu, 200 g cukru, 2 łyżek oleju i przypraw – liści laurowych i pieprzu. Gorącą zalewę wlejcie do wymieszanych ze sobą warzyw. Kapusta powinna być drobno poszatkowana, marchew starta na tarce o dużych oczkach, a papryka, cebula i ogórki pokrojone w cienkie paski. Całość odstawcie na godzinę, a następnie przełóżcie do słoików i pasteryzujcie przez 20 minut. Prosty skład, szybkie wykonanie, a ileż doskonałego smaku!
Sałatka na zimę do słoików z buraczkami w roli głównej
Nie wyobrażacie sobie zimy bez buraczków? Tarte, wiórki, podane na ciepło lub na zimno – to wcale nie koniec ich możliwości! Przygotujcie 1 kg buraków, 4 czerwone papryki i 2 cebule. Zalewę przygotujcie w podobny sposób jak w przypadku sałatki wielowarzywnej na zimę, ale zamiast liści laurowych użyjcie ziela angielskiego. Ugotowane w łupinach buraki obierzcie i zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Paprykę pokrójcie w paski, a cebulę w półplasterki. Dodajcie wszystkie warzywa do przygotowanej zalewy i gotujcie ok. 10 minut. Jeszcze gorące przekładajcie do słoików i pasteryzujcie przez ok. 15 minut. Sałatka z buraczków idealnie będzie pasować do dań mięsnych, takich jak zawijane zrazy wołowe, polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym lub tradycyjne kotlety mielone.
Ogórki z odrobiną koloru – trochę lata w środku zimy
Doskonałe do sałatek, dań głównych, a także jako przekąska na przyjęcia – ogórki wręcz powinny znaleźć się w waszych spiżarniach. I nie tylko w wersji kiszonej. Sałatka na zimę do słoików z ogórkiem w roli głównej idealnie sprawdzi się do przygotowania szybkiego obiadu. Do jej wykonania będziecie potrzebować 1 kg ogórków gruntowych, 3 marchewki, 1 paprykę żółtą, 1 paprykę czerwoną i 3 ząbki czosnku. Pokrójcie ogórki w cienkie plastry, papryki w słupki, a marchewkę zetrzyjcie na tarce. Drobno posiekany czosnek dodajcie do reszty warzyw. Przygotujcie zalewę z octu i cukru oraz przypraw. W tym przypadku użyjcie czarnego pieprzu i gorczycy. Zalejcie nią sałatkę warzywną, a po godzinie przełóżcie do słoików i pasteryzujcie przez 10-15 minut. Taki kolorowy dodatek uprzyjemni wam niejeden obiad w zimowe dni.
Sałatka na zimę z cukinii – jak ją zrobić?
Chociaż najczęściej sałatki obiadowe w słoikach kojarzą się z białą kapustą lub ogórkami, to nie tylko one znakomicie nadają się do wekowania. Jeśli jesteście miłośnikami różnorodnych smaków, koniecznie wypróbujcie przepis na sałatkę z cukinii. Młodą cukinię pokrójcie w cienkie plasterki. Do tej propozycji będziecie potrzebować jeszcze papryki, cebuli i drobno posiekanego czosnku. Papryka powinna być pokrojona w cienkie paski, a cebula w piórka. Aby uzyskać bardziej wyrazisty smak, do zalewy dodajcie 2 łyżeczki curry. Taka sałatka warzywna na zimę będzie świetnie pasować do domowych burgerów z mięsa wołowego, doprawionego Fixem Soczyste Kotlety Mielone Knorr lub jako dodatek do kanapki z grillowaną wołowiną, przygotowaną z chrupiącej, opiekanej bagietki, zarumienionego mięsa wołowego i doskonałego sosu na bazie majonezu Hellmann’s Babuni.
Sałatka wielowarzywna na zimę, z prostych lub bardziej wyszukanych składników, pozwoli wam smacznie i kolorowo wyczekiwać cieplejszych dni!
Komentarze (0)