Sałatka z ryżem i tuńczykiem
Czas: 30 minut
Dla 4 osób
Składniki:
- 150 g ryżu białego długoziarnistego np. basmati
- 1 Bulionetka drobiowa Knorr
- 200 g puszka tuńczyka
- Sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy Knorr - 1 opakowanie
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 200 g pomidorków cherry
- 1 czerwona papryczka chili
- 3 ząbki czosnku
- bagietka
- sok z 1 cytryny
- 100 ml jogurtu naturalnego gęstego
- 50 ml oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
We wrzącej wodzie rozprowadź Bulionetkę drobiową Knorr, następnie ugotuj ryż tak, aby był sypki. Odstaw do ostygnięcia. Czosnek pokrój w cienkie plastry i podsmaż na oliwie. Po lekkim zarumienieniu przełóż do osobnego naczynia. Poczekaj do wystygnięcia. Papryki oczyść z pestek i pokrój w drobną kostkę, a pomidorki przekrój na pół. Tuńczyka odcedź z zalewy. Ryż wymieszaj z warzywami, tuńczykiem oraz plastrami czosnku. Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą z oliwek i odrobiną wody. Chilli oraz kolendrę drobno posiekaj, wymieszaj z sokiem z cytryny, następnie dodaj do przygotowanego sosu. Połącz go z sałatką. Sałatkę podawaj udekorowaną pomidorkami i polaną jogurtem. Świetnie smakuje z bagietką.
Sałatka z kiełkami i orzechami
Czas: 15 minut
Dla 4 osób
Składniki:
- sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr
- 100 g sałaty roszponki
- 100 g kiełków rzodkiewki
- 100 g kiełków słonecznika
- 50 g kiełków lucerny
- 80 g pomidorków cherry
- 50 g łuskanych orzechów włoskich
- 50 łuskanych orzechów laskowych
- 8 rzodkiewek
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
Upraż orzechy na patelni, aby zarumienić skórkę. Odstaw do ostygnięcia. Możesz rozetrzeć orzechy w dłoniach tak, aby skórka sama odpadła. Pomidory pokrój w ćwiartki, rzodkiewki w plastry. Przygotuj Sos sałatkowy koperkowo- ziołowy Knorr, mieszając zawartość opakowania z wodą i oliwą. Do miski wrzuć roszponkę, kiełki, rzodkiewki, pomidorki oraz orzechy z sosem. Wszystko wymieszaj. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.
Komentarze (1)