Sałatka Generał – jak ją przygotować?
Wyjątkowa sałatka Generał zachęca nie tylko smakiem, ale też atrakcyjnym wyglądem. Ta imprezowa przekąska świetnie prezentuje się w wysokiej przezroczystej salaterce.
Sałatka Generał – składniki imprezowego dania
Warstwowa sałatka Generał jest określana jako jedna z najpopularniejszych polskich sałatek. Wspaniale smakuje, a przy tym stanowi przepiękną dekorację stołu. Generał przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym podniebieniom. Połączenie kolorowych składników tworzy ciekawą kompozycję, która sprawdzi się zarówno na Wigilię i święta, jak i podczas różnego rodzaju imprez w gronie najbliższych.
Przepis na sałatkę Generał
Warstwowy Generał powstaje z czerwonych buraczków, marchewki, jajek na twardo, tuńczyka w sosie własnym, sera żółtego, szczypiorku, ziaren słonecznika i majonezu. Buraki i marchew należy ugotować do miękkości, a po wystudzeniu zetrzeć na tarce o dużych oczkach do osobnych miseczek. Jajka ugotować na twardo i pokroić w plasterki, a tuńczyka rozdrobnić widelcem. Szczypiorek drobno posiekać, natomiast ser grubo zetrzeć. Na spodzie wysokiej salaterki ułożyć połowę szczypiorku i jajek, następnie starty ser i przykryć wszystko składniki warstwą majonezu. Później ułożyć kolejne warstwy ze startej marchewki, majonezu, tuńczyka i buraków. Wierzchnią warstwę sałatki Generał powinny stanowić jajka, ser i szczypiorek, a na samej górze ziarna słonecznika. Tę nowoczesną warstwową sałatkę warto schłodzić przed podaniem.
Komentarze (0)