
Składniki
700 gramów
1 sztuka
20 gramów
50 gramów
700 mililitrów
2 łyżki
200 gramów
200 gramów
50 gramów
1 sztuka
5 ziaren
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Mięso pokrój na płaty o grubości około 1 cm. Każdy kawałek rozbij cienko tłuczkiem, posmaruj musztardą i posyp majerankiem.

Krok 2
Wędzony boczek i ogórki kiszone pokrój w bardzo cienkie plastry. Cebulę również pokrój w plastry i podsmaż.

Krok 3
Na każdy płat mięsa połóż plaster boczku i ogórka oraz odrobinę cebuli.

Krok 4
Tak przygotowane mięso zwiń, zepnij wykałaczkami, oprósz mąką i zrumień z obu stron.

Krok 5
Następnie przełóż do rondla, wlej 700 ml wody, dodaj przyprawy i kostką rosołową wołową Knorr, który podkreśli bogaty smak potrawy. Zagotuj. Całość duś pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut. Po tym czasie dodaj śmietanę i wymieszaj. Pamiętaj, żeby przed podaniem usunąć wykałaczki. Gotowe zrazy podawaj z kaszą.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zawijane zrazy wołowe
Zawijane zrazy wołowe to popularne danie kuchni polskiej, które swoim smakiem zaspokoi najbardziej wymagające podniebienia. W naszej wersji tego dania pyszne i miękkie mięso skrywa niespodziankę – pachnący boczek, kwaskowate ogórki, cebulkę, oraz przyprawy i pikantną musztardę. Daniem tym kiedyś zajadła się szlachta, teraz delektować nim może się każdy. Jest proste w przygotowaniu. Kluczowym składnikiem tej potrawy jest cienko rozbite mięso, które po zwinięciu z cebulą, boczkiem i ogórkiem najpierw podsmaża się, a potem powoli dusi. Soki, które wypłyną z mięsa w trakcie duszenia mogą stać się bazą aromatycznego i gęstego sosu pieczeniowego. Wystarczy dorzucić Esencję do duszonych mięs Knorr, a uzyskasz idealny smak i konsystencję sosu. Zrazy należy podawać z kaszą np. pęczak oraz sałatką z ogórkiem kiszonym oraz chrupiącą papryką konserwową lub świeżą. Jeśli lubisz eksperymentować spróbuj przygotować inne wersje farszu, np. z dodatkiem żurawiny i sera wędzonego.