Zawijane zrazy wołowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zawijane zrazy wołowe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
1182 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

314 osób wydrukowało

Pobierz pdf

339 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

1 sztuka

20 gramów

50 gramów

700 mililitrów

2 łyżki

200 gramów

200 gramów

50 gramów

1 sztuka

5 ziaren

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Mięso pokrój na płaty o grubości około 1 cm. Każdy kawałek rozbij cienko tłuczkiem, posmaruj musztardą i posyp majerankiem.

Zawijane zrazy wołowe - Krok 1

Krok 2

Wędzony boczek i ogórki kiszone pokrój w bardzo cienkie plastry. Cebulę również pokrój w plastry i podsmaż.

Zawijane zrazy wołowe - Krok 2

Krok 3

Na każdy płat mięsa połóż plaster boczku i ogórka oraz odrobinę cebuli.

Zawijane zrazy wołowe - Krok 3

Krok 4

Tak przygotowane mięso zwiń, zepnij wykałaczkami, oprósz mąką i zrumień z obu stron.

Zawijane zrazy wołowe - Krok 4

Krok 5

Następnie przełóż do rondla, wlej 700 ml wody, dodaj przyprawy i kostką rosołową wołową Knorr, który podkreśli bogaty smak potrawy. Zagotuj. Całość duś pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut. Po tym czasie dodaj śmietanę i wymieszaj. Pamiętaj, żeby przed podaniem usunąć wykałaczki. Gotowe zrazy podawaj z kaszą.

Zawijane zrazy wołowe - Krok 5
67

Opinie o przepisie

  • Monika

    Monika , 25.11.2020

    *Tak - zjedz jeszcze jedną rolkę, mawiała moja Babcia Pola! Zrazy, rolady, zawijasy, rolki.. Toć to z wszystkiego można zrobić. Ale nie ma jak prawdziwe, wołowe! . Cała kwintesencja jest w ich prostocie. Boczek, ogórek, ciut cebulki i muśnięcie muszrardy. Aż tu czuć zapach duszonego mięsa. Wymaga to czasu, cierpliwości i serducha, ale jak finałem ma być ta delikatna kruchość mięsa, która flirtuje z naszymi kubkami smakowymi, to czego chcieć więcej. Babcia Pola by zapewne powiedziała - zjem jeszcze jedną, taką rolkę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łucja Brachmańska

    Łucja Brachmańska , 20.12.2014

    Steki też lubię, tatara i gulasz wołowy...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Pasztelan

    Iwona Pasztelan , 17.12.2014

    Ja robię takie,tyylko lepsze , zapraszam:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Pieczko

    Grzegorz Pieczko , 17.12.2014

    Pan Kamil ma racje sos jest wazny ale wole tlusty boczek zamiast sloniny, inny smak no i z czego te zrazy z antrykotu?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Gabor

    Iwona Gabor , 17.12.2014

    Zrazy? Proszą cie! U nos się godo rulady!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lidia-Ewa Chruściel

    Lidia-Ewa Chruściel , 17.12.2014

    Ja,tylko z innym farszem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gosia Przybysz

    Gosia Przybysz , 17.12.2014

    JA TEŻ ROBIĘ ZRAZY WEDŁUG PRZEPISU MOJEJ BABCI. NIGDY I NIGDZIE NIE JADŁAM LEPSZYCH

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Bruzda

    Ryszard Bruzda , 17.12.2014

    pysze .......a dupa rośnie niestety!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Werhun

    Ewa Werhun , 17.12.2014

    Takie zrazy jakie ja robię wg przepisu mojej mamy ur.1914 są nie do podrobienia. po prostu nie ma lepszych

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Werhun

    Ewa Werhun , 17.12.2014

    Wiesiu,,,,, czy Ty teraz chcesz zabrać robotę Pascala,,,,,,, czy Makłowicza?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil Rousseau

    Kamil Rousseau , 17.12.2014

    Ludziska! Zrazy wołowe zawijane z boczkiem!! Toż to profanacja. Tylko! słonina pokrojona w paski zamiast boczku. Ten element "wewnętrzny" jest przede wszystkim po to, by zawijas był bardziej soczysty w suchej wołowinie.! A gdzie skórka z chleba? Zraz jest wtedy tylko smaczny, jeżeli wewnątrz ma skórkę z chleba (tą spodnią). Poza tym ważny jest sos! Ciemny i naturalny. a ogórki? Ja wolę w marynacie (occie) - nie kiszone, ale to kwestia smaku (trzeba spróbować samemu). Pamiętajcie skórka chleba i słonina dają smak - daje4 sobie rękę uciąć. Poza tym w sosie też musi "bulgotać" się skórka chleba. A i jeszcze zapomniałem - ważnym jest rozbicie wołowiny - aktualnie w niektórych sklepach są maszyny , które wg życzenia klienta rozbijają takie plasry ( na grubość wg życzeń). Pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Wóycicka

    Alina Wóycicka , 17.12.2014

    Zawijamy. W warszawie zapraszam na zrazy. Może będą mniej fachowo zawinięte i doprawione, ale- jeśli będę wczesniej wiedzieć to zawinę.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryk Kusz

    Henryk Kusz , 17.12.2014

    A do zrazów

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimiera Kasprzak

    Kazimiera Kasprzak , 17.12.2014

    sama robiłas ?ja robie są super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eugeniusz Prus

    Eugeniusz Prus , 17.12.2014

    Są pyszne, Lubię to.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Marciniak

    Janina Marciniak , 17.12.2014

    Mam zaplanowane zrazy na świąteczny obiad

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Dzimira

    Bozena Dzimira , 17.12.2014

    moja babcia robiła pyszne tylko tej słoninki w środku nie lubiłam ale piesek był pod stołem ...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Genowefa Bizub

    Genowefa Bizub , 17.12.2014

    Pyszne ,kiedyś często je robiłam.!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Zabłocki

    Marek Zabłocki , 17.12.2014

    ja mogę odwijać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanislaw Lutkowski

    Stanislaw Lutkowski , 17.12.2014

    moje najlepsze danie którego nic nie przebije - ale tradycyjnie po polsku bez ziół i innych

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Pankau

    Jan Pankau , 17.12.2014

    Nie tylko zwijałem a jadłem :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 17.12.2014

    Marek, zaglądaj do nasz częściej. :) Codziennie znajdziesz nowe przepisy i kuchenne inspiracje. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Lisak

    Marek Lisak , 17.12.2014

    Warto spróbować czegoś nowego dzięki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Surowiak

    Renata Surowiak , 17.12.2014

    dziękuję za przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Krakowska

    Jolanta Krakowska , 17.12.2014

    moja rodzina pochodzi z pomorza-a przepis ten sam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Wrzask

    Grażyna Wrzask , 17.12.2014

    no właśnie u nas na śląsku to są rolady a robi się tak samo ,ja zawijam nitką po mamusi....do tego kluseczki i modra kapusta mniam !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kopciuszek Bozka

    Kopciuszek Bozka , 17.12.2014

    tak nasza slaska i nazywaja sie rolady nie dodajemy zadnych skladnikow jak ogorek kiszony czy jajko jak niekiedy widze w zrazach jak to nazywaja napszyklad juz widze na fotce w naszych slaskich roladach jest tylko musztarda pieprz ,sol i cebula,boczek krojony w kosteczki i to wszystko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Manny Cachmanny

    Manny Cachmanny , 17.12.2014

    Buraczki ziemniaczki...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stefania Chrapek

    Stefania Chrapek , 16.12.2014

    regionalna potrawa śląska ,od zawsze ,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Rudnicka

    Elżbieta Rudnicka , 16.12.2014

    Ją kupiłam na święta antrykot bez kości po 24 zł . Rolady wychodzą kruche i szybko miękną . Zawsze dobre . Sos wychodzi wspaniały bez żadnych sztucznych sosów . Wystarczy przyrumienić mięso zalać wodą i dusić trochę magi musztardy pieprzu cebuli i ok

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zawijane zrazy wołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zawijane zrazy wołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zawijane zrazy wołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zawijane zrazy wołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zawijane zrazy wołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zawijane zrazy wołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zawijane zrazy wołowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zawijane zrazy wołowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zrazy z karkówki
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zawijane zrazy wołoweZawijane zrazy wołowe

Zawijane zrazy wołowe to popularne danie kuchni polskiej, które swoim smakiem zaspokoi najbardziej wymagające podniebienia. W naszej wersji tego dania pyszne i miękkie mięso skrywa niespodziankę – pachnący boczek, kwaskowate ogórki, cebulkę, oraz przyprawy i pikantną musztardę. Daniem tym kiedyś zajadła się szlachta, teraz delektować nim może się każdy. Jest proste w przygotowaniu. Kluczowym składnikiem tej potrawy jest cienko rozbite mięso, które po zwinięciu z cebulą, boczkiem i ogórkiem najpierw podsmaża się, a potem powoli dusi. Soki, które wypłyną z mięsa w trakcie duszenia mogą stać się bazą aromatycznego i gęstego sosu pieczeniowego. Wystarczy dorzucić Esencję do duszonych mięs Knorr, a uzyskasz idealny smak i konsystencję sosu. Zrazy należy podawać z kaszą np. pęczak oraz sałatką z ogórkiem kiszonym oraz chrupiącą papryką konserwową lub świeżą. Jeśli lubisz eksperymentować spróbuj przygotować inne wersje farszu, np. z dodatkiem żurawiny i sera wędzonego.