
Składniki
700 gramów
1 sztuka
20 gramów
50 gramów
700 mililitrów
2 łyżki
200 gramów
200 gramów
50 gramów
1 sztuka
5 ziaren
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Mięso pokrój na płaty o grubości około 1 cm. Każdy kawałek rozbij cienko tłuczkiem, posmaruj musztardą i posyp majerankiem.

Krok 2
Wędzony boczek i ogórki kiszone pokrój w bardzo cienkie plastry. Cebulę również pokrój w plastry i podsmaż.

Krok 3
Na każdy płat mięsa połóż plaster boczku i ogórka oraz odrobinę cebuli.

Krok 4
Tak przygotowane mięso zwiń, zepnij wykałaczkami, oprósz mąką i zrumień z obu stron.

Krok 5
Następnie przełóż do rondla, wlej 700 ml wody, dodaj przyprawy i kostką rosołową wołową Knorr, który podkreśli bogaty smak potrawy. Zagotuj. Całość duś pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut. Po tym czasie dodaj śmietanę i wymieszaj. Pamiętaj, żeby przed podaniem usunąć wykałaczki. Gotowe zrazy podawaj z kaszą.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zawijane zrazy wołowe
Zawijane zrazy wołowe to popularne danie kuchni polskiej, które swoim smakiem zaspokoi najbardziej wymagające podniebienia. W naszej wersji tego dania pyszne i miękkie mięso skrywa niespodziankę – pachnący boczek, kwaskowate ogórki, cebulkę, oraz przyprawy i pikantną musztardę. Daniem tym kiedyś zajadła się szlachta, teraz delektować nim może się każdy. Jest proste w przygotowaniu. Kluczowym składnikiem tej potrawy jest cienko rozbite mięso, które po zwinięciu z cebulą, boczkiem i ogórkiem najpierw podsmaża się, a potem powoli dusi. Soki, które wypłyną z mięsa w trakcie duszenia mogą stać się bazą aromatycznego i gęstego sosu pieczeniowego. Wystarczy dorzucić Esencję do duszonych mięs Knorr, a uzyskasz idealny smak i konsystencję sosu. Zrazy należy podawać z kaszą np. pęczak oraz sałatką z ogórkiem kiszonym oraz chrupiącą papryką konserwową lub świeżą. Jeśli lubisz eksperymentować spróbuj przygotować inne wersje farszu, np. z dodatkiem żurawiny i sera wędzonego.