Zrazy zawijane przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zrazy zawijane

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

heart
632 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

363 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

432 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

200 gramów

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

10 gramów

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w plastry a następnie cienko rozbij. Każdy plaster posmaruj musztardą i posyp majerankiem.

Krok 2

Boczek, ogórka oraz cebulę pokrój w cienkie paski i nałóż na każdy plaster mięsa. Zwiń ścisło i zepnij każdy zraz wykałaczką.

Krok 3

Zawinięte zrazy oprósz mąką i zrumień w garnku z każdej strony.

Krok 4

Dodaj koncentrat oraz przyprawy i smaż chwilę razem. Następnie wlej 500 ml wrzącej wody i dodaj Sos do pieczeni ciemny Knorr, który podkreśli bogaty smak potrawy.

Krok 5

Garnek przykryj i duś zrazy 15 minut. Gotowe danie podawaj z kaszą lub ziemniakami.

przepisy.pl

Dobra rada:

W trakcie duszenia zrazów do sosu możesz dodać kilka suszonych grzybów. Nadadzą one potrawie fantastycznego, grzybowego aromatu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zrazy zawijane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zrazy zawijane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zrazy zawijane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zrazy zawijane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zrazy zawijane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zrazy zawijane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zrazy zawijane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zrazy zawijane - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zrazy zawijaneZrazy zawijane

Zrazy zawijane to smaczna mięsna potrawa, która łączy dobrze doprawioną, nieco pikantną wołowinę z wędzonym, delikatnie kwaśnym nadzieniem. Posmarowane musztardą i posypane majerankiem mięso nadziewa się ogórkiem kiszonym, cebulą oraz boczkiem. Całość najpierw podsmaża się na patelni, a potem dusi w sosie powstałym z koncentratu pomidorowego, esencji do mięs, ziół i wody. Zrazy powinny być dobrze spięte wykałaczką – dzięki temu zachowają odpowiedni kształt. Po uduszeniu wołowina jest krucha i delikatna. Ze względu na powstały sos, potrawa bardzo dobrze współgra z kaszą lub ziemniakami. Możesz ją również podać z kluskami śląskimi lub kopytkami. Jako warzywny dodatek sprawdzą się smażone buraczki, czerwona kapusta na ciepło lub popularna mizeria. Także kiszona kapusta i ogórki będą bardzo dobrze smakowały z tego rodzaju mięsnym, aromatycznym daniem. Serwuj potrawę posypaną natką pietruszki, koperkiem lub cebulką. Zobacz, jak przygotować zrazy zawijane. Nasz przepis pokaże Ci to krok po kroku.