Zrazy zawijane przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zrazy zawijane

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

492 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

334 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

372 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

200 gramów

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

10 gramów

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w plastry a następnie cienko rozbij. Każdy plaster posmaruj musztardą i posyp majerankiem.

Krok 2

Boczek, ogórka oraz cebulę pokrój w cienkie paski i nałóż na każdy plaster mięsa. Zwiń ścisło i zepnij każdy zraz wykałaczką.

Krok 3

Zawinięte zrazy oprósz mąką i zrumień w garnku z każdej strony.

Krok 4

Dodaj koncentrat oraz przyprawy i smaż chwilę razem. Następnie wlej 500 ml wrzącej wody i dodaj Sos do pieczeni ciemny Knorr, który podkreśli bogaty smak potrawy.

Krok 5

Garnek przykryj i duś zrazy 15 minut. Gotowe danie podawaj z kaszą lub ziemniakami.

przepisy.pl

Dobra rada:

W trakcie duszenia zrazów do sosu możesz dodać kilka suszonych grzybów. Nadadzą one potrawie fantastycznego, grzybowego aromatu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zrazy zawijane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zrazy zawijane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zrazy zawijane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zrazy zawijane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zrazy zawijane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zrazy zawijane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zrazy zawijane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zrazy zawijaneZrazy zawijane

Zrazy zawijane to smaczna mięsna potrawa, która łączy dobrze doprawioną, nieco pikantną wołowinę z wędzonym, delikatnie kwaśnym nadzieniem. Posmarowane musztardą i posypane majerankiem mięso nadziewa się ogórkiem kiszonym, cebulą oraz boczkiem. Całość najpierw podsmaża się na patelni, a potem dusi w sosie powstałym z koncentratu pomidorowego, esencji do mięs, ziół i wody. Zrazy powinny być dobrze spięte wykałaczką – dzięki temu zachowają odpowiedni kształt. Po uduszeniu wołowina jest krucha i delikatna. Ze względu na powstały sos, potrawa bardzo dobrze współgra z kaszą lub ziemniakami. Możesz ją również podać z kluskami śląskimi lub kopytkami. Jako warzywny dodatek sprawdzą się smażone buraczki, czerwona kapusta na ciepło lub popularna mizeria. Także kiszona kapusta i ogórki będą bardzo dobrze smakowały z tego rodzaju mięsnym, aromatycznym daniem. Serwuj potrawę posypaną natką pietruszki, koperkiem lub cebulką. Zobacz, jak przygotować zrazy zawijane. Nasz przepis pokaże Ci to krok po kroku.