Zrazy zawijane

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

459 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

329 osób wydrukowało

Pobierz pdf

358 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

200 gramów

2 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

10 gramów

2 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w plastry a następnie cienko rozbij. Każdy plaster posmaruj musztardą i posyp majerankiem.

Krok 2

Boczek, ogórka oraz cebulę pokrój w cienkie paski i nałóż na każdy plaster mięsa. Zwiń ścisło i zepnij każdy zraz wykałaczką.

Krok 3

Zawinięte zrazy oprósz mąką i zrumień w garnku z każdej strony.

Krok 4

Dodaj koncentrat oraz przyprawy i smaż chwilę razem. Następnie wlej 500 ml wrzącej wody i dodaj Sos do pieczeni ciemny Knorr, który podkreśli bogaty smak potrawy.

Krok 5

Garnek przykryj i duś zrazy 15 minut. Gotowe danie podawaj z kaszą lub ziemniakami.

przepisy.pl

Dobra rada:

W trakcie duszenia zrazów do sosu możesz dodać kilka suszonych grzybów. Nadadzą one potrawie fantastycznego, grzybowego aromatu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zrazy zawijane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zrazy zawijane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zrazy zawijane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zrazy zawijane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zrazy zawijane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zrazy zawijane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zrazy zawijane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zrazy zawijaneZrazy zawijane

Zrazy zawijane to smaczna mięsna potrawa, która łączy dobrze doprawioną, nieco pikantną wołowinę z wędzonym, delikatnie kwaśnym nadzieniem. Posmarowane musztardą i posypane majerankiem mięso nadziewa się ogórkiem kiszonym, cebulą oraz boczkiem. Całość najpierw podsmaża się na patelni, a potem dusi w sosie powstałym z koncentratu pomidorowego, esencji do mięs, ziół i wody. Zrazy powinny być dobrze spięte wykałaczką – dzięki temu zachowają odpowiedni kształt. Po uduszeniu wołowina jest krucha i delikatna. Ze względu na powstały sos, potrawa bardzo dobrze współgra z kaszą lub ziemniakami. Możesz ją również podać z kluskami śląskimi lub kopytkami. Jako warzywny dodatek sprawdzą się smażone buraczki, czerwona kapusta na ciepło lub popularna mizeria. Także kiszona kapusta i ogórki będą bardzo dobrze smakowały z tego rodzaju mięsnym, aromatycznym daniem. Serwuj potrawę posypaną natką pietruszki, koperkiem lub cebulką. Zobacz, jak przygotować zrazy zawijane. Nasz przepis pokaże Ci to krok po kroku.