Zrazy zawijane z pęczakiem po włosku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

187 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

129 osób wydrukowało

Pobierz pdf

202 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

100 gramów

5 sztuk

1 sztuka

2 sztuki

3 łyżki

2 łyżki

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na rozgrzanej oliwie przesmaż czosnek, cebulę oraz pokrojone w cienkie paski pomidory. Wsyp pęczak i wlej wodę (250 ml) – zagotuj, następnie zmniejsz ogień i gotuj do momentu wchłonięcia całego płynu. Ugotowany pęczak dopraw do smaku i wystudź.

Zrazy zawijane z pęczakiem po włosku - Krok 1

Krok 2

Po wystudzeniu dodaj starty ser oraz posiekaną bazylię.

Zrazy zawijane z pęczakiem po włosku - Krok 2

Krok 3

Mięso pokrój w plastry i rozbij tłuczkiem na cienkie plastry. Na każdy plaster mięsa nałóż po łyżce pęczaku, mięso zwiń jak tradycyjne zrazy i zepnij wykałaczką.

Zrazy zawijane z pęczakiem po włosku - Krok 3

Krok 4

Przygotowane roladki oprósz mąką i obsmaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy. Następnie przełóż do garnka, zalej 500 ml wody i żeby zrazy nabrały pełnego smaku dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr. Zrazy duś na wolnym ogniu pod przykryciem przez 35-45 minut. Przed podaniem pamiętaj o usunięciu wykałaczek.

Zrazy zawijane z pęczakiem po włosku - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre smaki, dopraw pęczak odrobiną papryczki chilli.

26

Opinie o przepisie

  • Bartek Kobialka

    Bartek Kobialka

    Bardzo dobre.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Piechowiak

    Robert Piechowiak

    Klasyczny esencjonalny sos z samej chemii Knorra? Masakra! Albo to jest dla leni albo dla miłośników sztuczności. Smak wprost jak KFC lub McDonald

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafał Męcik

    Rafał Męcik

    zaraz zaraz panie a gdzie nasze polskie gołąbbki :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Olszowski

    Piotr Olszowski

    O, coś dla mnie ;-) ze wszech miar. W sobotę założę "fartucha" i zrobię to.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Kanicka

    Anna Kanicka

    Si

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Tysarczyk

    Aneta Tysarczyk

    Najlepsze z dobrej wołowiny w środku boczek i ogórek kiszony☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jarek Gradkowski

    Jarek Gradkowski

    wolowine mozna zastapic miesem z indyka lub wieprzowina, a pecak dowolna inna kasza..pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jarek Gradkowski

    Jarek Gradkowski

    sa rownie smaczne zawijane w wieprzowine albo indyka, polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirek Rafalak

    Mirek Rafalak

    Jak się ciągle liczy kalorie, to nie dziwota, że lubi się takie zdjęcia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Bielańska-Minerva

    Ewa Bielańska-Minerva

    Urszula Korab Może i jest ale kto go je ? :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Bieńkowski

    Jacek Bieńkowski

    Soczysty zraz truje raz.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Drobiński

    Jerzy Drobiński

    Pyszności !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Korab

    Urszula Korab

    Jest i pecak we wloskich daniach

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Chmiel

    Marcin Chmiel

    klasyczne Polskie zrazy i tak są lepsze niż te z pomidorami i parmezanem ... sorry

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Olszewska

    Kasia Olszewska

    Może być ciekawe :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Jurczyszyn

    Jerzy Jurczyszyn

    Brawo Córcia ...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Kubacka

    Janina Kubacka

    A Wy tylko o jedzeniu i jedzeniu. Ja muszę trzymać linię, a przy tych obrazkach nie daję rady!!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Armeno Di Marcantonio

    Armeno Di Marcantonio

    vi piace la cucina italiana.....??????

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Bielańska-Minerva

    Ewa Bielańska-Minerva

    Zapomniałam o bazylii ale to dlatego, że bazylię jakoś oswoiliśmy w naszej kuchni od dawna :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • merzena zywicka

    merzena zywicka

    właśnie zrobiłam rewelacja.ddalam seler naciowy i paprykę świeżą podczas duszenia.polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Ewa zgadzamy się z Tobą. Kasze prawie od zawsze były obecne z kuchni polskiej, natomiast włoski akcent w naszym daniu to zdecydowanie suszone pomidory, parmezan i bazylia.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Putaj

    Helena Putaj

    Ja tesz lubię wasze przepis pozdrawiam ciocia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Bielańska-Minerva

    Ewa Bielańska-Minerva

    Włoskie smaki to chyba te suszone pomidory i parmezan. Z tego co jest mi wiadome, to kasze a zwłaszcza pęczak są im obce

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Milarska

    Maria Milarska

    tarty ser, żółty ser.......do kanapek, zapiekanek, zupy do zrazów?. do wszystkiego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojtek Mazurowski

    Wojtek Mazurowski

    Potwierdzam a pasztety przygotowane przez Hanie palce lizać.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Zagrodnik

    Jerzy Zagrodnik

    Ci to lubią dobrze zjeść.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zrazy zawijane z pęczakiem po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zrazy zawijane z pęczakiem po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zrazy zawijane z pęczakiem po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zrazy zawijane z pęczakiem po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zrazy zawijane z pęczakiem po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zrazy zawijane z pęczakiem po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zrazy zawijane z pęczakiem po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zrazy zawijane z pęczakiem po włoskuZrazy zawijane z pęczakiem po włosku

Zrazy wołowe, kojarzone z kuchnią śląską, gdzie podaje się je z kluskami i modrą kapustą, przygotujesz również na wiele innych sposobów. Możesz zawijać w nie cebulę, boczek, ogórki kiszone, szynkę czy słoninę. Spróbuj ich w naszej wersji, czyli po włosku. Nadziej je słodkimi i mięsistymi suszonymi pomidorami, które dodadzą potrawie śródziemnomorskiego charakteru. Pomidory podsmaż z czosnkiem i cebulą, dodaj do nich kaszę pęczak i zalej wodą. Gotuj do czasu, aż kasza zmięknie i napęcznieje. Wystudź mieszankę, dopraw ją świeżo posiekaną bazylią oraz parmezanem. Mięso wołowe podziel na plastry i rozbij na cienkie kotlety, a w każdy z nich zawiń łyżkę nadzienia i zepnij wykałaczką. Podsmaż je przez chwilę, by mięso nie traciło soków, po czym duś w wodzie i esencji. Dzięki nadzieniu z kaszą pęczak, zrazy wołowe mogą stanowić samodzielne danie i być serwowane np. z surówką albo sałatką. Będą też dobrze smakowały z opiekanymi ziemniakami lub kaszą jaglaną. Sprawdzą się na wiele okazji. Spróbuj tego polsko-włoskiego połączenia!