
Składniki
400 gramów
1 sztuka
100 gramów
5 sztuk
1 sztuka
2 sztuki
3 łyżki
2 łyżki
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na rozgrzanej oliwie przesmaż czosnek, cebulę oraz pokrojone w cienkie paski pomidory. Wsyp pęczak i wlej wodę (250 ml) – zagotuj, następnie zmniejsz ogień i gotuj do momentu wchłonięcia całego płynu. Ugotowany pęczak dopraw do smaku i wystudź.

Krok 2
Po wystudzeniu dodaj starty ser oraz posiekaną bazylię.

Krok 3
Mięso pokrój w plastry i rozbij tłuczkiem na cienkie plastry. Na każdy plaster mięsa nałóż po łyżce pęczaku, mięso zwiń jak tradycyjne zrazy i zepnij wykałaczką.

Krok 4
Przygotowane roladki oprósz mąką i obsmaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy. Następnie przełóż do garnka, zalej 500 ml wody i żeby zrazy nabrały pełnego smaku dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr. Zrazy duś na wolnym ogniu pod przykryciem przez 35-45 minut. Przed podaniem pamiętaj o usunięciu wykałaczek.


Dobra rada:
Jeśli lubisz ostre smaki, dopraw pęczak odrobiną papryczki chilli.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos do pieczeni jasny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zrazy zawijane z pęczakiem po włosku
Zrazy wołowe, kojarzone z kuchnią śląską, gdzie podaje się je z kluskami i modrą kapustą, przygotujesz również na wiele innych sposobów. Możesz zawijać w nie cebulę, boczek, ogórki kiszone, szynkę czy słoninę. Spróbuj ich w naszej wersji, czyli po włosku. Nadziej je słodkimi i mięsistymi suszonymi pomidorami, które dodadzą potrawie śródziemnomorskiego charakteru. Pomidory podsmaż z czosnkiem i cebulą, dodaj do nich kaszę pęczak i zalej wodą. Gotuj do czasu, aż kasza zmięknie i napęcznieje. Wystudź mieszankę, dopraw ją świeżo posiekaną bazylią oraz parmezanem. Mięso wołowe podziel na plastry i rozbij na cienkie kotlety, a w każdy z nich zawiń łyżkę nadzienia i zepnij wykałaczką. Podsmaż je przez chwilę, by mięso nie traciło soków, po czym duś w wodzie i esencji. Dzięki nadzieniu z kaszą pęczak, zrazy wołowe mogą stanowić samodzielne danie i być serwowane np. z surówką albo sałatką. Będą też dobrze smakowały z opiekanymi ziemniakami lub kaszą jaglaną. Sprawdzą się na wiele okazji. Spróbuj tego polsko-włoskiego połączenia!