Zrazy zawijane z kaszą gryczaną i serem kozim
łatwe
71 osób zapisało

Składniki
400 gramów
1 sztuka
150 gramów
1 sztuka
100 gramów
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W rondelku przesmaż pół cebuli pokrojonej w kostkę, dodaj kaszę, dopraw do smaku i wystudź. Po tym czasie dodaj kozi ser, posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj.
Krok 2
Mięso pokrój w plastry, a następnie rozbij cienko tłuczkiem. Na każdy plaster mięsa nałóż łyżkę farszu, zwiń jak tradycyjne zrazy i zepnij wykałaczką.
Krok 3
Przygotowane zrazy oprósz mąką i obsmaż w garnku na rozgrzanej oliwie. Dodaj drugą połowę cebuli pokrojoną w paski i smaż chwilę razem.
Krok 4
Do garnka wlej 500 ml wody, dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i duś zrazy do momentu, gdy będą miękkie – ok. 40 minut.
Dobra rada:
Pamiętaj, aby przed podaniem zrazów wyjąć z nich wykałaczki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcej