Zrazy podhalańskie po makowsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

14 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

118 osób wydrukowało

Pobierz pdf

109 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

100 gramów

2 łyżki

100 gramów

50 gramów

100 gramów

100 gramów

2 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w centymetrowe grubości kotlety, ułóż pomiędzy dwoma warstwami folii i dokładnie rozklep na cienkie płaty. Mięso oprósz przyprawa do mięs. Wątrobę pokrój w cienkie plastry. Plastry przelej wrzątkiem.

Zrazy podhalańskie po makowsku  - Krok 1

Krok 2

Drobno pokrojoną słoninę wysmaż na patelni, na powstałym tłuszczu podsmaż pokrojone w plastry cebule i grzyby. Wystudzony farsz połącz z drobno pokrojonym pasztetem.

Zrazy podhalańskie po makowsku  - Krok 2

Krok 3

Na płaty mięsa nanieś odpowiednią ilość farszu, połóż kawałek wątroby, a całość zroluj zwijając wcześniej do środka boki. Zrazy zabezpiecz wykałaczką, aby się nie rozwinęły podczas smażenia.

Zrazy podhalańskie po makowsku  - Krok 3

Krok 4

Mięsne roladki obtocz w mące, obsmaż ze wszystkich stron na patelni, dodaj koncentrat pomidorowy. Całość zalej około 600ml wody, żeby danie nie straciło smaku podczas duszenia dodaj Kostki do mięs pieczeniowe Knorr, przykryj i duś około 30 minut aż mięso zrobi się miękkie, a sos zgęstnieje. Przed podaniem pamiętaj aby usunąć wykałaczki ze zrazów.

Zrazy podhalańskie po makowsku  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Przygotowując farsz możesz go wzbogacić dodając suszoną, wędzoną śliwkę.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej