Zrazy podhalańskie po makowsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zrazy podhalańskie po makowsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

16 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

129 osób wydrukowało

Pobierz pdf

147 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 łyżka

1 sztuka

100 gramów

100 gramów

50 gramów

100 gramów

100 gramów

2 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w centymetrowe grubości kotlety, ułóż pomiędzy dwoma warstwami folii i dokładnie rozklep na cienkie płaty. Mięso oprósz przyprawa do mięs. Wątrobę pokrój w cienkie plastry. Plastry przelej wrzątkiem.

Zrazy podhalańskie po makowsku  - Krok 1

Krok 2

Drobno pokrojoną słoninę wysmaż na patelni, na powstałym tłuszczu podsmaż pokrojone w plastry cebule i grzyby. Wystudzony farsz połącz z drobno pokrojonym pasztetem.

Zrazy podhalańskie po makowsku  - Krok 2

Krok 3

Na płaty mięsa nanieś odpowiednią ilość farszu, połóż kawałek wątroby, a całość zroluj zwijając wcześniej do środka boki. Zrazy zabezpiecz wykałaczką, aby się nie rozwinęły podczas smażenia.

Zrazy podhalańskie po makowsku  - Krok 3

Krok 4

Mięsne roladki obtocz w mące, obsmaż ze wszystkich stron na patelni, dodaj koncentrat pomidorowy. Całość zalej około 600ml wody, żeby danie nie straciło smaku podczas duszenia dodaj Kostki do mięs pieczeniowe Knorr, przykryj i duś około 30 minut aż mięso zrobi się miękkie, a sos zgęstnieje. Przed podaniem pamiętaj aby usunąć wykałaczki ze zrazów.

Zrazy podhalańskie po makowsku  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Przygotowując farsz możesz go wzbogacić dodając suszoną, wędzoną śliwkę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zrazy podhalańskie po makowsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zrazy podhalańskie po makowsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zrazy podhalańskie po makowsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zrazy podhalańskie po makowsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zrazy podhalańskie po makowsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zrazy podhalańskie po makowsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zrazy podhalańskie po makowsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zrazy podhalańskie po makowsku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zrazy kasztelańskie
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej