Zrazy wołowe faszerowane wątróbką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zrazy wołowe faszerowane wątróbką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
69 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

74 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

100 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

10 mililitrów

100 gramów

100 mililitrów

100 mililitrów

4 sztuki

300 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wątróbkę oczyść i ugotuj w kaczym tłuszczu z dodatkiem tymianku i majeranku. Odcedź i odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Zmiksuj na gładką masę, dodaj koniak i dopraw do smaku pieprzem oraz solą. Przetrzyj przez sito. Jeśli masa jest za gęsta, dodaj odrobinę śmietany.

Zrazy wołowe faszerowane wątróbką - Krok 1

Krok 2

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Włóż do garnka, zalej mlekiem i śmietaną. Gotuj na małym ogniu do zmięknięcia jabłek, a następnie je odcedź. Zmiksuj z małą ilością soli i przetrzyj przez sito.

Zrazy wołowe faszerowane wątróbką - Krok 2

Krok 3

Mięso pokrój w plastry, lekko je rozbij i przypraw solą oraz pieprzem. Plastry mięsa posmaruj z jednej strony pastą z wątróbki i purée z jabłek, połóż na wierzchu skórkę z chleba pokrojoną w słupki i zwiń w roladkę.

Zrazy wołowe faszerowane wątróbką - Krok 3

Krok 4

Przesmaż zrazy na patelni na złoto z każdej strony, dodaj wodę i duś do zmięknięcia mięsa.

Zrazy wołowe faszerowane wątróbką - Krok 4

Krok 5

Do powstałego sosu z duszenia dodaj sos Knorr i zagotuj. Zrazy podawaj polane sosem.

Zrazy wołowe faszerowane wątróbką - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zrazy wołowe faszerowane wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zrazy wołowe faszerowane wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zrazy wołowe faszerowane wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zrazy wołowe faszerowane wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zrazy wołowe faszerowane wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zrazy wołowe faszerowane wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zrazy wołowe faszerowane wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zrazy wołowe faszerowane wątróbką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zrazy wołowe faszerowane wątróbkąZrazy wołowe faszerowane wątróbką

Zrazy wołowe faszerowane wątróbką to doskonała propozycja obiadowa dla wszystkich tych, którzy lubią połączenia mięsa i soczystych owoców. Potrawa idealnie nadaje się na różne okazje – zarówno na niedzielny obiad, jak i uroczystą kolację. Do jej przyrządzenia potrzebujesz zaledwie kilku składników, m.in. mięsa wołowego, wątróbki drobiowej, sosu do pieczeni oraz jabłka. Przygotowanie dania zacznij od oczyszczenia i ugotowania wątróbki. Następnie zmiksuj ją na gładką masę i dopraw do smaku pieprzem. Kolejnym krokiem będzie przyrządzenie owocowego purée – wystarczy, że obrane i pokrojone jabłka zalejesz mlekiem i śmietaną (całość gotuj na wolnym ogniu przez co najmniej kilka minut). Plastry wołowego mięsa posmaruj z jeden strony pastą z wątróbki i purée z jabłek, po czym zwiń w roladę. Usmażone zrazy serwuj polane gęstym sosem, razem z ziemniakami i surówką ze świeżych warzyw. Pobierz listę potrzebnych składników i wypróbuj nasz przepis na zrazy wołowe faszerowane wątróbką. Życzymy smacznego!