
Składniki
600 gramów
100 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
10 mililitrów
100 gramów
100 mililitrów
100 mililitrów
4 sztuki
300 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wątróbkę oczyść i ugotuj w kaczym tłuszczu z dodatkiem tymianku i majeranku. Odcedź i odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Zmiksuj na gładką masę, dodaj koniak i dopraw do smaku pieprzem oraz solą. Przetrzyj przez sito. Jeśli masa jest za gęsta, dodaj odrobinę śmietany.
Krok 2
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Włóż do garnka, zalej mlekiem i śmietaną. Gotuj na małym ogniu do zmięknięcia jabłek, a następnie je odcedź. Zmiksuj z małą ilością soli i przetrzyj przez sito.
Krok 3
Mięso pokrój w plastry, lekko je rozbij i przypraw solą oraz pieprzem. Plastry mięsa posmaruj z jednej strony pastą z wątróbki i purée z jabłek, połóż na wierzchu skórkę z chleba pokrojoną w słupki i zwiń w roladkę.
Krok 4
Przesmaż zrazy na patelni na złoto z każdej strony, dodaj wodę i duś do zmięknięcia mięsa.
Krok 5
Do powstałego sosu z duszenia dodaj sos Knorr i zagotuj. Zrazy podawaj polane sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos do pieczeni ciemny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Zrazy wołowe faszerowane wątróbką
Zrazy wołowe faszerowane wątróbką to doskonała propozycja obiadowa dla wszystkich tych, którzy lubią połączenia mięsa i soczystych owoców. Potrawa idealnie nadaje się na różne okazje – zarówno na niedzielny obiad, jak i uroczystą kolację. Do jej przyrządzenia potrzebujesz zaledwie kilku składników, m.in. mięsa wołowego, wątróbki drobiowej, sosu do pieczeni oraz jabłka. Przygotowanie dania zacznij od oczyszczenia i ugotowania wątróbki. Następnie zmiksuj ją na gładką masę i dopraw do smaku pieprzem. Kolejnym krokiem będzie przyrządzenie owocowego purée – wystarczy, że obrane i pokrojone jabłka zalejesz mlekiem i śmietaną (całość gotuj na wolnym ogniu przez co najmniej kilka minut). Plastry wołowego mięsa posmaruj z jeden strony pastą z wątróbki i purée z jabłek, po czym zwiń w roladę. Usmażone zrazy serwuj polane gęstym sosem, razem z ziemniakami i surówką ze świeżych warzyw. Pobierz listę potrzebnych składników i wypróbuj nasz przepis na zrazy wołowe faszerowane wątróbką. Życzymy smacznego!