Zrazy wołowe faszerowane wątróbką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zrazy wołowe faszerowane wątróbką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
69 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

74 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

100 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

10 mililitrów

100 gramów

100 mililitrów

100 mililitrów

4 sztuki

300 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wątróbkę oczyść i ugotuj w kaczym tłuszczu z dodatkiem tymianku i majeranku. Odcedź i odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Zmiksuj na gładką masę, dodaj koniak i dopraw do smaku pieprzem oraz solą. Przetrzyj przez sito. Jeśli masa jest za gęsta, dodaj odrobinę śmietany.

Zrazy wołowe faszerowane wątróbką - Krok 1

Krok 2

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Włóż do garnka, zalej mlekiem i śmietaną. Gotuj na małym ogniu do zmięknięcia jabłek, a następnie je odcedź. Zmiksuj z małą ilością soli i przetrzyj przez sito.

Zrazy wołowe faszerowane wątróbką - Krok 2

Krok 3

Mięso pokrój w plastry, lekko je rozbij i przypraw solą oraz pieprzem. Plastry mięsa posmaruj z jednej strony pastą z wątróbki i purée z jabłek, połóż na wierzchu skórkę z chleba pokrojoną w słupki i zwiń w roladkę.

Zrazy wołowe faszerowane wątróbką - Krok 3

Krok 4

Przesmaż zrazy na patelni na złoto z każdej strony, dodaj wodę i duś do zmięknięcia mięsa.

Zrazy wołowe faszerowane wątróbką - Krok 4

Krok 5

Do powstałego sosu z duszenia dodaj sos Knorr i zagotuj. Zrazy podawaj polane sosem.

Zrazy wołowe faszerowane wątróbką - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zrazy wołowe faszerowane wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zrazy wołowe faszerowane wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zrazy wołowe faszerowane wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zrazy wołowe faszerowane wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zrazy wołowe faszerowane wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zrazy wołowe faszerowane wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zrazy wołowe faszerowane wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zrazy wołowe faszerowane wątróbką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zrazy z chrzanem
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zrazy wołowe faszerowane wątróbkąZrazy wołowe faszerowane wątróbką

Zrazy wołowe faszerowane wątróbką to doskonała propozycja obiadowa dla wszystkich tych, którzy lubią połączenia mięsa i soczystych owoców. Potrawa idealnie nadaje się na różne okazje – zarówno na niedzielny obiad, jak i uroczystą kolację. Do jej przyrządzenia potrzebujesz zaledwie kilku składników, m.in. mięsa wołowego, wątróbki drobiowej, sosu do pieczeni oraz jabłka. Przygotowanie dania zacznij od oczyszczenia i ugotowania wątróbki. Następnie zmiksuj ją na gładką masę i dopraw do smaku pieprzem. Kolejnym krokiem będzie przyrządzenie owocowego purée – wystarczy, że obrane i pokrojone jabłka zalejesz mlekiem i śmietaną (całość gotuj na wolnym ogniu przez co najmniej kilka minut). Plastry wołowego mięsa posmaruj z jeden strony pastą z wątróbki i purée z jabłek, po czym zwiń w roladę. Usmażone zrazy serwuj polane gęstym sosem, razem z ziemniakami i surówką ze świeżych warzyw. Pobierz listę potrzebnych składników i wypróbuj nasz przepis na zrazy wołowe faszerowane wątróbką. Życzymy smacznego!