Zrazy warmińskie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zrazy warmińskie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
83 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

65 osób wydrukowało

Pobierz pdf

102 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

80 dekagramów

2 łyżki

6 dekagramów

2 łyżki

2 sztuki

5 dekagramów

10 dekagramów

1 sztuka

1 litr

100 mililitrów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, pokrój w mniejsze kawałki i rozbij na cienkie, duże plastry. Całość posyp przyprawą do wołowiny Knorr.

Zrazy warmińskie - Krok 1

Krok 2

Namocz chleb, następnie odciśnij. Boczek pokrój na drobniutkie paseczki, dodaj do odciśniętego chleba.

Zrazy warmińskie - Krok 2

Krok 3

Wbij jajko, dodaj paprykę i całość dopraw przyprawą Knorr. Dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.

Zrazy warmińskie - Krok 3

Krok 4

Na rozbitych płatach nakładaj przygotowany farsz i zwijaj ruloniki, zepnij wykałaczkami.

Zrazy warmińskie - Krok 4

Krok 5

Każdy rulonik obtocz w mące i obsmaż na rozgrzanym smalcu razem z cebulką pokrojoną w piórka.

Zrazy warmińskie - Krok 5

Krok 6

Podlej bulionem i śmietaną. Gotuj około 20 minut, aż sos zgęstnieje i zrazy zrobią się miękkie. Zrazy możesz podać z ziemniakami. Pamiętaj, aby przez podaniem usunąć wykałaczki.

Zrazy warmińskie - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zrazy warmińskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zrazy warmińskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zrazy warmińskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zrazy warmińskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zrazy warmińskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zrazy warmińskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zrazy warmińskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zrazy warmińskie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zrazy warmińskieZrazy warmińskie

Mięso umyj, pokrój w mniejsze kawałki i rozbij na cienkie, duże plastry. Całość posyp przyprawą do wołowiny Knorr.