Zrazy warmińskie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

75 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

51 osób wydrukowało

Pobierz pdf

72 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

80 dekagramów

2 łyżki

6 dekagramów

2 łyżki

2 sztuki

5 dekagramów

10 dekagramów

1 sztuka

1 litr

100 mililitrów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, pokrój w mniejsze kawałki i rozbij na cienkie, duże plastry. Całość posyp przyprawą do wołowiny Knorr.

Zrazy warmińskie - Krok 1

Krok 2

Namocz chleb, następnie odciśnij. Boczek pokrój na drobniutkie paseczki, dodaj do odciśniętego chleba.

Zrazy warmińskie - Krok 2

Krok 3

Wbij jajko, dodaj paprykę i całość dopraw przyprawą Knorr. Dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.

Zrazy warmińskie - Krok 3

Krok 4

Na rozbitych płatach nakładaj przygotowany farsz i zwijaj ruloniki, zepnij wykałaczkami.

Zrazy warmińskie - Krok 4

Krok 5

Każdy rulonik obtocz w mące i obsmaż na rozgrzanym smalcu razem z cebulką pokrojoną w piórka.

Zrazy warmińskie - Krok 5

Krok 6

Podlej bulionem i śmietaną. Gotuj około 20 minut, aż sos zgęstnieje i zrazy zrobią się miękkie. Zrazy możesz podać z ziemniakami. Pamiętaj, aby przez podaniem usunąć wykałaczki.

Zrazy warmińskie - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zrazy warmińskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zrazy warmińskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zrazy warmińskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zrazy warmińskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zrazy warmińskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zrazy warmińskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zrazy warmińskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej