Pasztet domowy z mieszanego mięsa - przepis | Przepisy.pl pixel

Pasztet mieszany

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

66

356 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1490 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1279 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

40 dekagramów

40 dekagramów

50 dekagramów

50 gramów

2 sztuki

3 sztuki

3 sztuki

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karkówkę i pierś pokrój, ugotuj.

Pasztet mieszany - Krok 1

Krok 2

Dodaj pokrojoną wątrobę, grzyby, pokrojoną cebulę i gotuj, aż wszystko będzie miękkie.

Pasztet mieszany - Krok 2

Krok 3

Bułki namocz i wraz z ugotowanym mięsem, grzybami i cebulą przemiel.

Pasztet mieszany - Krok 3

Krok 4

Dodaj jajka, przyprawę Knorr, dokładnie wymieszaj.

Pasztet mieszany - Krok 4

Krok 5

Włóż do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piecz około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Pasztet mieszany - Krok 5
3

Opinie o przepisie

  • Sławomir Chrostek

    Sławomir Chrostek , 19.01.2018

    naprawdę mówię wam ,,Cóś pięknego "

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzanna Brożyna

    Marzanna Brożyna , 31.05.2017

    poezja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Śmiałkowski

    Piotr Śmiałkowski , 16.03.2016

    Pyszny. Wszystkim znajomym smakowało. Normalnie chcą u mnie robić zamówienia na ten paszet na swięta

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet mieszany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet mieszany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet mieszany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet mieszany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet mieszany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet mieszany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet mieszany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasztet mieszany - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasztet mieszanyPasztet mieszany

Do przyrządzania pasztetu przeważnie wykorzystuje się mięso mieszane, np. cielęce z boczkiem, drobiem i wątróbką, mięso wieprzowe lub królicze. Bardzo dobrze komponuje się ze sobą także pierś z indyka, wieprzowina oraz wątróbka. W skład masy pasztetu z mięsa mieszanego wchodzą grzyby, które nadają całości smaku i barwy. Sprawdź nasz przepis na pasztet mieszany – już po pierwszym razie zyskasz pewność, że do tej receptury będziesz wracać bardzo często.

Dla kogo?

Mięsny smak to nie wszystko, co pasztet mieszany ma do zaoferowania. Fani aromatycznych dodatków nie będą mieć powodów do narzekania. Do duszenia i gotowania pasztetu z mięsa dodaje się warzywa takie, jak pietruszka, cebula oraz seler i przyprawy takie, jak sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie. Po zmieleniu, masę przypraw majerankiem, gałką muszkatołową oraz mielonym pieprzem.

Na jaką okazję?

Wybornym pasztetem domowym z mieszanego mięsa powitaj gości, którzy przyjdą z wizytą w czasie świąt. Nie ważne, czy to Boże Narodzenie, czy Wielkanoc. Pasztet musi być, a zrobiony własnoręcznie smakuje o niebo lepiej niż ze sklepu.

Czy wiesz, że?

Mięso przeznaczone na pasztet mieszany dusi się albo gotuje. Warto wykorzystać do tego celu szybkowar, który pozwala na skrócenie czasu ogrzewania mięsa. Jesteśmy zdania, że pracę nad pieczonym pasztetem z mięsa mieszanego trzeba sobie maksymalnie ułatwiać. Więcej czasu zostanie na delektowanie się jego niezrównanym smakiem.

Dla urozmaicenia:

Gdy przygotowujesz pasztet mięsny, mieszany z drobiu i cielęciny dodaj pieprzu białego, gdy z pozostałych mięs – czarnego. Dla wzbogacenia smaku pasztetu z mięsa mieszanego możesz dodać również kieliszek koniaku oraz suszone owoce żurawiny.