Pasztet domowy z mieszanego mięsa - przepis | Przepisy.pl pixel

Pasztet mieszany

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

66

heart
364 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1523 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1304 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

40 dekagramów

40 dekagramów

50 dekagramów

50 gramów

2 sztuki

3 sztuki

3 sztuki

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karkówkę i pierś pokrój, ugotuj.

Pasztet mieszany - Krok 1

Krok 2

Dodaj pokrojoną wątrobę, grzyby, pokrojoną cebulę i gotuj, aż wszystko będzie miękkie.

Pasztet mieszany - Krok 2

Krok 3

Bułki namocz i wraz z ugotowanym mięsem, grzybami i cebulą przemiel.

Pasztet mieszany - Krok 3

Krok 4

Dodaj jajka, przyprawę Knorr, dokładnie wymieszaj.

Pasztet mieszany - Krok 4

Krok 5

Włóż do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piecz około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Pasztet mieszany - Krok 5
3

Opinie o przepisie

  • Sławomir Chrostek

    Sławomir Chrostek , 19.01.2018

    naprawdę mówię wam ,,Cóś pięknego "

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzanna Brożyna

    Marzanna Brożyna , 31.05.2017

    poezja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Śmiałkowski

    Piotr Śmiałkowski , 16.03.2016

    Pyszny. Wszystkim znajomym smakowało. Normalnie chcą u mnie robić zamówienia na ten paszet na swięta

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet mieszany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet mieszany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet mieszany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet mieszany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet mieszany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet mieszany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet mieszany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasztet mieszany - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasztet mieszanyPasztet mieszany

Do przyrządzania pasztetu przeważnie wykorzystuje się mięso mieszane, np. cielęce z boczkiem, drobiem i wątróbką, mięso wieprzowe lub królicze. Bardzo dobrze komponuje się ze sobą także pierś z indyka, wieprzowina oraz wątróbka. W skład masy pasztetu z mięsa mieszanego wchodzą grzyby, które nadają całości smaku i barwy. Sprawdź nasz przepis na pasztet mieszany – już po pierwszym razie zyskasz pewność, że do tej receptury będziesz wracać bardzo często.

Dla kogo?

Mięsny smak to nie wszystko, co pasztet mieszany ma do zaoferowania. Fani aromatycznych dodatków nie będą mieć powodów do narzekania. Do duszenia i gotowania pasztetu z mięsa dodaje się warzywa takie, jak pietruszka, cebula oraz seler i przyprawy takie, jak sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie. Po zmieleniu, masę przypraw majerankiem, gałką muszkatołową oraz mielonym pieprzem.

Na jaką okazję?

Wybornym pasztetem domowym z mieszanego mięsa powitaj gości, którzy przyjdą z wizytą w czasie świąt. Nie ważne, czy to Boże Narodzenie, czy Wielkanoc. Pasztet musi być, a zrobiony własnoręcznie smakuje o niebo lepiej niż ze sklepu.

Czy wiesz, że?

Mięso przeznaczone na pasztet mieszany dusi się albo gotuje. Warto wykorzystać do tego celu szybkowar, który pozwala na skrócenie czasu ogrzewania mięsa. Jesteśmy zdania, że pracę nad pieczonym pasztetem z mięsa mieszanego trzeba sobie maksymalnie ułatwiać. Więcej czasu zostanie na delektowanie się jego niezrównanym smakiem.

Dla urozmaicenia:

Gdy przygotowujesz pasztet mięsny, mieszany z drobiu i cielęciny dodaj pieprzu białego, gdy z pozostałych mięs – czarnego. Dla wzbogacenia smaku pasztetu z mięsa mieszanego możesz dodać również kieliszek koniaku oraz suszone owoce żurawiny.