Pasztet mieszany przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pasztet mieszany

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

62

331 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1369 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1068 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

40 dekagramów

40 dekagramów

50 dekagramów

50 gramów

2 sztuki

3 sztuki

3 sztuki

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karkówkę i pierś pokrój, ugotuj.

Pasztet mieszany - Krok 1

Krok 2

Dodaj pokrojoną wątrobę, grzyby, pokrojoną cebulę i gotuj, aż wszystko będzie miękkie.

Pasztet mieszany - Krok 2

Krok 3

Bułki namocz i wraz z ugotowanym mięsem, grzybami i cebulą przemiel.

Pasztet mieszany - Krok 3

Krok 4

Dodaj jajka, przyprawę Knorr, dokładnie wymieszaj.

Pasztet mieszany - Krok 4

Krok 5

Włóż do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piecz około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Pasztet mieszany - Krok 5
3

Opinie o przepisie

  • Sławomir Chrostek

    Sławomir Chrostek , 19.01.2018

    naprawdę mówię wam ,,Cóś pięknego "

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzanna Brożyna

    Marzanna Brożyna , 31.05.2017

    poezja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Śmiałkowski

    Piotr Śmiałkowski , 16.03.2016

    Pyszny. Wszystkim znajomym smakowało. Normalnie chcą u mnie robić zamówienia na ten paszet na swięta

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet mieszany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet mieszany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet mieszany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet mieszany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet mieszany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet mieszany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet mieszany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasztet mieszany - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasztet mieszanyPasztet mieszany

Do przyrządzania pasztetu przeważnie wykorzystuje się mięso mieszane, np. cielęce z boczkiem, drobiem i wątróbką, mięso wieprzowe lub królicze. Bardzo dobrze komponuje się ze sobą także pierś z indyka, wieprzowina oraz wątróbka. W skład masy pasztetu wchodzą także grzyby, które nadają całości smaku i barwy. Mięso przeznaczone na pasztet dusi się albo gotuje. Warto wykorzystać do tego celu szybkowar, który pozwala na skrócenie czasu ogrzewania mięsa. Do duszenia i gotowania dodaje się warzywa takie, jak pietruszka, cebula oraz seler i przyprawy takie, jak sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie. Po zmieleniu, masę przypraw majerankiem, gałką muszkatołową oraz mielonym pieprzem. Gdy przygotowujesz pasztet z drobiu i cielęciny dodaj pieprzu białego, gdy z pozostałych mięs – czarnego. Dla wzbogacenia smaku możesz dodać również kieliszek koniaku oraz suszone owoce żurawiny.