Pasztet mieszany przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pasztet mieszany

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

56

312 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1311 osób wydrukowało

Pobierz pdf

981 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

40 dekagramów

40 dekagramów

50 dekagramów

50 gramów

2 sztuki

3 sztuki

3 sztuki

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karkówkę i pierś pokrój, ugotuj.

Pasztet mieszany - Krok 1

Krok 2

Dodaj pokrojoną wątrobę, grzyby, pokrojoną cebulę i gotuj, aż wszystko będzie miękkie.

Pasztet mieszany - Krok 2

Krok 3

Bułki namocz i wraz z ugotowanym mięsem, grzybami i cebulą przemiel.

Pasztet mieszany - Krok 3

Krok 4

Dodaj jajka, przyprawę Knorr, dokładnie wymieszaj.

Pasztet mieszany - Krok 4

Krok 5

Włóż do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piecz około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Pasztet mieszany - Krok 5
3

Opinie o przepisie

  • Sławomir Chrostek

    Sławomir Chrostek , 19.01.2018

    naprawdę mówię wam ,,Cóś pięknego "

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzanna Brożyna

    Marzanna Brożyna , 31.05.2017

    poezja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Śmiałkowski

    Piotr Śmiałkowski , 16.03.2016

    Pyszny. Wszystkim znajomym smakowało. Normalnie chcą u mnie robić zamówienia na ten paszet na swięta

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet mieszany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet mieszany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet mieszany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet mieszany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet mieszany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet mieszany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet mieszany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasztet mieszanyPasztet mieszany

Do przyrządzania pasztetu przeważnie wykorzystuje się mięso mieszane, np. cielęce z boczkiem, drobiem i wątróbką, mięso wieprzowe lub królicze. Bardzo dobrze komponuje się ze sobą także pierś z indyka, wieprzowina oraz wątróbka. W skład masy pasztetu wchodzą także grzyby, które nadają całości smaku i barwy. Mięso przeznaczone na pasztet dusi się albo gotuje. Warto wykorzystać do tego celu szybkowar, który pozwala na skrócenie czasu ogrzewania mięsa. Do duszenia i gotowania dodaje się warzywa takie, jak pietruszka, cebula oraz seler i przyprawy takie, jak sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie. Po zmieleniu, masę przypraw majerankiem, gałką muszkatołową oraz mielonym pieprzem. Gdy przygotowujesz pasztet z drobiu i cielęciny dodaj pieprzu białego, gdy z pozostałych mięs – czarnego. Dla wzbogacenia smaku możesz dodać również kieliszek koniaku oraz suszone owoce żurawiny.