Przedstawiłem już pomysły na przystawki, mięsa, sosy do mięs. Z tego wszystkiego byłbym zapomniał o szczególnym gościu na wielkanocnym stole. Mam na myśli pasztet. Ze wszystkich wielkanocnych potraw najwcześniej zaczynam piec pasztety. Zazwyczaj można je znaleźć w mojej lodówce już na 5 dni przed świętami. Nie mrożę ich, bo tracą właściwą konsystencję i smak.

Pasztety przygotowuję z różnych mięs. Ważne jest aby, nie było zbyt chude. Obok cielęciny i łopatki czy indyka, zawsze dodaję kawałek podgardla wieprzowego. Chude mięso oznacza suchy i łykowaty pasztet.
Oto przepis na klasyczny pasztet mieszany z kilku rodzajów mięsa.

http://www.przepisy.pl/przepis/pasztet-mieszany

Aby uniknąć przypalenia i wprowadzić dodatkowy aromat, proponuję wyłożyć formę do pieczenia cienkimi plastrami słoniny lub boczku. Osobiście lubię także pasztet z dodatkiem wątróbki drobiowej lub cielęcej. Radzę jednak uważać z ilością. Nadmiar może zdominować smak pasztetu.

Spróbujcie także przepisu na pasztet polski.

http://www.przepisy.pl/przepis/pasztet-polski

Obok pasztetów, na moim świątecznym stole nie może zabraknąć galantyny z drobiu. Nie jest tak trudna do przygotowania jak wielu z was myśli. Ja przyrządzam ją na rozmaite sposoby. Czasami w stylu śródziemnomorskim, dodając suszone pomidory, oliwki, rozmaryn oraz szałwię. Ale najbardziej lubię galantynę na słodko.

Galantyna z kurczaka lub kaczki
Czas przygotowania 60 minut
Porcja – około 1,5 kg
Składniki:
• 1 kurczak lub kaczka średniej wielkości
• 3 łyżki przyprawy złocisty kurczak Knorr
• 500 g mięsa mielonego drobiowego
• 100 g suszonych fig
• 100 g suszonych moreli
• 100 g suszonej żurawiny
• 100 g orzechów pistacji
• 1 pomarańcza
• 1 ostra papryka chili
• 1 pęczek natki pietruszki
• szczypta gałki muszkatołowej
• 100 ml oliwy lub oleju
• 1 łyżeczka czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:

1. Oddzielić mięso od kości nacinając pośrodku piersi oraz rozcinając uda. Usunąć kości i ścięgna.
2. Aby przygotować marynatę do kurczaka należy połączyć przyprawę Knorr z oliwą, posiekanym chili i startą skórką z pomarańczy.
3. Natrzeć mięso dokładnie marynatą ze wszystkich stron. Przełożyć do miski, przykryć folią i odstawić do lodówki na 2-3 dni.
4. Mięso mielone połączyć z posiekaną natką pietruszki, pieprzem, tartą gałką muszkatołową. Dodać pokrojone w kostkę morele i figi, żurawinę i orzechy.
5. Mięso z kurczaka przekroić wzdłuż na pół. Ułożyć je na posmarowanej olejem folii aluminiowej. Mięso pokryć farszem. Całość zrolować i zawinąć w folii, skręcając w przeciwne strony końcówki rolady.
6. Roladę umieścić w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na około 60 minut. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.