Dodaj do ksiązki kucharskiej Pasztet polski

Pasztet polski

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób średnie Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

Pasztet polski - składniki:

  • sól - 1 łyżka
  • pieprz - 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa - 1 łyżeczka
  • słonina w plasterkach
  • ziele angielskie - 10 sztuk
  • liść laurowy - 2 sztuki

Pasztet polski - Sposób przygotowania:

  1. Do garnka włożyć wieprzowinę, wołowinę, boczek i wątróbkę, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Zalać wodą i gotować do miękkości.
  2. Mięso odcedzić z wywaru (w którym namoczyć bułkę), ostudzić, przepuścić przez maszynkę razem z bułką.
  3. Do masy mięsnej dodać przyprawy i jajka, następnie wyrobić.
  4. Masę przełożyć do formy keksówki, na wierzchu ułożyć plastry słoniny. Piec ok 1,5 godziny w 180st. Wystudzony pasztet owinąć w folie aluminiową (by nie obsychał).
Dodaj do książki kucharskiej

PASZTET POLSKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Do garnka włożyć wieprzowinę, wołowinę, boczek i wątróbkę, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Zalać wodą i gotować do miękkości.

2

Mięso odcedzić z wywaru (w którym namoczyć bułkę), ostudzić, przepuścić przez maszynkę razem z bułką.

3

Do masy mięsnej dodać przyprawy i jajka, następnie wyrobić.

4

Masę przełożyć do formy keksówki, na wierzchu ułożyć plastry słoniny. Piec ok 1,5 godziny w 180st. Wystudzony pasztet owinąć w folie aluminiową (by nie obsychał).

  • 5
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA W MINI KOSTKACH SMAŻONA CEBULA KNORR

    Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNA PIECZEŃ. FASZEROWANA GĘŚ.

    Jeżeli w poniedziałek świąteczny zapraszacie gości na obiad to proponuję zaskoczyć ich nieco...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Grillowane roladki z kurczaka a la Saltimbocca, Kluski , Pierś z kurczaka z kokosem, Aromatyczny sos musztardowy, Pierogi, Barszcz biały kremowy , Żeberka z chilli, śliwka suszona, Sałatka z pieczarkami , Sosy, Szparagi z parmezanem, Soczysty kurczak w majonezie , Przepis z MAKARON ZAPIEKANY PO WŁOSKU, Kruszonka owocowa dla alergików, zwykły sos, obiad z spagetti, Gyros, Egzotyczna sałatka, Kebab, obiad -mięsa, masy do ciast, Zapiekane żeberka z musztardą i rozmarynem, Przepis z zapiekanka z tuńczykiem i makaronem, Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką - VIDEO , Pampuchy z jagodami, Sos waniliowy, Przepis z sos z serków topionych na zapiekanki, Zupa gulaszowa, Zapiekane bataty z łososiem, Żółta sałatka z ananasem i kukurydzą, Przepis z sałatka szefa kuchni knorr, Kasza, Kurczak pieczony z szałwią i cytryną, Przepis z ryba po kaszubsku, woda z cytryną, Sklarowane masło Ghee, Lody czekoladowe "Żółw" , Pierś z kurczaka pieczona, Ryż, Przepis z kaczka w sosie słodko kwaśnym, schab bez kości, przystawki na grilla, Sałatka husarska, Kotleciki mielone z oliwką, Papryka, sałatka z kurczakiem sałatą lodową, Leczo z cukinii, Przepis z puszki czerwonej fasoli, Placki ziemniaczane, marynata do filety kurczaka z grilla, Ciasteczka z dżemem, Zupa z dyni, Lasagne drobiowa, Placki z warzyw, sosy do omleta, Pomidorowy sos do pizzy, Przepis z obiad na szybko z ryżu, Dania z ryżem, Rolada ziemniaczana, Żurek, Warzywa, Bigos domowy, Przepis z pstrag pieczony, Zupa z dyni