Dodaj do ksiązki kucharskiej Pasztet polski

Pasztet polski

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób średnie Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

Pasztet polski - składniki:

  • sól - 1 łyżka
  • pieprz - 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa - 1 łyżeczka
  • słonina w plasterkach
  • ziele angielskie - 10 sztuk
  • liść laurowy - 2 sztuki

Pasztet polski - Sposób przygotowania:

  1. Do garnka włożyć wieprzowinę, wołowinę, boczek i wątróbkę, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Zalać wodą i gotować do miękkości.
  2. Mięso odcedzić z wywaru (w którym namoczyć bułkę), ostudzić, przepuścić przez maszynkę razem z bułką.
  3. Do masy mięsnej dodać przyprawy i jajka, następnie wyrobić.
  4. Masę przełożyć do formy keksówki, na wierzchu ułożyć plastry słoniny. Piec ok 1,5 godziny w 180st. Wystudzony pasztet owinąć w folie aluminiową (by nie obsychał).
Dodaj do książki kucharskiej

PASZTET POLSKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Do garnka włożyć wieprzowinę, wołowinę, boczek i wątróbkę, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Zalać wodą i gotować do miękkości.

2

Mięso odcedzić z wywaru (w którym namoczyć bułkę), ostudzić, przepuścić przez maszynkę razem z bułką.

3

Do masy mięsnej dodać przyprawy i jajka, następnie wyrobić.

4

Masę przełożyć do formy keksówki, na wierzchu ułożyć plastry słoniny. Piec ok 1,5 godziny w 180st. Wystudzony pasztet owinąć w folie aluminiową (by nie obsychał).

  • 5
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA W MINI KOSTKACH SMAŻONA CEBULA KNORR

    Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    ORZEŹWIAJĄCE LETNIE ZUPY. TRADYCYJNY POLSKI CHŁODNIK Z BURAKÓW.

    Dziś chciałbym oddać honory naszej tradycyjnej zupie na zimno czyli chłodnikowi z burakami l...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Makaron z anchovis i cytryną, Sałatka z kapusty pekińskiej , Zapiekanka z ziemniakow, tajskie zupy, Ucha carska, Przepis z sos smietanowy do makaronu, Świderki w sosie z dyni, ugotowani -przepisy, Surówka z kiełkami lucerny, Deser z lodami "Biszkoptowa piramida", Puszysty omlet na słodko, Przepis z mieso wieprzowe w sosie, Przepis z makarony z sosami, Kotlety mielone z buraczkami - VIDEO, Scampi po chińsku, Sos kurkowy, Lody Panna Cotta z ciasteczkami migdałowymi i malinami, Ciasto na pizze, lekka sałatka, Przepis z zapiekanka Z mięsem i makaronem, Gulasz, Przepis z Kilka z, Ciasto "Odpadek" -bez pieczenia, Solianka rybna wieloskładnikowa, Cukinia po tunezyjsku na ostro, Przepis z rosol z kostki, sosy do kurczaka, Spaghetti z tuńczykiem, Zupa gulaszowa, Potrwaka w szwjcarkim stylu, makaron ryzowy, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, Apetyczne spaghetti z sardelą, Zupa pieczarkowa, Gyros z kurczakiem, Zupa gulaszowa, Przepis z przepisy na dania główne, Przepis z pieczeń z karkówki, Przepis z przyprawa do potraw chińskich, Sałatka z fasoli, Pierogi, na zapiekanke, Jesienny gulasz z kurczakiem, dynią i grzybami, czosnek - ząbek, Lasagne, Mięsne klopsiki w pomidorowym sosie z ziołami, Ryż, Żeberka, Placki po węgiersku, Koktajl owocowy, Obiad, TAPAS: Papryka nadziewana z oliwkami, kopytka z miesem, Przekąski, Przepis z piers z kurczaka w piekarniku, Sałatka z kapusty pekińskiej , Sos winegret po rosyjsku, knorr fix spaghetti, Sałatka topinambura, Kluski , Dania z ryżem, pizza knorra, Zupa pieczarkowa, Lody dla dzieci "Zając"