Dodaj do ksiązki kucharskiej Pasztet polski

Pasztet polski

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób średnie Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

Pasztet polski - składniki:

  • sól - 1 łyżka
  • pieprz - 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa - 1 łyżeczka
  • słonina w plasterkach
  • ziele angielskie - 10 sztuk
  • liść laurowy - 2 sztuki

Pasztet polski - Sposób przygotowania:

  1. Do garnka włożyć wieprzowinę, wołowinę, boczek i wątróbkę, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Zalać wodą i gotować do miękkości.
  2. Mięso odcedzić z wywaru (w którym namoczyć bułkę), ostudzić, przepuścić przez maszynkę razem z bułką.
  3. Do masy mięsnej dodać przyprawy i jajka, następnie wyrobić.
  4. Masę przełożyć do formy keksówki, na wierzchu ułożyć plastry słoniny. Piec ok 1,5 godziny w 180st. Wystudzony pasztet owinąć w folie aluminiową (by nie obsychał).
Dodaj do książki kucharskiej

PASZTET POLSKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Do garnka włożyć wieprzowinę, wołowinę, boczek i wątróbkę, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Zalać wodą i gotować do miękkości.

2

Mięso odcedzić z wywaru (w którym namoczyć bułkę), ostudzić, przepuścić przez maszynkę razem z bułką.

3

Do masy mięsnej dodać przyprawy i jajka, następnie wyrobić.

4

Masę przełożyć do formy keksówki, na wierzchu ułożyć plastry słoniny. Piec ok 1,5 godziny w 180st. Wystudzony pasztet owinąć w folie aluminiową (by nie obsychał).

  • 5
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA W MINI KOSTKACH SMAŻONA CEBULA KNORR

    Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    ZNAKOMITE (I NIESKOMPLIKOWANE) SAŁATKI NA ŚWIĘTA I NIE TYLKO.

    Bardzo lubię świąteczne sałatki. Są łatwe do przygotowania, wyglądają pięknie, a do tego moż...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Kwaśnica, Ciasteczka z sera i rozmarynu, piers smazona, muffinki na ostro, duszona marchew, Leczo, Vichyssoise, czyli ziemniaczano - porowy krem, Lasagne drobiowa, Indykowy sos wspomagany fixem , Masło ze śledzi , kurczak w calosci, makaron zapiekany z sosem śmietanowym, Przepis z fusion, Przepis z przepisy na sałatka, Mięso mielone z ziemniakami, Przepis z latwy placek, Tuńczyk w liściach herbaty, Sałatka Gyros, Steki wołowe w marynacie z suszonych pomidorów, Pasztet, zupa ziemniaczana krem, Sałatka z zielonej fasolki z pomidorami i serem feta, Sałatka gyros warstwowa, Spaghetti z bazylią, Przepis z pierś z kurczaka z parmezanem, Spaghetti a la carbonara, Schab, pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami, Pierogi, Makaron, Sernikobrownie z wiśniami, Pierś z kurczaka pieczona, Ryba po grecku, Polędwiczki w cieście, Schab w pięciu smakach, Kotlety, Przepis z letni obiad, Przepis z sos z łopatki, Gulasz po polsku - VIDEO, Rama, Zawijany schab z białym serem, ciasto do pi, Spaghetti , Obiad, Kanapki na imprezę z łososiem i porzeczkami, Słodko-kwaśne pieczone kurczaki, Ryba po hambursku, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, przepisy z ziemniakow, lody z owocami, Przepis z WEGIERSKA ZUPA GULASZOWA, Schab w pięciu smakach, Włoska zapiekanka, Sałatka kebab - VIDEO, Małże w sosie śmietanowym z zielonym pieprzem , Sos czosnkowy , Potrawy wigilijne, Pieczeń, Przepis z sos curry KURCZAK, makaron grzybami, Przepis z chłodnik z kefiru, Przepis z przyprawa do wołowiny knorr, Zapiekanka makaronowa, Kaczka