Dodaj do ksiązki kucharskiej Pasztet polski

Pasztet polski

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób średnie Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

Pasztet polski - składniki:

  • sól - 1 łyżka
  • pieprz - 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa - 1 łyżeczka
  • słonina w plasterkach
  • ziele angielskie - 10 sztuk
  • liść laurowy - 2 sztuki

Pasztet polski - Sposób przygotowania:

  1. Do garnka włożyć wieprzowinę, wołowinę, boczek i wątróbkę, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Zalać wodą i gotować do miękkości.
  2. Mięso odcedzić z wywaru (w którym namoczyć bułkę), ostudzić, przepuścić przez maszynkę razem z bułką.
  3. Do masy mięsnej dodać przyprawy i jajka, następnie wyrobić.
  4. Masę przełożyć do formy keksówki, na wierzchu ułożyć plastry słoniny. Piec ok 1,5 godziny w 180st. Wystudzony pasztet owinąć w folie aluminiową (by nie obsychał).
Dodaj do książki kucharskiej

PASZTET POLSKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Do garnka włożyć wieprzowinę, wołowinę, boczek i wątróbkę, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Zalać wodą i gotować do miękkości.

2

Mięso odcedzić z wywaru (w którym namoczyć bułkę), ostudzić, przepuścić przez maszynkę razem z bułką.

3

Do masy mięsnej dodać przyprawy i jajka, następnie wyrobić.

4

Masę przełożyć do formy keksówki, na wierzchu ułożyć plastry słoniny. Piec ok 1,5 godziny w 180st. Wystudzony pasztet owinąć w folie aluminiową (by nie obsychał).

  • 5
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA W MINI KOSTKACH SMAŻONA CEBULA KNORR

    Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JESIENNE GOTOWANIE CZYLI DUSZONE MIĘSA. DZIŚ NA OBIAD BITKI WOŁOWE.

    Jesienią spędzamy więcej czasu w domu, a pogoda za oknem sprzyja gotowaniu. Wraz ze spadkiem...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Kurczak, Risotto z kurczakiem i warzywami, Zawijane śledziki, Rosół, Grochówka majerankowa , Dynia, Śmieszne kanapki dla dzieci “Czoko-banana”, Eskalopki z kurczaka z kwaśną śmietaną , Marynowane buraczki, Sałatka ryżowa z pesto , Wigilijny kompot z suszonych owoców, Pomidorowa po włosku z pieczoną papryką, zupe z pora, Ryba po grecku, Obiad z fasoli, Sałatka kurczak w zaroślach, Przepis z zapiekanka fix cygański kociołek, Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, Przepis z mizeria z ogorka ze smietana -, dania z miesa gotowanego, zupa serow, sałatki latwe, Proste kotleciki z jajka, zapiekanka Z mięsem i makaronem, Zabaione, Leczo z cukinii, Placek po zbójnicku wersja 1, gyros co to jest, Przepis z brukselka zapiekana, Marynata pierś z kurczaka, Makaron z serem, Krem brokułowy, Ryba w warzywach, polędwiczki wieprzowe z pieczonymi ziemniakami, Szybka karpatka, Przepis z drobiowa, Zupa grzybowa, Zupa pieczarkowa, Sajgonki po chińsku, Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli , Polędwiczki, eskalopki z serem, Szaszłyki z polędwiczki i pieczarek, Warzywa, Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - VIDEO, Żurek, Galareta kolorowa, Jaja w sosie tatarskim z sałatą rzymską, cienkie, Szpinakowa kanapka :), Przepisy świąteczne, Zupa pomidorowa, Przepis z potrawka z udek kurczaka, Sushi z surową rybą, Gołąbki, Sałatka grecka z fetą, sos do gulaszu, Tajska zupa curry z kurczakiem, Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - VIDEO, pierś z kurczaka zapiekana w sosie śmietanowym, Chinese please :)))) - czyli kurczak, ryż i warzywka, kurczak nadziewany miesem mielonym, Clafoutis z pomidorkami koktajlowymi, Przepis z sałatka z mandarynką