Dodaj do ksiązki kucharskiej Pasztet polski

Pasztet polski

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób średnie Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

Pasztet polski - składniki:

  • sól - 1 łyżka
  • pieprz - 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa - 1 łyżeczka
  • słonina w plasterkach
  • ziele angielskie - 10 sztuk
  • liść laurowy - 2 sztuki

Pasztet polski - Sposób przygotowania:

  1. Do garnka włożyć wieprzowinę, wołowinę, boczek i wątróbkę, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Zalać wodą i gotować do miękkości.
  2. Mięso odcedzić z wywaru (w którym namoczyć bułkę), ostudzić, przepuścić przez maszynkę razem z bułką.
  3. Do masy mięsnej dodać przyprawy i jajka, następnie wyrobić.
  4. Masę przełożyć do formy keksówki, na wierzchu ułożyć plastry słoniny. Piec ok 1,5 godziny w 180st. Wystudzony pasztet owinąć w folie aluminiową (by nie obsychał).
Dodaj do książki kucharskiej

PASZTET POLSKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Do garnka włożyć wieprzowinę, wołowinę, boczek i wątróbkę, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Zalać wodą i gotować do miękkości.

2

Mięso odcedzić z wywaru (w którym namoczyć bułkę), ostudzić, przepuścić przez maszynkę razem z bułką.

3

Do masy mięsnej dodać przyprawy i jajka, następnie wyrobić.

4

Masę przełożyć do formy keksówki, na wierzchu ułożyć plastry słoniny. Piec ok 1,5 godziny w 180st. Wystudzony pasztet owinąć w folie aluminiową (by nie obsychał).

  • 5
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA W MINI KOSTKACH SMAŻONA CEBULA KNORR

    Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONA WIEPRZOWINA. GOLONKA NIE TYLKO DLA PANÓW.

    Golonka wieprzowa to doskonałe, delikatne mięso, które odpowiednio potraktowane, będzie rozp...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Risotto, Sałatka z brokułami - VIDEO , Dynia z imbirem, chilli i świeżą kolendrą, Przepis z przystawki na grilla, Bigos, Zupa z zielonymi oliwkami i serem mascarpone, Sosy, Carbonara, Zielone spaghetti z grzankami, sosy do omleta, Kurczak, Pieczona karkówka z dynią po meksykańsku, Schab duszony z cukinią i papryką, Sos beszamelowy , Ryba po grecku, Przepis z MAKARON ZAPIEKANY PO WŁOSKU, marynata do filety kurczaka z grilla, Zupa cebulowa, Sałatka z grillowaną dynią, winogronami i serem brie, jajko szynka, sałatka szefa kuchni knorr, Kanapki z śródziemnomorską salsą z tuńczykiem, Tortilla, Zupa pieczarkowa, Przepis z zwykły sos, Soczysty kurczak w ziołach z parmezanem , woda z cytryną, Karp w płatkach migdałowych, Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli , Zupa krem, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, Apetyczna sałatka z młodych buraczków, Pieczona karkówka w kruszonym pieprzu, Przepis z obiad z spagetti, masy do ciast, Pieczona karkówka z chrupiącą skórką, Risotto z kurczakiem i warzywami, Przepis z puszki czerwonej fasoli, Drink „Teraz Polska”, Duszone warzywa, Pstrąg, Marchewki w sosie serowym, Zupa gulaszowa, Szpinak, Fasola szparagowa w pikantnym sosie, placki ziemniaczane z sosem gulaszowym, Sałatka z kurczakiem, ryżem i soczewicą, Zupa pomidorowa, Gulasz mięsno-pieczarkowy, Burrito z indyka, Przepis z zapiekanki z piersią kurczaka, Koktajl z lodami owocowymi, Chili Con Carne bardzo ostre, Przepis z ryż v, schab bez kości, Przepis z sos z serków topionych na zapiekanki, kaczka w sosie słodko kwaśnym, Przepis z sałatka z kurczakiem sałatą lodową, Przepis z ryba po kaszubsku, kolorowa za, Leczo, Zapiekanka Gyros , obiad na szybko z ryżu, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą