Dodaj do ksiązki kucharskiej Pasztet polski

Pasztet polski

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób średnie Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

Pasztet polski - składniki:

  • sól - 1 łyżka
  • pieprz - 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa - 1 łyżeczka
  • słonina w plasterkach
  • ziele angielskie - 10 sztuk
  • liść laurowy - 2 sztuki

Pasztet polski - Sposób przygotowania:

  1. Do garnka włożyć wieprzowinę, wołowinę, boczek i wątróbkę, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Zalać wodą i gotować do miękkości.
  2. Mięso odcedzić z wywaru (w którym namoczyć bułkę), ostudzić, przepuścić przez maszynkę razem z bułką.
  3. Do masy mięsnej dodać przyprawy i jajka, następnie wyrobić.
  4. Masę przełożyć do formy keksówki, na wierzchu ułożyć plastry słoniny. Piec ok 1,5 godziny w 180st. Wystudzony pasztet owinąć w folie aluminiową (by nie obsychał).
Dodaj do książki kucharskiej

PASZTET POLSKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Do garnka włożyć wieprzowinę, wołowinę, boczek i wątróbkę, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Zalać wodą i gotować do miękkości.

2

Mięso odcedzić z wywaru (w którym namoczyć bułkę), ostudzić, przepuścić przez maszynkę razem z bułką.

3

Do masy mięsnej dodać przyprawy i jajka, następnie wyrobić.

4

Masę przełożyć do formy keksówki, na wierzchu ułożyć plastry słoniny. Piec ok 1,5 godziny w 180st. Wystudzony pasztet owinąć w folie aluminiową (by nie obsychał).

  • 5
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA W MINI KOSTKACH SMAŻONA CEBULA KNORR

    Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BOSKI SMAK WINA W POTRAWACH. WOŁOWINA PO BURGUNDZKU.

    Czy wiecie, że wino wykorzystać można do zredukowania ilości tłuszczu w potrawie? Gdy przyrz...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Włoska kanapka pomidorowa , Polędwiczka z grzybami, Przepis z ryż kukurydza, z jajkiem, Duszone warzywa, Przepis z przepis na sos z jogurtu naturalnego, Wątróbki z rzepą, Kluski leniwe z fetą, Wyborny andaluzyjski sos, Zupa cebulowa, Fasolka szparagowa, schab obiad, Sos „bis”, Pierś z kurczaka, ryba z czosnkiem, Ryba po grecku, Przepis z mieso w smietanie, sos z makaronem, Kutia, SCHABOWY Z WARZYWAMI I KUS KUSEM :), duża cebula czerwona, Zawijaniec po lubelsku, Polędwiczki a la gyros, Obiad, Przepis z ryba po hiszpańsku, Sos beszamelowy , Przepis z marynata do karkówki z grilla, Zupa grochowa, Placki ziemniaczane, Sałatka z tuńczykiem, Siemię lniane, Piersi z kurczaka zawijane w szynkę , Ciasto z kaszą manną, Kalafior, Kanapki z śródziemnomorską salsą z tuńczykiem, Kosmiczne ślimaki, Szaszłyki mięsne, Przepis z sos czosnkowy, Risotto, Brokuły, Makaron z orzeszkami pinii , sezamki, Przepis z przepisy z ziemniaków, Przepis z kurczak ze serem, Kotlet de volaille - VIDEO, Garus, zapiekanka kurczak, Przepis z sałatka z czerwonych pomidorów, Przepis z pieczony ziemniak piekarnik, Przepis z kurczak oliwki, Sos czosnkowy na wódce, Sałatka gyros z kurczaka, Kanapka z sałatą, bekonem i pomidorem, Jajecznica z pomidorami - statek na morzu sałaty, KUKURYDZA - ZDROWA PRZEKĄSKA, Przepisy świąteczne, Szybki obiad, Papryka, Kanapki z grillowanym kurczakiem i awokado, Przepis z przepis knorr, szynka wieprzowa -, Dania z ryżem, Polędwiczki, Cukinia z masłem bazyliowym