Dodaj do ksiązki kucharskiej Pasztet polski

Pasztet polski

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób średnie Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

Pasztet polski - składniki:

  • sól - 1 łyżka
  • pieprz - 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa - 1 łyżeczka
  • słonina w plasterkach
  • ziele angielskie - 10 sztuk
  • liść laurowy - 2 sztuki

Pasztet polski - Sposób przygotowania:

  1. Do garnka włożyć wieprzowinę, wołowinę, boczek i wątróbkę, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Zalać wodą i gotować do miękkości.
  2. Mięso odcedzić z wywaru (w którym namoczyć bułkę), ostudzić, przepuścić przez maszynkę razem z bułką.
  3. Do masy mięsnej dodać przyprawy i jajka, następnie wyrobić.
  4. Masę przełożyć do formy keksówki, na wierzchu ułożyć plastry słoniny. Piec ok 1,5 godziny w 180st. Wystudzony pasztet owinąć w folie aluminiową (by nie obsychał).
Dodaj do książki kucharskiej

PASZTET POLSKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Do garnka włożyć wieprzowinę, wołowinę, boczek i wątróbkę, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Zalać wodą i gotować do miękkości.

2

Mięso odcedzić z wywaru (w którym namoczyć bułkę), ostudzić, przepuścić przez maszynkę razem z bułką.

3

Do masy mięsnej dodać przyprawy i jajka, następnie wyrobić.

4

Masę przełożyć do formy keksówki, na wierzchu ułożyć plastry słoniny. Piec ok 1,5 godziny w 180st. Wystudzony pasztet owinąć w folie aluminiową (by nie obsychał).

  • 5
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA W MINI KOSTKACH SMAŻONA CEBULA KNORR

    Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    KLASYCZNE DESERY LODOWE. KOKTAJLE LODOWE. GRANITA.

    Lody i owoce wzajemnie uzupełniają się. Do jagód, malin, truskawek czy jeżyn pasują lody wan...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Kanapka dla dzieci "Ciężary siłacza", Miętowy sernik z Ibizy, Ryż smażony z warzywami, pierś z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, Przepis z pieczone żeberka, Przepis z ryż z kurczakiem, Przepis z pierś z kurczaka ze szpinakiem, Risotto, Chrupki z serkiem , Chleb wiejski grillowany, Kotlet z niespodzianką, Sałatka gyros warstwowa, Grillowane warzywa z dipem koktajlowym, polędwiczki wieprzowe duszone, Kutia, Żeberka, Duszony ryż maślany , Sznycel z pomidorami , Lekka zupa pomidorowa, Extra ziołowa lasagne z grillowanym bakłażanem, Przepis z co mozna zrobic na obiad, Gulasz, Przepis z risotto z kurczakiem, Przepis z schab bez kości, Dipy, Polędwiczki, Pieczone piersi z kurczaka z czosnkiem i kaparami, Gołąbki, Sos beszamelowy , Potrawy wigilijne, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Imbirowo - żurawinowy deser z lodami, Gyros, kapusta do golonki, Przepis z sos do gulaszu, Roladki z szynki z mozarellą i brzoskwinią, krem do w-z, Golonka, Przepis z mix sałat, Smażony ryż z krewetkami i zielonym groszkiem, Sałatka kebab - VIDEO, Tarta szparagowa, Bigos - VIDEO, gołąbki knorr, Makaron chiński z ogórkiem, Sałatka oliwkowa z pomidorami i serem feta , Ryba po grecku, Kaczka pieczona po królewsku, sałatka sałata lodowa, Karp, Quesadillas - VIDEO, Zupa krem cappuccino pomidorowe z cytrusami, Przepis z przepisy ugotowani, schab wieprzowy, Przepis z placki z ciasta, pierś z kurczaka po hawajsku, Sałatka z soczystym, grillowanym kurczakiem , Lody dla dzieci "Miś", Przepis z szaszlyki-grill, Pieczony dorsz, Spaghetti z tuńczykiem, Sałatki z makaronem, pasty z kurczakiem, Cukinia z zapiekanymi ziemniakami