Dodaj do ksiązki kucharskiej Pasztet polski

Pasztet polski

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób średnie Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

Pasztet polski - składniki:

  • sól - 1 łyżka
  • pieprz - 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa - 1 łyżeczka
  • słonina w plasterkach
  • ziele angielskie - 10 sztuk
  • liść laurowy - 2 sztuki

Pasztet polski - Sposób przygotowania:

  1. Do garnka włożyć wieprzowinę, wołowinę, boczek i wątróbkę, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Zalać wodą i gotować do miękkości.
  2. Mięso odcedzić z wywaru (w którym namoczyć bułkę), ostudzić, przepuścić przez maszynkę razem z bułką.
  3. Do masy mięsnej dodać przyprawy i jajka, następnie wyrobić.
  4. Masę przełożyć do formy keksówki, na wierzchu ułożyć plastry słoniny. Piec ok 1,5 godziny w 180st. Wystudzony pasztet owinąć w folie aluminiową (by nie obsychał).
Dodaj do książki kucharskiej

PASZTET POLSKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Do garnka włożyć wieprzowinę, wołowinę, boczek i wątróbkę, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Zalać wodą i gotować do miękkości.

2

Mięso odcedzić z wywaru (w którym namoczyć bułkę), ostudzić, przepuścić przez maszynkę razem z bułką.

3

Do masy mięsnej dodać przyprawy i jajka, następnie wyrobić.

4

Masę przełożyć do formy keksówki, na wierzchu ułożyć plastry słoniny. Piec ok 1,5 godziny w 180st. Wystudzony pasztet owinąć w folie aluminiową (by nie obsychał).

  • 5
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA W MINI KOSTKACH SMAŻONA CEBULA KNORR

    Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK DOBIERAĆ ZIOŁA DO DAŃ? ZIOŁA SUSZONE A ŚWIEŻE.

    Dziś jeszcze o ziołach i przyprawach. Temat rzeka. Aby wzmocnić intensywność przypraw można ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Krewetki w grzybach, Zupa ogórkowa, Salsa, łosoś sałatkowy, Zapiekanka z cukinii z nuta ziołową, ser mozzarella, filet z kurczaka, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Ziemniaki, Marchewka z groszkiem, Różowa zupa buraczkowa z pajęczyną , Przepis z świeży szpinak sałatka, Ciasto na pizze, sos do zapiekanek, Młoda kapusta z boczkiem, Polędwiczki po warszawsku - VIDEO, obiad gotowany, Przepis z suszone pomidory z makaronem, Karp w galarecie, Domowa zupa pomidorowa z mięsnymi kulkami , Szybki obiad, pieczona ryba z warzywami, Przepis z drób w sosie, Cykoria w sosie serowym, Ziemniaki nadziewane twarogiem i bryndzą, czerwona soczewica, Przepis z surówki na grilla, Różowa zupa buraczkowa z pajęczyną , Kocia lasagne , Kalafior, Ratatui a’la Gousto, Nadzienie bananowe pod naleśnikową kołderką, Sałatka z porów, zupa na boczku, Ziemniaczana tarta z boczkiem i porem , Żeberka - VIDEO, Tunezyjskie Faszerowane kalmary zapiekane z oliwą czosnkową, Łosoś, Pizza, Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, Karkówka, sałatka królewska z grillowaną piersią z indyka i muszlą francuską , Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, Sałatka z kapusty pekińskiej , Kurczak marynata, Zapiekanka z boczniakiem, cebula kurczak, Warzywa faszerowane wieprzowiną, Marchewka z pomarańczową nutą, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, Przepis z marynata do pieczenia schabu, Sos spaghetti z tuńczykiem, pieczone mięso na obiad przepisy -, Kulki z tuńczyka, sałatki z wędzonym kurczakiem -, Zapiekanka z ryby i pieczarek, Sałatka z porów, Kotlety, obiad ze szpinakiem, Marchewka z pomarańczową nutą, PO GRECKU, Brokuły gotowane, Mini szaszłyki z kurczaka z ogórkowym dipem, Gulasz