Dodaj do ksiązki kucharskiej Pasztet polski

Pasztet polski

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób średnie Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

Pasztet polski - składniki:

  • sól - 1 łyżka
  • pieprz - 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa - 1 łyżeczka
  • słonina w plasterkach
  • ziele angielskie - 10 sztuk
  • liść laurowy - 2 sztuki

Pasztet polski - Sposób przygotowania:

  1. Do garnka włożyć wieprzowinę, wołowinę, boczek i wątróbkę, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Zalać wodą i gotować do miękkości.
  2. Mięso odcedzić z wywaru (w którym namoczyć bułkę), ostudzić, przepuścić przez maszynkę razem z bułką.
  3. Do masy mięsnej dodać przyprawy i jajka, następnie wyrobić.
  4. Masę przełożyć do formy keksówki, na wierzchu ułożyć plastry słoniny. Piec ok 1,5 godziny w 180st. Wystudzony pasztet owinąć w folie aluminiową (by nie obsychał).
Dodaj do książki kucharskiej

PASZTET POLSKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Do garnka włożyć wieprzowinę, wołowinę, boczek i wątróbkę, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Zalać wodą i gotować do miękkości.

2

Mięso odcedzić z wywaru (w którym namoczyć bułkę), ostudzić, przepuścić przez maszynkę razem z bułką.

3

Do masy mięsnej dodać przyprawy i jajka, następnie wyrobić.

4

Masę przełożyć do formy keksówki, na wierzchu ułożyć plastry słoniny. Piec ok 1,5 godziny w 180st. Wystudzony pasztet owinąć w folie aluminiową (by nie obsychał).

  • 5
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA W MINI KOSTKACH SMAŻONA CEBULA KNORR

    Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DZICZYZNA LUBI WINO, CZYLI MIĘSO, KTÓRE ROZPŁYWA SIĘ W USTACH

    Jeśli już mówimy o gotowaniu z winem, musimy pamiętać o jednej zasadniczej sprawie. Otóż nie...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Ziemniaki zapiekane z serem, Przepis z zupa kapuśniak z kiszonej kapusty, poledwiczki wieprzowe, pasztet z jajek, risotto z kurczakiem i warzywami, Zapiekanka z ziemniaków i cebuli, Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli , Sałatka z makaronem tortellini - VIDEO, zapiekanki z ziemniaków, sałatki z ryżem, Grillowana golonka z sosem cebulowym, Kotlety ziemniaczano - rybne, Kotlety mielone z roszponką, Przepisy świąteczne, Przepis z makaron z tuńczykiem i czosnkiem, Tłusty czwartek, Galaretkowe witrażyki, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, Zupa pieczarkowa, Przepis z przystawki z ciasta francuskiego, Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką - VIDEO , Bruschetta z kurczakiem , soczewica czerwona, obiad z fileta z kurczaka, Sałatka z porów, Sałatka z kurczaka z grillowanym melonem, Kurczak BBQ, Pasztet, Karp, Przepis z potrawka z kurczaka z ryżem -, Sosy, przepis na zapiekanke z piekarnika, Chińszczyzna z kalafiorem, Karp w galarecie, Zupa pomidorowa, Kapusta z grochem, risotto z kurczakiem, Zupa gulaszowa, Sałatka z kremową dynią i syropem balsamicznym, Kluski z jagodami, Risotto, Polędwiczki wieprzowe, Wiejski twarożek do chleba, Pierś z kurczaka, jajka z piekarnika, Przepis z mielony, Ryż, zupa brokułowa -, Zupa szczawiowa, Szpinak, Placki ziemniaczane z sosem wiosennym, Przepis z obiad z mięsem mielonym, Bigos domowy, Włoska grzybowa Lasagne, pierogi z mięsem farsz, Masło serowe I, mięso mielone wołowe, Galaretkowe witrażyki, sałatki z sałaty lodowej -, Zapiekanka mięsna na cieście francuskim, Przepis z dania główne ze schabu, Wrap z pastą jajeczną, kurczakiem wędzonym i kukurydzą, Rolada ziemniaczana, ryż z warzywami na patelnie