Dodaj do ksiązki kucharskiej Pasztet polski

Pasztet polski

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób średnie Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

Pasztet polski - składniki:

  • sól - 1 łyżka
  • pieprz - 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa - 1 łyżeczka
  • słonina w plasterkach
  • ziele angielskie - 10 sztuk
  • liść laurowy - 2 sztuki

Pasztet polski - Sposób przygotowania:

  1. Do garnka włożyć wieprzowinę, wołowinę, boczek i wątróbkę, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Zalać wodą i gotować do miękkości.
  2. Mięso odcedzić z wywaru (w którym namoczyć bułkę), ostudzić, przepuścić przez maszynkę razem z bułką.
  3. Do masy mięsnej dodać przyprawy i jajka, następnie wyrobić.
  4. Masę przełożyć do formy keksówki, na wierzchu ułożyć plastry słoniny. Piec ok 1,5 godziny w 180st. Wystudzony pasztet owinąć w folie aluminiową (by nie obsychał).
Dodaj do książki kucharskiej

PASZTET POLSKI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Do garnka włożyć wieprzowinę, wołowinę, boczek i wątróbkę, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Zalać wodą i gotować do miękkości.

2

Mięso odcedzić z wywaru (w którym namoczyć bułkę), ostudzić, przepuścić przez maszynkę razem z bułką.

3

Do masy mięsnej dodać przyprawy i jajka, następnie wyrobić.

4

Masę przełożyć do formy keksówki, na wierzchu ułożyć plastry słoniny. Piec ok 1,5 godziny w 180st. Wystudzony pasztet owinąć w folie aluminiową (by nie obsychał).

  • 5
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA W MINI KOSTKACH SMAŻONA CEBULA KNORR

    Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    TAJEMNICZE AROMATY Z DALEKIEGO WSCHODU. MIESZANKA GARAM MASALA.

    Tajemnicza i aromatyczna mieszanka często pojawiająca się w przepisach kuchni indyjskiej to ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Kurczak pieczony w papryce , Tradycyjne, wiejskie ziemniaczki, Lekki bigos z warzywami i mięsem, Zupa z dyni, Karp w galarecie, sosy do mięsa mielonego, Kotlecik pod pierzynką , Kotlet de volaille - VIDEO, Babeczki z cukinii, Sałatka Gyros, mięso mielone z indyka, Przepis z przepisy z bulionami, Zupa grochowa, Zupa pomidorowa, Przepis z czosnkowy sos, Bigos domowy, Jajka, Leczo - VIDEO , Kapusta z grochem, Przepis z Z ŁOPATKI, Przepis z ryba gotowana w mleku, łosoś dzwonki, Pomidory z czosnkiem, kotlet jajeczny, Makaron, Proste kotleciki z jajka, Zapiekanki, Smażony ryż po chińsku, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, Buraczki z wiśniami, Zupa z grillowanych warzyw, Zapiekane parówki , Saksońska zupa ziemniaczana, Polędwiczki, rozgrzewające zupy, Przepis z mięso wołowe bez kości, Przepis z pomidory z, Sałatki z makaronem, Cytryna, Sałatka z sosem musztardowym, czosnek gotowany w oliwie, Zapiekane ziemniaki z bobem, Przepis z smażony makaron z kurczakiem i warzywami, Nerki z grzybowym smakiem , Sałatka z makaronem tortellini - VIDEO, Bigos domowy, kapusta pe, Klasyczny popcorn , smażone warzywa z kurczakiem, Żurek, Parówki z cukinią w płatach lazanii, fajne przepisy, Faszerowane pulpety z ziemniaków w sosie pomidorowym, Deser Tiramisu, Naleśniki z kurczakiem i grzybami, Sałatka z kapusty pekińskiej , Królewski tort, Kurczak z migdałami, fix schab a la strogonoff, Przepis z pieczywo tostowe, Zajebiste pizza, Zupa z soczewicy, Hiszpańska czekolada na gorąco, Przepis z pierś z kurczaka zapiekana z warzywami