Święta Bożego Narodzenia to najpiękniejszy czas w roku. Spotkania z rodziną
i przyjaciółmi, długie rozmowy przy stole, niepowtarzalne świąteczne dania i wspólne
śpiewanie kolęd. Z Bożym Narodzeniem wiąże się wiele pięknych, polskich obyczajów.
Jednym z nich jest dodatkowe nakrycie na stole dla niespodziewanego gościa.
Boże Narodzenie to także powrót do czasu dzieciństwa. Jak dzieci cieszymy się rozświetloną,
kolorową choinką, niecierpliwe czekamy na pierwszą gwiazdkę, przeżywamy radość
z otrzymanych prezentów. Wiele tradycji wiąże się z przygotowaniem świątecznych potraw.

W Polsce wyjątkowo uroczyście obchodzimy dzień przed Bożym
Narodzeniem, czyli Wigilię. Menu wigilijne składa się wyłącznie
z dań postnych, których powinno być 12.

ŚWIĘTA NA BLOGU:

W wigilię zazwyczaj podajemy tradycyjny, postny barszcz czerwony. Czysty barszcz czerwony przygotowujemy z dużej ilości
buraków na wywarze z warzyw z dodatkiem przypraw takich jak ziele angielskie, czosnek, liść laurowy i suszone grzyby.
Barszcz wigilijny ma głęboki czerwony kolor i niepowtarzalny słodko-kwaśny smak. W niektórych polskich domach na kilka
tygodni przed świętami nastawia się buraczany zakwas. Właśnie dodatek soku z kiszonych buraków nadaje barszczowi
charakterystyczny, kwaskowaty smak. Jeżeli nie przygotowujecie zakwasu równie dobry efekt można uzyskać używając
soku z cytryny, kwaśnych jabłek lub soku z kapusty kiszonej. Gotujcie i próbujcie. Bożonarodzeniowy barszcz doskonale
uzupełniają tradycyjne uszka lub paszteciki z farszem grzybowym.

BARSZCZ CZERWONY Ekspresowy

Idealnie doprawiony, intensywnie czerwony – taki jest Barszcz czerwony
Ekspresowy o nowej, ulepszonej recepturze. Szefowie kuchni Knorr połączyli
suszony sok z buraków oraz zioła i przyprawy skomponowane w idealnych
proporcjach. Oto pyszny wigilijny barszcz, znakomity do pierogów lub krokietów.

ZOBACZ PRZEPISY

W wigilijnym menu nie może zabraknąć potraw z ryb. Ryby w galarecie, ryby smażone, ryby faszerowane. W Boże Narodzenie
tradycyjnie przygotowujemy ryby słodkowodne, przede wszystkim karpia w kilku postaciach. Karp w galarecie czy karp po
żydowsku wymagają wprawdzie trochę pracy i czasu ale efekt zdecydowanie wart jest wysiłku. W wigilijny wieczór podajemy
także karpia smażonego w kruchej panierce w towarzystwie ostrego chrzanu i cytryny. W ostatnich latach coraz częściej
jednak miejsce karpia zajmują inne pyszne ryby takie jak łosoś, sandacz czy szczupak.

W wielu polskich domach tradycyjną zupą wigilijną jest zupa grzybowa. Zwykle podaje się ją z łazankami lub drobnym
makaronem. Zupa grzybowa jest także postna dlatego im więcej grzybów a szczególnie suszonych, aromatycznych grzybów
leśnych, tym bardziej intensywny i wyjątkowy będzie jej smak. Zupę grzybową gotujemy także na wywarze z warzyw z
dodatkiem przypraw. Zupę grzybową przed podanie można przetrzeć dla uzyskania kremowej konsystencji.

Wigilijną kolację zaczynamy zazwyczaj od śledzia. Obok walorów smakowych śledź jest rybą doskonale komponującą się z
rozmaitymi dodatkami. Pyszny jest śledź podany klasycznie w śmietanie z cebulką i jabłkiem, świetnie smakuje także w wersji
słodko-kwaśnej czy w orientalnym sosie curry. Jędrne, mięsiste płaty śledzia to doskonały początek. Wystarczy puścić wodze
fantazji i spróbować na przykład śledzia na słodko z dodatkiem miodu i musztardy lub rodzynek. Śledzie na wigilię warto
przygotować kilka dni wcześniej aby smak ryby i dodatków połączyły się harmonijnie w całość.

Ulubionym wigilijnym daniem są także pierogi. Uroczystą kolację uświetnią klasyczne pierogi ruskie czy pierogi z kapustą i grzybami.
Pierogi podaje się zazwyczaj z wody ale spróbujcie także pierogów upieczonych w piekarniku. Nadzienie do pierogów ruskich to
połączenie ziemniaków, białego sera i smażonej cebuli. Każdy domowy szef przygotowuje farsz wg własnych proporcji. Nadzienie do
pierogów z kapustą i grzybami to przede wszystkim niepowtarzalny smak i aromat suszonych grzybów leśnych – prawdziwków lub
podgrzybków.

Wigilijnego śledzia podać można w postaci sałatki z dodatkie m jabłek, ziemniaków i jajek na twardo. Wariacją na temat sałatki
śledziowej jest śledź pod pierzynką czy ukraińska szuba z buraczkami. Także do karpia smażonego dobrze pasują sałatki np.
sałatka z selera z rodzynkami i musztardą albo sałatka z cykorii z jabłkiem. Oczywiście na wigilijnym a potem bożonarodzeniowym
stole musi pojawić się klasyczna polska sałatka jarzynowa. Nie ma na nią jednego przepisu. Każdy domowy kucharz ma swoją
wersję sałatki jarzynowej. Niektórzy dodają do niej wędzoną rybę lub paluszki krabowe. W każdej postaci sałatka jarzynowa
to domowa polska tradycja.

Boże Narodzenie to czas kiedy wyjątkową popularnością cieszą się pieczone mięsa i pieczenie.
Aby dania smakowały jeszcze bardziej świątecznie wato przygotować do nich wyśmienite sosy.
Sos grzybowy na pewno dobrze się skomponuje ze świątecznymi daniami i nada im wyjątkowego smaku.
Możesz też wypróbować inne nasze propozycje na sosy.

Tradycyjnie w dzień Bożego Narodzenia świętowano zakończenie postu i można było zacząć jeść rozmaite pieczone mięsa.
Świąteczny obiad uświetni pieczone mięso z dodatkami. Najbardziej popularny jest chyba drób indyk lub kaczka z owocami.
W ostatnich latach na polskich stołach coraz częściej pojawia się gęsina. Przygotowanie mięsa wymaga uwagi ale pachnąca,
soczysta pieczeń to prawdziwa królowa bożonarodzeniowego stołu. Pamiętajcie abypozwolić mięsu odpocząć przez 15-20
minut zanim zaczniecie je kroić i podawać. Pieczone mięso doskonale komponuje się ze słodko-kwaśnymi dodatkami jak
żurawina, pomarańcze czy cytryny.

Na wigilijnym stole często pojawiają się potrawy regionalne, a każda rodzina ma zazwyczaj w repertuarze rodzinne specjały,
przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie. Zamiast barszczu w niektórych domach podaje się zupę rybną lub śledziową.
Popularna jest kapusta z grochem, proste i smaczne danie, które warto przyrządzać także poza okresem świątecznym.
Potrawy lokalne związane są często z nietypowymi tradycjami lub wpływem innych kultur, jak kutia czy kulebiak, które
występują także w kuchni ukraińskiej i rosyjskiej.