Zapiekanka z pasztetem i ziemniakami - przepis | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka z ziemniaków i pasztetu

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

null

null

0.6 szklanki

1 sztuka

null

null

150 gramów

1 sztuka

250 gramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Wystudź, obierz i pokrój w plastry.

Krok 2

Jajko i śmietanę wymieszaj z czosnkiem oraz przyprawami.

Krok 3

Do naczynia żaroodpornego włóż połowę ziemniaków, dopraw przyprawami, połóż plastry pasztetu drobiowego i posyp serem. Następną warstwą znów będą ziemniaki, kiełbasa i starty żółty ser. Wierzch zalej sosem i posyp serem.

Krok 4

Zapiekaj przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z ziemniaków i pasztetu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z ziemniaków i pasztetu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z ziemniaków i pasztetu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z ziemniaków i pasztetu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z ziemniaków i pasztetu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z ziemniaków i pasztetu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z ziemniaków i pasztetu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z ziemniaków i pasztetu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej