PRZEPISY.PL

Pasztet staropolski

Autor: garlic
  • 90
  • 6
  • Łatwe
  • 0
23
osoby dodały do Mniamlisty

Składniki

  • surowy boczek300 gr
  • Rosół wołowy Knorr1 szt
  • ścinki wieprzowiny400 gr
  • wątroba wieprzowa400 gr
  • cebula1 szt
  • suszone grzyby50 gr
  • bulion warzywny2 units:unit
  • jajka3 szt
  • liść laurowy2 szt
  • ziele angielskie5 ziaren
  • śmietana1 szklanka
  • tymianek1 szczypta
  • pieprz do smaku1 szczypta
  • olej30 units:unit
  • Krok 1

    Boczek i ścinki umyj i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż boczek i ścinki.
  • Krok 2

    Grzyby namocz i gotuj ok. 20 minut.
  • Krok 3

    Cebule obierz i pokrój w piórka, obierz czosnek. Na pozostałym oleju podsmaż cebulę i czosnek.
  • Krok 4

    Wszystkie obsmażone składniki, namoczone grzyby, liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego włóż do brytfanny, zalej bulionem. Przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na 45 minut.
  • Krok 5

    We wrzącej wodzie rozpuść kostkę Knorr. Następnie umyj wątrobę, włóż do bulionu i gotuj 10 minut. Gotową wątrobę i mięso zmiel na gładką masę. Wystudź.
  • Krok 6

    Do masy dodaj żółtka, białka ubite na sztywną pianę i śmietanę. Dodaj tymianek, pieprz i dopraw do smaku.
  • Krok 7

    Dokładnie wymieszaj i przełóż do natłuszczonych foremek. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 160 stopni przez 45 minut.

Więcej przepisów z tym produktem

Rosół wołowy KnorrZobacz wszystkie

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

146
osób dodało do Mniamlisty
60''
6
Średnie
250
osób dodało do Mniamlisty
15''
2
Łatwe
248
osób dodało do Mniamlisty
45''
4
Łatwe
217
osób dodało do Mniamlisty
30''
4
Łatwe