Pasztet staropolski przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pasztet staropolski

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

23 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

30

5 ziaren

2 sztuki

50 gramów

5 ziaren

1 szklanka

1 szczypta

3 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

2

300 gramów

400 gramów

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek i ścinki umyj i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż boczek i ścinki.

Krok 2

Grzyby namocz i gotuj ok. 20 minut.

Krok 3

Cebule obierz i pokrój w piórka, obierz czosnek. Na pozostałym oleju podsmaż cebulę i czosnek.

Krok 4

Wszystkie obsmażone składniki, namoczone grzyby, liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego włóż do brytfanny, zalej bulionem. Przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na 45 minut.

Krok 5

We wrzącej wodzie rozpuść kostkę Knorr. Następnie umyj wątrobę, włóż do bulionu i gotuj 10 minut. Gotową wątrobę i mięso zmiel na gładką masę. Wystudź.

Krok 6

Do masy dodaj żółtka, białka ubite na sztywną pianę i śmietanę. Dodaj tymianek, pieprz i dopraw do smaku.

Krok 7

Dokładnie wymieszaj i przełóż do natłuszczonych foremek. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 160 stopni przez 45 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  •  Pasztet staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  •  Pasztet staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  •  Pasztet staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  •  Pasztet staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  •  Pasztet staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  •  Pasztet staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  •  Pasztet staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  •  Pasztet staropolski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Czy szparagi wrzucamy do gotującej wody? Jak je przyrządzić, by wydobyć z nich pełnię smaku? To raptem dwa z wielu pytań, jakie przychodzą na myśl, gdy rozpoczyna się sezon na szparagi, a my nie mamy zbyt wiele doświadczenia w ich przygotowywaniu.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem.

Czytaj więcej