Pasztet z królika z ziołami i słoniną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

38

189 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1434 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1344 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

200 gramów

150 gramów

20 plastrów

1 pęczek

2 sztuki

200 gramów

1 sztuka

5 sztuk

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Królika włóż do wody wraz z boczkiem, warzywami, liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim i gotuj do miękkości. Po tym czasie mięso oddziel od kości.

Pasztet z królika z ziołami i słoniną - Krok 1

Krok 2

Mięso oraz boczek zmiel w maszynce wraz z warzywami. Słoninę (150 g) oraz cebule pokrój w kostkę. Słoninę wytop, a następnie zeszklij na niej cebulę. Przesmażoną cebulę wraz z wątróbką oraz odciśniętą kajzerką również przepuść przez maszynkę. Wszystkie rozdrobnione składniki przełóż do miski, dodaj jajka oraz kostkę Rosołu z kury Knorr rozpuszczoną w odrobinie gorącego wywaru z gotowania mięsa - dzięki temu pasztet nabierze pełnego smaku. Dodaj posiekaną natkę, rozmaryn oraz pieprz.

Pasztet z królika z ziołami i słoniną - Krok 2

Krok 3

Masę wymieszaj dokładnie, a następnie przełóż do natłuszczonej margaryną i posypanej bułką tartą foremki, przykryj wierzch plastrami słoniny. Foremkę wstaw do nagrzanego do 160 st. C piekarnika. Pasztet piecz przez ok. 1,5 godziny. Podawaj na zimno.

Pasztet z królika z ziołami i słoniną - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Do pasztetu możesz dodać również ulubione aromatyczne dodatki, jak np. odrobinę gałki muszkatołowej.

43

Opinie o przepisie

  • Ela Rusiniak

    Ela Rusiniak

    Już upiekłam z królika i golonki :) pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Kowalczyk

    Marta Kowalczyk

    Czy można pominąć słoninę w przepisie?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Sukta

    Andrzej Sukta

    i jak "bedziesz palaoszawc" z takim chlebem to miodzio pewne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Daria, mamy i takie przepisy. Co powiesz na pasztet z selera? :) https://www.przepisy.pl/przepis/pasztet-z-selera-2?query=pasztet

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daria Wawro

    Daria Wawro

    a może vege pasztet ? :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Witek Zadziorko

    Witek Zadziorko

    Dzięki! Ja już mam tu niezły pasztet...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gotujemy Testujemy

    Gotujemy Testujemy

    http://gotujemytestujemyblog.blogspot.com/2015/03/swieta-wielkanocne-od-zawsze-obfitoway.html

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Prusinowska Czyż

    Teresa Prusinowska Czyż

    ale strasznie chude te króliczki:(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Prusinowska Czyż

    Teresa Prusinowska Czyż

    z Lidla

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jaga Łazarska-Budnicka

    Jaga Łazarska-Budnicka

    Skąd ja wezmę królika?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Sowlshine

    Magda Sowlshine

    Ja lubię z cukinii

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Czalej

    Teresa Czalej

    Ja tez pytam ...gdzie ..krolik.. one sa sliczne...i przyjazne czlowiekowi.....a. ...ale na talerzu.....juz nie sa ......

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryk Slowikowski

    Henryk Slowikowski

    to wpraszam się na pasztet Bernadetko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Popławski

    Jerzy Popławski

    Życie jest pasztetem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogdan Smukała

    Bogdan Smukała

    SUPER

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Maria Kos

    Anna Maria Kos

    wygląda smacznie ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Gorazda

    Krystyna Gorazda

    Ja nie robie pasztetu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Sledz

    Ewa Sledz

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Sabala

    Helena Sabala

    nie jadam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Chrzanowski Slavo

    Chrzanowski Slavo

    Z Lidla

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Boniecka

    Elżbieta Boniecka

    Pasztet można zamrozić , ja tak robię w niedużych porcjach

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Schlifka

    Robert Schlifka

    Widać że nie masz dziewczyno pojęcia o mięsie pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Schlifka

    Robert Schlifka

    Pasztet ???? Nic prostszego a namiar wykorzystać ? To zależy co się lubi pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Nowy

    Zbigniew Nowy

    Biedny króliś

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Wieczorek

    Ewa Wieczorek

    robiac pasztet zawsze przesadzam i nie ma kto pozniej jesc . Chcialam sie zapytac jak jeszcze wykorzystac nadmiar przygotowanego miesa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Osysko

    Tomasz Osysko

    pasztet z królika plus esencja do duszonego kurczaka więc pasztet królkurczakowy knóra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adrian Włodarczyk

    Adrian Włodarczyk

    Mniami:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Kasprzak

    Adam Kasprzak

    Trudne to jest już złapanie króliczka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • De Wawro

    De Wawro

    a kurczaka nie szkoda?:>

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Boguslaw Franczak

    Boguslaw Franczak

    saa jeszcze kroliki

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet z królika z ziołami i słoniną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet z królika z ziołami i słoniną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet z królika z ziołami i słoniną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet z królika z ziołami i słoniną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet z królika z ziołami i słoniną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet z królika z ziołami i słoniną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet z królika z ziołami i słoniną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Ziele angielskie z Meksyku Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Ziele angielskie z Meksyku Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasztet z królika z ziołami i słoninąPasztet z królika z ziołami i słoniną

Pasztet z królika z ziołami i słoniną jest bardzo delikatny oraz kremowy. Sprawdzi się zarówno jako elegancka przystawka, jak i dodatek do kanapki. Do jego przyrządzenia potrzebujesz m.in. mięsa z królika, a także boczku oraz włoszczyzny. Ugotuj je razem z liściem laurowym i zielem angielskim, a następnie zmiel wszystkie te składniki. Dołącz też zeszkloną na słoninie cebulę z odciśniętą kajzerką i wątróbką. Wszystko wymieszaj na gładką masę, dołączając jajka, przyprawy i wywar uzyskany podczas gotowania mięsa. Dopraw całość natką pietruszki, pieprzem oraz rozmarynem. Przed pieczeniem ułóż na wierzchu masy plastry słoniny. Kiedy pasztet będzie gotowy, odstaw go do ostudzenia. Serwuj go na zimno ze świeżymi lub marynowanymi warzywami. Pasować będą też do niego różnego rodzaju sosy. Wypróbuj zwłaszcza chrzanowy, tatarski lub żurawinowy. Pasztet będzie doskonale komponował się z kiszonym ogórkiem, pomidorem i majonezem. Z jego delikatnym smakiem dobrze współgrać będą też kiełki. Sprawdź nasz przepis na smaczny pasztet z królika z ziołami i słoniną.