Pasztet z królika z ziołami i słoniną przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pasztet z królika z ziołami i słoniną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

39

198 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1436 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1347 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

150 gramów

20 plastrów

1 pęczek

2 sztuki

200 gramów

1 sztuka

5 sztuk

1 sztuka

3 sztuki

1 szczypta

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Królika włóż do wody wraz z boczkiem, warzywami, liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim i gotuj do miękkości. Po tym czasie mięso oddziel od kości.

Pasztet z królika z ziołami i słoniną - Krok 1

Krok 2

Mięso oraz boczek zmiel w maszynce wraz z warzywami. Słoninę (150 g) oraz cebule pokrój w kostkę. Słoninę wytop, a następnie zeszklij na niej cebulę. Przesmażoną cebulę wraz z wątróbką oraz odciśniętą kajzerką również przepuść przez maszynkę. Wszystkie rozdrobnione składniki przełóż do miski, dodaj jajka oraz kostkę Rosołu z kury Knorr rozpuszczoną w odrobinie gorącego wywaru z gotowania mięsa - dzięki temu pasztet nabierze pełnego smaku. Dodaj posiekaną natkę, rozmaryn oraz pieprz.

Pasztet z królika z ziołami i słoniną - Krok 2

Krok 3

Masę wymieszaj dokładnie, a następnie przełóż do natłuszczonej margaryną i posypanej bułką tartą foremki, przykryj wierzch plastrami słoniny. Foremkę wstaw do nagrzanego do 160 st. C piekarnika. Pasztet piecz przez ok. 1,5 godziny. Podawaj na zimno.

Pasztet z królika z ziołami i słoniną - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Do pasztetu możesz dodać również ulubione aromatyczne dodatki, jak np. odrobinę gałki muszkatołowej.

43

Opinie o przepisie

  • Ela Rusiniak

    Ela Rusiniak , 23.03.2016

    Już upiekłam z królika i golonki :) pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Kowalczyk

    Marta Kowalczyk , 17.03.2016

    Czy można pominąć słoninę w przepisie?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Sukta

    Andrzej Sukta , 13.03.2016

    i jak "bedziesz palaoszawc" z takim chlebem to miodzio pewne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 03.04.2015

    Daria, mamy i takie przepisy. Co powiesz na pasztet z selera? :) https://www.przepisy.pl/przepis/pasztet-z-selera-2?query=pasztet

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daria Wawro

    Daria Wawro , 03.04.2015

    a może vege pasztet ? :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Witek Zadziorko

    Witek Zadziorko , 01.04.2015

    Dzięki! Ja już mam tu niezły pasztet...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gotujemy Testujemy

    Gotujemy Testujemy , 01.04.2015

    http://gotujemytestujemyblog.blogspot.com/2015/03/swieta-wielkanocne-od-zawsze-obfitoway.html

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Prusinowska Czyż

    Teresa Prusinowska Czyż , 01.04.2015

    ale strasznie chude te króliczki:(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Prusinowska Czyż

    Teresa Prusinowska Czyż , 01.04.2015

    z Lidla

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jaga Łazarska-Budnicka

    Jaga Łazarska-Budnicka , 31.03.2015

    Skąd ja wezmę królika?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Sowlshine

    Magda Sowlshine , 31.03.2015

    Ja lubię z cukinii

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Czalej

    Teresa Czalej , 31.03.2015

    Ja tez pytam ...gdzie ..krolik.. one sa sliczne...i przyjazne czlowiekowi.....a. ...ale na talerzu.....juz nie sa ......

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryk Slowikowski

    Henryk Slowikowski , 31.03.2015

    to wpraszam się na pasztet Bernadetko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Popławski

    Jerzy Popławski , 31.03.2015

    Życie jest pasztetem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogdan Smukała

    Bogdan Smukała , 31.03.2015

    SUPER

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Maria Kos

    Anna Maria Kos , 31.03.2015

    wygląda smacznie ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Gorazda

    Krystyna Gorazda , 31.03.2015

    Ja nie robie pasztetu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Sledz

    Ewa Sledz , 31.03.2015

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Sabala

    Helena Sabala , 31.03.2015

    nie jadam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Chrzanowski Slavo

    Chrzanowski Slavo , 31.03.2015

    Z Lidla

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Boniecka

    Elżbieta Boniecka , 31.03.2015

    Pasztet można zamrozić , ja tak robię w niedużych porcjach

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Schlifka

    Robert Schlifka , 31.03.2015

    Widać że nie masz dziewczyno pojęcia o mięsie pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Schlifka

    Robert Schlifka , 31.03.2015

    Pasztet ???? Nic prostszego a namiar wykorzystać ? To zależy co się lubi pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Nowy

    Zbigniew Nowy , 31.03.2015

    Biedny króliś

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Wieczorek

    Ewa Wieczorek , 31.03.2015

    robiac pasztet zawsze przesadzam i nie ma kto pozniej jesc . Chcialam sie zapytac jak jeszcze wykorzystac nadmiar przygotowanego miesa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Osysko

    Tomasz Osysko , 31.03.2015

    pasztet z królika plus esencja do duszonego kurczaka więc pasztet królkurczakowy knóra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adrian Włodarczyk

    Adrian Włodarczyk , 31.03.2015

    Mniami:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Kasprzak

    Adam Kasprzak , 31.03.2015

    Trudne to jest już złapanie króliczka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • De Wawro

    De Wawro , 31.03.2015

    a kurczaka nie szkoda?:>

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Boguslaw Franczak

    Boguslaw Franczak , 31.03.2015

    saa jeszcze kroliki

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet z królika z ziołami i słoniną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet z królika z ziołami i słoniną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet z królika z ziołami i słoniną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet z królika z ziołami i słoniną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet z królika z ziołami i słoniną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet z królika z ziołami i słoniną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet z królika z ziołami i słoniną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasztet z królika z ziołami i słoninąPasztet z królika z ziołami i słoniną

Pasztet z królika z ziołami i słoniną jest bardzo delikatny oraz kremowy. Sprawdzi się zarówno jako elegancka przystawka, jak i dodatek do kanapki. Do jego przyrządzenia potrzebujesz m.in. mięsa z królika, a także boczku oraz włoszczyzny. Ugotuj je razem z liściem laurowym i zielem angielskim, a następnie zmiel wszystkie te składniki. Dołącz też zeszkloną na słoninie cebulę z odciśniętą kajzerką i wątróbką. Wszystko wymieszaj na gładką masę, dołączając jajka, przyprawy i wywar uzyskany podczas gotowania mięsa. Dopraw całość natką pietruszki, pieprzem oraz rozmarynem. Przed pieczeniem ułóż na wierzchu masy plastry słoniny. Kiedy pasztet będzie gotowy, odstaw go do ostudzenia. Serwuj go na zimno ze świeżymi lub marynowanymi warzywami. Pasować będą też do niego różnego rodzaju sosy. Wypróbuj zwłaszcza chrzanowy, tatarski lub żurawinowy. Pasztet będzie doskonale komponował się z kiszonym ogórkiem, pomidorem i majonezem. Z jego delikatnym smakiem dobrze współgrać będą też kiełki. Sprawdź nasz przepis na smaczny pasztet z królika z ziołami i słoniną.