Pasztet z królika z ziołami i słoniną
łatwe
1508 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
1 sztuka
200 gramów
150 gramów
20 plastrów
1 pęczek
2 sztuki
200 gramów
1 sztuka
5 sztuk
1 sztuka
3 sztuki
1 szczypta
2 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Królika włóż do wody wraz z boczkiem, warzywami, liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim i gotuj do miękkości. Po tym czasie mięso oddziel od kości.

Krok 2
Mięso oraz boczek zmiel w maszynce wraz z warzywami. Słoninę (150 g) oraz cebule pokrój w kostkę. Słoninę wytop, a następnie zeszklij na niej cebulę. Przesmażoną cebulę wraz z wątróbką oraz odciśniętą kajzerką również przepuść przez maszynkę. Wszystkie rozdrobnione składniki przełóż do miski, dodaj jajka oraz kostkę Rosołu z kury Knorr rozpuszczoną w odrobinie gorącego wywaru z gotowania mięsa - dzięki temu pasztet nabierze pełnego smaku. Dodaj posiekaną natkę, rozmaryn oraz pieprz.

Krok 3
Masę wymieszaj dokładnie, a następnie przełóż do natłuszczonej margaryną i posypanej bułką tartą foremki, przykryj wierzch plastrami słoniny. Foremkę wstaw do nagrzanego do 160 st. C piekarnika. Pasztet piecz przez ok. 1,5 godziny. Podawaj na zimno.


Dobra rada:
Do pasztetu możesz dodać również ulubione aromatyczne dodatki, jak np. odrobinę gałki muszkatołowej.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pasztet z królika z ziołami i słoniną
Pasztet z królika z ziołami i słoniną jest bardzo delikatny oraz kremowy. Sprawdzi się zarówno jako elegancka przystawka, jak i dodatek do kanapki. Do jego przyrządzenia potrzebujesz m.in. mięsa z królika, a także boczku oraz włoszczyzny. Ugotuj je razem z liściem laurowym i zielem angielskim, a następnie zmiel wszystkie te składniki. Dołącz też zeszkloną na słoninie cebulę z odciśniętą kajzerką i wątróbką. Wszystko wymieszaj na gładką masę, dołączając jajka, przyprawy i wywar uzyskany podczas gotowania mięsa. Dopraw całość natką pietruszki, pieprzem oraz rozmarynem. Przed pieczeniem ułóż na wierzchu masy plastry słoniny. Kiedy pasztet będzie gotowy, odstaw go do ostudzenia. Serwuj go na zimno ze świeżymi lub marynowanymi warzywami. Pasować będą też do niego różnego rodzaju sosy. Wypróbuj zwłaszcza chrzanowy, tatarski lub żurawinowy. Pasztet będzie doskonale komponował się z kiszonym ogórkiem, pomidorem i majonezem. Z jego delikatnym smakiem dobrze współgrać będą też kiełki. Sprawdź nasz przepis na smaczny pasztet z królika z ziołami i słoniną.