Pasztet z królika przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pasztet z królika

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

39

239 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

908 osób wydrukowało

Pobierz pdf

614 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

300 gramów

300 gramów

1 pęczek

3 listków

3 ziarna

6 ziaren

1 łyżka

4 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

700 mililitrów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Królika umyj i wyfiletuj. Warzywa oczyść, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.

Pasztet z królika - Krok 1

Krok 2

W garnku rozgrzej smalec, wrzuć pokrojone warzywa, rozmaryn, listek, ziele i ziarenka pieprzu. Do przesmażonych warzyw dodaj mięso królika. Smaż chwilę razem.

Pasztet z królika - Krok 2

Krok 3

Całość zalej 700 mililitrami wody, dodaj Kostkę do mięs pieczeniową Knorr i doprowadź do wrzenia. Duś na wolnym ogniu, podlewając od czasu do czasu wodą, około 1 godziny.

Pasztet z królika - Krok 3

Krok 4

Dodaj następnie pokrojony w dużą kostkę boczek oraz wątróbki. Gotuj wszystko do miękkości, następnie odstaw do wystudzenia.

Pasztet z królika - Krok 4

Krok 5

Wystudzone mięso wraz z warzywami, boczkiem i wątróbkami zmiel w maszynce. Do gotowej masy dodaj jajka, dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Pasztet z królika - Krok 5

Krok 6

Formę do pieczenia (keksówkę) wyłożyć pokrojonym w plastry boczkiem. Przygotowaną masę wyłóż do formy, wygładź i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz przez około 45 minut. Wystudzony pasztet wyjmij z formy.

Pasztet z królika - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Piotr  Murawski

    Piotr Murawski , 06.04.2016

    Oczywiście ma Pani racje. Foremka jest wyłożona plastrami boczku – jest to boczek wędzony, ale również może być zwykła słonina. Wytapiający się tłuszcz sprawi, że pasztet będzie soczysty i nieprzypalony od spodu. O wiele łatwiej będzie go wyjąc z foremki. Przepis został już poprawiony :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Misz

    Elżbieta Misz , 22.03.2016

    wygląda smakowicie - oczywiście boczek surowy a nie wędzony? w okienku nr 6 widać, że keksówka wyłożona jest plastrami przed wyłożeniem masy na pasztet - plastrami nie wiem czego boczku? szynki wędzonej? proszę o sprecyzowanie. pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet z królika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet z królika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet z królika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet z królika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet z królika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet z królika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet z królika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasztet z królikaPasztet z królika

Królik, kiedyś goszczący na polskich stołach regularnie, dziś jest mięsem bardzo niedocenianym. A szkoda, bo jest delikatny i wykwintny, pyszny i daje się przyrządzić na różne sposoby. Pasztet z królika jest jednym z najbardziej popularnych dań z zastosowaniem tego mięsa. Doskonale komponuje się ono bowiem z charakterystycznymi dodatkami do pasztetów czyli wątróbką, gotowaną włoszczyzną i ziołami. Forma tego dania pozwala wykorzystać mięso z całej tuszy królika, nawet z drobnych kości i żeberek, które nie nadają się do serwowania w postaci pieczonej, bo są za małe do jedzenia. Gotową masę na pasztet z królika możesz wyłożyć do prostokątnej keksówki, ale jeśli wypełnisz nim formę o trójkątnym kształcie, którą uprzednio wyłożysz boczkiem, efekt końcowy będzie piorunujący! Twój pasztet nie tylko będzie pysznie smakował, ale także wyglądał.