Pasztet z królika krok po kroku - wykwintny przepis | Przepisy.pl pixel

Pasztet z królika

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

45

heart
256 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1112 osób wydrukowało

Pobierz pdf

811 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

300 gramów

300 gramów

1 pęczek

3 listków

3 ziarna

6 ziaren

1 łyżka

4 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

700 mililitrów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pasztet z królika zaczynamy od dokładnego przygotowania składników. Królika umyj i wyfiletuj. Warzywa oczyść, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.

Pasztet z królika - Krok 1

Krok 2

W garnku rozgrzej smalec, wrzuć pokrojone warzywa, rozmaryn, listek, ziele i ziarenka pieprzu. Do przesmażonych warzyw dodaj mięso królika. Smaż chwilę razem.

Pasztet z królika - Krok 2

Krok 3

Całość zalej 700 mililitrami wody, dodaj Kostkę do mięs pieczeniową Knorr i doprowadź do wrzenia. Duś na wolnym ogniu, podlewając od czasu do czasu wodą, około 1 godziny.

Pasztet z królika - Krok 3

Krok 4

Dodaj następnie pokrojony w dużą kostkę boczek oraz wątróbki. Gotuj wszystko do miękkości, następnie odstaw do wystudzenia. Ten etap nadaje domowemu pasztetowi z królika głębię smaku.

Pasztet z królika - Krok 4

Krok 5

Wystudzone mięso wraz z warzywami, boczkiem i wątróbkami zmiel w maszynce. Do gotowej masy na pasztet z królika dodaj jajka, dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Pasztet z królika - Krok 5

Krok 6

Formę do pieczenia (keksówkę) wyłożyć pokrojonym w plastry boczkiem. Przygotowaną masę wyłóż do formy, wygładź i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180℃ i piecz przez około 45 minut. Wystudzony pasztet z królika wyjmij z formy.

Pasztet z królika - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby pasztet z królika był wyjątkowo delikatny i aromatyczny, dodaj do masy odrobinę śmietanki 30% i przesmażoną cebulkę z majerankiem.

3

Opinie o przepisie

  • katarzynas78@wp.pl

    katarzynas78@wp.pl , 23.09.2021

    Pasztet w foremce można piec na dużej blaszcze w kompieli wodnej jest rewelacyjny polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr  Murawski

    Piotr Murawski , 06.04.2016

    Oczywiście ma Pani racje. Foremka jest wyłożona plastrami boczku – jest to boczek wędzony, ale również może być zwykła słonina. Wytapiający się tłuszcz sprawi, że pasztet będzie soczysty i nieprzypalony od spodu. O wiele łatwiej będzie go wyjąc z foremki. Przepis został już poprawiony :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Misz

    Elżbieta Misz , 22.03.2016

    wygląda smakowicie - oczywiście boczek surowy a nie wędzony? w okienku nr 6 widać, że keksówka wyłożona jest plastrami przed wyłożeniem masy na pasztet - plastrami nie wiem czego boczku? szynki wędzonej? proszę o sprecyzowanie. pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet z królika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet z królika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet z królika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet z królika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet z królika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet z królika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet z królika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasztet z królika - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasztet z królikaPasztet z królika

Królik, kiedyś goszczący na polskich stołach regularnie, dziś jest mięsem bardzo niedocenianym. A szkoda, bo delikatny i wykwintny, pyszny może być przyrządzony na różne sposoby. Pasztet z królika jest jednym z najbardziej popularnych dań z zastosowaniem tego mięsa. Doskonale komponuje się ono bowiem z charakterystycznymi dodatkami do pasztetów, czyli wątróbką, gotowaną włoszczyzną i ziołami. Prezentujemy sprawdzony przepis na pasztet z królika, dzięki któremu każdy może cieszyć się tym wybitnym specjałem.

Dla kogo?

Pasztet z królika po staropolsku zadowoli miłośników tradycyjnych dań z naprawdę długą historią. Chcesz sprawdzić swoje kulinarne umiejętności w praktyce? Zatem zerknij do przepisu na pasztet z królika – krok po kroku wyjaśniamy, jak go przyrządzić.

Na jaką okazję?

Oto propozycja idealna na huczne przyjęcia. Za sprawą tradycyjnego pasztetu z królika żaden z biesiadników zebranych przy stole nie będzie mieć wątpliwości, że ma do czynienia z naprawdę uroczystym wydarzeniem. To również świetny wybór na świąteczny stół – w takich chwilach warto sięgnąć po sprawdzony, klasyczny przepis na pasztet z królika.

Czy wiesz, że?

Forma tego dania pozwala wykorzystać mięso z całej tuszy królika, nawet z drobnych kości i żeberek, które nie nadają się do serwowania w postaci pieczonej, bo są za małe do jedzenia. Oto kolejny atut pasztetu z królika. Przepis nie pozwoli na marnotrawstwo w kuchni! Jeśli nie masz jeszcze swojego ulubionego przepisu, pasztet z królika może stać się Twoim kulinarnym pewniakiem!

Dla urozmaicenia:

Gotową masę na pasztet z królika możesz wyłożyć do prostokątnej keksówki, ale jeśli wypełnisz nim formę o trójkątnym kształcie, którą uprzednio wyłożysz boczkiem, efekt końcowy będzie wizualnie piorunujący!

Jeśli szukasz dania z charakterem, sięgnij po ten pasztet z królika – sprawdzony przepis zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Wypróbuj także inne pyszne dania, takie jak cannelloni z mozzarellą i suszonymi pomidorami lub burrito z mięsem mielonym – idealne propozycje na urozmaicenie domowego menu!