Pasztet z królika krok po kroku - wykwintny przepis | Przepisy.pl pixel

Pasztet z królika

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

42

246 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1004 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

728 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

300 gramów

300 gramów

1 pęczek

3 listków

3 ziarna

6 ziaren

1 łyżka

4 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

700 mililitrów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Królika umyj i wyfiletuj. Warzywa oczyść, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.

Pasztet z królika - Krok 1

Krok 2

W garnku rozgrzej smalec, wrzuć pokrojone warzywa, rozmaryn, listek, ziele i ziarenka pieprzu. Do przesmażonych warzyw dodaj mięso królika. Smaż chwilę razem.

Pasztet z królika - Krok 2

Krok 3

Całość zalej 700 mililitrami wody, dodaj Kostkę do mięs pieczeniową Knorr i doprowadź do wrzenia. Duś na wolnym ogniu, podlewając od czasu do czasu wodą, około 1 godziny.

Pasztet z królika - Krok 3

Krok 4

Dodaj następnie pokrojony w dużą kostkę boczek oraz wątróbki. Gotuj wszystko do miękkości, następnie odstaw do wystudzenia.

Pasztet z królika - Krok 4

Krok 5

Wystudzone mięso wraz z warzywami, boczkiem i wątróbkami zmiel w maszynce. Do gotowej masy dodaj jajka, dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Pasztet z królika - Krok 5

Krok 6

Formę do pieczenia (keksówkę) wyłożyć pokrojonym w plastry boczkiem. Przygotowaną masę wyłóż do formy, wygładź i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz przez około 45 minut. Wystudzony pasztet wyjmij z formy.

Pasztet z królika - Krok 6
3

Opinie o przepisie

  • katarzynas78@wp.pl

    katarzynas78@wp.pl , 23.09.2021

    Pasztet w foremce można piec na dużej blaszcze w kompieli wodnej jest rewelacyjny polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr  Murawski

    Piotr Murawski , 06.04.2016

    Oczywiście ma Pani racje. Foremka jest wyłożona plastrami boczku – jest to boczek wędzony, ale również może być zwykła słonina. Wytapiający się tłuszcz sprawi, że pasztet będzie soczysty i nieprzypalony od spodu. O wiele łatwiej będzie go wyjąc z foremki. Przepis został już poprawiony :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Misz

    Elżbieta Misz , 22.03.2016

    wygląda smakowicie - oczywiście boczek surowy a nie wędzony? w okienku nr 6 widać, że keksówka wyłożona jest plastrami przed wyłożeniem masy na pasztet - plastrami nie wiem czego boczku? szynki wędzonej? proszę o sprecyzowanie. pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet z królika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet z królika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet z królika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet z królika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet z królika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet z królika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet z królika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasztet z królika - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pasztet z fasoli
czas przygotowania
145 min.
stopień trudności

łatwe

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasztet z królikaPasztet z królika

Królik, kiedyś goszczący na polskich stołach regularnie, dziś jest mięsem bardzo niedocenianym. A szkoda, bo jest delikatny i wykwintny, pyszny i daje się przyrządzić na różne sposoby. Pasztet z królika jest jednym z najbardziej popularnych dań z zastosowaniem tego mięsa. Doskonale komponuje się ono bowiem z charakterystycznymi dodatkami do pasztetów czyli wątróbką, gotowaną włoszczyzną i ziołami. Forma tego dania pozwala wykorzystać mięso z całej tuszy królika, nawet z drobnych kości i żeberek, które nie nadają się do serwowania w postaci pieczonej, bo są za małe do jedzenia. Gotową masę na pasztet z królika możesz wyłożyć do prostokątnej keksówki, ale jeśli wypełnisz nim formę o trójkątnym kształcie, którą uprzednio wyłożysz boczkiem, efekt końcowy będzie piorunujący! Twój pasztet nie tylko będzie pysznie smakował, ale także wyglądał.