PRZEPISY.PL

Pasztet z królika warto piec nie tylko od święta. Zapraszamy do gotowania.

Pasztet z królika - autor: przepisy.pl

Pasztet z królika

  • 90
  • 8
  • Średnie
  • 0
122
osoby dodały do Mniamlisty
122
osoby dodały do Mniamlisty

Składniki

  • królik1 szt
  • boczek300 gr
  • wątróbka drobiowa300 gr
  • Bulionetka drobiowa Knorr1 szt
  • włoszczyzna1 pęczek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie3 ziarna
  • pieprz czarny3 ziarna
  • gałązka rozmarynu1 szt
  • bułka tarta4 łyżki
  • sól i pieprz do smaku
  • smalec do smażenia1 łyżka
  • woda700 ml
  • jajka2 szt
Pasztet z królika – krok 1

Krok 1

Królika umyj i wyfiletuj. Warzywa oczyść, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
Pasztet z królika – krok 2

Krok 2

W garnku rozgrzej smalec, wrzuć pokrojone warzywa, rozmaryn, listek, ziele i ziarenka pieprzu. Do przesmażonych warzyw dodaj mięso królika. Smaż chwilę razem.
Pasztet z królika – krok 3

Krok 3

Całość zalej 700 mililitrami wody, dodaj bulionetkę i doprowadź do wrzenia. Duś na wolnym ogniu, podlewając od czasu do czasu wodą, około 1 godziny.
Pasztet z królika – krok 4

Krok 4

Dodaj następnie pokrojony w dużą kostkę boczek oraz wątróbki. Gotuj wszystko do miękkości, następnie odstaw do wystudzenia.
Pasztet z królika – krok 5

Krok 5

Wystudzone mięso wraz z warzywami, boczkiem i wątróbkami zmiel w maszynce. Do gotowej masy dodaj jajka, dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Pasztet z królika – krok 6

Krok 6

Formę do pieczenia (keksówkę) natłuść i posyp tartą bułką. Przygotowaną masę wyłóż do formy, wygładź i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz przez około 45 minut. Wystudzony pasztet wyjmij z formy.

Więcej przepisów z tym produktem

Bulionetka drobiowa KnorrZobacz wszystkie

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

91
osób dodało do Mniamlisty
90''
8
Łatwe
280
osób dodało do Mniamlisty
90''
7
Średnie
73
osoby dodały do Mniamlisty
90''
8
Średnie
141
osób dodało do Mniamlisty
90''
8
Łatwe