
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
300 gramów
300 gramów
1 pęczek
3 listków
3 ziarna
6 ziaren
1 łyżka
4 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
700 mililitrów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Królika umyj i wyfiletuj. Warzywa oczyść, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 2
W garnku rozgrzej smalec, wrzuć pokrojone warzywa, rozmaryn, listek, ziele i ziarenka pieprzu. Do przesmażonych warzyw dodaj mięso królika. Smaż chwilę razem.

Krok 3
Całość zalej 700 mililitrami wody, dodaj Kostkę do mięs pieczeniową Knorr i doprowadź do wrzenia. Duś na wolnym ogniu, podlewając od czasu do czasu wodą, około 1 godziny.

Krok 4
Dodaj następnie pokrojony w dużą kostkę boczek oraz wątróbki. Gotuj wszystko do miękkości, następnie odstaw do wystudzenia.

Krok 5
Wystudzone mięso wraz z warzywami, boczkiem i wątróbkami zmiel w maszynce. Do gotowej masy dodaj jajka, dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Krok 6
Formę do pieczenia (keksówkę) wyłożyć pokrojonym w plastry boczkiem. Przygotowaną masę wyłóż do formy, wygładź i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz przez około 45 minut. Wystudzony pasztet wyjmij z formy.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pasztet z królika
Królik, kiedyś goszczący na polskich stołach regularnie, dziś jest mięsem bardzo niedocenianym. A szkoda, bo delikatny i wykwintny, pyszny może być przyrządzony na różne sposoby. Pasztet z królika jest jednym z najbardziej popularnych dań z zastosowaniem tego mięsa. Doskonale komponuje się ono bowiem z charakterystycznymi dodatkami do pasztetów, czyli wątróbką, gotowaną włoszczyzną i ziołami. Prezentujemy sprawdzony przepis na pasztet z królika, dzięki któremu każdy może cieszyć się tym wybitnym specjałem.
Dla kogo? Pasztet z królika po staropolsku zadowoli miłośników tradycyjnych dań z naprawdę długą historią. Chcesz sprawdzić swoje kulinarne umiejętności w praktyce? Zatem zerknij do przepisu na pasztet z królika – krok po kroku wyjaśniamy, jak go przyrządzić.
Na jaką okazję? Oto propozycja idealna na huczne przyjęcia. Za sprawą tradycyjnego pasztetu z królika żaden z biesiadników zebranych przy stole nie będzie mieć wątpliwości, że ma do czynienia z naprawdę uroczystym wydarzeniem.
Czy wiesz, że? Forma tego dania pozwala wykorzystać mięso z całej tuszy królika, nawet z drobnych kości i żeberek, które nie nadają się do serwowania w postaci pieczonej, bo są za małe do jedzenia. Oto kolejny atut pasztetu z królika. Przepis nie pozwoli na marnotrawstwo w kuchni!
Dla urozmaicenia: Gotową masę na pasztet z królika możesz wyłożyć do prostokątnej keksówki, ale jeśli wypełnisz nim formę o trójkątnym kształcie, którą uprzednio wyłożysz boczkiem, efekt końcowy będzie wizualnie piorunujący!