Pasztet z królika

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

39

235 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

905 osób wydrukowało

Pobierz pdf

607 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

300 gramów

300 gramów

1 pęczek

4 łyżki

1 szczypta

1 łyżka

700 mililitrów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Królika umyj i wyfiletuj. Warzywa oczyść, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.

Pasztet z królika - Krok 1

Krok 2

W garnku rozgrzej smalec, wrzuć pokrojone warzywa, rozmaryn, listek, ziele i ziarenka pieprzu. Do przesmażonych warzyw dodaj mięso królika. Smaż chwilę razem.

Pasztet z królika - Krok 2

Krok 3

Całość zalej 700 mililitrami wody, dodaj Kostkę do mięs pieczeniową Knorr i doprowadź do wrzenia. Duś na wolnym ogniu, podlewając od czasu do czasu wodą, około 1 godziny.

Pasztet z królika - Krok 3

Krok 4

Dodaj następnie pokrojony w dużą kostkę boczek oraz wątróbki. Gotuj wszystko do miękkości, następnie odstaw do wystudzenia.

Pasztet z królika - Krok 4

Krok 5

Wystudzone mięso wraz z warzywami, boczkiem i wątróbkami zmiel w maszynce. Do gotowej masy dodaj jajka, dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Pasztet z królika - Krok 5

Krok 6

Formę do pieczenia (keksówkę) wyłożyć pokrojonym w plastry boczkiem. Przygotowaną masę wyłóż do formy, wygładź i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz przez około 45 minut. Wystudzony pasztet wyjmij z formy.

Pasztet z królika - Krok 6
3

Opinie o przepisie

  • Pani Kasia

    Pani Kasia

    TAK Bardzo lubię robić pasztet z królika. Jest zdrowy i lubią go moje dzieci. Ja przygotowuje w wersji klasycznej bez boczku, za to z dużą ilością majernau po wierchu. Na spód foremki kłade liście laurowe i majeranek. Do mięsa koniecznie gałkę muszkatołową! I duże ilości pieprzu. ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr  Murawski

    Piotr Murawski

    Oczywiście ma Pani racje. Foremka jest wyłożona plastrami boczku – jest to boczek wędzony, ale również może być zwykła słonina. Wytapiający się tłuszcz sprawi, że pasztet będzie soczysty i nieprzypalony od spodu. O wiele łatwiej będzie go wyjąc z foremki. Przepis został już poprawiony :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Misz

    Elżbieta Misz

    wygląda smakowicie - oczywiście boczek surowy a nie wędzony? w okienku nr 6 widać, że keksówka wyłożona jest plastrami przed wyłożeniem masy na pasztet - plastrami nie wiem czego boczku? szynki wędzonej? proszę o sprecyzowanie. pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet z królika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet z królika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet z królika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet z królika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet z królika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet z królika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet z królika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Ziele angielskie z Meksyku Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Ziele angielskie z Meksyku Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasztet z królikaPasztet z królika

Królik, kiedyś goszczący na polskich stołach regularnie, dziś jest mięsem bardzo niedocenianym. A szkoda, bo jest delikatny i wykwintny, pyszny i daje się przyrządzić na różne sposoby. Pasztet z królika jest jednym z najbardziej popularnych dań z zastosowaniem tego mięsa. Doskonale komponuje się ono bowiem z charakterystycznymi dodatkami do pasztetów czyli wątróbką, gotowaną włoszczyzną i ziołami. Forma tego dania pozwala wykorzystać mięso z całej tuszy królika, nawet z drobnych kości i żeberek, które nie nadają się do serwowania w postaci pieczonej, bo są za małe do jedzenia. Gotową masę na pasztet z królika możesz wyłożyć do prostokątnej keksówki, ale jeśli wypełnisz nim formę o trójkątnym kształcie, którą uprzednio wyłożysz boczkiem, efekt końcowy będzie piorunujący! Twój pasztet nie tylko będzie pysznie smakował, ale także wyglądał.