
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
300 gramów
300 gramów
1 pęczek
3 listków
3 ziarna
6 ziaren
1 łyżka
4 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
700 mililitrów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Królika umyj i wyfiletuj. Warzywa oczyść, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 2
W garnku rozgrzej smalec, wrzuć pokrojone warzywa, rozmaryn, listek, ziele i ziarenka pieprzu. Do przesmażonych warzyw dodaj mięso królika. Smaż chwilę razem.
Krok 3
Całość zalej 700 mililitrami wody, dodaj Kostkę do mięs pieczeniową Knorr i doprowadź do wrzenia. Duś na wolnym ogniu, podlewając od czasu do czasu wodą, około 1 godziny.
Krok 4
Dodaj następnie pokrojony w dużą kostkę boczek oraz wątróbki. Gotuj wszystko do miękkości, następnie odstaw do wystudzenia.
Krok 5
Wystudzone mięso wraz z warzywami, boczkiem i wątróbkami zmiel w maszynce. Do gotowej masy dodaj jajka, dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Krok 6
Formę do pieczenia (keksówkę) wyłożyć pokrojonym w plastry boczkiem. Przygotowaną masę wyłóż do formy, wygładź i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz przez około 45 minut. Wystudzony pasztet wyjmij z formy.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Kostka do mięs pieczeniowa Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuWiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pasztet z królika
Królik, kiedyś goszczący na polskich stołach regularnie, dziś jest mięsem bardzo niedocenianym. A szkoda, bo jest delikatny i wykwintny, pyszny i daje się przyrządzić na różne sposoby. Pasztet z królika jest jednym z najbardziej popularnych dań z zastosowaniem tego mięsa. Doskonale komponuje się ono bowiem z charakterystycznymi dodatkami do pasztetów czyli wątróbką, gotowaną włoszczyzną i ziołami. Forma tego dania pozwala wykorzystać mięso z całej tuszy królika, nawet z drobnych kości i żeberek, które nie nadają się do serwowania w postaci pieczonej, bo są za małe do jedzenia. Gotową masę na pasztet z królika możesz wyłożyć do prostokątnej keksówki, ale jeśli wypełnisz nim formę o trójkątnym kształcie, którą uprzednio wyłożysz boczkiem, efekt końcowy będzie piorunujący! Twój pasztet nie tylko będzie pysznie smakował, ale także wyglądał.