Królik nie pojawia się na naszych stołach zbyt często. Delikatne mięso zazwyczaj jest zarezerwowane na szczególne okazje. Traktowane jako rarytas wzbudza pewną nieśmiałość, zwłaszcza wśród początkujących kucharzy. Tymczasem wystarczy znajomość kilku prostych zasad dotyczących tego, jak przyrządzić królika na obiad, by zaserwować bliskim soczysty, rozpływający się w ustach przysmak. Duszony, pieczony, a może w śmietanowym sosie? Wybierz swój ulubiony przepis!

 

Królik – od czego zacząć?

Osobom, które wcześniej nie miały z nim do czynienia, poleca się duszenie lub gotowanie mięsa – w tych przypadkach znacznie trudniej o przesuszenie mięsa. Pieczenie królika lepiej odłożyć w czasie do momentu, aż poczujemy się w kuchni pewniej. Przed rozpoczęciem gotowania mięso należy podzielić na mniejsze części. Za najbardziej smakowitą oraz wartościową partię uważany jest kruchy i delikatny comber.

 

Kolejny krok – marynata

Dodaje nie tylko smaku, ale sprawia też, że mięso staje się miękkie i soczyste. Skład marynaty zależy wyłącznie od inwencji kucharza. Warto pamiętać, że zbyt duża ilość intensywnych dodatków może zdominować łagodny smak królika. Wystarczy odrobina maślanki, tymianku, soli i pieprzu. Przygotujmy ją z odpowiednim wyprzedzeniem, by mięso mogło spędzić w marynacie około 8-12 godzin.

 

Jak przyrządzić królika duszonego?

Tuszkę dzielimy na mniejsze kawałki – wielkością mogą przypominać fragmenty mięsa, które zazwyczaj umieszczamy w gulaszu. W pierwszej kolejności należy je krótko obsmażyć na oleju. Po odłożeniu mięsa, do naczynia dodajemy pokrojoną drobno cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i całość podlewamy wodą. W tak przygotowanej kompozycji umieszczamy podsmażone mięso. Dusimy je pod przykryciem na niezbyt dużym ogniu do momentu, gdy zmięknie. Duszonego królika można serwować z ulubionymi dodatkami – kaszą, ziemniakami i sałatką ze świeżych warzyw.

 

Pieczenie królika

Zamarynowane wcześniej mięso należy ułożyć na folii aluminiowej lub w naczyniu żaroodpornym. Można również przyrządzić królika w rękawie do pieczenia, aby gotowe danie było bardziej soczyste. Musimy pamiętać, by pod koniec pieczenia wyjąć z niego mięso – dzięki temu apetycznie się zarumieni. Będzie jeszcze smaczniejsze, gdy obok niego umieścimy kawałki czosnku, marchewki, pietruszki i selera. Czas pieczenia zależy od wielkości królika, zazwyczaj trwa to około godziny. Zalecana temperatura to 180-200°C.

 

Sos śmietanowy – pyszna klasyka

Można szukać wielu interesujących inspiracji, ale wiedza na temat tego, jak przyrządzić królika w śmietanie to podstawa, by uraczyć gości efektownym posiłkiem. Delikatnie przyprawione kawałki mięsa należy przez chwilę obsmażyć z obu stron. Zarówno masło, jak i oliwa będą do tego odpowiednie. Następnie dusimy królika z cebulą, marchewką i pietruszką, ulubionymi ziołami, opcjonalnie winem, pod koniec dodając śmietanę oraz koperek. Podobny efekt można uzyskać, umieszczając mięso z wszystkimi dodatkami w piekarniku.

 

Z królikiem w kuchni

Wiecie już, jak przyrządzić królika w piekarniku, więc nasz sposób na królika pieczonego nie powinien nikomu sprawić problemów. Będzie fantastyczną ozdobą świątecznego stołu. Przepis na królika w sosie orzechowym powstał z myślą o smakoszach uwielbiających niebanalne smaki. Jeśli bliższe są wam tradycyjne rozwiązania, zdecydowanie powinniście spróbować królika z warzywami duszonego w czerwonym winie - idealny na ważne, rodzinne uroczystości. Jak przyrządzić królika na co dzień? Najlepiej w formie gulaszu! Równie smacznie sprawdzi się potrawka z królika, która zacznie częściej pojawiać się w waszym menu.