Bardzo kremowy pasztet słoikowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bardzo kremowy pasztet słoikowy

Autor: Ola O.

ratingratingratingratingrating

4

0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

108 osób wydrukowało

Pobierz pdf

59 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 gram

1 sztuka

8 gramów

2 szczypty

1 szklanka

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

200 mililitrów

200 gramów

1 szczypta

450 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wieprzowinę i podgardle pokroić w kostkę ok. 3x3 cm, podlać wodą, dodać liść laurowy i dusić do miękkości w niewielkiej ilości wody (zajmuje to około 1,5 godziny). W razie potrzeby uzupełnić wodę. Wywar z mięsa będzie nam potrzebny do przygotowania pasztetu.

Krok 2

W tym czasie umyć wątróbkę i namoczyć w ją mleku. Po godzinie moczenia sparzyć wątróbkę wrzącą wodą przez około minutę

Krok 3

Po wystudzeniu mięso, podgardle, wątróbkę i namoczoną w wywarze z mięsa kajzerkę zmielić na sitku o jak najmniejszych oczkach (w naszym przypadku 2 mm)

Krok 4

Dodać jajko, przyprawy, 200 ml wywaru z mięsa i zmiksować na gładką masę. Na tym etapie przygotowań pasztet będzie dość rzadki. Tak przygotowany pasztet przelać do słoików.

Krok 5

Słoiki z pasztetem zapasteryzować. Słoiki o pojemności do 0.5 litra pasteryzujemy 60 minut pierwszego dnia, 40 minut - drugiego dnia i 30 minut trzeciego dnia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bardzo kremowy pasztet słoikowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bardzo kremowy pasztet słoikowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bardzo kremowy pasztet słoikowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bardzo kremowy pasztet słoikowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bardzo kremowy pasztet słoikowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bardzo kremowy pasztet słoikowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bardzo kremowy pasztet słoikowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bardzo kremowy pasztet słoikowy  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pasztet domowy
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej