Bardzo kremowy pasztet słoikowy przepis – Zobacz na przepisy.pl

Bardzo kremowy pasztet słoikowy

Autor: Ola O.

ratingratingratingratingrating

3

0 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

92 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

33 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 gram

1 sztuka

8 gramów

2 szczypty

1 szklanka

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

200 mililitrów

200 gramów

1 szczypta

450 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wieprzowinę i podgardle pokroić w kostkę ok. 3x3 cm, podlać wodą, dodać liść laurowy i dusić do miękkości w niewielkiej ilości wody (zajmuje to około 1,5 godziny). W razie potrzeby uzupełnić wodę. Wywar z mięsa będzie nam potrzebny do przygotowania pasztetu.

Krok 2

W tym czasie umyć wątróbkę i namoczyć w ją mleku. Po godzinie moczenia sparzyć wątróbkę wrzącą wodą przez około minutę

Krok 3

Po wystudzeniu mięso, podgardle, wątróbkę i namoczoną w wywarze z mięsa kajzerkę zmielić na sitku o jak najmniejszych oczkach (w naszym przypadku 2 mm)

Krok 4

Dodać jajko, przyprawy, 200 ml wywaru z mięsa i zmiksować na gładką masę. Na tym etapie przygotowań pasztet będzie dość rzadki. Tak przygotowany pasztet przelać do słoików.

Krok 5

Słoiki z pasztetem zapasteryzować. Słoiki o pojemności do 0.5 litra pasteryzujemy 60 minut pierwszego dnia, 40 minut - drugiego dnia i 30 minut trzeciego dnia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bardzo kremowy pasztet słoikowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bardzo kremowy pasztet słoikowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bardzo kremowy pasztet słoikowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bardzo kremowy pasztet słoikowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bardzo kremowy pasztet słoikowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bardzo kremowy pasztet słoikowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bardzo kremowy pasztet słoikowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej