Bardzo kremowy pasztet słoikowy

Autor: Ola O.

ratingratingratingratingrating

3

0 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

91 osób wydrukowało

Pobierz pdf

33 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

450 gramów

8 gramów

200 mililitrów

1 szklanka

100 gramów

2 szczypty

1 szczypta

1 gram

1 sztuka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wieprzowinę i podgardle pokroić w kostkę ok. 3x3 cm, podlać wodą, dodać liść laurowy i dusić do miękkości w niewielkiej ilości wody (zajmuje to około 1,5 godziny). W razie potrzeby uzupełnić wodę. Wywar z mięsa będzie nam potrzebny do przygotowania pasztetu.

Krok 2

W tym czasie umyć wątróbkę i namoczyć w ją mleku. Po godzinie moczenia sparzyć wątróbkę wrzącą wodą przez około minutę

Krok 3

Po wystudzeniu mięso, podgardle, wątróbkę i namoczoną w wywarze z mięsa kajzerkę zmielić na sitku o jak najmniejszych oczkach (w naszym przypadku 2 mm)

Krok 4

Dodać jajko, przyprawy, 200 ml wywaru z mięsa i zmiksować na gładką masę. Na tym etapie przygotowań pasztet będzie dość rzadki. Tak przygotowany pasztet przelać do słoików.

Krok 5

Słoiki z pasztetem zapasteryzować. Słoiki o pojemności do 0.5 litra pasteryzujemy 60 minut pierwszego dnia, 40 minut - drugiego dnia i 30 minut trzeciego dnia.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej