Bardzo kremowy pasztet słoikowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bardzo kremowy pasztet słoikowy

Autor: Ola O.

ratingratingratingratingrating

3

0 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

95 osób wydrukowało

Pobierz pdf

36 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 gram

1 sztuka

8 gramów

2 szczypty

1 szklanka

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

200 mililitrów

200 gramów

1 szczypta

450 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wieprzowinę i podgardle pokroić w kostkę ok. 3x3 cm, podlać wodą, dodać liść laurowy i dusić do miękkości w niewielkiej ilości wody (zajmuje to około 1,5 godziny). W razie potrzeby uzupełnić wodę. Wywar z mięsa będzie nam potrzebny do przygotowania pasztetu.

Krok 2

W tym czasie umyć wątróbkę i namoczyć w ją mleku. Po godzinie moczenia sparzyć wątróbkę wrzącą wodą przez około minutę

Krok 3

Po wystudzeniu mięso, podgardle, wątróbkę i namoczoną w wywarze z mięsa kajzerkę zmielić na sitku o jak najmniejszych oczkach (w naszym przypadku 2 mm)

Krok 4

Dodać jajko, przyprawy, 200 ml wywaru z mięsa i zmiksować na gładką masę. Na tym etapie przygotowań pasztet będzie dość rzadki. Tak przygotowany pasztet przelać do słoików.

Krok 5

Słoiki z pasztetem zapasteryzować. Słoiki o pojemności do 0.5 litra pasteryzujemy 60 minut pierwszego dnia, 40 minut - drugiego dnia i 30 minut trzeciego dnia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bardzo kremowy pasztet słoikowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bardzo kremowy pasztet słoikowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bardzo kremowy pasztet słoikowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bardzo kremowy pasztet słoikowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bardzo kremowy pasztet słoikowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bardzo kremowy pasztet słoikowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bardzo kremowy pasztet słoikowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bardzo kremowy pasztet słoikowy  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej