Pasztet z kurczaka w marchewce przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pasztet z kurczaka w marchewce

Autor: Anna Włodarczyk

ratingratingratingratingrating

1

heart
9 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

700 gramów

200 gramów

300 gramów

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchewkę obieramy, kroimy na bardzo cienkie plastry wzdłuż (najlepiej obieraczką do warzyw), wrzucamy na wrzątek i blanszujemy 2 minuty. Odcedzamy i studzimy. Groszek gotujemy 5 minut.

Krok 2

Mięso mielone z kurczaka mieszamy z posiekaną cebulą, jakiem i przyprawą do kurczaka Knorr.

Krok 3

Keksówkę wykładamy folią aluminiową. W poprzek formy układamy plastry marchwi, tak aby pokryły całe dno i ścianki i można je było jeszcze zawinąć na wierzch.

Krok 4

Do tak przygotowanej formy wsypujemy groszek i rozkładamy równo na dnie. Na wierzch wykładamy mięso. Wierzch przykrywamy plastrami marchwi oraz folią aluminiową.

Krok 5

Pieczemy w temperaturze 180 st.przez około godzinę. Pieczemy obowiązkowo w kąpieli wodnej - formę wstawiamy do piekarnika na głębokiej blasze, którą wypełniamy wodą.

Krok 6

Pasztet możemy zjeść na ciepło. Schłodzony świetnie smakuje też jako dodatek do kanapek i zimna przekąska.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet z kurczaka w marchewce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet z kurczaka w marchewce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet z kurczaka w marchewce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet z kurczaka w marchewce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet z kurczaka w marchewce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet z kurczaka w marchewce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet z kurczaka w marchewce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasztet z kurczaka w marchewce - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej