Pasztet z kurczaka w marchewce przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pasztet z kurczaka w marchewce

Autor: Anna Włodarczyk

ratingratingratingratingrating

1

heart
9 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

700 gramów

200 gramów

300 gramów

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchewkę obieramy, kroimy na bardzo cienkie plastry wzdłuż (najlepiej obieraczką do warzyw), wrzucamy na wrzątek i blanszujemy 2 minuty. Odcedzamy i studzimy. Groszek gotujemy 5 minut.

Krok 2

Mięso mielone z kurczaka mieszamy z posiekaną cebulą, jakiem i przyprawą do kurczaka Knorr.

Krok 3

Keksówkę wykładamy folią aluminiową. W poprzek formy układamy plastry marchwi, tak aby pokryły całe dno i ścianki i można je było jeszcze zawinąć na wierzch.

Krok 4

Do tak przygotowanej formy wsypujemy groszek i rozkładamy równo na dnie. Na wierzch wykładamy mięso. Wierzch przykrywamy plastrami marchwi oraz folią aluminiową.

Krok 5

Pieczemy w temperaturze 180 st.przez około godzinę. Pieczemy obowiązkowo w kąpieli wodnej - formę wstawiamy do piekarnika na głębokiej blasze, którą wypełniamy wodą.

Krok 6

Pasztet możemy zjeść na ciepło. Schłodzony świetnie smakuje też jako dodatek do kanapek i zimna przekąska.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet z kurczaka w marchewce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet z kurczaka w marchewce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet z kurczaka w marchewce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet z kurczaka w marchewce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet z kurczaka w marchewce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet z kurczaka w marchewce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet z kurczaka w marchewce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasztet z kurczaka w marchewce - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej