Pasztet z kurczaka w marchewce przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pasztet z kurczaka w marchewce

Autor: Anna Włodarczyk

ratingratingratingratingrating

1

heart
9 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

700 gramów

200 gramów

300 gramów

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchewkę obieramy, kroimy na bardzo cienkie plastry wzdłuż (najlepiej obieraczką do warzyw), wrzucamy na wrzątek i blanszujemy 2 minuty. Odcedzamy i studzimy. Groszek gotujemy 5 minut.

Krok 2

Mięso mielone z kurczaka mieszamy z posiekaną cebulą, jakiem i przyprawą do kurczaka Knorr.

Krok 3

Keksówkę wykładamy folią aluminiową. W poprzek formy układamy plastry marchwi, tak aby pokryły całe dno i ścianki i można je było jeszcze zawinąć na wierzch.

Krok 4

Do tak przygotowanej formy wsypujemy groszek i rozkładamy równo na dnie. Na wierzch wykładamy mięso. Wierzch przykrywamy plastrami marchwi oraz folią aluminiową.

Krok 5

Pieczemy w temperaturze 180 st.przez około godzinę. Pieczemy obowiązkowo w kąpieli wodnej - formę wstawiamy do piekarnika na głębokiej blasze, którą wypełniamy wodą.

Krok 6

Pasztet możemy zjeść na ciepło. Schłodzony świetnie smakuje też jako dodatek do kanapek i zimna przekąska.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet z kurczaka w marchewce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet z kurczaka w marchewce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet z kurczaka w marchewce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet z kurczaka w marchewce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet z kurczaka w marchewce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet z kurczaka w marchewce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet z kurczaka w marchewce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasztet z kurczaka w marchewce - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej