Pasztet z kurczaka w marchewce

Autor: Anna Włodarczyk

ratingratingratingratingrating

1

9 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

700 gramów

3 sztuki

300 gramów

200 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchewkę obieramy, kroimy na bardzo cienkie plastry wzdłuż (najlepiej obieraczką do warzyw), wrzucamy na wrzątek i blanszujemy 2 minuty. Odcedzamy i studzimy. Groszek gotujemy 5 minut.

Krok 2

Mięso mielone z kurczaka mieszamy z posiekaną cebulą, jakiem i przyprawą do kurczaka Knorr.

Krok 3

Keksówkę wykładamy folią aluminiową. W poprzek formy układamy plastry marchwi, tak aby pokryły całe dno i ścianki i można je było jeszcze zawinąć na wierzch.

Krok 4

Do tak przygotowanej formy wsypujemy groszek i rozkładamy równo na dnie. Na wierzch wykładamy mięso. Wierzch przykrywamy plastrami marchwi oraz folią aluminiową.

Krok 5

Pieczemy w temperaturze 180 st.przez około godzinę. Pieczemy obowiązkowo w kąpieli wodnej - formę wstawiamy do piekarnika na głębokiej blasze, którą wypełniamy wodą.

Krok 6

Pasztet możemy zjeść na ciepło. Schłodzony świetnie smakuje też jako dodatek do kanapek i zimna przekąska.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej