
Składniki
1 sztuka
1 łyżka
700 gramów
200 gramów
300 gramów
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchewkę obieramy, kroimy na bardzo cienkie plastry wzdłuż (najlepiej obieraczką do warzyw), wrzucamy na wrzątek i blanszujemy 2 minuty. Odcedzamy i studzimy. Groszek gotujemy 5 minut.
Krok 2
Mięso mielone z kurczaka mieszamy z posiekaną cebulą, jakiem i przyprawą do kurczaka Knorr.
Krok 3
Keksówkę wykładamy folią aluminiową. W poprzek formy układamy plastry marchwi, tak aby pokryły całe dno i ścianki i można je było jeszcze zawinąć na wierzch.
Krok 4
Do tak przygotowanej formy wsypujemy groszek i rozkładamy równo na dnie. Na wierzch wykładamy mięso. Wierzch przykrywamy plastrami marchwi oraz folią aluminiową.
Krok 5
Pieczemy w temperaturze 180 st.przez około godzinę. Pieczemy obowiązkowo w kąpieli wodnej - formę wstawiamy do piekarnika na głębokiej blasze, którą wypełniamy wodą.
Krok 6
Pasztet możemy zjeść na ciepło. Schłodzony świetnie smakuje też jako dodatek do kanapek i zimna przekąska.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej