Składniki
1 szczypta
0.5 szklanki
200 gramów
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
2 sztuki
3 łyżki
2 łyżki
100 gramów
1 sztuka
3 łyżki
200 gramów
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śliwki przelej wrzątkiem, skrop winem, odstaw. Bułkę zalej śmietaną, odstawić na 30 minut.
Krok 2
Filety umyj, osusz, skrop sokiem z cytryny, natrzyj solą, zostaw na 30 minut.
Krok 3
Pieczarki pokrój, skrop sokiem z cytryny, oprósz pieprzem i odstaw.
Krok 4
Wątróbki podsmaż na 1 łyżce masła, wystudź. Filety usmażyć na maśle, usuń ości.
Krok 5
Pieczarki, rybę, wątróbki, śliwki i bułkę przepuść przez maszynkę, dodaj przyprawy, łyżkę stopionego masła, jajka i wyrób masę.
Krok 6
Masę przelej do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Przykryj folią aluminiową.
Krok 7
Piecz w temperaturze 190 stopni przez około 40 minut. Pod koniec pieczenia zdejmij folię.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcej