Pasztet z karpia przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pasztet z karpia

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

46 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

0.5 szklanki

200 gramów

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

2 sztuki

3 łyżki

2 łyżki

100 gramów

1 sztuka

3 łyżki

200 gramów

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śliwki przelej wrzątkiem, skrop winem, odstaw. Bułkę zalej śmietaną, odstawić na 30 minut.

Krok 2

Filety umyj, osusz, skrop sokiem z cytryny, natrzyj solą, zostaw na 30 minut.

Krok 3

Pieczarki pokrój, skrop sokiem z cytryny, oprósz pieprzem i odstaw.

Krok 4

Wątróbki podsmaż na 1 łyżce masła, wystudź. Filety usmażyć na maśle, usuń ości.

Krok 5

Pieczarki, rybę, wątróbki, śliwki i bułkę przepuść przez maszynkę, dodaj przyprawy, łyżkę stopionego masła, jajka i wyrób masę.

Krok 6

Masę przelej do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Przykryj folią aluminiową.

Krok 7

Piecz w temperaturze 190 stopni przez około 40 minut. Pod koniec pieczenia zdejmij folię.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet z karpia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet z karpia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet z karpia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet z karpia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet z karpia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet z karpia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet z karpia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasztet z karpia - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej