
Składniki
1 szczypta
0.5 szklanki
200 gramów
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
2 sztuki
3 łyżki
2 łyżki
100 gramów
1 sztuka
3 łyżki
200 gramów
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śliwki przelej wrzątkiem, skrop winem, odstaw. Bułkę zalej śmietaną, odstawić na 30 minut.
Krok 2
Filety umyj, osusz, skrop sokiem z cytryny, natrzyj solą, zostaw na 30 minut.
Krok 3
Pieczarki pokrój, skrop sokiem z cytryny, oprósz pieprzem i odstaw.
Krok 4
Wątróbki podsmaż na 1 łyżce masła, wystudź. Filety usmażyć na maśle, usuń ości.
Krok 5
Pieczarki, rybę, wątróbki, śliwki i bułkę przepuść przez maszynkę, dodaj przyprawy, łyżkę stopionego masła, jajka i wyrób masę.
Krok 6
Masę przelej do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Przykryj folią aluminiową.
Krok 7
Piecz w temperaturze 190 stopni przez około 40 minut. Pod koniec pieczenia zdejmij folię.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej


























