
Składniki
4 sztuki
1 szczypta
1 szklanka
15 dekagramów
10 sztuk
1 szczypta
2 łyżki
1 szklanka
2 łyżki
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby namocz w zimnej wodzie i zostaw na całą noc. Następnego dnia ugotuj je w wodzie, w której się moczyły. Odsącz grzyby i przepłukaj je kilka razy pod bieżącą wodą. Pokrój.
Krok 2
W wywarze grzybowym namocz pokruszone kajzerki, odciśnij.
Krok 3
Cebulę posiekaj, zeszklij na rozgrzanym maśle* i dodaj grzyby oraz bułkę. Smaż przez chwilę.
Krok 4
Przełóż do miski, dodaj żółtka jaj, śmietanę, mąkę, natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem, starannie wymieszaj.
Krok 5
Formę pasztetową posmaruj masłem.
Krok 6
Białka jajek ubij na sztywna pianę, do masy pasztetowej dodawaj pianę małymi porcjami ostrożnie mieszając.
Krok 7
Całość przełóż do formy, piecz w kąpieli wodnej w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 90 minut. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej