
Składniki
4 sztuki
1 szczypta
1 szklanka
15 dekagramów
10 sztuk
1 szczypta
2 łyżki
1 szklanka
2 łyżki
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby namocz w zimnej wodzie i zostaw na całą noc. Następnego dnia ugotuj je w wodzie, w której się moczyły. Odsącz grzyby i przepłukaj je kilka razy pod bieżącą wodą. Pokrój.
Krok 2
W wywarze grzybowym namocz pokruszone kajzerki, odciśnij.
Krok 3
Cebulę posiekaj, zeszklij na rozgrzanym maśle* i dodaj grzyby oraz bułkę. Smaż przez chwilę.
Krok 4
Przełóż do miski, dodaj żółtka jaj, śmietanę, mąkę, natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem, starannie wymieszaj.
Krok 5
Formę pasztetową posmaruj masłem.
Krok 6
Białka jajek ubij na sztywna pianę, do masy pasztetowej dodawaj pianę małymi porcjami ostrożnie mieszając.
Krok 7
Całość przełóż do formy, piecz w kąpieli wodnej w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 90 minut. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej