Pasztet grzybowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pasztet grzybowy

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

181 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 szczypta

1 szklanka

15 dekagramów

10 sztuk

1 szczypta

2 łyżki

1 szklanka

2 łyżki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby namocz w zimnej wodzie i zostaw na całą noc. Następnego dnia ugotuj je w wodzie, w której się moczyły. Odsącz grzyby i przepłukaj je kilka razy pod bieżącą wodą. Pokrój.

Krok 2

W wywarze grzybowym namocz pokruszone kajzerki, odciśnij.

Krok 3

Cebulę posiekaj, zeszklij na rozgrzanym maśle* i dodaj grzyby oraz bułkę. Smaż przez chwilę.

Krok 4

Przełóż do miski, dodaj żółtka jaj, śmietanę, mąkę, natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem, starannie wymieszaj.

Krok 5

Formę pasztetową posmaruj masłem.

Krok 6

Białka jajek ubij na sztywna pianę, do masy pasztetowej dodawaj pianę małymi porcjami ostrożnie mieszając.

Krok 7

Całość przełóż do formy, piecz w kąpieli wodnej w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 90 minut. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasztet grzybowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej