Pasztet z fasoli - prosty przepis wegetariański | Przepisy.pl pixel

Pasztet z fasoli

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
145 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

161 osób wydrukowało

Pobierz pdf

324 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

70 gramów

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasole namocz w zimnej wodzie przez 12 godzin.

Pasztet z fasoli - Krok 1

Krok 2

Cebulę, pietruszkę, jabłko i pieczarki obierz i pokrój w paski.

Pasztet z fasoli - Krok 2

Krok 3

W dużym garnku rozgrzej 3 łyżki oleju i podsmaż pokrojone składniki. Następnie dodaj przyprawę czosnkową Knorr, sól, pieprz, wodę oraz namoczoną fasolę. Gotuj całość ok. 1,5h na wolnym ogniu. Po tym czasie wystudź.

Pasztet z fasoli - Krok 3

Krok 4

Do chłodnej masy dodaj jajka, pozostały olej i zmiksuj na jednolitą masę. Ciasto na pasztet przełóż na foremki wyłożonej pergaminem i piecz w 180 st. C przez 55 min.

Pasztet z fasoli - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Pasztet po upieczeniu dobrze schłodź, wtedy będzie go łatwej pokroić.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasztet z fasoli - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasztet z fasoliPasztet z fasoli

To naprawdę niezły pasztet – z fasoli, w dodatku w wersji wegetariańskiej! Dobrze przyprawiona przekąska z fasoli doskonale smakuje na zimno, więc bez trudu uda się wkomponować ją zarówno w codzienny, jak i świąteczny jadłospis.

Dla kogo? Rośliny strączkowe to bardzo cenny produkt. W przepisie na pasztet z fasoli znajdują się także pieczarki, korzeń pietruszki i jabłko, a całość stanowi harmonijną kompozycję.

Na jaką okazję? Po wystudzeniu pasztet z fasoli zachowuje zwartą konsystencję, nadaje się więc do wzięcia np. w trasę i jako prowiant na dłuższą wycieczkę. Bez żadnych wątpliwości możesz przenieść go na elegancki półmisek i podać gotowy pasztet warzywny z fasoli w czasie uroczystego przyjęcia.

Czy wiesz, że? Namaczanie fasoli na pasztet ma na celu nie tylko skrócenie czasu jej późniejszego gotowania czy pieczenia. Pozwala również zniwelować działanie substancji, które odpowiadają za występowanie wzdęć po fasolowym posiłku.

Dla urozmaicenia: Jeśli zależy ci na czasie, do przepisu na pasztet z fasoli wykorzystaj fasolę z puszki. Pasztet, podobnie jak mięsne odpowiedniki tej potrawy, znakomicie smakuje z ogórkami kiszonymi.