Pasztet z fasoli - prosty przepis wegetariański | Przepisy.pl pixel

Pasztet z fasoli

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
145 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

173 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

338 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

70 gramów

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasole namocz w zimnej wodzie przez 12 godzin.

Pasztet z fasoli - Krok 1

Krok 2

Cebulę, pietruszkę, jabłko i pieczarki obierz i pokrój w paski.

Pasztet z fasoli - Krok 2

Krok 3

W dużym garnku rozgrzej 3 łyżki oleju i podsmaż pokrojone składniki. Następnie dodaj przyprawę czosnkową Knorr, sól, pieprz, wodę oraz namoczoną fasolę. Gotuj całość ok. 1,5h na wolnym ogniu. Po tym czasie wystudź.

Pasztet z fasoli - Krok 3

Krok 4

Do chłodnej masy dodaj jajka, pozostały olej i zmiksuj na jednolitą masę. Ciasto na pasztet przełóż na foremki wyłożonej pergaminem i piecz w 180 st. C przez 55 min.

Pasztet z fasoli - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Pasztet po upieczeniu dobrze schłodź, wtedy będzie go łatwej pokroić.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasztet z fasoli - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasztet z fasoliPasztet z fasoli

To naprawdę niezły pasztet – z fasoli, w dodatku w wersji wegetariańskiej! Dobrze przyprawiona przekąska z fasoli doskonale smakuje na zimno, więc bez trudu uda się wkomponować ją zarówno w codzienny, jak i świąteczny jadłospis.

Dla kogo? Rośliny strączkowe to bardzo cenny produkt. W przepisie na pasztet z fasoli znajdują się także pieczarki, korzeń pietruszki i jabłko, a całość stanowi harmonijną kompozycję.

Na jaką okazję? Po wystudzeniu pasztet z fasoli zachowuje zwartą konsystencję, nadaje się więc do wzięcia np. w trasę i jako prowiant na dłuższą wycieczkę. Bez żadnych wątpliwości możesz przenieść go na elegancki półmisek i podać gotowy pasztet warzywny z fasoli w czasie uroczystego przyjęcia.

Czy wiesz, że? Namaczanie fasoli na pasztet ma na celu nie tylko skrócenie czasu jej późniejszego gotowania czy pieczenia. Pozwala również zniwelować działanie substancji, które odpowiadają za występowanie wzdęć po fasolowym posiłku.

Dla urozmaicenia: Jeśli zależy ci na czasie, do przepisu na pasztet z fasoli wykorzystaj fasolę z puszki. Pasztet, podobnie jak mięsne odpowiedniki tej potrawy, znakomicie smakuje z ogórkami kiszonymi.