Chaczapuri - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

160

410 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
80 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1574 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3922 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

100 gramów

100 gramów

4 sztuki

1 łyżka

ciasto:

250 gramów

7 gramów

150 mililitrów

0.5 łyżeczki

1 łyżka

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Połącz składniki ciasta i wyrabiaj w mikserze lub dłońmi aż będzie gładkie.

Chaczapuri - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Podziel na cztery części, rozwałkuj i uformuj klasyczne łódeczki, odstaw je na 20 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem, aby drożdże zaczęły pracować.

Chaczapuri - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Sery rozkrusz i połącz w misce z przyprawami Knorr.

Chaczapuri - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Na środku łódeczki z ciasta połóż farsz serowy i zapiekaj w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku przez ok 15-20 minut.

Chaczapuri - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Wyjmij gorące z piekarnika i na środku każdej łódeczki wbij jajko.

Chaczapuri - VIDEO - Krok 5

Krok 6

Włóż do pieca jeszcze na ok 2 minuty aby jajko się ścięło, a żółtko pozostało płynne. Podawaj skropione oliwą i posypane oregano Knorr.

Chaczapuri - VIDEO - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Gruzińskie Chaczapuri możesz również przygotować z farszem mięsnym lub innym Twoim ulubionym.

1

Opinie o przepisie

  • sabina jalowiczor

    sabina jalowiczor

    Ciasto przypomina bułkę a nie pizzę - smaczne. Wypróbuje z mięsnym farszem

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chaczapuri - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chaczapuri - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chaczapuri - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chaczapuri - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chaczapuri - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chaczapuri - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chaczapuri - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chaczapuri - VIDEOChaczapuri - VIDEO

Chaczapuri jest popularnym daniem gruzińskim. To nic innego jak placek z serem i dodatkami, w zależności od wersji. Chaczapuri z jajkiem stanowi smaczne danie, które przybliży Ci pełną smaków kuchnię gruzińską. Warto ją poznać!

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy lubią poznawać sztandarowe potrawy światowej kuchni. Gruzińskie chaczapuri z jajkiem zdecydowanie jest warte uwagi!

Na jaką okazję?

To smaczny pomysł na obiad. Prawdą jest, że gruzińskiej kuchni wprost trudno się oprzeć!

Czy wiesz, że?

Chaczapuri, czyli gruziński placek zapiekany z serem, wstępuje w kilku odmianach, które różnią się między sobą użytymi dodatkami.

Dla urozmaicenia:

Jeśli chcesz, możesz zmodyfikować danie na własny sposób. Zamiast sera wykorzystaj mięsny farsz. Warto eksperymentować!