Chaczapuri - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

160

579 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
80 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1574 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3925 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

100 gramów

100 gramów

1 łyżka

0.5 łyżeczki

4 sztuki

1 szczypta

1 łyżka

ciasto:

250 gramów

7 gramów

150 mililitrów

0.5 łyżeczki

1 łyżka

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Połącz składniki ciasta i wyrabiaj w mikserze lub dłońmi aż będzie gładkie.

Chaczapuri - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Podziel na cztery części, rozwałkuj i uformuj klasyczne łódeczki, odstaw je na 20 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem, aby drożdże zaczęły pracować.

Chaczapuri - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Sery rozkrusz i połącz w misce z przyprawami Knorr.

Chaczapuri - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Na środku łódeczki z ciasta połóż farsz serowy i zapiekaj w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku przez ok 15-20 minut.

Chaczapuri - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Wyjmij gorące z piekarnika i na środku każdej łódeczki wbij jajko.

Chaczapuri - VIDEO - Krok 5

Krok 6

Włóż do pieca jeszcze na ok 2 minuty aby jajko się ścięło, a żółtko pozostało płynne. Podawaj skropione oliwą i posypane oregano Knorr.

Chaczapuri - VIDEO - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Gruzińskie Chaczapuri możesz również przygotować z farszem mięsnym lub innym Twoim ulubionym.

2

Opinie o przepisie

  • Danuta Dzieniarz

    Danuta Dzieniarz , 04.06.2020

    wyprobuje, wyglada na pychotke

    Odpowiedz Odpowiedz
  • sabina jalowiczor

    sabina jalowiczor , 06.10.2019

    Ciasto przypomina bułkę a nie pizzę - smaczne. Wypróbuje z mięsnym farszem

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chaczapuri - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chaczapuri - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chaczapuri - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chaczapuri - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chaczapuri - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chaczapuri - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chaczapuri - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chaczapuri - VIDEOChaczapuri - VIDEO

Chaczapuri jest popularnym daniem gruzińskim. To nic innego jak placek z serem i dodatkami, w zależności od wersji. Chaczapuri z jajkiem stanowi smaczne danie, które przybliży Ci pełną smaków kuchnię gruzińską. Warto ją poznać!

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy lubią poznawać sztandarowe potrawy światowej kuchni. Gruzińskie chaczapuri z jajkiem zdecydowanie jest warte uwagi!

Na jaką okazję?

To smaczny pomysł na obiad. Prawdą jest, że gruzińskiej kuchni wprost trudno się oprzeć!

Czy wiesz, że?

Chaczapuri, czyli gruziński placek zapiekany z serem, wstępuje w kilku odmianach, które różnią się między sobą użytymi dodatkami.

Dla urozmaicenia:

Jeśli chcesz, możesz zmodyfikować danie na własny sposób. Zamiast sera wykorzystaj mięsny farsz. Warto eksperymentować!