Chaczapuri video przepis - Zobacz na przepisy.pl

Chaczapuri - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

160

600 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
80 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1586 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3950 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

100 gramów

100 gramów

1 łyżka

0.5 łyżeczki

4 sztuki

1 szczypta

1 łyżka

ciasto:

250 gramów

7 gramów

150 mililitrów

0.5 łyżeczki

1 łyżka

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Połącz składniki ciasta i wyrabiaj w mikserze lub dłońmi aż będzie gładkie.

Chaczapuri - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Podziel na cztery części, rozwałkuj i uformuj klasyczne łódeczki, odstaw je na 20 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem, aby drożdże zaczęły pracować.

Chaczapuri - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Sery rozkrusz i połącz w misce z przyprawami Knorr.

Chaczapuri - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Na środku łódeczki z ciasta połóż farsz serowy i zapiekaj w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku przez ok 15-20 minut.

Chaczapuri - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Wyjmij gorące z piekarnika i na środku każdej łódeczki wbij jajko.

Chaczapuri - VIDEO - Krok 5

Krok 6

Włóż do pieca jeszcze na ok 2 minuty aby jajko się ścięło, a żółtko pozostało płynne. Podawaj skropione oliwą i posypane oregano Knorr.

Chaczapuri - VIDEO - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Gruzińskie Chaczapuri możesz również przygotować z farszem mięsnym lub innym Twoim ulubionym.

2

Opinie o przepisie

  • Danuta Dzieniarz

    Danuta Dzieniarz , 04.06.2020

    wyprobuje, wyglada na pychotke

    Odpowiedz Odpowiedz
  • sabina jalowiczor

    sabina jalowiczor , 06.10.2019

    Ciasto przypomina bułkę a nie pizzę - smaczne. Wypróbuje z mięsnym farszem

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chaczapuri - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chaczapuri - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chaczapuri - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chaczapuri - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chaczapuri - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chaczapuri - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chaczapuri - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chaczapuri - VIDEOChaczapuri - VIDEO

Gruzja zachwyca nie tylko niezrównanymi widokami, przyrodą, ale także kuchnią, która stanowi prawdziwe dziedzictwo narodowe. Nie brakuje w niej różnobarwnych składników, tworzących kompozycje bogatych smaków i aromatów. Chaczapuri jest popularnym daniem gruzińskim, które trudno pomylić z jakimkolwiek innym specjałem. Bez problemu rozpoznasz je już na pierwszy rzut oka. Chaczapuri to nic innego jak placek z serem i różnorodnymi dodatkami, w zależności od wersji. Chaczapuri z jajkiem stanowi smaczne danie, które przybliży ci pełną smaków kuchnię gruzińską. Warto ją poznać!

Dla kogo? Dla wszystkich, którzy lubią odkrywać sztandarowe potrawy światowej kuchni. Gruzińskie chaczapuri z jajkiem zdecydowanie jest warte uwagi! Zadowoleni będą wszyscy kucharze, lubiący wyzwania, choć z naszym przepisem na chaczapuri z suchych drożdży poradzi sobie każdy. Potrawa wymaga przede wszystkim cierpliwości oraz uwagi.

Na jaką okazję? Chaczapuri to smaczny pomysł na obiad. Prawdą jest, że gruzińskiej kuchni wprost trudno się oprzeć! Istnieje wiele przepisów na chaczapuri, ale potrawa za każdym razem prezentuje się wyjątkowo efektownie. Zaskocz swoich bliskich tradycyjnym chaczapuri z jajkiem, a nikt nie będzie chciał w pośpiechu wstawać od stołu.

Czy wiesz, że? Chaczapuri, czyli gruziński placek zapiekany z serem, wstępuje w kilku odmianach, które różnią się między sobą użytymi dodatkami. Serowy farsz do chaczapuri można wykonać również z mieszanki ricotty, fety i halloumi.

Dla urozmaicenia: Jeśli chcesz, możesz zmodyfikować gruzińskie chaczapuri na własny sposób. Zamiast sera wykorzystaj mięsny farsz. Przepis na chaczapuri możesz dodatkowo wzbogacić glazurą z żółtka i dwóch łyżek jogurtu naturalnego, którym posmarujesz brzegi ciasta. Eksperymenty mile widziane!