Chaczapuri video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Chaczapuri - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

165

941 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
80 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1762 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4648 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

100 gramów

100 gramów

1 łyżka

1 łyżka

0.5 łyżeczki

4 sztuki

1 łyżka

ciasto:

250 gramów

7 gramów

150 mililitrów

0.5 łyżeczki

1 łyżka

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki ciasta przełóż do większej miski, połącz ze sobą i zacznij wyrabiać (rękami lub w mikserze) tak długo aż stanie się jednolite, sprężyste i będzie odchodzić od dłoni.

Chaczapuri - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Gotowe ciasto podziel na cztery części, rozwałkuj na stolnicy z niewielką ilością mąki, a następnie uformuj z nich łódeczki z szerokim dnem. Całość odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem, aby drożdże zaczęły pracować.

Chaczapuri - VIDEO - Krok 2

Krok 3

W międzyczasie do innego naczynia rozkrusz fetę i mozzarellę, dodaj tarty parmezan oraz przyprawę czosnkową Knorr. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą za pomocą dłoni lub łyżki. Włącz piekarnik, żeby się nagrzał do 220°C.

Chaczapuri - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Na środku każdej łódeczki z ciasta wykładaj farsz serowy, rozprowadzając go po całej powierzchni. Tak przygotowane chaczapuri gruzińskie ostrożnie przełóż na blachę i piecz przez ok. 15-20 minut.

Chaczapuri - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Wyjmij gorące z piekarnika i na środku każdej łódeczki wbij jajko, uważając, by nie uszkodzić żółtka.

Chaczapuri - VIDEO - Krok 5

Krok 6

Placki włóż ponownie do pieca jeszcze na ok. 2 minuty, aby białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne. Gotowe danie podawaj jeszcze ciepłe i skropione oliwą.

Chaczapuri - VIDEO - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Gruzińskie chaczapuri możesz również przygotować z farszem mięsnym, serowo-szynkowym, warzywnym lub innym Twoim ulubionym.

3

Opinie o przepisie

  • Asia

    Asia , 01.02.2022

    Do sera można dodać pomidory suszone,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Dzieniarz

    Danuta Dzieniarz , 04.06.2020

    wyprobuje, wyglada na pychotke

    Odpowiedz Odpowiedz
  • sabina jalowiczor

    sabina jalowiczor , 06.10.2019

    Ciasto przypomina bułkę a nie pizzę - smaczne. Wypróbuje z mięsnym farszem

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chaczapuri - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chaczapuri - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chaczapuri - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chaczapuri - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chaczapuri - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chaczapuri - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chaczapuri - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chaczapuri - VIDEOChaczapuri - VIDEO

Gruzja zachwyca nie tylko niezrównanymi widokami, przyrodą, ale także kuchnią, która stanowi prawdziwe dziedzictwo narodowe. Nie brakuje w niej różnobarwnych składników i ogromu przypraw, tworzących kompozycje bogatych smaków i aromatów. Chaczapuri jest popularnym daniem gruzińskim, które trudno pomylić z jakimkolwiek innym specjałem. Bez problemu rozpoznasz je już na pierwszy rzut oka. To wyśmienite danie jest prostym do zrobienia plackiem z serem i różnorodnymi dodatkami. Chcesz zaskoczyć bliskich lub przyjaciół i przygotować pyszne gruzińskie chaczapuri? Przepis, który proponujemy, na pewno się sprawdzi!

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy lubią odkrywać sztandarowe potrawy światowej kuchni. Przepis na chaczapuri z serem i jajkiem zdecydowanie jest warte uwagi! Zadowoleni będą wszyscy kucharze, lubiący wyzwania, choć z naszym przepisem na chaczapuri z suchych drożdży poradzi sobie każdy. Potrawa wymaga przede wszystkim cierpliwości oraz uwagi.

Na jaką okazję?

Gorące ciasto z dodatkami doskonale się sprawdzi zarówno na smaczną przekąskę jak i rodzinny obiad. Prawdą jest, że gruzińskiej kuchni wprost trudno się oprzeć! Istnieje wiele przepisów na chaczapuri, ale potrawa za każdym razem prezentuje się wyjątkowo efektownie. Ugość swoich bliskich tradycyjnym chaczapuri z jajkiem, a nikt nie będzie chciał w pośpiechu wstawać od stołu.

Czy wiesz, że?

Chaczapuri, czyli gruziński placek zapiekany z serem, występuje w kilku odmianach, które różnią się między sobą użytymi dodatkami. Serowy farsz można wykonać również z mieszanki ricotty, fety i halloumi.

Dla urozmaicenia:

Jeśli chcesz, możesz zmodyfikować gruzińskie chaczapuri na własny sposób. Zamiast sera wykorzystaj mięsny lub warzywny farsz. Przepis na chaczapuri możesz dodatkowo wzbogacić glazurą z żółtka i dwóch łyżek jogurtu naturalnego, którym posmarujesz brzegi ciasta. Wszelkie eksperymenty mile widziane!