Klopsiki wieprzowe w sosie z pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Klopsiki wieprzowe w sosie z pomidorami

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

3

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

1 sztuka

0.5 szklanki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

2 sztuki

2 łyżki

3 łyżki

0.5 sztuki

6 sztuk

1 łyżka

2 sztuki

1 szczypta

2 szczypty

2 szczypty

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Suchą bułkę pokrusz i zalej mlekiem, zostaw aż je wchłonie. Mięso umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki - zmiel razem z bułką w maszynce do mleka.

Krok 2

Cebule i czosnek obierz, posiekaj. Papryczkę oczyść z pestek, posiekaj. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój w kostkę.

Krok 3

Do zmielonego mięsa z bułką dodaj pieprz ziołowy, sól i oregano oraz połowę posiekanej cebuli - wyrób masę. Mokrymi rękami uformuj nieduże klopsiki i obtocz ja w mące. Obsmaż na mocno rozgrzanym oleju - przełóż do rondla.

Krok 4

Na tę samą patelnię dodaj resztę cebuli, papryczkę i czosnek, zeszklij. Wlej bulion z kostek cielęcych rozpuszczonych w ok. 300 ml wody - zagotuj i całość przelej do rondla z klopsikami. Duś 15 minut na małym ogniu.

Krok 5

Następnie dodaj posiekane pomidory, pomidory suszone i dopraw odrobiną cukru i papryki mielonej. Duś jeszcze ok. 20 - 30 minut. Podawaj z kluseczkami kładzionymi albo ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klopsiki wieprzowe w sosie z pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klopsiki wieprzowe w sosie z pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klopsiki wieprzowe w sosie z pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klopsiki wieprzowe w sosie z pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klopsiki wieprzowe w sosie z pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klopsiki wieprzowe w sosie z pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klopsiki wieprzowe w sosie z pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klopsiki wieprzowe w sosie z pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej