
Składniki
500 gramów
2 sztuki
1 sztuka
0.5 szklanki
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
2 sztuki
2 łyżki
3 łyżki
0.5 sztuki
6 sztuk
1 łyżka
2 sztuki
1 szczypta
2 szczypty
2 szczypty
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Suchą bułkę pokrusz i zalej mlekiem, zostaw aż je wchłonie. Mięso umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki - zmiel razem z bułką w maszynce do mleka.
Krok 2
Cebule i czosnek obierz, posiekaj. Papryczkę oczyść z pestek, posiekaj. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój w kostkę.
Krok 3
Do zmielonego mięsa z bułką dodaj pieprz ziołowy, sól i oregano oraz połowę posiekanej cebuli - wyrób masę. Mokrymi rękami uformuj nieduże klopsiki i obtocz ja w mące. Obsmaż na mocno rozgrzanym oleju - przełóż do rondla.
Krok 4
Na tę samą patelnię dodaj resztę cebuli, papryczkę i czosnek, zeszklij. Wlej bulion z kostek cielęcych rozpuszczonych w ok. 300 ml wody - zagotuj i całość przelej do rondla z klopsikami. Duś 15 minut na małym ogniu.
Krok 5
Następnie dodaj posiekane pomidory, pomidory suszone i dopraw odrobiną cukru i papryki mielonej. Duś jeszcze ok. 20 - 30 minut. Podawaj z kluseczkami kładzionymi albo ryżem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Bulion cielęcy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcej