Bitki wieprzowe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

46

198 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

406 osób wydrukowało

Pobierz pdf

990 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

4 ziarna

3 sztuki

3 łyżki

100 mililitrów

0.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w plastry i rozbij tłuczkiem. Następnie oprósz je przyprawą do mięs Knorr i mąką. W rozgrzanym garnku o szerokim dnie obsmaż plastry z obu stron na gorącym oleju.

Bitki wieprzowe  - Krok 1

Krok 2

Mięso przełóż na chwilę na talerz. Na tym samym tłuszczu podsmaż pokrojoną w kostkę cebulkę. Dodaj koncentrat pomidorowy, liść laurowy i ziele angielskie.

Bitki wieprzowe  - Krok 2

Krok 3

Całość zalej esencjonalnym bulionem z pół litra zimnej wody oraz kostki Knorr i ponownie włóż mięso do garnka. Wszystko razem duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 30 minut.

Bitki wieprzowe  - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bitki wieprzowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bitki wieprzowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bitki wieprzowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bitki wieprzowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bitki wieprzowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bitki wieprzowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bitki wieprzowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zapiekane parówki
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bitki wieprzowe Bitki wieprzowe

Bitki to dobra propozycja na smaczny obiad. Mięso wieprzowe z kremowym, delikatnie pikantnym sosem jest aromatyczne i świetnie komponuje się z gotowanymi warzywami, ryżem, a także kluskami śląskimi czy kopytkami. Przy przygotowywaniu bitek wieprzowych ważne jest duszenie mięsa, dzięki któremu nie tylko nabiera ono wyrazistego smaku, ale jest też kruche i soczyste. Możesz je podać z kawałkiem chleba i kiszonym ogórkiem, jeśli masz ochotę na ciepłą kolację. Również w takiej postaci, bez wielu dodatków, będą dobrą propozycją na ciepły lunch. Najlepiej jednak komponują się z ziemniaczanym puree, które można polać powstałym przy ich przyrządzaniu sosem. Dodaj do tego zapiekane buraczki lub kiszoną kapustę z grzybami. Bitki będą też świetnie smakować w połączeniu z różnego rodzaju surówkami (np. z białej lub czerwonej kapusty) i marynowanymi warzywami (papryką, ogórkami, cukinią, burakami). Sprawdź, jak przygotować to smaczne danie! Nasz przepis pokaże Ci to krok po kroku. Życzymy smacznego.