Składniki
500 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
4 ziarna
3 sztuki
3 łyżki
100 mililitrów
0.5 litra
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w plastry i rozbij tłuczkiem. Następnie oprósz je przyprawą do mięs Knorr i mąką. W rozgrzanym garnku o szerokim dnie obsmaż plastry z obu stron na gorącym oleju.
Krok 2
Mięso przełóż na chwilę na talerz. Na tym samym tłuszczu podsmaż pokrojoną w kostkę cebulkę. Dodaj koncentrat pomidorowy, liść laurowy i ziele angielskie.
Krok 3
Całość zalej esencjonalnym bulionem z pół litra zimnej wody oraz kostki Knorr i ponownie włóż mięso do garnka. Wszystko razem duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 30 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Kostka bulionowa z Czosnkiem i Pietruszką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNa zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bitki wieprzowe
Bitki to dobra propozycja na smaczny obiad. Mięso wieprzowe z kremowym, delikatnie pikantnym sosem jest aromatyczne i świetnie komponuje się z gotowanymi warzywami, ryżem, a także kluskami śląskimi czy kopytkami. Przy przygotowywaniu bitek wieprzowych ważne jest duszenie mięsa, dzięki któremu nie tylko nabiera ono wyrazistego smaku, ale jest też kruche i soczyste. Możesz je podać z kawałkiem chleba i kiszonym ogórkiem, jeśli masz ochotę na ciepłą kolację. Również w takiej postaci, bez wielu dodatków, będą dobrą propozycją na ciepły lunch. Najlepiej jednak komponują się z ziemniaczanym puree, które można polać powstałym przy ich przyrządzaniu sosem. Dodaj do tego zapiekane buraczki lub kiszoną kapustę z grzybami. Bitki będą też świetnie smakować w połączeniu z różnego rodzaju surówkami (np. z białej lub czerwonej kapusty) i marynowanymi warzywami (papryką, ogórkami, cukinią, burakami). Sprawdź, jak przygotować to smaczne danie! Nasz przepis pokaże Ci to krok po kroku. Życzymy smacznego.