Bitki wieprzowe – przepis: mięso w sosie własnym | Przepisy.pl pixel

Bitki wieprzowe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

60

heart
225 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

544 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1391 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

4 ziarna

3 sztuki

3 łyżki

100 mililitrów

0.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso na bitki pokrój w plastry i rozbij tłuczkiem. Następnie oprósz je przyprawą do mięs Knorr i mąką. W rozgrzanym garnku o szerokim dnie obsmaż plastry z obu stron na gorącym oleju.

Bitki wieprzowe  - Krok 1

Krok 2

Mięso przełóż na chwilę na talerz. Na tym samym tłuszczu podsmaż pokrojoną w kostkę cebulkę. Dodaj koncentrat pomidorowy, liść laurowy i ziele angielskie.

Bitki wieprzowe  - Krok 2

Krok 3

Bitki wieprzowe zalej esencjonalnym bulionem z pół litra zimnej wody oraz kostki Knorr i ponownie włóż mięso do garnka. Wszystko razem duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 30 minut. Podawaj bitki wieprzowe w sosie.

Bitki wieprzowe  - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby bitki wieprzowe były wyjątkowo kruche i soczyste, zamarynuj mięso kilka godzin wcześniej w odrobinie oleju z dodatkiem czosnku, majeranku i pieprzu.

1

Opinie o przepisie

  • Justyna

    Justyna , 21.05.2023

    Extra miękkie mięsko i bardzo smaczne! Zniknęło w mig, polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bitki wieprzowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bitki wieprzowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bitki wieprzowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bitki wieprzowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bitki wieprzowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bitki wieprzowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bitki wieprzowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bitki wieprzowe  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bitki wieprzowe Bitki wieprzowe

Bitki to dobra propozycja na smaczny obiad. Mięso wieprzowe z kremowym, delikatnie pikantnym sosem jest aromatyczne i świetnie komponuje się z gotowanymi warzywami, ryżem, a także kluskami śląskimi czy kopytkami. Sprawdź, jak przygotować to smaczne danie! Nasz przepis na bitki wieprzowe pokaże ci to krok po kroku. Bitki to klasyczne i uniwersalne danie, które możesz doprawić według własnego gustu, dzięki czemu za każdym razem smakują nieco inaczej, ale zawsze pysznie.

Dla kogo?

Przy przygotowywaniu bitek wieprzowych ważne jest duszenie mięsa, dzięki któremu nie tylko nabiera ono wyrazistego smaku, ale jest też kruche i delikatne. Nie tylko fani wieprzowiny będą zadowoleni. Rozpływające się w ustach bitki wieprzowe w sosie pomidorowym to pyszna alternatywa dla osób, którym znudziły się już kotlety schabowe. Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na bitki wieprzowe, ten jest dla Ciebie idealny.

Na jaką okazję?

Bitki wieprzowe w sosie możesz podać z kawałkiem chleba i kiszonym ogórkiem, jeśli masz ochotę na ciepłą kolację. Również w takiej postaci, bez wielu dodatków, będą dobrą propozycją na ciepły lunch. Najlepiej jednak bitki z mięsa wieprzowego komponują się z ziemniaczanym purée, które można polać powstałym przy ich przyrządzaniu sosem.

Czy wiesz, że?

By przygotować delikatne bitki wieprzowe, szynkę należy pokroić w plastry o grubości około 1 cm. Nie powinny być zbyt grube, a zarazem nie należy uderzać ich tłuczkiem zbyt mocno, by zachowały swój kształt. Ten prosty trik sprawia, że bitki są miękkie i soczyste. Nasz przepis na bitki wieprzowe uwzględnia te wskazówki, abyś mógł cieszyć się najlepszym smakiem.

Dla urozmaicenia:

Do bitek dodaj zapiekane buraczki lub kiszoną kapustę z grzybami. Bitki wieprzowe w sosie będą też świetnie smakować w połączeniu z różnego rodzaju surówkami (np. z białej lub czerwonej kapusty) i marynowanymi warzywami (papryką, ogórkami, cukinią, burakami).

Sprawdź również inne przepisy z mięsem np. na zapiekankę gyros z makaronem oraz na zapiekankę makaronową pychotkę!