Bitki wieprzowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bitki wieprzowe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

54

218 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

457 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1184 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

4 ziarna

3 sztuki

3 łyżki

100 mililitrów

0.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w plastry i rozbij tłuczkiem. Następnie oprósz je przyprawą do mięs Knorr i mąką. W rozgrzanym garnku o szerokim dnie obsmaż plastry z obu stron na gorącym oleju.

Bitki wieprzowe  - Krok 1

Krok 2

Mięso przełóż na chwilę na talerz. Na tym samym tłuszczu podsmaż pokrojoną w kostkę cebulkę. Dodaj koncentrat pomidorowy, liść laurowy i ziele angielskie.

Bitki wieprzowe  - Krok 2

Krok 3

Całość zalej esencjonalnym bulionem z pół litra zimnej wody oraz kostki Knorr i ponownie włóż mięso do garnka. Wszystko razem duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 30 minut.

Bitki wieprzowe  - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bitki wieprzowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bitki wieprzowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bitki wieprzowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bitki wieprzowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bitki wieprzowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bitki wieprzowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bitki wieprzowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bitki wieprzowe  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
7 osób ogląda przepis:
Czeskie knedliczki
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dynia to wyjątkowo pyszne warzywo, z którego można stworzyć wiele potraw. Jedną z nich jest zupa krem, która doskonale sprawdzi się w chłodniejsze dni. Zastanawiacie się, który rodzaj dyni najlepiej pasuje do tego dania?
Przychodzimy z pomocą!

Czytaj więcej

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bitki wieprzowe Bitki wieprzowe

Bitki to dobra propozycja na smaczny obiad. Mięso wieprzowe z kremowym, delikatnie pikantnym sosem jest aromatyczne i świetnie komponuje się z gotowanymi warzywami, ryżem, a także kluskami śląskimi czy kopytkami. Sprawdź, jak przygotować to smaczne danie! Nasz przepis na bitki wieprzowe pokaże ci to krok po kroku.

Dla kogo?

Przy przygotowywaniu bitek wieprzowych ważne jest duszenie mięsa, dzięki któremu nie tylko nabiera ono wyrazistego smaku, ale jest też kruche i delikatne. Nie tylko fani wieprzowiny będą zadowoleni. Rozpływające się w ustach bitki wieprzowe w sosie pomidorowym to pyszna alternatywa dla osób, którym znudziły się już kotlety schabowe.

Na jaką okazję?

Bitki wieprzowe w sosie możesz podać z kawałkiem chleba i kiszonym ogórkiem, jeśli masz ochotę na ciepłą kolację. Również w takiej postaci, bez wielu dodatków, będą dobrą propozycją na ciepły lunch. Najlepiej jednak bitki z mięsa wieprzowego komponują się z ziemniaczanym purée, które można polać powstałym przy ich przyrządzaniu sosem.

Czy wiesz, że?

By przygotować delikatne bitki wieprzowe, szynkę należy pokroić w plastry o grubości około 1 cm. Nie powinny być zbyt grube, a zarazem nie należy uderzać ich tłuczkiem zbyt mocno, by zachowały swój kształt.

Dla urozmaicenia:

Do bitek dodaj zapiekane buraczki lub kiszoną kapustę z grzybami. Bitki wieprzowe w sosie będą też świetnie smakować w połączeniu z różnego rodzaju surówkami (np. z białej lub czerwonej kapusty) i marynowanymi warzywami (papryką, ogórkami, cukinią, burakami).