Łosoś zapiekany na warzywach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łosoś zapiekany na warzywach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
467 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

366 osób wydrukowało

Pobierz pdf

434 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

0.5 sztuki

3 łyżki

1 szczypta

10 sztuk

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety przypraw i obsmaż na oliwie z obu stron na złoty kolor (po 2 minuty z każdej strony). Zdejmij z patelni. Przygotuj bulion - Bulion na włoszczyźnie Knorr rozpuść w 500 ml wrzącej wody.

Krok 2

Ziemniaki obierz i pokrój w talarki, szparagi oczyść i pokrój na 4 cm kawałki. W takie same kawałki pokrój selera. Cebulę pokrój w piórka, przesmaż na rozgrzanej oliwie, dodaj pozostałe warzywa i smaż razem na mocnym przez 3 minuty.

Krok 3

Usmażone warzywa wyłóż do naczynia żaroodpornego, wlej przygotowany wywar.

Krok 4

Filety ułóż na warzywach, naczynie przykryj, wstaw do piekarnika i zapiekaj w temp. 200°C przez 15 minut. Przed podaniem rybę skrop sokiem z cytryny i posyp pieprzem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast łososia możesz użyć innej ryby.

9

Opinie o przepisie

  • Maria Gratza

    Maria Gratza , 07.06.2016

    przynajmniej raz w tygodniu musi byc robione smacznego dla wszystkich ,polecam sprobowac zrobic

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bolo Bolobolo

    Bolo Bolobolo , 07.06.2016

    Dobre było

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bolo Bolobolo

    Bolo Bolobolo , 07.06.2016

    Muszę sprobowac

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Konrad Kapuscinski

    Konrad Kapuscinski , 07.06.2016

    świetny przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bolo Bolobolo

    Bolo Bolobolo , 07.06.2016

    Cała rodzina się zajadała

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sirek Mobilny

    Sirek Mobilny , 07.06.2016

    smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • kuba kuba

    kuba kuba , 07.06.2016

    przepyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogumiła Cynarzewska

    Bogumiła Cynarzewska , 19.05.2016

    ziemniaki trochę dłużej ale pyszne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irek Krysa

    Irek Krysa , 18.05.2016

    15 minut dla ziemniaków to za mało.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś zapiekany na warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś zapiekany na warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś zapiekany na warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś zapiekany na warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś zapiekany na warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś zapiekany na warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś zapiekany na warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś zapiekany na warzywach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łosoś zapiekany na warzywachŁosoś zapiekany na warzywach

Łosoś to ryba bardzo popularna. Prosta w przygotowaniu, o zwartym i smacznym mięsie. Wybierając ją, zwróć uwagę na jej kolor – powinien być dość blady, naturalny. Dzikie łososie nie są tak intensywnie różowe jak hodowlane. Jest dużo sposobów na przygotowanie tej ryby. Smaczna jest zarówno smażona, jak i pieczona. Jeśli lubisz ryby z pieca, zapiecz łososia z warzywami. Pokrój w kostkę ziemniaki, selera naciowego oraz szparagi. Z tych ostatnich usuń zdrewniałe końcówki – najlepiej je odłamać. Dobre będą zarówno białe, jak i zielone. Podsmaż warzywa na mocnym ogniu, a następnie zapiecz razem z łososiem. Do potrawy nadawać się będzie np. polędwica. Smaczna będzie również, jeśli zrobisz ją z dodatkiem innej ryby, na przykład dorsza lub halibuta. Po wyjęciu z piekarnika skrop ją sokiem z cytryny i posyp świeżymi ziołami. Tak przygotowany łosoś stanowi już pełne danie, ale dobrze będzie smakował, jeśli podasz go z dodatkiem świeżej, chrupiącej sałaty polanej oliwą albo delikatnym dressingiem.