Łosoś zapiekany na warzywach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łosoś zapiekany na warzywach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
460 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

357 osób wydrukowało

Pobierz pdf

417 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

0.5 sztuki

3 łyżki

1 szczypta

10 sztuk

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety przypraw i obsmaż na oliwie z obu stron na złoty kolor (po 2 minuty z każdej strony). Zdejmij z patelni. Przygotuj bulion - Bulion na włoszczyźnie Knorr rozpuść w 500 ml wrzącej wody.

Krok 2

Ziemniaki obierz i pokrój w talarki, szparagi oczyść i pokrój na 4 cm kawałki. W takie same kawałki pokrój selera. Cebulę pokrój w piórka, przesmaż na rozgrzanej oliwie, dodaj pozostałe warzywa i smaż razem na mocnym przez 3 minuty.

Krok 3

Usmażone warzywa wyłóż do naczynia żaroodpornego, wlej przygotowany wywar.

Krok 4

Filety ułóż na warzywach, naczynie przykryj, wstaw do piekarnika i zapiekaj w temp. 200°C przez 15 minut. Przed podaniem rybę skrop sokiem z cytryny i posyp pieprzem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast łososia możesz użyć innej ryby.

9

Opinie o przepisie

  • Maria Gratza

    Maria Gratza , 07.06.2016

    przynajmniej raz w tygodniu musi byc robione smacznego dla wszystkich ,polecam sprobowac zrobic

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bolo Bolobolo

    Bolo Bolobolo , 07.06.2016

    Dobre było

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bolo Bolobolo

    Bolo Bolobolo , 07.06.2016

    Muszę sprobowac

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Konrad Kapuscinski

    Konrad Kapuscinski , 07.06.2016

    świetny przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bolo Bolobolo

    Bolo Bolobolo , 07.06.2016

    Cała rodzina się zajadała

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sirek Mobilny

    Sirek Mobilny , 07.06.2016

    smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • kuba kuba

    kuba kuba , 07.06.2016

    przepyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogumiła Cynarzewska

    Bogumiła Cynarzewska , 19.05.2016

    ziemniaki trochę dłużej ale pyszne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irek Krysa

    Irek Krysa , 18.05.2016

    15 minut dla ziemniaków to za mało.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś zapiekany na warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś zapiekany na warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś zapiekany na warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś zapiekany na warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś zapiekany na warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś zapiekany na warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś zapiekany na warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś zapiekany na warzywach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łosoś zapiekany na warzywachŁosoś zapiekany na warzywach

Łosoś to ryba bardzo popularna. Prosta w przygotowaniu, o zwartym i smacznym mięsie. Wybierając ją, zwróć uwagę na jej kolor – powinien być dość blady, naturalny. Dzikie łososie nie są tak intensywnie różowe jak hodowlane. Jest dużo sposobów na przygotowanie tej ryby. Smaczna jest zarówno smażona, jak i pieczona. Jeśli lubisz ryby z pieca, zapiecz łososia z warzywami. Pokrój w kostkę ziemniaki, selera naciowego oraz szparagi. Z tych ostatnich usuń zdrewniałe końcówki – najlepiej je odłamać. Dobre będą zarówno białe, jak i zielone. Podsmaż warzywa na mocnym ogniu, a następnie zapiecz razem z łososiem. Do potrawy nadawać się będzie np. polędwica. Smaczna będzie również, jeśli zrobisz ją z dodatkiem innej ryby, na przykład dorsza lub halibuta. Po wyjęciu z piekarnika skrop ją sokiem z cytryny i posyp świeżymi ziołami. Tak przygotowany łosoś stanowi już pełne danie, ale dobrze będzie smakował, jeśli podasz go z dodatkiem świeżej, chrupiącej sałaty polanej oliwą albo delikatnym dressingiem.