
Składniki
4 sztuki
4 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
0.5 sztuki
3 łyżki
1 szczypta
10 sztuk
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety przypraw i obsmaż na oliwie z obu stron na złoty kolor (po 2 minuty z każdej strony). Zdejmij z patelni. Przygotuj bulion - Bulion na włoszczyźnie Knorr rozpuść w 500 ml wrzącej wody.
Krok 2
Ziemniaki obierz i pokrój w talarki, szparagi oczyść i pokrój na 4 cm kawałki. W takie same kawałki pokrój selera. Cebulę pokrój w piórka, przesmaż na rozgrzanej oliwie, dodaj pozostałe warzywa i smaż razem na mocnym przez 3 minuty.
Krok 3
Usmażone warzywa wyłóż do naczynia żaroodpornego, wlej przygotowany wywar.
Krok 4
Filety ułóż na warzywach, naczynie przykryj, wstaw do piekarnika i zapiekaj w temp. 200°C przez 15 minut. Przed podaniem rybę skrop sokiem z cytryny i posyp pieprzem.

Dobra rada:
Zamiast łososia możesz użyć innej ryby.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Łosoś zapiekany na warzywach
Łosoś to ryba bardzo popularna. Prosta w przygotowaniu, o zwartym i smacznym mięsie. Wybierając ją, zwróć uwagę na jej kolor – powinien być dość blady, naturalny. Dzikie łososie nie są tak intensywnie różowe jak hodowlane. Jest dużo sposobów na przygotowanie tej ryby. Smaczna jest zarówno smażona, jak i pieczona. Jeśli lubisz ryby z pieca, zapiecz łososia z warzywami. Pokrój w kostkę ziemniaki, selera naciowego oraz szparagi. Z tych ostatnich usuń zdrewniałe końcówki – najlepiej je odłamać. Dobre będą zarówno białe, jak i zielone. Podsmaż warzywa na mocnym ogniu, a następnie zapiecz razem z łososiem. Do potrawy nadawać się będzie np. polędwica. Smaczna będzie również, jeśli zrobisz ją z dodatkiem innej ryby, na przykład dorsza lub halibuta. Po wyjęciu z piekarnika skrop ją sokiem z cytryny i posyp świeżymi ziołami. Tak przygotowany łosoś stanowi już pełne danie, ale dobrze będzie smakował, jeśli podasz go z dodatkiem świeżej, chrupiącej sałaty polanej oliwą albo delikatnym dressingiem.