Łosoś zapiekany na warzywach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

425 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

297 osób wydrukowało

Pobierz pdf

300 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

0.5 sztuki

3 łyżki

1 szczypta

10 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety przypraw i obsmaż na oliwie z obu stron na złoty kolor (po 2 minuty z każdej strony). Zdejmij z patelni. Przygotuj bulion - Bulion na włoszczyźnie Knorr rozpuść w 500 ml wrzącej wody.

Krok 2

Ziemniaki obierz i pokrój w talarki, szparagi oczyść i pokrój na 4 cm kawałki. W takie same kawałki pokrój selera. Cebulę pokrój w piórka, przesmaż na rozgrzanej oliwie, dodaj pozostałe warzywa i smaż razem na mocnym przez 3 minuty.

Krok 3

Usmażone warzywa wyłóż do naczynia żaroodpornego, wlej przygotowany wywar.

Krok 4

Filety ułóż na warzywach, naczynie przykryj, wstaw do piekarnika i zapiekaj w temp. 200°C przez 15 minut. Przed podaniem rybę skrop sokiem z cytryny i posyp pieprzem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast łososia możesz użyć innej ryby.

9

Opinie o przepisie

  • Maria Gratza

    Maria Gratza

    przynajmniej raz w tygodniu musi byc robione smacznego dla wszystkich ,polecam sprobowac zrobic

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bolo Bolobolo

    Bolo Bolobolo

    Dobre było

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bolo Bolobolo

    Bolo Bolobolo

    Muszę sprobowac

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Konrad Kapuscinski

    Konrad Kapuscinski

    świetny przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bolo Bolobolo

    Bolo Bolobolo

    Cała rodzina się zajadała

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sirek Mobilny

    Sirek Mobilny

    smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • kuba kuba

    kuba kuba

    przepyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogumiła Cynarzewska

    Bogumiła Cynarzewska

    ziemniaki trochę dłużej ale pyszne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irek Krysa

    Irek Krysa

    15 minut dla ziemniaków to za mało.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś zapiekany na warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś zapiekany na warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś zapiekany na warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś zapiekany na warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś zapiekany na warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś zapiekany na warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś zapiekany na warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Bulion na włoszczyźnie Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Bulion na włoszczyźnie Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łosoś zapiekany na warzywachŁosoś zapiekany na warzywach

Łosoś to ryba bardzo popularna. Prosta w przygotowaniu, o zwartym i smacznym mięsie. Wybierając ją, zwróć uwagę na jej kolor – powinien być dość blady, naturalny. Dzikie łososie nie są tak intensywnie różowe jak hodowlane. Jest dużo sposobów na przygotowanie tej ryby. Smaczna jest zarówno smażona, jak i pieczona. Jeśli lubisz ryby z pieca, zapiecz łososia z warzywami. Pokrój w kostkę ziemniaki, selera naciowego oraz szparagi. Z tych ostatnich usuń zdrewniałe końcówki – najlepiej je odłamać. Dobre będą zarówno białe, jak i zielone. Podsmaż warzywa na mocnym ogniu, a następnie zapiecz razem z łososiem. Do potrawy nadawać się będzie np. polędwica. Smaczna będzie również, jeśli zrobisz ją z dodatkiem innej ryby, na przykład dorsza lub halibuta. Po wyjęciu z piekarnika skrop ją sokiem z cytryny i posyp świeżymi ziołami. Tak przygotowany łosoś stanowi już pełne danie, ale dobrze będzie smakował, jeśli podasz go z dodatkiem świeżej, chrupiącej sałaty polanej oliwą albo delikatnym dressingiem.