Łosoś słodko-kwaśny z kolendrą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łosoś słodko-kwaśny z kolendrą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

61 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

60 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 łyżeczka

1 pęczek

1 łyżka

1 łyżka

1 sztuka

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szczypiorek i kolendrę posiekaj.

Krok 2

W miseczce połącz cukier z sosem rybnym i sokiem z cytryny, aż się rozpuści.

Krok 3

Następnie dodaj przyprawę Knorr.

Krok 4

Rybę połóż w naczyniu żaroodpornym i posmaruj marynatą.

Krok 5

Łososia piecz przez 15 minut w 160 °C.

Krok 6

Po tym czasie posyp wierzch ryby sporą ilością posiekanego szczypioru i kolendry. Podawaj z ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś słodko-kwaśny z kolendrą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś słodko-kwaśny z kolendrą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś słodko-kwaśny z kolendrą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś słodko-kwaśny z kolendrą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś słodko-kwaśny z kolendrą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś słodko-kwaśny z kolendrą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś słodko-kwaśny z kolendrą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś słodko-kwaśny z kolendrą  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łosoś słodko-kwaśny z kolendrą Łosoś słodko-kwaśny z kolendrą

Łosoś będzie dobrym wyborem na obiad bądź kolację, a przygotowany według tego przepisu, w wersji słodko-kwaśnej z kolendrą, sprawdzi się też na uroczysty posiłek. Wyborny smak zapewnia mu marynata, która łączy w sobie orientalny sos rybny, brązowy cukier i przełamujący wszystkie smaki kwaśny sok z cytryny. Dodaj też nieco uniwersalnej przyprawy, aby odpowiednio dopełnić całość. Zamarynowany w takim sosie łosoś będzie wyjątkowo soczysty i delikatny. Do przyrządzenia potrawy wykorzystaj filety albo dzwonka z łososia – piecz je, niezbyt długo trzymając w piekarniku, ponieważ ich mięso jest bardzo delikatne. Przed podaniem koniecznie posyp potrawę dużą ilością szczypiorku oraz kolendry, które urozmaicą jej smak i wygląd. Łososia słodko-kwaśnego z kolendrą podawaj z dodatkiem cząstek cytryny lub limonki, z ryżem albo kuskusem – pasować będzie też bukiet zielonych sałat z oliwą albo sosem winegret. Przyrządź tę wyśmienitą potrawę, jeśli masz ochotę na smaczne, a jednocześnie szybkie danie. Do dzieła!