Łosoś słodko-kwaśny z kolendrą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łosoś słodko-kwaśny z kolendrą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

65 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

74 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 łyżeczka

1 pęczek

1 łyżka

1 łyżka

1 sztuka

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szczypiorek i kolendrę posiekaj.

Krok 2

W miseczce połącz cukier z sosem rybnym i sokiem z cytryny, aż się rozpuści.

Krok 3

Następnie dodaj przyprawę Knorr.

Krok 4

Rybę połóż w naczyniu żaroodpornym i posmaruj marynatą.

Krok 5

Łososia piecz przez 15 minut w 160 °C.

Krok 6

Po tym czasie posyp wierzch ryby sporą ilością posiekanego szczypioru i kolendry. Podawaj z ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś słodko-kwaśny z kolendrą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś słodko-kwaśny z kolendrą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś słodko-kwaśny z kolendrą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś słodko-kwaśny z kolendrą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś słodko-kwaśny z kolendrą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś słodko-kwaśny z kolendrą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś słodko-kwaśny z kolendrą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś słodko-kwaśny z kolendrą  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łosoś słodko-kwaśny z kolendrą Łosoś słodko-kwaśny z kolendrą

Łosoś będzie dobrym wyborem na obiad bądź kolację, a przygotowany według tego przepisu, w wersji słodko-kwaśnej z kolendrą, sprawdzi się też na uroczysty posiłek. Wyborny smak zapewnia mu marynata, która łączy w sobie orientalny sos rybny, brązowy cukier i przełamujący wszystkie smaki kwaśny sok z cytryny. Dodaj też nieco uniwersalnej przyprawy, aby odpowiednio dopełnić całość. Zamarynowany w takim sosie łosoś będzie wyjątkowo soczysty i delikatny. Do przyrządzenia potrawy wykorzystaj filety albo dzwonka z łososia – piecz je, niezbyt długo trzymając w piekarniku, ponieważ ich mięso jest bardzo delikatne. Przed podaniem koniecznie posyp potrawę dużą ilością szczypiorku oraz kolendry, które urozmaicą jej smak i wygląd. Łososia słodko-kwaśnego z kolendrą podawaj z dodatkiem cząstek cytryny lub limonki, z ryżem albo kuskusem – pasować będzie też bukiet zielonych sałat z oliwą albo sosem winegret. Przyrządź tę wyśmienitą potrawę, jeśli masz ochotę na smaczne, a jednocześnie szybkie danie. Do dzieła!