Łosoś słodko-kwaśny z kolendrą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łosoś słodko-kwaśny z kolendrą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
65 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

77 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 łyżeczka

1 pęczek

1 łyżka

1 łyżka

1 sztuka

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szczypiorek i kolendrę posiekaj.

Krok 2

W miseczce połącz cukier z sosem rybnym i sokiem z cytryny, aż się rozpuści.

Krok 3

Następnie dodaj przyprawę Knorr.

Krok 4

Rybę połóż w naczyniu żaroodpornym i posmaruj marynatą.

Krok 5

Łososia piecz przez 15 minut w 160 °C.

Krok 6

Po tym czasie posyp wierzch ryby sporą ilością posiekanego szczypioru i kolendry. Podawaj z ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś słodko-kwaśny z kolendrą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś słodko-kwaśny z kolendrą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś słodko-kwaśny z kolendrą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś słodko-kwaśny z kolendrą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś słodko-kwaśny z kolendrą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś słodko-kwaśny z kolendrą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś słodko-kwaśny z kolendrą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś słodko-kwaśny z kolendrą  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łosoś słodko-kwaśny z kolendrą Łosoś słodko-kwaśny z kolendrą

Łosoś będzie dobrym wyborem na obiad bądź kolację, a przygotowany według tego przepisu, w wersji słodko-kwaśnej z kolendrą, sprawdzi się też na uroczysty posiłek. Wyborny smak zapewnia mu marynata, która łączy w sobie orientalny sos rybny, brązowy cukier i przełamujący wszystkie smaki kwaśny sok z cytryny. Dodaj też nieco uniwersalnej przyprawy, aby odpowiednio dopełnić całość. Zamarynowany w takim sosie łosoś będzie wyjątkowo soczysty i delikatny. Do przyrządzenia potrawy wykorzystaj filety albo dzwonka z łososia – piecz je, niezbyt długo trzymając w piekarniku, ponieważ ich mięso jest bardzo delikatne. Przed podaniem koniecznie posyp potrawę dużą ilością szczypiorku oraz kolendry, które urozmaicą jej smak i wygląd. Łososia słodko-kwaśnego z kolendrą podawaj z dodatkiem cząstek cytryny lub limonki, z ryżem albo kuskusem – pasować będzie też bukiet zielonych sałat z oliwą albo sosem winegret. Przyrządź tę wyśmienitą potrawę, jeśli masz ochotę na smaczne, a jednocześnie szybkie danie. Do dzieła!