
Składniki
4 sztuki
1 łyżeczka
1 pęczek
1 łyżka
1 łyżka
1 sztuka
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szczypiorek i kolendrę posiekaj.
Krok 2
W miseczce połącz cukier z sosem rybnym i sokiem z cytryny, aż się rozpuści.
Krok 3
Następnie dodaj przyprawę Knorr.
Krok 4
Rybę połóż w naczyniu żaroodpornym i posmaruj marynatą.
Krok 5
Łososia piecz przez 15 minut w 160 °C.
Krok 6
Po tym czasie posyp wierzch ryby sporą ilością posiekanego szczypioru i kolendry. Podawaj z ryżem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuŚwieże truskawki pojawiają się na straganach na przełomie maja i czerwca. Czerwone, słodkie, soczyste i pachnące latem owoce są prawdziwą gratką dla wielu smakoszy.
Czytaj więcejBób to smaczne i coraz bardziej popularne warzywo, które warto dodawać do wielu dań i jeść niezależnie od pory roku. Jak ugotować bób i z czym go podawać? Sprawdź!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Łosoś słodko-kwaśny z kolendrą
Łosoś będzie dobrym wyborem na obiad bądź kolację, a przygotowany według tego przepisu, w wersji słodko-kwaśnej z kolendrą, sprawdzi się też na uroczysty posiłek. Wyborny smak zapewnia mu marynata, która łączy w sobie orientalny sos rybny, brązowy cukier i przełamujący wszystkie smaki kwaśny sok z cytryny. Dodaj też nieco uniwersalnej przyprawy, aby odpowiednio dopełnić całość. Zamarynowany w takim sosie łosoś będzie wyjątkowo soczysty i delikatny. Do przyrządzenia potrawy wykorzystaj filety albo dzwonka z łososia – piecz je, niezbyt długo trzymając w piekarniku, ponieważ ich mięso jest bardzo delikatne. Przed podaniem koniecznie posyp potrawę dużą ilością szczypiorku oraz kolendry, które urozmaicą jej smak i wygląd. Łososia słodko-kwaśnego z kolendrą podawaj z dodatkiem cząstek cytryny lub limonki, z ryżem albo kuskusem – pasować będzie też bukiet zielonych sałat z oliwą albo sosem winegret. Przyrządź tę wyśmienitą potrawę, jeśli masz ochotę na smaczne, a jednocześnie szybkie danie. Do dzieła!