
Składniki
4 sztuki
1 łyżeczka
1 pęczek
1 łyżka
1 łyżka
1 sztuka
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szczypiorek i kolendrę posiekaj.
Krok 2
W miseczce połącz cukier z sosem rybnym i sokiem z cytryny, aż się rozpuści.
Krok 3
Następnie dodaj przyprawę Knorr.
Krok 4
Rybę połóż w naczyniu żaroodpornym i posmaruj marynatą.
Krok 5
Łososia piecz przez 15 minut w 160 °C.
Krok 6
Po tym czasie posyp wierzch ryby sporą ilością posiekanego szczypioru i kolendry. Podawaj z ryżem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Łosoś słodko-kwaśny z kolendrą
Łosoś będzie dobrym wyborem na obiad bądź kolację, a przygotowany według tego przepisu, w wersji słodko-kwaśnej z kolendrą, sprawdzi się też na uroczysty posiłek. Wyborny smak zapewnia mu marynata, która łączy w sobie orientalny sos rybny, brązowy cukier i przełamujący wszystkie smaki kwaśny sok z cytryny. Dodaj też nieco uniwersalnej przyprawy, aby odpowiednio dopełnić całość. Zamarynowany w takim sosie łosoś będzie wyjątkowo soczysty i delikatny. Do przyrządzenia potrawy wykorzystaj filety albo dzwonka z łososia – piecz je, niezbyt długo trzymając w piekarniku, ponieważ ich mięso jest bardzo delikatne. Przed podaniem koniecznie posyp potrawę dużą ilością szczypiorku oraz kolendry, które urozmaicą jej smak i wygląd. Łososia słodko-kwaśnego z kolendrą podawaj z dodatkiem cząstek cytryny lub limonki, z ryżem albo kuskusem – pasować będzie też bukiet zielonych sałat z oliwą albo sosem winegret. Przyrządź tę wyśmienitą potrawę, jeśli masz ochotę na smaczne, a jednocześnie szybkie danie. Do dzieła!