Łosoś w sosie koperkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl

Łosoś w sosie koperkowym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

62

1219 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1258 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1490 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 sztuka

250 gramów

2 łyżki

1 sztuka

1 pęczek

0.5 litra

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj sos: Kostkę bulionową drobiową Knorr rozpuść w 1/2 litrze wody i mąki, zagotuj. Dodaj pieprz, odrobinę soli, śmietanę, mąkę oraz koperek. Gotuj do momentu, gdy sos zgęstnieje, nieustannie mieszając (by nie powstały grudki).

Łosoś w sosie koperkowym - Krok 1

Krok 2

Łososia umyj, posól, posyp pieprzem i skrop sokiem z cytryny, po czym odstaw na 40 minut do lodówki.

Łosoś w sosie koperkowym - Krok 2

Krok 3

Następnie usmaż łososia na maśle, włóż do szklanego naczynia i polej sosem. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Łosoś w sosie koperkowym - Krok 3
2

Opinie o przepisie

  • Marek Pałosz

    Marek Pałosz , 05.01.2020

    polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Majewska

    Halina Majewska , 27.04.2019

    bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łosoś w sosie koperkowymŁosoś w sosie koperkowym

Mięso łososia jest bardzo chętnie wykorzystywane do wielu potraw np.: makaronów i sałatek. Głównie dlatego, że jest bardzo delikatne ma mało ości i świetnie komponuje z wieloma składnikami. Na obiad doskonale sprawdzi się łosoś w sosie koperkowym. Filet z łososia możesz kupić świeży lub mrożony. Warto zwrócić uwagę na to, żeby ryba nie miała wysuszonych brzegów, co sugerować może że jest nieświeżą lub nieprawidłowo przechowywana. Staraj się wybierać kawałki średniej wielkości, z przedniej części ryby. W przypadku tego dania niezwykle ważny jest sos, który podkreśla walory smakowe ryby, neutralizując przy okazji jej zapach. Rybę smaż na maśle, dzięki czemu będzie ona delikatnie chrupiąca i zyska piękny kolor. Tak przygotowane filety możesz podawać jako dodatek do sałatki lub w zestawie z ryżem, czy też ziemniakami i surówką.