Łosoś w sosie śmietanowo-koperkowym: przepis | Przepisy.pl pixel

Łosoś w sosie koperkowym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

98

1671 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1584 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2488 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 sztuka

250 gramów

2 łyżki

1 sztuka

1 pęczek

0.5 litra

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj sos: Kostkę bulionową drobiową Knorr rozpuść w 1/2 litrze wody i mąki, zagotuj. Dodaj pieprz, odrobinę soli, śmietanę oraz koperek. Gotuj do momentu, gdy sos zgęstnieje, nieustannie mieszając (by nie powstały grudki).

Łosoś w sosie koperkowym - Krok 1

Krok 2

Łososia umyj, posól, posyp pieprzem i skrop sokiem z cytryny, po czym odstaw na 40 minut do lodówki.

Łosoś w sosie koperkowym - Krok 2

Krok 3

Następnie usmaż łososia na maśle, włóż do szklanego naczynia i polej sosem. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Łosoś w sosie koperkowym - Krok 3
8

Opinie o przepisie

  • MargoM

    MargoM , 29.09.2023

    Ja polecam, zamiast smażenia na maśle, zblanszowanie łososia na parze, następnie przełożenie do naczynia żaroodpornego, dobrze wysmarowanego masłem, zalanie kawałków łososia sosem koperkowym i wstawienie do piekarnika (temp. ok. 130-140 st. C) na ok. 20 minut. Jest pyszny :-), a w domu nie ma zapachu smażenia i masło zawsze będzie swieże.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patka

    Patka , 11.08.2022

    Jaka śmietana?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Sys

    Sys , 11.01.2022

    To kiedy tą mąkę mam dodać? 2 razy jest informacja w przepisie

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Dominika Gucwa

    Dominika Gucwa , 30.12.2021

    TAK. Do gotującego się sosu dodaję sok z połówki pomarańczy. W ten sposób zyskuje bardziej nieoczywisty oraz intrygujący smak i aromat przywodzący na myśl podróż do egzotycznego kraju.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Pałosz

    Marek Pałosz , 05.01.2020

    polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Majewska

    Halina Majewska , 27.04.2019

    bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łosoś w sosie koperkowymŁosoś w sosie koperkowym

Mięso łososia jest bardzo chętnie wykorzystywane do wielu potraw np. makaronów i sałatek. Skąd bierze się jego popularność? To połączenie kilku czynników: delikatnego smaku, małej ilości ości oraz wszechstronności, bowiem ryba świetnie komponuje się z wieloma składnikami. Tym razem odchodzimy od kulinarnego miszmaszu. Łosoś w sosie śmietanowo-koperkowym to danie, które potrzebuje tylko kilku, ale za to precyzyjnie dobranych dodatków.

Dla kogo?

W przypadku łososia z sosem koperkowym niezwykle ważny jest sos, który podkreśla walory smakowe ryby, neutralizując przy okazji jej zapach. Przepis na łososia w sosie koperkowym dedykujemy więc tym smakoszom, którzy twierdzą, że nie jadają ryb ze względu na ich specyficzny smak i aromat. Rybę smaż na maśle, dzięki czemu będzie ona delikatnie chrupiąca i zyska piękny kolor.

Na jaką okazję?

Na obiad doskonale sprawdzi się łosoś w sosie koperkowym. Filet z łososia możesz kupić świeży lub mrożony – zdecyduj w zależności od tego, jak ci wygodniej. Zamierzasz przyrządzić go od razu po powrocie ze sklepu czy może czekasz na weekend, żeby poszaleć w kuchni?

Czy wiesz, że?

Przygotowując przepis na łososia w sosie, warto zwrócić uwagę na to, żeby ryba nie miała wysuszonych brzegów, co sugerować może, że jest nieświeża lub nieprawidłowo przechowywana. Do zrobienia łososia z sosem koperkowym staraj się wybierać kawałki średniej wielkości z przedniej części ryby.

Dla urozmaicenia:

Tak przygotowane filety łososia w sosie możesz podawać jako dodatek do sałatki lub w zestawie z ryżem, czy też ziemniakami i surówką. Sos koperkowy do łososia fantastycznie komponuje się także z pieczonymi szparagami, brokułami oraz jajkami.