Łosoś w sosie koperkowym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

57

1179 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1227 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1428 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

250 gramów

2 łyżki

1 sztuka

1 pęczek

0.5 litra

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj sos: Kostkę bulionową drobiową Knorr rozpuść w 1/2 litrze wody i mąki, zagotuj. Dodaj pieprz, odrobinę soli, śmietanę, mąkę oraz koperek. Gotuj do momentu, gdy sos zgęstnieje, nieustannie mieszając (by nie powstały grudki).

Łosoś w sosie koperkowym - Krok 1

Krok 2

Łososia umyj, posól, posyp pieprzem i skrop sokiem z cytryny, po czym odstaw na 40 minut do lodówki.

Łosoś w sosie koperkowym - Krok 2

Krok 3

Następnie usmaż łososia na maśle, włóż do szklanego naczynia i polej sosem. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Łosoś w sosie koperkowym - Krok 3
2

Opinie o przepisie

  • Marek Pałosz

    Marek Pałosz

    polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Majewska

    Halina Majewska

    bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łosoś w sosie koperkowymŁosoś w sosie koperkowym

Mięso łososia jest bardzo chętnie wykorzystywane do wielu potraw np.: makaronów i sałatek. Głównie dlatego, że jest bardzo delikatne ma mało ości i świetnie komponuje z wieloma składnikami. Na obiad doskonale sprawdzi się łosoś w sosie koperkowym. Filet z łososia możesz kupić świeży lub mrożony. Warto zwrócić uwagę na to, żeby ryba nie miała wysuszonych brzegów, co sugerować może że jest nieświeżą lub nieprawidłowo przechowywana. Staraj się wybierać kawałki średniej wielkości, z przedniej części ryby. W przypadku tego dania niezwykle ważny jest sos, który podkreśla walory smakowe ryby, neutralizując przy okazji jej zapach. Rybę smaż na maśle, dzięki czemu będzie ona delikatnie chrupiąca i zyska piękny kolor. Tak przygotowane filety możesz podawać jako dodatek do sałatki lub w zestawie z ryżem, czy też ziemniakami i surówką.