Pieczony łosoś w papilotach z warzywami i nutą wędzonki
łatwe
38 osób zapisało

Składniki
600 gramów
4 łyżeczki
4 łyżki
1 pęczek
10 sztuk
1 sztuka
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
2 sztuki
4 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W miseczce połącz masło, posiekaną natkę pietruszki, posiekany czosnek, dodaj sól i pieprz do smaku – całość wyrób na gładką masę, przełóż na pergamin lub folię spożywczą, uformuj wałeczek średnicy ok. 2-3 cm i włóż do lodówki.

Krok 2
Łososia podziel na 4 równe filety. Oprósz je otartą skórką z cytryny i posyp Przyprawą Smokey Knorr. Skrop oliwą i natrzyj każdy kawałek ryby.

Krok 3
Cukinię oraz marchewkę pokrój na długie, cienkie paseczki – warzywne spaghetti. Przełóż do miski, dodaj pokrojoną bazylię, sól i pieprz i wymieszaj.

Krok 4
Przygotuj cztery nieduże arkusze pergaminu do pieczenia oraz dratwę. Na każdy kawałek papieru nałóż porcję warzyw oraz kawałek ryby.

Krok 5
Masło pokrój na talarki grubości 1 cm i połóż po 2 kawałki na każdy filet. Każdą porcję zawiń, jak cukierka, a boki zwiąż dratwą.

Krok 6
„Cukierki” włóż do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez 12 minut. Gotowe porcje ryby wyłóż na talerze, rozwiń z pergaminu i podawaj.


Dobra rada:
Doskonałym dodatkiem do takiej ryby będzie chrupiąca, ziołowa bagietka. A w okresie letnim taką rybę przygotuj na domowym grillu – jednak zamiast pergaminu użyj aluminiowej folii.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa z papryką wędzoną Knorr grubo mielona
Więcej przepisów z użyciem tego produktuKutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczony łosoś w papilotach z warzywami i nutą wędzonki
Pieczony łosoś w papilotach z warzywami to propozycja na każdą porę roku! Latem wykorzystajcie grill, a zimą wystarczy piekarnik. Obie wersje smakują idealnie. Miłośnicy ryb, a w szczególności łososia, nie będą zawiedzeni. Warzywa, delikatny posmak wędzonki oraz kruche mięso łososia to doskonałe połączenie, które sprawdzi się zawsze! Warto wspomnieć, iż przygotowanie tej potrawy zajmie wam nie więcej niż 45 minut. Zatem: czas start!
Dla kogo?
Dla każdego miłośnika rybnych dań, serwowanych z grilla lub z piekarnika.
Na jaką okazję?
Przede wszystkim na imprezę! Pieczony łosoś w papilotach z warzywami to również doskonała propozycja na wykwintny obiad w rodzinnym gronie oraz uroczystą kolację.
Czy wiesz, że?
Aby mięso łososia zachowało swą delikatną strukturę, nie powinno być zbyt długo poddawane działaniu wysokiej temperatury. Kluczowy jest nie tylko czas pieczenia lub smażenia, ale także stopień rozgrzania piekarnika.
Dla urozmaicenia:
Łosoś w papilotach doskonale komponuje się z chrupiącą bagietką, którą wzbogać masłem ziołowym.