Pieczony łosoś w papilotach z warzywami i nutą wędzonki
łatwe
42 osoby zapisały

Składniki
600 gramów
4 łyżeczki
4 łyżki
1 pęczek
10 sztuk
1 sztuka
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
2 sztuki
4 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W miseczce połącz masło, posiekaną natkę pietruszki, posiekany czosnek, dodaj sól i pieprz do smaku – całość wyrób na gładką masę, przełóż na pergamin lub folię spożywczą, uformuj wałeczek średnicy ok. 2-3 cm i włóż do lodówki.

Krok 2
Łososia podziel na 4 równe filety. Oprósz je otartą skórką z cytryny i posyp Przyprawą Smokey Knorr. Skrop oliwą i natrzyj każdy kawałek ryby.

Krok 3
Cukinię oraz marchewkę pokrój na długie, cienkie paseczki – warzywne spaghetti. Przełóż do miski, dodaj pokrojoną bazylię, sól i pieprz i wymieszaj.

Krok 4
Przygotuj cztery nieduże arkusze pergaminu do pieczenia oraz dratwę. Na każdy kawałek papieru nałóż porcję warzyw oraz kawałek ryby.

Krok 5
Masło pokrój na talarki grubości 1 cm i połóż po 2 kawałki na każdy filet. Każdą porcję zawiń, jak cukierka, a boki zwiąż dratwą.

Krok 6
„Cukierki” włóż do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez 12 minut. Gotowe porcje ryby wyłóż na talerze, rozwiń z pergaminu i podawaj.


Dobra rada:
Doskonałym dodatkiem do takiej ryby będzie chrupiąca, ziołowa bagietka. A w okresie letnim taką rybę przygotuj na domowym grillu – jednak zamiast pergaminu użyj aluminiowej folii.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa z papryką wędzoną Knorr grubo mielona
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczony łosoś w papilotach z warzywami i nutą wędzonki
Pieczony łosoś w papilotach z warzywami to propozycja na każdą porę roku! Latem wykorzystajcie grill, a zimą wystarczy piekarnik. Obie wersje smakują idealnie. Miłośnicy ryb, a w szczególności łososia, nie będą zawiedzeni. Warzywa, delikatny posmak wędzonki oraz kruche mięso łososia to doskonałe połączenie, które sprawdzi się zawsze! Warto wspomnieć, iż przygotowanie tej potrawy zajmie wam nie więcej niż 45 minut. Zatem: czas start!
Dla kogo?
Dla każdego miłośnika rybnych dań, serwowanych z grilla lub z piekarnika.
Na jaką okazję?
Przede wszystkim na imprezę! Pieczony łosoś w papilotach z warzywami to również doskonała propozycja na wykwintny obiad w rodzinnym gronie oraz uroczystą kolację.
Czy wiesz, że?
Aby mięso łososia zachowało swą delikatną strukturę, nie powinno być zbyt długo poddawane działaniu wysokiej temperatury. Kluczowy jest nie tylko czas pieczenia lub smażenia, ale także stopień rozgrzania piekarnika.
Dla urozmaicenia:
Łosoś w papilotach doskonale komponuje się z chrupiącą bagietką, którą wzbogać masłem ziołowym.