Pieczony łosoś w papilotach z warzywami i nutą wędzonki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony łosoś w papilotach z warzywami i nutą wędzonki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

14 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

38 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

4 łyżeczki

4 łyżki

1 pęczek

10 sztuk

1 sztuka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

2 sztuki

4 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W miseczce połącz masło, posiekaną natkę pietruszki, posiekany czosnek, dodaj sól i pieprz do smaku – całość wyrób na gładką masę, przełóż na pergamin lub folię spożywczą, uformuj wałeczek średnicy ok. 2-3 cm i włóż do lodówki.

Pieczony łosoś w papilotach z warzywami i nutą wędzonki - Krok 1

Krok 2

Łososia podziel na 4 równe filety. Oprósz je otartą skórką z cytryny i posyp Przyprawą Smokey Knorr. Skrop oliwą i natrzyj każdy kawałek ryby.

Pieczony łosoś w papilotach z warzywami i nutą wędzonki - Krok 2

Krok 3

Cukinię oraz marchewkę pokrój na długie, cienkie paseczki – warzywne spaghetti. Przełóż do miski, dodaj pokrojoną bazylię, sól i pieprz i wymieszaj.

Pieczony łosoś w papilotach z warzywami i nutą wędzonki - Krok 3

Krok 4

Przygotuj cztery nieduże arkusze pergaminu do pieczenia oraz dratwę. Na każdy kawałek papieru nałóż porcję warzyw oraz kawałek ryby.

Pieczony łosoś w papilotach z warzywami i nutą wędzonki - Krok 4

Krok 5

Masło pokrój na talarki grubości 1 cm i połóż po 2 kawałki na każdy filet. Każdą porcję zawiń, jak cukierka, a boki zwiąż dratwą.

Pieczony łosoś w papilotach z warzywami i nutą wędzonki - Krok 5

Krok 6

„Cukierki” włóż do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez 12 minut. Gotowe porcje ryby wyłóż na talerze, rozwiń z pergaminu i podawaj.

Pieczony łosoś w papilotach z warzywami i nutą wędzonki - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Doskonałym dodatkiem do takiej ryby będzie chrupiąca, ziołowa bagietka. A w okresie letnim taką rybę przygotuj na domowym grillu – jednak zamiast pergaminu użyj aluminiowej folii.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony łosoś w papilotach z warzywami i nutą wędzonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony łosoś w papilotach z warzywami i nutą wędzonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony łosoś w papilotach z warzywami i nutą wędzonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony łosoś w papilotach z warzywami i nutą wędzonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony łosoś w papilotach z warzywami i nutą wędzonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony łosoś w papilotach z warzywami i nutą wędzonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony łosoś w papilotach z warzywami i nutą wędzonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony łosoś w papilotach z warzywami i nutą wędzonki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony łosoś w papilotach z warzywami i nutą wędzonkiPieczony łosoś w papilotach z warzywami i nutą wędzonki

Pieczony łosoś w papilotach z warzywami to propozycja na każdą porę roku! Latem wykorzystajcie grill, a zimą wystarczy piekarnik. Obie wersje smakują idealnie. Miłośnicy ryb, a w szczególności łososia, nie będą zawiedzeni. Warzywa, delikatny posmak wędzonki oraz kruche mięso łososia to doskonałe połączenie, które sprawdzi się zawsze! Warto wspomnieć, iż przygotowanie tej potrawy zajmie wam nie więcej niż 45 minut. Zatem: czas start!

Dla kogo?

Dla każdego miłośnika rybnych dań, serwowanych z grilla lub z piekarnika.

Na jaką okazję?

Przede wszystkim na imprezę! Pieczony łosoś w papilotach z warzywami to również doskonała propozycja na wykwintny obiad w rodzinnym gronie oraz uroczystą kolację.

Czy wiesz, że?

Aby mięso łososia zachowało swą delikatną strukturę, nie powinno być zbyt długo poddawane działaniu wysokiej temperatury. Kluczowy jest nie tylko czas pieczenia lub smażenia, ale także stopień rozgrzania piekarnika.

Dla urozmaicenia:

Łosoś w papilotach doskonale komponuje się z chrupiącą bagietką, którą wzbogać masłem ziołowym.