Pieczeń drobiowa z jajkiem i boczkiem wędzonym przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pieczeń drobiowa z jajkiem i boczkiem wędzonym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

205 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

413 osób wydrukowało

Pobierz pdf

556 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

4 sztuki

1 opakowanie

1 łyżka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1 łyżka

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

25 plastrów

1 sztuka

100 mililitrów

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Trzy Jajka ugotuj na twardo i obierz. Bułkę namocz w mleku i odciśnij. Cebulę oraz czosnek posiekaj i zeszklij na oleju.

Pieczeń drobiowa z jajkiem i boczkiem wędzonym - Krok 1

Krok 2

Mielone mięso przełóż do miski, dodaj jajko oraz przyprawy – paprykę słodką i ostrą, gałkę muszkatołową, majeranek oraz usmażoną cebulę i czosnek.

Pieczeń drobiowa z jajkiem i boczkiem wędzonym - Krok 2

Krok 3

Dodaj również przyprawę do mięsa mielonego Knorr i odciśniętą kajzerkę – wszystko dokładnie wymieszaj i wyrób jednolitą masę. Masę dopraw do smaku.

Pieczeń drobiowa z jajkiem i boczkiem wędzonym - Krok 3

Krok 4

Na blacie rozłóż arkusz pergaminu – rozłóż na papierze plastry boczku tak, aby lekko zachodziły na siebie. Pergamin w takiej postaci przełóż do formy do pieczenia, np. keksówki – plastry boczku powinny wystawać na zewnątrz.

Pieczeń drobiowa z jajkiem i boczkiem wędzonym - Krok 4

Krok 5

Mięsną masę wyłóż do formy z pergaminem i boczkiem – do środka powtykaj ugotowane jajka i przykryj je mięsną masą. Wierzch pieczeni przykryj plastrami boczku i pergaminem. Pieczeń wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez ok. 1 godzinę. Po upieczeniu wystudź, wyjmij z formy i pokrój w centymetrowej grubości plastry.

Pieczeń drobiowa z jajkiem i boczkiem wędzonym - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast mięsa drobiowego możesz oczywiście użyć innego rodzaju mięsa, np. wieprzowego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczeń drobiowa z jajkiem i boczkiem wędzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczeń drobiowa z jajkiem i boczkiem wędzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczeń drobiowa z jajkiem i boczkiem wędzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczeń drobiowa z jajkiem i boczkiem wędzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczeń drobiowa z jajkiem i boczkiem wędzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczeń drobiowa z jajkiem i boczkiem wędzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczeń drobiowa z jajkiem i boczkiem wędzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Piankowa pychotka
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczeń drobiowa z jajkiem i boczkiem wędzonymPieczeń drobiowa z jajkiem i boczkiem wędzonym

Święta to czas radości, odpoczynku i dobrego jedzenia. W tym okresie idą w ruch przepisy trzymane na specjalne okazje. Jeśli biesiada, to na bogato! Widowiskowa pieczeń drobiowa z jajkiem i boczkiem wędzonym doskonale wpisuje się w klimat rozpieszczania kubków smakowych.

Dla kogo?

Na co dzień gotujesz prosto i szybko, więc nareszcie możesz pokazać pełnię swoich kulinarnych możliwości. Dzięki odpowiednio dobranym przyprawom i soczystemu mięsu tytuł mistrza patelni masz w garści.

Na jaką okazję?

Święta, rodzinne uroczystości i jubileusze wymagają szczególnej oprawy. Najlepiej pachnącej pieczenią drobiową z jajkiem, wędzonym boczkiem, majerankiem i gałką muszkatołową. Pamiętaj, że wolny weekend w gronie najbliższych też może być znakomitym pretekstem, by wspólnie zasiąść do pieczeni.

Czy wiesz, że?

Jeśli chodzi o mięso drobiowe, do zmielenia najlepiej wybrać udziec z indyka lub podudzie i pierś z kurczaka. 

Dla urozmaicenia:

Pieczeń będzie smakować równie dobrze z mięsem wieprzowym lub wieprzowo-wołowym. Nie zapominaj o dodatkach! Świeże pieczywo, buraczki, kapusta na gorąco albo knedle pasują do niej jak ulał.