Pieczeń drobiowa z jajkiem i boczkiem wędzonym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

198 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

412 osób wydrukowało

Pobierz pdf

554 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

4 sztuki

1 opakowanie

1 łyżka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1 łyżka

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

25 plastrów

1 sztuka

100 mililitrów

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Trzy Jajka ugotuj na twardo i obierz. Bułkę namocz w mleku i odciśnij. Cebulę oraz czosnek posiekaj i zeszklij na oleju.

Pieczeń drobiowa z jajkiem i boczkiem wędzonym - Krok 1

Krok 2

Mielone mięso przełóż do miski, dodaj jajko oraz przyprawy – paprykę słodką i ostrą, gałkę muszkatołową, majeranek oraz usmażoną cebulę i czosnek.

Pieczeń drobiowa z jajkiem i boczkiem wędzonym - Krok 2

Krok 3

Dodaj również przyprawę do mięsa mielonego Knorr i odciśniętą kajzerkę – wszystko dokładnie wymieszaj i wyrób jednolitą masę. Masę dopraw do smaku.

Pieczeń drobiowa z jajkiem i boczkiem wędzonym - Krok 3

Krok 4

Na blacie rozłóż arkusz pergaminu – rozłóż na papierze plastry boczku tak, aby lekko zachodziły na siebie. Pergamin w takiej postaci przełóż do formy do pieczenia, np. keksówki – plastry boczku powinny wystawać na zewnątrz.

Pieczeń drobiowa z jajkiem i boczkiem wędzonym - Krok 4

Krok 5

Mięsną masę wyłóż do formy z pergaminem i boczkiem – do środka powtykaj ugotowane jajka i przykryj je mięsną masą. Wierzch pieczeni przykryj plastrami boczku i pergaminem. Pieczeń wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez ok. 1 godzinę. Po upieczeniu wystudź, wyjmij z formy i pokrój w centymetrowej grubości plastry.

Pieczeń drobiowa z jajkiem i boczkiem wędzonym - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast mięsa drobiowego możesz oczywiście użyć innego rodzaju mięsa, np. wieprzowego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczeń drobiowa z jajkiem i boczkiem wędzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczeń drobiowa z jajkiem i boczkiem wędzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczeń drobiowa z jajkiem i boczkiem wędzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczeń drobiowa z jajkiem i boczkiem wędzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczeń drobiowa z jajkiem i boczkiem wędzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczeń drobiowa z jajkiem i boczkiem wędzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczeń drobiowa z jajkiem i boczkiem wędzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczeń drobiowa z jajkiem i boczkiem wędzonymPieczeń drobiowa z jajkiem i boczkiem wędzonym

Święta to czas radości, odpoczynku i dobrego jedzenia. W tym okresie idą w ruch przepisy trzymane na specjalne okazje. Jeśli biesiada, to na bogato! Widowiskowa pieczeń drobiowa z jajkiem i boczkiem wędzonym doskonale wpisuje się w klimat rozpieszczania kubków smakowych.

Dla kogo?

Na co dzień gotujesz prosto i szybko, więc nareszcie możesz pokazać pełnię swoich kulinarnych możliwości. Dzięki odpowiednio dobranym przyprawom i soczystemu mięsu tytuł mistrza patelni masz w garści.

Na jaką okazję?

Święta, rodzinne uroczystości i jubileusze wymagają szczególnej oprawy. Najlepiej pachnącej pieczenią drobiową z jajkiem, wędzonym boczkiem, majerankiem i gałką muszkatołową. Pamiętaj, że wolny weekend w gronie najbliższych też może być znakomitym pretekstem, by wspólnie zasiąść do pieczeni.

Czy wiesz, że?

Jeśli chodzi o mięso drobiowe, do zmielenia najlepiej wybrać udziec z indyka lub podudzie i pierś z kurczaka. 

Dla urozmaicenia:

Pieczeń będzie smakować równie dobrze z mięsem wieprzowym lub wieprzowo-wołowym. Nie zapominaj o dodatkach! Świeże pieczywo, buraczki, kapusta na gorąco albo knedle pasują do niej jak ulał.