Pieczeń drobiowa z jajkiem i boczkiem wędzonym
średnie
898 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
4 sztuki
1 opakowanie
1 łyżka
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
1 łyżka
1 sztuka
2 sztuki
25 plastrów
1 sztuka
100 mililitrów
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Trzy Jajka ugotuj na twardo i obierz. Bułkę namocz w mleku i odciśnij. Cebulę oraz czosnek posiekaj i zeszklij na oleju.

Krok 2
Mielone mięso przełóż do miski, dodaj jajko oraz przyprawy – paprykę słodką i ostrą, gałkę muszkatołową, majeranek oraz usmażoną cebulę i czosnek.

Krok 3
Dodaj również przyprawę do mięsa mielonego Knorr i odciśniętą kajzerkę – wszystko dokładnie wymieszaj i wyrób jednolitą masę. Masę dopraw do smaku.

Krok 4
Na blacie rozłóż arkusz pergaminu – rozłóż na papierze plastry boczku tak, aby lekko zachodziły na siebie. Pergamin w takiej postaci przełóż do formy do pieczenia, np. keksówki – plastry boczku powinny wystawać na zewnątrz.

Krok 5
Mięsną masę wyłóż do formy z pergaminem i boczkiem – do środka powtykaj ugotowane jajka i przykryj je mięsną masą. Wierzch pieczeni przykryj plastrami boczku i pergaminem. Pieczeń wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez ok. 1 godzinę. Po upieczeniu wystudź, wyjmij z formy i pokrój w centymetrowej grubości plastry.


Dobra rada:
Zamiast mięsa drobiowego możesz oczywiście użyć innego rodzaju mięsa, np. wieprzowego.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczeń drobiowa z jajkiem i boczkiem wędzonym
Święta to czas radości, odpoczynku i dobrego jedzenia. W tym okresie idą w ruch przepisy trzymane na specjalne okazje. Jeśli biesiada, to na bogato! Widowiskowa pieczeń drobiowa z jajkiem i boczkiem wędzonym doskonale wpisuje się w klimat rozpieszczania kubków smakowych.
Dla kogo?
Na co dzień gotujesz prosto i szybko, więc nareszcie możesz pokazać pełnię swoich kulinarnych możliwości. Dzięki odpowiednio dobranym przyprawom i soczystemu mięsu tytuł mistrza patelni masz w garści.
Na jaką okazję?
Święta, rodzinne uroczystości i jubileusze wymagają szczególnej oprawy. Najlepiej pachnącej pieczenią drobiową z jajkiem, wędzonym boczkiem, majerankiem i gałką muszkatołową. Pamiętaj, że wolny weekend w gronie najbliższych też może być znakomitym pretekstem, by wspólnie zasiąść do pieczeni.
Czy wiesz, że?
Jeśli chodzi o mięso drobiowe, do zmielenia najlepiej wybrać udziec z indyka lub podudzie i pierś z kurczaka.
Dla urozmaicenia:
Pieczeń będzie smakować równie dobrze z mięsem wieprzowym lub wieprzowo-wołowym. Nie zapominaj o dodatkach! Świeże pieczywo, buraczki, kapusta na gorąco albo knedle pasują do niej jak ulał.