Ogórkowa z kartoflami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ogórkowa z kartoflami

Autor: Piotrek

ratingratingratingratingrating

2

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

3 sztuki

1 sztuka

2 szczypty

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżeczka

150 mililitrów

4 sztuki

300 mililitrów

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Porcje rosołową zalać 1,5 litrem zimnej wody, dodać 1 łyżeczkę soli, ziarna ziela angielskiego, liście laurowe i startą marchewkę, pokrojone w kostkę kartofle, dodać bulion na włoszczyźnie i gotować od chwili zagotowania wody 30 minut.

Krok 2

Wyciągnąć porcje rosołowe, oddzielić mięso z nich, pokroić drobniej i przełożyć do zupy do zupy. Dodać słoik przecieru z ogórków kwaszonych, doprawić uniwersalną przyprawą Delikat i gotować ok. 5 minut. Na koniec doprawić pieprzem i wlać śmietanę, doprowadzić do wrzenia, nie trzeba gotować. Zupę przelać do talerzy. Udekorować natką pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ogórkowa z kartoflami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ogórkowa z kartoflami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ogórkowa z kartoflami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ogórkowa z kartoflami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ogórkowa z kartoflami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ogórkowa z kartoflami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ogórkowa z kartoflami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ogórkowa z kartoflami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej