Kurczak tikka masala przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak tikka masala

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

731 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

675 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1057 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

marynata:

200 gramów

1 opakowanie

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżeczka

pozostałe składniki:

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

0.33 szklanki

1 łyżeczka

2 łyżki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj marynatę: wymieszaj jogurt z przyprawą Knorr oraz curry, kuminem, kurkumą, kolendrą i liściem laurowym.

Kurczak tikka masala - Krok 1

Krok 2

Pokrój pierś z kurczaka w kostkę i zanurz w marynacie, po czym odstaw na około 2 godziny do lodówki.

Kurczak tikka masala - Krok 2

Krok 3

Pomidory pokrój w mniejsze części i wymieszaj ze śmietaną. Imbir obierz i zetrzyj na tarce i dodaj do pomidorów.

Kurczak tikka masala - Krok 3

Krok 4

Pokrój cebulę w ćwiartki, paprykę w paski i podsmaż na oliwie. Dodaj chilli i słodką paprykę.

Kurczak tikka masala - Krok 4

Krok 5

Dorzuć kurczaka w marynacie i pomidory ze śmietaną. Duś do momentu, gdy kurczak będzie miękki. Na koniec dodaj garam masalę. Podawaj z ryżem

Kurczak tikka masala - Krok 5
4

Opinie o przepisie

  • Edyta  Afeldt

    Edyta Afeldt , 29.03.2020

    mm mm.... pycha. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mateusz Kraszewski

    Mateusz Kraszewski , 27.02.2017

    do czerwonej dodałem 1 świeża paprykę chilli. Bardzo aromatyczne danie dla lubiących intensywne smaki. Pyszne :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • 88689a90a30b5f6b07ccf8caab1b8b 25912cf3476a9206d428968ca47a6d

    88689a90a30b5f6b07ccf8caab1b8b 25912cf3476a9206d428968ca47a6d , 19.09.2015

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Przemysław Kurowski

    Przemysław Kurowski , 13.05.2015

    bardzo pyszne... polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak tikka masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak tikka masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak tikka masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak tikka masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak tikka masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak tikka masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak tikka masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak tikka masala - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Królowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak tikka masalaKurczak tikka masala

Kurczak tikka masala jest serwowany w restauracjach na całym świecie. Warto jednak podjąć kulinarne wyzwanie i przyrządzić go własnoręcznie, tym bardziej że nie jest to trudne! Jak zrobić tikka masala? Przepis wymaga zastosowania specjalnej mieszanki przypraw, określanych jako garam masala. W jej skład wchodzi między innymi: kolendra, kardamon, chili, czarny pieprz i kmin rzymski. Warto pamiętać, aby przyprawę dodać dopiero pod sam koniec gotowania, dzięki czemu kurczak zyska mocny orientalny aromat. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalne danie, wypróbuj chicken tikka masala. Przepis znajdziesz poniżej. Smacznego!

Dla kogo?

Kurczak jest daniem przeznaczonym dla każdego, kto lubi orientalną kuchnię, pełną aromatycznych przypraw i wyrazistych smaków.

Na jaką okazję?

Kurczak tikka masala sprawdzi się zawsze! Przepis wykorzystacie jako urozmaicenie codziennych obiadów, ale także, kiedy szukacie inspiracji do przygotowania oryginalnego dania na domową imprezę. Co więcej, możecie go łatwo odgrzać, dlatego kurczak tikka masala może być lunchem zabieranym do pracy.

Czy wiesz, że?

Kurczak masala to jedno z najczęściej przyrządzanych dań w Wielkiej Brytanii. Tak, tak, to nie pomyłka. Co więcej, niektórzy twierdzą, że to właśnie Anglicy wpadli na pomysł, aby doprawione orientalnymi przyprawami soczyste kawałki kurczaka zanurzyć w aromatycznym sosie masala.

Dla urozmaicenia:

Kurczaka tikka masala podawaj z ugotowanym na sypko ryżem basmati, znanym ze swojego delikatnego, lekko orzechowego smaku.