Kurczak tikka masala przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak tikka masala

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

708 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

623 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

899 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

marynata:

200 gramów

1 opakowanie

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżeczka

pozostałe składniki:

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

0.33 szklanki

1 łyżeczka

2 łyżki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj marynatę: wymieszaj jogurt z przyprawą Knorr oraz curry, kuminem, kurkumą, kolendrą i liściem laurowym.

Kurczak tikka masala - Krok 1

Krok 2

Pokrój pierś z kurczaka w kostkę i zanurz w marynacie, po czym odstaw na około 2 godziny do lodówki.

Kurczak tikka masala - Krok 2

Krok 3

Pomidory pokrój w mniejsze części i wymieszaj ze śmietaną. Imbir obierz i zetrzyj na tarce i dodaj do pomidorów.

Kurczak tikka masala - Krok 3

Krok 4

Pokrój cebulę w ćwiartki, paprykę w paski i podsmaż na oliwie. Dodaj chilli i słodką paprykę.

Kurczak tikka masala - Krok 4

Krok 5

Dorzuć kurczaka w marynacie i pomidory ze śmietaną. Duś do momentu, gdy kurczak będzie miękki. Na koniec dodaj garam masalę. Podawaj z ryżem

Kurczak tikka masala - Krok 5
4

Opinie o przepisie

  • Edyta  Afeldt

    Edyta Afeldt , 29.03.2020

    mm mm.... pycha. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mateusz “Kraszew” Kraszewski

    Mateusz “Kraszew” Kraszewski , 27.02.2017

    do czerwonej dodałem 1 świeża paprykę chilli. Bardzo aromatyczne danie dla lubiących intensywne smaki. Pyszne :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Sliwinski

    Krzysztof Sliwinski , 19.09.2015

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Przemysław Kurowski

    Przemysław Kurowski , 13.05.2015

    bardzo pyszne... polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak tikka masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak tikka masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak tikka masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak tikka masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak tikka masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak tikka masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak tikka masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak tikka masala - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak tikka masalaKurczak tikka masala

Kurczak tikka masala jest serwowany w restauracjach na całym świecie. Warto jednak podjąć kulinarne wyzwanie i przyrządzić go własnoręcznie. Kurczak tikka masala to jedno z najczęściej przyrządzanych dań w Wielkiej Brytanii. Tak, tak, to nie pomyłka. Co więcej, niektórzy twierdzą, że to właśnie Anglicy wpadli na pomysł, aby doprawione orientalnymi przyprawami soczyste kawałki kurczaka zanurzyć w aromatycznym sosie masala. Szkoda jednak czasu, by debatować nad pochodzeniem kurczaka tikka masala, lepiej przystąpić do działania i podać go na obiad. Garam masalę, czyli mieszankę typowych dla kuchni indyjskiej przypraw, w skład której wchodzi m.in. kolendra, kardamon, chili, czarny pieprz i kmin rzymski, dodaj dopiero pod sam koniec gotowania. Kurczaka tikka masala podawaj z ugotowanym na sypko ryżem basmati, znanym ze swojego delikatnego, lekko orzechowego smaku.