Kurczak tikka masala

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

671 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

582 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

783 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

marynata:

200 gramów

1 opakowanie

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżeczka

pozostałe składniki:

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

0.33 szklanki

1 łyżeczka

2 łyżki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj marynatę: wymieszaj jogurt z przyprawą Knorr oraz curry, kuminem, kurkumą, kolendrą i liściem laurowym.

Kurczak tikka masala - Krok 1

Krok 2

Pokrój pierś z kurczaka w kostkę i zanurz w marynacie, po czym odstaw na około 2 godziny do lodówki.

Kurczak tikka masala - Krok 2

Krok 3

Pomidory pokrój w mniejsze części i wymieszaj ze śmietaną. Imbir obierz i zetrzyj na tarce i dodaj do pomidorów.

Kurczak tikka masala - Krok 3

Krok 4

Pokrój cebulę w ćwiartki, paprykę w paski i podsmaż na oliwie. Dodaj chilli i słodką paprykę.

Kurczak tikka masala - Krok 4

Krok 5

Dorzuć kurczaka w marynacie i pomidory ze śmietaną. Duś do momentu, gdy kurczak będzie miękki. Na koniec dodaj garam masalę. Podawaj z ryżem

Kurczak tikka masala - Krok 5
4

Opinie o przepisie

  • Edyta  Afeldt

    Edyta Afeldt , 29.03.2020

    mm mm.... pycha. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mateusz “Kraszew” Kraszewski

    Mateusz “Kraszew” Kraszewski, 27.02.2017

    do czerwonej dodałem 1 świeża paprykę chilli. Bardzo aromatyczne danie dla lubiących intensywne smaki. Pyszne :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Sliwinski

    Krzysztof Sliwinski, 19.09.2015

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Przemysław Kurowski

    Przemysław Kurowski , 13.05.2015

    bardzo pyszne... polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak tikka masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak tikka masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak tikka masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak tikka masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak tikka masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak tikka masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak tikka masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak tikka masalaKurczak tikka masala

Kurczak tikka masala jest serwowany w restauracjach na całym świecie. Warto jednak podjąć kulinarne wyzwanie i przyrządzić go własnoręcznie. Kurczak tikka masala to jedno z najczęściej przyrządzanych dań w Wielkiej Brytanii. Tak, tak, to nie pomyłka. Co więcej, niektórzy twierdzą, że to właśnie Anglicy wpadli na pomysł, aby doprawione orientalnymi przyprawami soczyste kawałki kurczaka zanurzyć w aromatycznym sosie masala. Szkoda jednak czasu, by debatować nad pochodzeniem kurczaka tikka masala, lepiej przystąpić do działania i podać go na obiad. Garam masalę, czyli mieszankę typowych dla kuchni indyjskiej przypraw, w skład której wchodzi m.in. kolendra, kardamon, chili, czarny pieprz i kmin rzymski, dodaj dopiero pod sam koniec gotowania. Kurczaka tikka masala podawaj z ugotowanym na sypko ryżem basmati, znanym ze swojego delikatnego, lekko orzechowego smaku.