
Składniki
marynata:
200 gramów
1 opakowanie
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 sztuka
1 łyżeczka
pozostałe składniki:
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
0.33 szklanki
1 łyżeczka
2 łyżki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj marynatę: wymieszaj jogurt z przyprawą Knorr oraz curry, kuminem, kurkumą, kolendrą i liściem laurowym.
Krok 2
Pokrój pierś z kurczaka w kostkę i zanurz w marynacie, po czym odstaw na około 2 godziny do lodówki.
Krok 3
Pomidory pokrój w mniejsze części i wymieszaj ze śmietaną. Imbir obierz i zetrzyj na tarce i dodaj do pomidorów.
Krok 4
Pokrój cebulę w ćwiartki, paprykę w paski i podsmaż na oliwie. Dodaj chilli i słodką paprykę.
Krok 5
Dorzuć kurczaka w marynacie i pomidory ze śmietaną. Duś do momentu, gdy kurczak będzie miękki. Na koniec dodaj garam masalę. Podawaj z ryżem
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Kurczak tikka masala
Kurczak tikka masala jest serwowany w restauracjach na całym świecie. Warto jednak podjąć kulinarne wyzwanie i przyrządzić go własnoręcznie, tym bardziej że nie jest to trudne! Jak zrobić tikka masala? Przepis wymaga zastosowania specjalnej mieszanki przypraw, określanych jako garam masala. W jej skład wchodzi między innymi: kolendra, kardamon, chili, czarny pieprz i kmin rzymski. Warto pamiętać, aby przyprawę dodać dopiero pod sam koniec gotowania, dzięki czemu kurczak zyska mocny orientalny aromat. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalne danie, wypróbuj chicken tikka masala. Przepis znajdziesz poniżej. Smacznego!
Dla kogo?
Kurczak jest daniem przeznaczonym dla każdego, kto lubi orientalną kuchnię, pełną aromatycznych przypraw i wyrazistych smaków.
Na jaką okazję?
Kurczak tikka masala sprawdzi się zawsze! Przepis wykorzystacie jako urozmaicenie codziennych obiadów, ale także, kiedy szukacie inspiracji do przygotowania oryginalnego dania na domową imprezę. Co więcej, możecie go łatwo odgrzać, dlatego kurczak tikka masala może być lunchem zabieranym do pracy.
Czy wiesz, że?
Kurczak masala to jedno z najczęściej przyrządzanych dań w Wielkiej Brytanii. Tak, tak, to nie pomyłka. Co więcej, niektórzy twierdzą, że to właśnie Anglicy wpadli na pomysł, aby doprawione orientalnymi przyprawami soczyste kawałki kurczaka zanurzyć w aromatycznym sosie masala.
Dla urozmaicenia:
Kurczaka tikka masala podawaj z ugotowanym na sypko ryżem basmati, znanym ze swojego delikatnego, lekko orzechowego smaku.