
Składniki
marynata:
200 gramów
1 opakowanie
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 sztuka
1 łyżeczka
pozostałe składniki:
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
0.33 szklanki
1 łyżeczka
2 łyżki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Najpierw przygotuj marynatę do mięsa: do miski wlej jogurt, dodaj Przyprawę do Pikantnego Kurczaka Knorr, curry, kumin, kurkumę, kolendrę oraz liść laurowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Krok 2
Pierś z kurczaka obierz z błon, pokrój w równej wielkości kostki, lekko oprósz solą. Wszystkie kawałki wrzuć do garnka z marynatą, dokładnie wymieszaj, po czym odstaw na około 2 godziny do lodówki.

Krok 3
Dojrzałe pomidory umyj, wytrzyj do sucha, a następnie pokrój w mniejsze części i wymieszaj ze śmietaną. Imbir obierz ze skórki i zetrzyj na tarce, dodaj do pomidorów.

Krok 4
Obraną ze łupin cebulę podziel na nieduże ćwiartki. Paprykę umyj, przetnij na pół, oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w paseczki. Do większej patelni lub rondla wlej trochę oliwy. Gdy tłuszcz będzie gorący, podsmaż cebulę. Po chwili dodaj przyprawę chili oraz słodką paprykę.

Krok 5
Gdy warzywa zaczną się robić rumiane, dorzuć kurczaka w marynacie oraz pomidory ze śmietaną. Wszystko duś do momentu, gdy kurczak będzie miękki. Na koniec dodaj przyprawę garam masala i porządnie wymieszaj. Gotowe danie podawaj z ryżem.


Dobra rada:
Wolisz bardziej pikantną wersję na chicken tikka masala? Przepis możesz zmodyfikować poprzez dodanie do smażonych warzyw papryczki chili, oczywiście oczyszczonej z pestek i pokrojonej w bardzo drobną kostkę.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak tikka masala
Pomidorowo-jogurtowy kurczak tikka masala jest serwowany w restauracjach na całym świecie. Warto jednak podjąć kulinarne wyzwanie i przyrządzić go własnoręcznie, tym bardziej że jest to dziecinnie proste! Jak zrobić tikka masala? Przepis wymaga zastosowania specjalnej mieszanki przypraw, określanych jako garam masala. W jej skład wchodzi między innymi: kolendra, kardamon, chili, czarny pieprz i kmin rzymski. Warto pamiętać, aby przyprawę dodać dopiero pod sam koniec gotowania, dzięki czemu kurczak zyska mocny orientalny aromat. Jeśli szukasz pomysłu na nietuzinkowe danie, koniecznie sprawdź, jak smakuje kurczak tikka masala. Przepis znajdziesz poniżej. Smacznego!
Dla kogo?
Kurczak w sosie pomidorowo-jogurtowym jest daniem przeznaczonym dla każdego, kto lubi orientalną kuchnię, pełną aromatycznych przypraw i wyrazistych smaków. Pyszne danie z dodatkiem świeżo ugotowanego ryżu polubią zarówno domownicy jak i goście.
Na jaką okazję?
Chyba żadne orientalne danie nie sprawdzi się na tak wiele okazji jak kurczak tikka masala! Oryginalny przepis możesz wykorzystać zarówno jako urozmaicenie codziennych obiadów, jak i wtedy, gdy będziesz szukać inspiracji do przygotowania oryginalnego dania na domową imprezę. Co więcej, tę pyszną potrawę możesz zabrać ze sobą do pracy, podgrzać w mikrofalówce i… pyszny lunch gotowy!
Czy wiesz, że?
Kurczak tikka masala to jedno z najczęściej przyrządzanych dań w Wielkiej Brytanii. Tak, tak, to nie pomyłka! Co więcej, niektórzy twierdzą, że to właśnie Anglicy wpadli na pomysł, aby doprawione orientalnymi przyprawami soczyste kawałki kurczaka zanurzyć w aromatycznym sosie bazującym na przyprawie garam masala.
Dla urozmaicenia:
Kurczaka tikka masala podawaj z ugotowanym na sypko ryżem basmati, znanym ze swojego delikatnego, lekko orzechowego smaku. Przed podaniem potrawę możesz udekorować kilkoma listkami świeżej kolendry. Ależ to smaczne!