Kurczak tikka masala - przepis z warzywami i ryżem | Przepisy.pl pixel

Kurczak tikka masala

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

756 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

715 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1174 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

marynata:

200 gramów

1 opakowanie

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżeczka

pozostałe składniki:

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

0.33 szklanki

1 łyżeczka

2 łyżki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Najpierw przygotuj marynatę do mięsa: do miski wlej jogurt, dodaj Przyprawę do Pikantnego Kurczaka Knorr, curry, kumin, kurkumę, kolendrę oraz liść laurowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Kurczak tikka masala - Krok 1

Krok 2

Pierś z kurczaka obierz z błon, pokrój w równej wielkości kostki, lekko oprósz solą. Wszystkie kawałki wrzuć do garnka z marynatą, dokładnie wymieszaj, po czym odstaw na około 2 godziny do lodówki.

Kurczak tikka masala - Krok 2

Krok 3

Dojrzałe pomidory umyj, wytrzyj do sucha, a następnie pokrój w mniejsze części i wymieszaj ze śmietaną. Imbir obierz ze skórki i zetrzyj na tarce, dodaj do pomidorów.

Kurczak tikka masala - Krok 3

Krok 4

Obraną ze łupin cebulę podziel na nieduże ćwiartki. Paprykę umyj, przetnij na pół, oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w paseczki. Do większej patelni lub rondla wlej trochę oliwy. Gdy tłuszcz będzie gorący, podsmaż cebulę. Po chwili dodaj przyprawę chili oraz słodką paprykę.

Kurczak tikka masala - Krok 4

Krok 5

Gdy warzywa zaczną się robić rumiane, dorzuć kurczaka w marynacie oraz pomidory ze śmietaną. Wszystko duś do momentu, gdy kurczak będzie miękki. Na koniec dodaj przyprawę garam masala i porządnie wymieszaj. Gotowe danie podawaj z ryżem.

Kurczak tikka masala - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Wolisz bardziej pikantną wersję na chicken tikka masala? Przepis możesz zmodyfikować poprzez dodanie do smażonych warzyw papryczki chili, oczywiście oczyszczonej z pestek i pokrojonej w bardzo drobną kostkę.

4

Opinie o przepisie

  • Edyta  Afeldt

    Edyta Afeldt , 29.03.2020

    mm mm.... pycha. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mateusz Kraszewski

    Mateusz Kraszewski , 27.02.2017

    do czerwonej dodałem 1 świeża paprykę chilli. Bardzo aromatyczne danie dla lubiących intensywne smaki. Pyszne :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • 88689a90a30b5f6b07ccf8caab1b8b 25912cf3476a9206d428968ca47a6d

    88689a90a30b5f6b07ccf8caab1b8b 25912cf3476a9206d428968ca47a6d , 19.09.2015

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Przemysław Kurowski

    Przemysław Kurowski , 13.05.2015

    bardzo pyszne... polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak tikka masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak tikka masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak tikka masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak tikka masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak tikka masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak tikka masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak tikka masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak tikka masala - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak tikka masalaKurczak tikka masala

Pomidorowo-jogurtowy kurczak tikka masala jest serwowany w restauracjach na całym świecie. Warto jednak podjąć kulinarne wyzwanie i przyrządzić go własnoręcznie, tym bardziej że jest to dziecinnie proste! Jak zrobić tikka masala? Przepis wymaga zastosowania specjalnej mieszanki przypraw, określanych jako garam masala. W jej skład wchodzi między innymi: kolendra, kardamon, chili, czarny pieprz i kmin rzymski. Warto pamiętać, aby przyprawę dodać dopiero pod sam koniec gotowania, dzięki czemu kurczak zyska mocny orientalny aromat. Jeśli szukasz pomysłu na nietuzinkowe danie, koniecznie sprawdź, jak smakuje kurczak tikka masala. Przepis znajdziesz poniżej. Smacznego!

Dla kogo?

Kurczak w sosie pomidorowo-jogurtowym jest daniem przeznaczonym dla każdego, kto lubi orientalną kuchnię, pełną aromatycznych przypraw i wyrazistych smaków. Pyszne danie z dodatkiem świeżo ugotowanego ryżu polubią zarówno domownicy jak i goście.

Na jaką okazję?

Chyba żadne orientalne danie nie sprawdzi się na tak wiele okazji jak kurczak tikka masala! Oryginalny przepis możesz wykorzystać zarówno jako urozmaicenie codziennych obiadów, jak i wtedy, gdy będziesz szukać inspiracji do przygotowania oryginalnego dania na domową imprezę. Co więcej, tę pyszną potrawę możesz zabrać ze sobą do pracy, podgrzać w mikrofalówce i… pyszny lunch gotowy!

Czy wiesz, że?

Kurczak tikka masala to jedno z najczęściej przyrządzanych dań w Wielkiej Brytanii. Tak, tak, to nie pomyłka! Co więcej, niektórzy twierdzą, że to właśnie Anglicy wpadli na pomysł, aby doprawione orientalnymi przyprawami soczyste kawałki kurczaka zanurzyć w aromatycznym sosie bazującym na przyprawie garam masala.

Dla urozmaicenia:

Kurczaka tikka masala podawaj z ugotowanym na sypko ryżem basmati, znanym ze swojego delikatnego, lekko orzechowego smaku. Przed podaniem potrawę możesz udekorować kilkoma listkami świeżej kolendry. Ależ to smaczne!