Składniki
marynata:
200 gramów
1 opakowanie
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 sztuka
1 łyżeczka
pozostałe składniki:
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
0.33 szklanki
1 łyżeczka
2 łyżki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj marynatę: wymieszaj jogurt z przyprawą Knorr oraz curry, kuminem, kurkumą, kolendrą i liściem laurowym.
Krok 2
Pokrój pierś z kurczaka w kostkę i zanurz w marynacie, po czym odstaw na około 2 godziny do lodówki.
Krok 3
Pomidory pokrój w mniejsze części i wymieszaj ze śmietaną. Imbir obierz i zetrzyj na tarce i dodaj do pomidorów.
Krok 4
Pokrój cebulę w ćwiartki, paprykę w paski i podsmaż na oliwie. Dodaj chilli i słodką paprykę.
Krok 5
Dorzuć kurczaka w marynacie i pomidory ze śmietaną. Duś do momentu, gdy kurczak będzie miękki. Na koniec dodaj garam masalę. Podawaj z ryżem
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak tikka masala
Kurczak tikka masala jest serwowany w restauracjach na całym świecie. Warto jednak podjąć kulinarne wyzwanie i przyrządzić go własnoręcznie. Kurczak tikka masala to jedno z najczęściej przyrządzanych dań w Wielkiej Brytanii. Tak, tak, to nie pomyłka. Co więcej, niektórzy twierdzą, że to właśnie Anglicy wpadli na pomysł, aby doprawione orientalnymi przyprawami soczyste kawałki kurczaka zanurzyć w aromatycznym sosie masala. Szkoda jednak czasu, by debatować nad pochodzeniem kurczaka tikka masala, lepiej przystąpić do działania i podać go na obiad. Garam masalę, czyli mieszankę typowych dla kuchni indyjskiej przypraw, w skład której wchodzi m.in. kolendra, kardamon, chili, czarny pieprz i kmin rzymski, dodaj dopiero pod sam koniec gotowania. Kurczaka tikka masala podawaj z ugotowanym na sypko ryżem basmati, znanym ze swojego delikatnego, lekko orzechowego smaku.