Składniki
marynata:
200 gramów
1 opakowanie
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 sztuka
1 łyżeczka
pozostałe składniki:
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
0.33 szklanki
1 łyżeczka
2 łyżki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj marynatę: wymieszaj jogurt z przyprawą Knorr oraz curry, kuminem, kurkumą, kolendrą i liściem laurowym.
Krok 2
Pokrój pierś z kurczaka w kostkę i zanurz w marynacie, po czym odstaw na około 2 godziny do lodówki.
Krok 3
Pomidory pokrój w mniejsze części i wymieszaj ze śmietaną. Imbir obierz i zetrzyj na tarce i dodaj do pomidorów.
Krok 4
Pokrój cebulę w ćwiartki, paprykę w paski i podsmaż na oliwie. Dodaj chilli i słodką paprykę.
Krok 5
Dorzuć kurczaka w marynacie i pomidory ze śmietaną. Duś do momentu, gdy kurczak będzie miękki. Na koniec dodaj garam masalę. Podawaj z ryżem
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak tikka masala
Kurczak tikka masala jest serwowany w restauracjach na całym świecie. Warto jednak podjąć kulinarne wyzwanie i przyrządzić go własnoręcznie. Kurczak tikka masala to jedno z najczęściej przyrządzanych dań w Wielkiej Brytanii. Tak, tak, to nie pomyłka. Co więcej, niektórzy twierdzą, że to właśnie Anglicy wpadli na pomysł, aby doprawione orientalnymi przyprawami soczyste kawałki kurczaka zanurzyć w aromatycznym sosie masala. Szkoda jednak czasu, by debatować nad pochodzeniem kurczaka tikka masala, lepiej przystąpić do działania i podać go na obiad. Garam masalę, czyli mieszankę typowych dla kuchni indyjskiej przypraw, w skład której wchodzi m.in. kolendra, kardamon, chili, czarny pieprz i kmin rzymski, dodaj dopiero pod sam koniec gotowania. Kurczaka tikka masala podawaj z ugotowanym na sypko ryżem basmati, znanym ze swojego delikatnego, lekko orzechowego smaku.