Kurczak tikka masala przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak tikka masala

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

696 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

610 osób wydrukowało

Pobierz pdf

862 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

marynata:

200 gramów

1 opakowanie

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżeczka

pozostałe składniki:

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

0.33 szklanki

1 łyżeczka

2 łyżki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj marynatę: wymieszaj jogurt z przyprawą Knorr oraz curry, kuminem, kurkumą, kolendrą i liściem laurowym.

Kurczak tikka masala - Krok 1

Krok 2

Pokrój pierś z kurczaka w kostkę i zanurz w marynacie, po czym odstaw na około 2 godziny do lodówki.

Kurczak tikka masala - Krok 2

Krok 3

Pomidory pokrój w mniejsze części i wymieszaj ze śmietaną. Imbir obierz i zetrzyj na tarce i dodaj do pomidorów.

Kurczak tikka masala - Krok 3

Krok 4

Pokrój cebulę w ćwiartki, paprykę w paski i podsmaż na oliwie. Dodaj chilli i słodką paprykę.

Kurczak tikka masala - Krok 4

Krok 5

Dorzuć kurczaka w marynacie i pomidory ze śmietaną. Duś do momentu, gdy kurczak będzie miękki. Na koniec dodaj garam masalę. Podawaj z ryżem

Kurczak tikka masala - Krok 5
4

Opinie o przepisie

  • Edyta  Afeldt

    Edyta Afeldt , 29.03.2020

    mm mm.... pycha. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mateusz “Kraszew” Kraszewski

    Mateusz “Kraszew” Kraszewski , 27.02.2017

    do czerwonej dodałem 1 świeża paprykę chilli. Bardzo aromatyczne danie dla lubiących intensywne smaki. Pyszne :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Sliwinski

    Krzysztof Sliwinski , 19.09.2015

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Przemysław Kurowski

    Przemysław Kurowski , 13.05.2015

    bardzo pyszne... polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak tikka masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak tikka masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak tikka masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak tikka masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak tikka masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak tikka masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak tikka masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak tikka masala - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kurczak w cieście
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak tikka masalaKurczak tikka masala

Kurczak tikka masala jest serwowany w restauracjach na całym świecie. Warto jednak podjąć kulinarne wyzwanie i przyrządzić go własnoręcznie. Kurczak tikka masala to jedno z najczęściej przyrządzanych dań w Wielkiej Brytanii. Tak, tak, to nie pomyłka. Co więcej, niektórzy twierdzą, że to właśnie Anglicy wpadli na pomysł, aby doprawione orientalnymi przyprawami soczyste kawałki kurczaka zanurzyć w aromatycznym sosie masala. Szkoda jednak czasu, by debatować nad pochodzeniem kurczaka tikka masala, lepiej przystąpić do działania i podać go na obiad. Garam masalę, czyli mieszankę typowych dla kuchni indyjskiej przypraw, w skład której wchodzi m.in. kolendra, kardamon, chili, czarny pieprz i kmin rzymski, dodaj dopiero pod sam koniec gotowania. Kurczaka tikka masala podawaj z ugotowanym na sypko ryżem basmati, znanym ze swojego delikatnego, lekko orzechowego smaku.