Kurczak "Cacciatore" przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak "Cacciatore"

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
160 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

71 osób wydrukowało

Pobierz pdf

103 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 opakowanie

1 łyżka

2 łyżki

1 sztuka

150 gramów

2 sztuki

150 mililitrów

100 mililitrów

0.5 pęczka

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od przygotowania sosu. Zagotuj białe wino, następnie dodaj śmietankę i koncentrat pomidorowy.

Krok 2

Teraz dodaj do sosu mąkę oraz przyprawy z opakowania Fix Knorr. Całość dokładnie wymieszaj i ponownie zagotuj.

Krok 3

Sos przelej do rękawa do pieczenia.

Krok 4

Dodaj oczyszczone pałki z kurczaka, oliwki, posiekany czosnek i cebulę.

Krok 5

Posiekaj zioła i dodaj również do pozostałych składników. Zamknij szczelnie rękaw, delikatnie wszystko wymieszaj i piecz przez 45 minut w 180 °C. Podawaj wraz z powstałym podczas pieczenia sosem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak "Cacciatore" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak "Cacciatore" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak "Cacciatore" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak "Cacciatore" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak "Cacciatore" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak "Cacciatore" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak "Cacciatore" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak "Cacciatore" - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kurczak w miodzie
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak "Cacciatore"Kurczak "Cacciatore"

Przygotuj pyszne danie z kurczaka na bazie warzyw i z wyczuwalnym aromatem przypraw. Kurczak "cacciatore" sprawdzi się na niemal każdą okazję. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, a do tego nie potrzebujesz wielu składników. Na początek przyrządź sos, którego sekretem jest dodatek białego wina. Dolej do niego śmietankę oraz koncentrat pomidorowy. Dla urozmaicenia smaku możesz wykorzystać również przyprawy, takie jak na przykład tymianek, majeranek czy świeżo zmielony pieprz. Aby zagęścić sos, dodaj odrobinę mąki oraz pozostałe przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj. Teraz czas na podstawę potrawy, czyli pałki z kurczaka. Mięso umyj i osusz, a w specjalnym woreczku do pieczenia umieść: sos z opakowania, oliwki (czarne i zielone), przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek oraz cebulę (najlepsza będzie biała). Wszystko delikatnie przemieszaj i piecz w piekarniku przez kilkadziesiąt minut. Gotowe danie serwuj z dodatkiem zapiekanych w ziołach ziemniaków i sezonowych sałatek.