Potrawka z kurczaka z papryką - z piersi: przepis | Przepisy.pl pixel

Potrawka z kurczakiem i papryką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

heart
199 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

482 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

931 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżeczki

2 łyżki

3 łyżki

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę oraz papryki pokrój w paski i usmaż na dużej patelni a następnie przełóż na talerz.

Krok 2

Mięso pokrój również w paski i usmaż na tej samej patelni. Dodaj koncentrat i smaż chwilę razem. Wlej 300 ml wody, dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr do sosu, dzięki któremu potrawka będzie idealnie doprawiona i odpowiednio gęsta i zagotuj.

Krok 3

Zmniejsz ogień, dodaj usmażone warzywa, śmietanę i gotuj całość 3 minuty. Dopraw pieprzem. Gotową potrawkę podawaj z gnocchi.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj do sosu szczyptę pieprzu Cayenne lub posiekane chilli.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  •  Potrawka z kurczakiem i papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  •  Potrawka z kurczakiem i papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  •  Potrawka z kurczakiem i papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  •  Potrawka z kurczakiem i papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  •  Potrawka z kurczakiem i papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  •  Potrawka z kurczakiem i papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  •  Potrawka z kurczakiem i papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  •  Potrawka z kurczakiem i papryką  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl -  Potrawka z kurczakiem i papryką Potrawka z kurczakiem i papryką

Smażona pierś z kurczaka w gęstym kremowym sosie z papryką to dobra propozycja na prosty i szybki obiad. Duszone w sosie na bazie śmietany mięso jest soczyste i miękkie. Z dodatkiem podsmażonej cebuli oraz papryki doskonale komponuje się np. z daniami mącznymi. Podawaj tak przyrządzonego kurczaka z włoskimi gnocchi, kluskami śląskimi lub kopytkami. Będzie również świetnie smakować z makaronem i ryżem. Jeśli lubisz pikantne potrawy, dodaj do sosu odrobinę chili. Pod koniec gotowania można też dorzucić świeże zioła, np. bazylię lub oregano. Wzbogacą smak całości i dodadzą potrawce z kurczaka z papryką intensywnego aromatu. Jako urozmaicenie sosu wykorzystuje się też warzywa. Pasować będą: kukurydza z puszki, cukinia albo bakłażan. Serwując danie, posyp je parmezanem i udekoruj ziołami oraz pomidorkami koktajlowymi. Potrawka będzie również wyśmienita podana z chrupiącym pieczywem. Jeśli szukasz dobrego sposobu na przyrządzenie smacznego kurczaka z kremowym sosem, wykorzystaj podany przepis!