Potrawka z kurczaka z papryką - z piersi: przepis | Przepisy.pl pixel

Potrawka z kurczakiem i papryką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

heart
200 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

495 osób wydrukowało

Pobierz pdf

946 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżeczki

2 łyżki

3 łyżki

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę oraz papryki pokrój w paski i usmaż na dużej patelni a następnie przełóż na talerz.

Krok 2

Mięso pokrój również w paski i usmaż na tej samej patelni. Dodaj koncentrat i smaż chwilę razem. Wlej 300 ml wody, dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr do sosu, dzięki któremu potrawka będzie idealnie doprawiona i odpowiednio gęsta i zagotuj.

Krok 3

Zmniejsz ogień, dodaj usmażone warzywa, śmietanę i gotuj całość 3 minuty. Dopraw pieprzem. Gotową potrawkę podawaj z gnocchi.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj do sosu szczyptę pieprzu Cayenne lub posiekane chilli.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  •  Potrawka z kurczakiem i papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  •  Potrawka z kurczakiem i papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  •  Potrawka z kurczakiem i papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  •  Potrawka z kurczakiem i papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  •  Potrawka z kurczakiem i papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  •  Potrawka z kurczakiem i papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  •  Potrawka z kurczakiem i papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  •  Potrawka z kurczakiem i papryką  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl -  Potrawka z kurczakiem i papryką Potrawka z kurczakiem i papryką

Smażona pierś z kurczaka w gęstym kremowym sosie z papryką to dobra propozycja na prosty i szybki obiad. Duszone w sosie na bazie śmietany mięso jest soczyste i miękkie. Z dodatkiem podsmażonej cebuli oraz papryki doskonale komponuje się np. z daniami mącznymi. Podawaj tak przyrządzonego kurczaka z włoskimi gnocchi, kluskami śląskimi lub kopytkami. Będzie również świetnie smakować z makaronem i ryżem. Jeśli lubisz pikantne potrawy, dodaj do sosu odrobinę chili. Pod koniec gotowania można też dorzucić świeże zioła, np. bazylię lub oregano. Wzbogacą smak całości i dodadzą potrawce z kurczaka z papryką intensywnego aromatu. Jako urozmaicenie sosu wykorzystuje się też warzywa. Pasować będą: kukurydza z puszki, cukinia albo bakłażan. Serwując danie, posyp je parmezanem i udekoruj ziołami oraz pomidorkami koktajlowymi. Potrawka będzie również wyśmienita podana z chrupiącym pieczywem. Jeśli szukasz dobrego sposobu na przyrządzenie smacznego kurczaka z kremowym sosem, wykorzystaj podany przepis!