Zupa z zielonymi oliwkami i serem mascarpone przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z zielonymi oliwkami i serem mascarpone

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

292 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

76 osób wydrukowało

Pobierz pdf

179 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

1 sztuka

0.5 litra

2 łyżki

5 łyżek

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuść w garnku 1 kostkę Knorr w 0.5 litrze wrzącej wody, następnie dodaj oliwki i oliwę. Gotuj przez 5 minut.

Zupa z zielonymi oliwkami i serem mascarpone - Krok 1

Krok 2

Dodaj ser mascarpone i zmiksuj blenderem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Zupa z zielonymi oliwkami i serem mascarpone - Krok 2

Krok 3

Podawaj zupę ciepłą lub zimną, udekorowaną łyżeczką mascarpone i oliwkami.

Zupa z zielonymi oliwkami i serem mascarpone - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Dla zaostrzenia smaku zupy możesz przed miksowaniem dodać kilka filetów anchovies lub łyżkę kaparów. Możesz też użyć oliwy z chilli zamiast zwykłej i doprawić do smaku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z zielonymi oliwkami i serem mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z zielonymi oliwkami i serem mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z zielonymi oliwkami i serem mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z zielonymi oliwkami i serem mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z zielonymi oliwkami i serem mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z zielonymi oliwkami i serem mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z zielonymi oliwkami i serem mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z zielonymi oliwkami i serem mascarpone - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa harira
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z zielonymi oliwkami i serem mascarponeZupa z zielonymi oliwkami i serem mascarpone

Krem z zielonych oliwek z dodatkiem kaparów i sera mascarpone to pomysł na niecodzienną, wykwintną zupę, która posmakuje każdemu miłośnikowi kuchni śródziemnomorskiej. Co więcej – będzie gotowa w zaledwie kwadrans. To przepis, który zawsze się udaje, nawet początkującym adeptom sztuki kulinarnej. Postawą tej ciekawej zupy jest bulion drobiowy, ale możną go również zastąpić wywarem warzywnym lub rybnym. Gotujemy w nim a następnie miksujemy sporo oliwek oraz kapary i anchois. Te niewielkie dodatki, mają bardzo dużo smaku. Anchois, czyli maleńkie i bardzo słone fileciki sardeli europejskiej, nadadzą zupie rybnego, morskiego posmaku i wyrazistości. Zupę wykończ kleksem gęstego, kremowego sera mascarpone, który wywodzi się z Lombardii i produkowany jest ze śmietanki. Jeśli nie masz go, możesz użyć polskiej kwaśnej kremówki.