Zupa z zielonymi oliwkami i serem mascarpone przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z zielonymi oliwkami i serem mascarpone

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
302 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

85 osób wydrukowało

Pobierz pdf

208 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

1 sztuka

0.5 litra

2 łyżki

5 łyżek

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuść w garnku 1 kostkę Knorr w 0.5 litrze wrzącej wody, następnie dodaj oliwki i oliwę. Gotuj przez 5 minut.

Zupa z zielonymi oliwkami i serem mascarpone - Krok 1

Krok 2

Dodaj ser mascarpone i zmiksuj blenderem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Zupa z zielonymi oliwkami i serem mascarpone - Krok 2

Krok 3

Podawaj zupę ciepłą lub zimną, udekorowaną łyżeczką mascarpone i oliwkami.

Zupa z zielonymi oliwkami i serem mascarpone - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Dla zaostrzenia smaku zupy możesz przed miksowaniem dodać kilka filetów anchovies lub łyżkę kaparów. Możesz też użyć oliwy z chilli zamiast zwykłej i doprawić do smaku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z zielonymi oliwkami i serem mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z zielonymi oliwkami i serem mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z zielonymi oliwkami i serem mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z zielonymi oliwkami i serem mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z zielonymi oliwkami i serem mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z zielonymi oliwkami i serem mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z zielonymi oliwkami i serem mascarpone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z zielonymi oliwkami i serem mascarpone - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Barszcz ukraiński
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z zielonymi oliwkami i serem mascarponeZupa z zielonymi oliwkami i serem mascarpone

Krem z zielonych oliwek z dodatkiem kaparów i sera mascarpone to pomysł na niecodzienną, wykwintną zupę, która posmakuje każdemu miłośnikowi kuchni śródziemnomorskiej. Co więcej – będzie gotowa w zaledwie kwadrans. To przepis, który zawsze się udaje, nawet początkującym adeptom sztuki kulinarnej. Postawą tej ciekawej zupy jest bulion drobiowy, ale możną go również zastąpić wywarem warzywnym lub rybnym. Gotujemy w nim a następnie miksujemy sporo oliwek oraz kapary i anchois. Te niewielkie dodatki, mają bardzo dużo smaku. Anchois, czyli maleńkie i bardzo słone fileciki sardeli europejskiej, nadadzą zupie rybnego, morskiego posmaku i wyrazistości. Zupę wykończ kleksem gęstego, kremowego sera mascarpone, który wywodzi się z Lombardii i produkowany jest ze śmietanki. Jeśli nie masz go, możesz użyć polskiej kwaśnej kremówki.